بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

هدف این جلسه (جلسه چهارم)

تشریح دستگاه دفعی- ترشحی و بیان خصوصیات دستگاه عصبی

اسلاید 3 :

در محدوده سر قرار گرفته و به صورت منفذی است که دهانه آن کوتیکولی شده است. در توصیف نماتد در سطح گونه، محل قرار گرفتن این اندام اهمیت دارد.

سیستم دفعی- ترشحی (Excretory system)

اسلاید 4 :

عمل دفع طبق قانون انتشار است. پس داخل لوله غلظت مواد زائد کم بوده، سپس مواد را از همولنف جذب کرده و به بیرون تخلیه می شود.

در ناحیه دم برخی نماتدها غده های دمی وجود دارد که ترشحاتشان توسط مجرایی از منفذی به نام Spinneret به بیرون ریخته می شود.

اسلاید 5 :

یک سلول بزرگ (Renette cell) که به وسیله یک مجرا در ناحیه مری به خارج از بدن متصل می شود (اغلب Adenophorea)
انواع سیستم دفعی- ترشحی

اسلاید 6 :

در سیستم لوله ای، این دستگاه از دو کانال که هر کدام در طناب های جانبی هیپودرم قرار دارد تشکیل شده که در ناحیه مری نزدیک حلقه عصبی به وسیله یک لوله عرضی (Excretory duct) به هم متصل که از آن طریق به منفذ دفعی-ترشحی (Excretory pore) و به خارج راه می یابد (Secernentea)

اسلاید 7 :

براساس نوع نماتد سیستم دفعی لوله ای به سه فرم وجود دارد:

1- H شکل: دو کانال در طرفین بدن کشیده شده و توسط یک لوله رابط به منفذ دفعی در سطح ایستموس متصل می گردند (انگل جانوری)

2- n شکل (Uبرعکس): دو کانال فقط به سمت انتهای بدن کشیده و توسط یک لوله رابط به منفذ دفعی در سطح ایستموس متصل می گردند (Cephalobidae)

3- نامتقارن (Asymmetry): یک لوله یا کانال دفعی در یک سمت بدن کشیده شده است (Tylenchida)

اسلاید 8 :

سیستم عصبی (Nervous system)
از دو قسمت تشکیل می شود:

1- مرکز سلسه اعصاب

2- رشته های عصبی

مرکز سلسله اعصاب یک حلقه عصبی (Nerve ring) بوده که در سطح ایستموس قرار می گیرد و شش رشته عصبی طولی از آن جدا شده و به سمت جلوی بدن حرکت می کند. این رشته ها در انتها دو شاخه شده و به پاپیل های روی لب ها درناحیه سر متصل می گردند. مرکز عصبی دیگر نزدیک مخرج است.

اسلاید 9 :

در نماتدهای Tylenchida حلقه عصبی در اطراف ایستموس و در نماتدهای Dorylaimida درست جلو حباب انتهایی مری قرار دارد.
ماهیچه هایی که وظیفه حرکتی دارند نیز اعصابی را دریافت می کنند.
طناب های عمده ی عصبی به طور طولی در قسمت هیپودرمی پشتی و شکمی امتداد دارند و طناب های عصبی کوچکتر در نواحی هیپودرمی جانبی قرار گرفته اند.

اسلاید 10 :

واحد تشکیل دهنده سیستم عصبی، سلول عصبی یا نورون است. بخش اصلی هر سلول عصبی که هسته در آن قرار گرفته تشکیل مجموعه ای عقده یا غده های عصبی (Ganglion) (4 غده: dorsal، ventral (بزرگ ترین غده) و دو lateral) را می دهد.

از هر کدام از این غده ها، یک رشته عصبی به انتهای بدن کشیده می شود که در طناب های هیپودرمی حرکت می کنند. دو تا رشته ی منشعب از غده های جانبی به آمفیدها می روند.

سیستم عصبی نماتد، تعداد محدودی سلول دارد (حدود 250 تا 300) که برای فراهم کردن حرکت هماهنگ نماتد و احساس محیط مرتب شده اند.

اسلاید 11 :

دندریت ها جریانات عصبی را به طرف اجسام سلولی عبور می دهند.

اجسام سلولی در هسته سلول های عصبی در طناب شکمی قرار دارد.

آکسون ها جریانات عصبی را از اجسام سلولی انتقال می دهند.

اسلاید 12 :

گانگلیون شکمی به این علت بزرگ شده است که اندام های مهم و خاصی را در سطح شکمی اعصاب می دهد مانند آنوس و ولوا.
رشته ی عصبی که از ناحیه آنوس هم عبور می کند در انتها دو شاخه شده و یکی وارد فاسمید سمت راست و دیگری به فاسمید سمت چپ می رود.

در جلوی ولوا چند گانگلیون بنام Pre vulva ganglion که رشته های عصبی شکمی اول به آن ها وارد می شود وجود دارد و تعدادی دیگر نیز بعد از ولوا قرار می گیرند Post vulva ganglion.

گانگلیون هایی در جلو و پشت آنوس نیز وجود دارد که به ترتیب Pre anal ganglion و Post anal ganglion نامیده می شوند. این اعصاب در نماتد نر وظیفه خارج کردن آلت تناسلی را دارند.

اسلاید 13 :

انواع عصب ها در فیزیولوژی ماهیچه ای
عصب های حسی: جریانات عصبی را از اجسام سلولی عبور می دهند.
عصب های تحریکی و عصب های بازدارنده: در یک محل از بدن به هم متصل می شوند به طوری که وقتی ماهیچه های پشتی منقبض می شوند، آن هایی که در سمت شکمی هستند به حال انبساط و شل هستند.

اسلاید 14 :

1- اعضای حسی ابتدای بدن: اعضای حسی سر، اعضای حسی لب ها، آمفیدها
2- اعضای حسی ناحیه مری: دایریدها
3- اعضای حسی انتهای بدن: فاسمیدها
اعضای حسی

اسلاید 15 :

اعضای حسی ابتدای بدن
1-سر و لب ها: معمولاً به صورت پاپیل (جوش) یا مو دیده می شوند. در چهار قسمت سر چهار پاپیل دیده می شود. همچنین شش رشته عصبی طولی از حلقه عصبی جدا شده و به سمت جلوی بدن حرکت می کند. این رشته ها در انتها دو شاخه شده و به پاپیل های روی لب ها در ناحیه سر متصل می گردند.

اسلاید 16 :

نماتدها اعضای حسی زیادی دارند که توسط آن ها اطلاعاتی را در مورد محیط اطرافشان به دست می آورند.

هریک از این اعضا شامل یک یا چند رشته پایانه عصبی می باشد که با فاصله کمی به یک سلول بدنی متصل شده است
پایانه های عصبی به محرک های شیمیایی و احتمالاً تغییرات درجه حرارت و فشار پاسخ می دهند.

در نماتدهایی که تعداد پاپیل های آن کم شده رشته های عصبی آن نیز در مسیر خود کور می شوند.

اسلاید 17 :

اعضای حسی ابتدای بدن
2- آمفیدها به عنوان مهم ترین عضو حسی نماتدها در طرفین لب های جانبی، یک جفت، به اشکال دایره ای، مارپیچی، فنجانی، حلقه ای یا شکاف ساده (شاخص مهمی در طبقه بندی نماتد در سطوح بالا)

اسلاید 18 :

نماتدها فاقد چشم و گوش و بینی هستند آمفید کار تمام این اندام ها را انجام می دهد و به عنوان اندام حسی، چشایی، بویایی، ترشحی و . عمل می نماید. بنابراین آمفید هم گیرنده شیمیایی و هم گیرنده مکانیکی می باشد.
داخل آمفید را کوتیکول داخلی نماتد مفروش می کند.
از مهم ترین وظایف آمفید، حساسیت به ترشحات ریشه گیاه میزبان، واکنش در برابر مواد مضر برای نماتد مثل سموم، تشخیص ترشحات دشمنان طبیعی، حساسیت به رطوبت، حرارت، شیب اکسیژن، شیب دی اکسید کربن و تشخیص ترشحات جنس مخالف را می توان بیان کرد.

اسلاید 19 :

اعضای حسی ناحیه مری
دایریدها: در سطوح جانبی بدن در ناحیه ایستموس و نزدیک حلقه عصبی، به صورت یک جفت برجستگی جوشی شکل دیده می شوند. معمولاً بسته هستند و احتمالاً به عنوان گیرنده مکانیکی به کار می روند.

اسلاید 20 :

اعضای حسی انتهای بدن
فاسمیدها: روی دم یا قبل از منفذ دفعی و بین خطوط جانبی به صورت یک جفت عضو جوشی شکل یا قرصی شکل با درک شیمیایی دیده می شود. بعضی اوقات این فاسمیدها به حدی بزرگ می شوند که اصطلاحاً به آن اسکوتلوم (Scutellum) اطلاق می شود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید