بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
روش FMEA يکي از روش هاي تجربه شده و بسيار مفيد براي شناسايي, طبقه بندي, تجزيه و تحليل خطاها و ارزيابي مخاطرات و ريسک هاي ناشي از آن هاست. به کمک اين روش ميتوان خطاها را ريشه يابي و از بروز آنها جلوگيري نمود.
مقدمه:
اسلاید 2 :
بيش از 40 سال از کاربرد روش FMEA در دنيا ميگذرد. تلاش به منظور جلوگيري از رخداد خطا در هنگام ايجاد و توسعه محصولات و فرايند ها و نيز پيش بيني خطا و پيدا کردن کم هزينه ترين راه براي جلوگيري از بروز خطا از اهم اهداف بکارگيري اين روش مي باشند.
روش FMEA براي اولين بار در ارتش آمريکا مورد استفاده قرار گرفته است. استاندارد نظامي MIL-STD-1629 با عنوان "روش آناليز عيب ,تاثيرات مربوط و ميزان اهميت آن" در نهم نوامبر 1949 انتشار يافت.
اسلاید 3 :
تجزيه و تحليل حالات خطا و آثار آن FMEA ناميده مي شود. FMEA يک ابزار نظام يافته بر پايه کار تيمي است که در تعريف شناسايي, ارزيابي , پيشگيري, حذف يا کنترل حالات, علل و اثرات خطاهاي بالقوه در يک سيستم ,فرايند, طرح يا خدمت به کار گرفته مي شود, پيش از آنکه محصول يا خدمت نهايي بدست مشتري برسد.
FMEA :
اسلاید 4 :
What is FMEA?
Failure modes and effects analysis (FMEA) is a step-by-step approach for identifying all possible failures in a design, a manufacturing or assembly process, or a product or service.
اسلاید 5 :
به بيان ديگر FMEA يک روش تحليلي در ارزيابي ريسک است که مي کوشد تا حد ممکن خطرات بالقوه موجود در محدوده اي که در آن ارزيابي ريسک انجام مي شود و همچنين علل و اثرات مرتبط با آن را شناسايي و امتيازدهي نمود.
اسلاید 6 :
اصول اوليه در FMEA:
بررسي تمامي خطاهاي موجود در سازمان قطعا بدون اينکه واقعا نفعي به دنبال داشته باشد باعث افزايش حجم تجزيه و تحليل ها, هزينه و زمان مي شود. اگر تيم به اين نتيجه برسد که خطايي ميتواند به صورت ماهوي رخ دهد اما در عمل غيرممکن است که پيش آيد,لازم نيست اين خطا در فرم FMEA وارد شود.
اصل يک: لازم نيست تمامي خطاها را در نظر بگيريد.
اسلاید 7 :
در هنگام ليست کردن خطاها ممکن است اين سوال پيش آيد که آيا اين خطا,خود اثر يک خطاست يا در نقش علت براي خطاي ديگر رخ داده است. در اين شرايط ميتوان به يک اصل پايبند بود: خطاها را به صورت يک جمله منفي از يک عملکرد بازگو کنيد.مثلا اگر وظيفه يک مجموعه نگهداري مايع باشد در اين صورت خطاي مربوطه ميتواند در قالب يک عبارت منفي مانند نگه نداشتن مايع بيان شود.
اصل دو: خطا را به صورت فعل منفي يک عملکرد بنويسيد.
اسلاید 8 :
اصل سه: هر يک از ستون هاي فرم FMEA را به طور جداگانه(ستوني) تکميل نماييد.
هيچ يک از اعضاي تيم اجازه وارد شدن به بحث در ستون هاي ديگر در فرم را ندارند. هرچند که سوال بعدي خيلي هم مرتبط باشد ولي به ستون ديگري اشاره مي کند. تکميل ستون هاي فرم FMEA يکي بعد از ديگري باعث حفظ تمرکز تيم مي شود و کارآيي کلي در پيشبرد FMEA را افزايش مي دهد.
اسلاید 9 :
تجزيه و تحليل حالات خطا و اثرات ناشي از آن(FMEA)،روشي است که سه هدف زير را دنبال مي کند:
اهداف FMEA:
اسلاید 10 :
Types of FMEA
System - focuses on global system functions
Design - focuses on components and subsystems
Process - focuses on manufacturing and assembly processes
Service - focuses on service functions
Software - focuses on software functions
اسلاید 11 :
system FMEA:
SFMEA ، انجام FMEA براي سيستم است.
يک SFMEA معمولا شامل مراحلي است که در بر گيرنده طراحي مفهومي ، طراحي تفضيلي ، تست و ارزيابي مي باشد.
يک SFMEA موثر اصولا بر پايه فرايند مهندسي سيستم ، توسعه محصول ، تحقيق و توسعه يا ترکيبي از اين موارد انجام مي شود.
اسلاید 12 :
Design FMEA:
FMEA در طراحي روشي تحليلي است که توسط تيم مهندسي مسئول طراحي به منظور شناسايي و بررسي حالات خطا و علل مرتبط با آن به کار گرفته مي شود. DFMEA معمولا با يک سري از مراحل شامل مولفه ها ، زير سيستم ها ، زير مجموعه ها و يا مجموعه هاي مونتاژ شده همراه مي باشد. DFMEA فرايندي تکاملي است که تکنولوژي ها و روش ها را جهت طراحي و توسعه و ايجاد محصول جديد ، به طور موثر به کار مي گيرد.
اسلاید 13 :
: Process FMEA
FMEA در فرايند نيز به مانند DFMEA تجزيه و تحليل نظم يافته اي جهت شناسايي حالات خطاي بالفعل يا بالقوه و تعريف و اجراي اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه مرتبط ، قبل از شروع به کار فرايند توليد و ارائه خدمات يا در حين کار فرايند است.
اسلاید 14 :
Service FMEA :
FMEA در خدمات ، تجزيه و تحليلي نظم يافته است به منظور شناسايي حالات خطاي بالفعل يا بالقوه و برقراري اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه و پيگيري آن ها قبل از آن که خدمات واقعي يا خدمات جديد ارائه شود مي باشد.
اسلاید 15 :
تفاوت در انواع FMEA :
تفاوت بين DFMEA و PFMEA تنها در هدفي است که هر يک دنبال مي کنند.کليت هدف که پيشگيري از خطا است، در هر يک از حالات FMEA تفاوتي ندارد. هر يک از اين دو داراي دو هدف کاملا متفاوت هستند.
اسلاید 16 :
معرفي اجزاي مشترک در FMEA هاي گوناگون:
تمام قرائت هاي موجود براي FMEA بايستي شامل پنج عنصر اوليه زير باشند تا متضمن کارايي و موفقيت آنها باشد. اگر هر يک از اين عناصر حذف گردد، نقش FMEA در بهبود کيفيت و قابليت اطمينان محصول نهايي کم رنگ تر مي شود.
اسلاید 18 :
ويرايش و قالب هاي مختلفي براي فرم FMEA تعريف شده است. يکي از فرم هاي مناسب که در اين زمينه تعريف شده شامل 11 عنصر ميباشد که به توضيح هريک از آنها خواهيم پرداخت.
اسلاید 19 :
عنصر ۱:توصيف FMEA
FMEA به عنوان يک دفتر ثبت است و بايستي گاه براي توسعه محصولات جديد يا محصولات موجود مورد استفاده قرار بگيرد.لازم است که سربرگ فرم FMEA به گونه اي مناسب طراحي شود تا تمامي اطلاعاتي را که براي شناسايي موارد زير لازم هستند را دربرگيرد.
اسلاید 20 :
FMEA براي چه چيزي انجام ميشود؟
چه کساني در اجراي FMEA مشارکت دارند؟
FMEA بر چه مستنداتي اثر ميگذارد؟
در چه زماني شروع شده است؟
اخرين تغييرات در مستندات FMEA در چه زماني بوده است؟
چه کسي مسئول نگهداري مستندات FMEA بوده و بازنگري هاي آن را تصويب مينمايد؟