بخشی از پاورپوینت

اسلاید 3 :

مفهوم شاخص هم وزن چیست؟

پس از تغییر سامانه معاملات در 16 آذر 1387 و عدم امکان محاسبه شاخص قیمتی بورس اوراق بهادار تهران با نام تپیکس که کار خود را از سال 1369 آغاز کرده بود،همواره انتقاداتی از سوی سرمایه گذاران و بویژه مدیران صندوق های سرمایه گذاری مطرح می شد که شاخص های موجود کارایی لازم را ندارند و گویای واقعیت های بازار نیستند.

در بزرگترین نشست بازار سرمایه که عصر روز چهارم اسفند ماه در وزارت اقتصاد برگزار گردید و وزیران اقتصادی دولت در آن حضور داشتند،علاوه بر محاسبه مجدد شاخص های جدیدی رونمایی شد. این شاخص عبارتند از: شاخص قیمت(ارزش وزنی) ، شاخص کل(هم وزن) و شاخص قیمت(هم وزن).

به اعتقاد بورس تهران این دو شاخص بهتر می توانند عملکرد پرتفوی و صندوق های سرمایه گذاری را نشان دهد:زیرا در دوره سه ماهه وزن ارزشی سهام موجود در این شاخص مجددا برابر در نظر گرفته می شود.در حالیکه در شاخص قیمت (تپیکس) تاثیر شرکت های بزرگ همچنان بر شاخص زیاد است.

اسلاید 4 :

مدیرعامل فرابورس ایران با بیان اینکه شاخص کل فرابورس در اردیبهشت ماه 1392 با 46 شرکت در 21 صنعت مختلف رونمایی شد، خاطر نشان کرد :آیفکس،شاخص قیمت و بازده نقدی شرکت ها متاثر میشود. شاخص کل یا هم وزن:نمایانگر تغییر قیمت سهام شرکت های پذیرش شده است.

چگونگی محاسبه شاخص های جدید بازار سرمایه ایران:
شاخص قیمت که محاسبه و انتشار آن از تاریخ 87/9/15 متوقف شده بود،شاخصی شناخته شده برای فعالان بازار سرمایه است که محاسبه ی مجدد آن به دلیل خواست عمومی از جانب اصحاب بازار سرمایه شده بود . شاخص های هم وزن در این میان شاخص هایی جدید و ناشناخته به شمار می روند.

اسلاید 5 :

تفاوت بین شاخص قیمت(price index) و شاخص درآمد کل(total return index):

باید به ماهیت هر یک از آنها توجه کرد.می دانیم که سرمایه گذاران در سهام از دو محل افزایش قیمت سهم(capital gain) و دریافت سود نقدی(dividend) منتفع می شوند.شاخص قیمت  به سنجش بازدهی ناشی از تغییرات قیمت می پردازد و توجهی به سود نقدی پرداختی شرکت ها ندارد.شاخص درآمد کل،سود ناشی از پرداخت های نقدی شرکت ها را نیز در نظر میگیرد.به بیان دقیقتر در شاخص های درآمد کل،سود نقدی دریافتی از شرکت ها نه تنها درمحاسبه ی بازدهی مورد توجه قرار میگیرد بلکه در شاخص سرمایه گذاری مجدد(reinvest) می شود.بدین ترتیب در شرایطی که بازار روندی صعودی داشته باشد.

اسلاید 6 :

اختلاف بین دو شاخص را با مثالی توضیح دهید؟

فرض کنید در اواسط سال 13xxده میلیارد تومان سود نقدی توسط شرکتهای بورسی پرداخت شده باشد و شاخص تا پایان سال 20 درصد هم رشد کند.در این صورت 10 میلیارد تومان سود نقدی با میزانی برابر با 12 میلیارد تومان بر شاخص اثر خواهد گذاشت البته این مثال با کمی ساده سازی و برای روشن شدن موضوع بدین شکل بیان شده و اگر بخواهیم دقیقا تاثیرات سود نقدی را اندازه گیری کنیم به شاخص سود نقدی(dividend index) نیاز خواهیم داشت.بیایید تعدادی از اقلام اطلاعاتی را در مورد توجه قرار دهیم.

اسلاید 7 :

آیا در محاسبه ی شاخص درآمد کل،سودهای نقدی نیز در محاسبات وارد می شود؟

در محاسبه شاخص درآمد کل،افزودن بر متغیرهای یادشده،سودهای نقدی نیز در محاسبات وارد می شود.شاخص قیمت هیچ توجهی به سود های نقدی پرداخت شده نمی کند و این می تواند نقطه ضعفی برای این شاخص بشمار آید.شاید به همین دلیل باشد که بسیاری از بورس های پیشرفته سودهای نقدی ویژه(special dividend) را حتی در شاخص های قیمتی نیز لحاظ می کنند. این نکته ای بسیار قابل تامل است که سودهای نقدی ویژه حتی در شاخص قیمت مورد محاسبه قرار میگیرند.به هر روی بر اساس محاسبات می توان نشان داد که بورس اوراق بهادار هران از 1387/9/15 تا 1393/12/9 بازدهی کلی برابر با 591درصد،بازدهی ناشی از افزایش قیمت به میزان 201درصد و بازدهی ناشی از سود نقدی(dividend yield) به میزان 390درصد داشته است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید