بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

درس پنجم
تاریخ تطوری تصوف وعرفان نظری

اسلاید 2 :

تاریخ تطوری تصوف

اسلاید 3 :

تصوف شناسی
تصوّف شناسی با رهیافتهای تاریخی ـ معرفتی ممکنِ مشکل است و شاید بتوان گفت از سنخ «سهل و ممتنع» یا سهلِ ممتنع است چه اینکه گرفتار چالشهای تاریخی ـ معرفتی و این چالش از چند جهت خواهد بود:
الف) از جهت ریشه شناسی لغوی
ب) از جهت تاریخی
ج) از جهت معرفتی

اسلاید 4 :

الف) از جهت ریشه شناسی لغوی
تصوّف و صوفی از کلمه «صوف» به معنای پشمینه پوشی
از ریشة سوف معادل تعبیر Sofhia ـ به معنی حکمت
از «صفّه» مشتق دانسته که به اصحاب صفه
مشهورترین قول همان است که تصوّف از صوف که نماد زهد و دنیاگریزی (رهایی از تعلقات این جهانی) است.

اسلاید 5 :

ب) از جهت تاریخی:
تصوف اسلامی شده یا اسلام تصوّف دارد؟
آیا تصوف ساخته و پرداختة امویان و سپس مورد حمایت عباسیان بود یا به عکس تصوف جنبشی علیه دستگاه خلافت در عصر اموی بود؟
تصوف عربی و ایرانی از چه زمانی و با چه رویکردهایی به وجود آمدند و نسبت آنها با اسلام و به خصوص عنصر امامت و ولایت و رابطهشان با اهل بیت علیهم السلام چگونه بود؟
آیا عرفان و تصوف یکی هستند یا دو مکتب جداگانه ؟

اسلاید 6 :

ب) از جهت معرفتی:
عبدالرزاق کاشانی:التصوف هوالتخلق بالاخلاق الالهیه
جنید : تصوف بر هشت خصلت: سخا، رضا، صبر، اشاره، غربت، پوشش پشمی، سیاحت و فقر که اقتدای به هشت پیامبر است. سخای ابراهیم،رضای اسحاق، صبر ایوب، اشاره زکریا، غربت یحیی، لباس پشمی موسی، سیاحت عیسی و فقر محمد (ص)
ابوسعید ابی الخیر : تصوف دو چیز است: یک سو نگریستن و یک سو زیستن

اسلاید 7 :

ب) از جهت معرفتی:
شهابالدین عمر سهروردی که معتعدند اقوال صوفیه در تعریف تصوف بیش از هزار است و گرچه الفاظ متفاوتند اما معانی متقاربند. میگوید: «صوفی دایم در تزکیه نفس، تصفیة دل، و تجلی روح است.
ابونصر سرّاج طوسی صوفیان را آگاهان به خدا، عمل کنندگان به آداب و شریعت الهی معرفی کرده است یا گفته است: «زاهد رونده است و عارف پرنده»
و برخی با توجه به تجزیه کلمه صوفی به ص، و، ف، معانی صفا، وفا و فنا را از آن برداشت کردهاند.

اسلاید 8 :

هستة مشترک تعاریف یاد شده:
نظر به بعد عملی و سلوکی تصوف است
و عمدتا مربوط به سدههای سوم و چهارم هجری میباشد.

اسلاید 9 :

وقتی تصوف و عرفان با بعد معرفتی به معنای جهان بینی و ایدئولوژی خاص در علم و عمل مورد بررسی قرار گیرد و البته به سیر تکوین و تکاملی هر کدام در طول تاریخ نیز توجه شود:
بحثهای مربوط به
خدا،
وحدت شهود و وحدت وجود،
چگونگی خلقت و آفرینش بر پایة تجلی (وحدت تجلی)
و اصل توحید در خالقیت، ربوبیت و عبادت
از دیدگاه عارفان و صوفیان مورد تحلیل و ارزیابی قرار میگیرد و سپس عناصری چون
امامت و ولایت،
انسان کامل،
عشق و محبت، کشف و شهود، فنا و بقاء و . نیز مورد ارزیابی علمی قرار میگیرند.

اسلاید 10 :

از سوی دیگر وقتی به خصوص تا پایان قرن نهم میبینیم که همواژة عرفان و تصوف را مرادف یکدیگر و هم ماهیت و هویت علمی ـ معرفتی آنها را یکی گرفتهاند.
اگرچه گفتهاند زمان پیدایش تصوف و صوفی مربوط به نیمة اول قرن دوم هجری
و واژة عرفان و عارف به معنای مصطلح قرن سوم هجری به بعد است ولو اینکه پیش از آن نیز در برخی از کلمات کاربرد داشته است.

اسلاید 11 :

نقل استاد حسن زاده آملی از استادش مرحوم علامه شعرانی :
"تصوف در اصطلاح قدما همین عرفان اصیل و صحیح در اصطلاح زمان ما بوده است".

اسلاید 12 :

نقل استاد حسن زاده آملی ازمجلد خامس کشکول شیخ بهایی :
"التصوف علم یبحث فیه عن الذات الاحدیه و اسمائه و صفاته من حیث انها موصله لکل من مظاهرها و منسوباتها ال الذات الالهیه، موضوعها الذات الاحدیه و نعوتها الازلیه و صفاتها السرمدیه و مسائلها کیفیه صدور الکثره عنها و رجوعها الیها و بیان مظاهر الاسماء الالهیه و النعوت الربانیه و کیفیه رجوع اهل الله تعالی الیه سبحانه و کیفیه سلوکهم و مجاهداته و ریاضاتهم و بیان نتیجه کل من الاعمال و الاذکار فی دار الدنیا و آخره علی وجه ثابت فی نفس الامر و مبادیه معرفه حده و غایته و اصطلاحات القوم فیه"
حسن زاده آملی، هزار و یک کلمه، کلمه 652، ج7 ص 20

اسلاید 13 :

تفاوت میان این دو واژه در نظراستاد شهید مطهری:
عرفان بُعد فرهنگی و تصوف بُعد اجتماعی دارد و بعد فرهنگی عرفان و عارفان را نیز بر دو جنبة نظری و عملی تقسیم میکند و بعد اجتماعی تصوف مربوط به آداب، اوراد، اذکار و یک طبقه خاص شدن آنهاست که به تدریج به فرقهها و جریانهای انحرافی نیز تبدیل شدهاند و.

اسلاید 14 :

از جنبة معرفتی.
آیا دیدگاههای صوفیه و عرفا پیرامون وحدت وجود، عشق، فنا فی الله، شریعت، طریقت و حقیقت و. تا چه اندازهای درست یا مطابق با ظواهر آیات قرآن است؟
مقصود از ولایت در تصوف و عرفان چه ولایتی است و رابطهاش با امامت چیست؟
مقصود از انسان کامل چه کسانیاند؟
آیا انسان کامل صوفیه و عرفا با انسان کامل، حجة الله و خلیفة الله تطابق دارد یا نه؟

اسلاید 15 :

دیدگاههای مختلفی که حکایت از موافقت و مخالفت میکند وجود دارد و حتی بسیاری از سخنان و آراء آنان خود متناقض یا پارادوکسیال هستند و از این جهت نیز قضاوت و داوری را با مشکل مواجه ساخته است و عینیّت تصوف و عرفان یا غیریت آنها یا وجوه اشتراک و افتراق بین آنها را نیز با چالش جدّی مواجه ساخته است.
ناگفته نماند که ما بحثِ تصوف و عرفان را در واقعیت تاریخی آن مورد بحث و بررسی قرار میدهیم و معتقدیم که تصوف شناسی و عرفان شناسی هم از زاویة معرفت شناسی درجة دوم یا فلسفة تصوف و عرفان و هم از زاویة معرفت شناسی درجة اول یا خود تصوف و عرفان با توجه به اصول، مبانی، مؤلفهها، مسائل و آداب، مقامات، احوال، غایت، غرض، روش و مکانیسم علمی و عینی ممکنِ مشکل و میسور معسور یا از نوع سهل و ممتنع است.

اسلاید 16 :

تصوف و عرفان شناسی را بایسته و شایسته است از چند افق و منظر مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم:
1.رویکرد و رهیافت تاریخی به خصوص با نگرش فلسفی یا فلسفة تاریخی (فهم و شناخت تاریخ و جغرافیای تصوف و عرفان از پیدایی تا پایایی و تولد و تکامل یا زایش و رویش و پویش بر محور عقلانیت و اصول و سنن تکامل تاریخی آن).
2.رویکرد و رهیافت معرفتی که خود با بخشهای گونهگون معرفت شناختی، جامعه شناختی و سیاسی و اجتماعی ممکن و مقدور است تا شناسنامة حقیقی تحولات و تطورات هر کدام و اشتراک و افتراقهای آنها فراچنگ آید.

اسلاید 17 :

تکوین و تطور تصوف
یکی از روشهای مهم در تصوف شناسی فهم و تحلیل تاریخ پیدایش، گسترش، تطورات و اوج و موجهای آن میباشد که البته تصوف معهود تاریخی و خارجی منظور میباشد و چنانکه گفته آمد بررسی و تحلیل تاریخ تصوف اگرچه مشکل اما ممکن است و ما از دو منظر آن را مورد بحث و ارزیابی قرار میدهیم:
الف) ریشههای پیدایش و بن مایههای تصوف.
ب) ادوار و مراحل تطوری تصوف
الف) ریشههای پیدایش و بن مایههای تصوف

اسلاید 18 :

شناخت و سنجش ریشههای پیدایش و بنمایههای آن فرع بر این نکته است که بدانیم و بیابیم:
تصوف و عرفان اسلامی است یا غیر اسلامی که به تدریج در درون فرهنگ و آموزههای اسلامی، اسلامی شده است؟
آیا عرفان اسلامی داریم یا عرفان مسلمانان؟
آیا اسلام خود تصوف و عرفان به معنای معنویت گرایی خاص، سیر و سلوک تا شهود و لقاء ربّ، مقامات و مکانیسم شناختی و سلوکی یا مراحل و منازل معرفتی ـ رفتاری داشت و دارد یا خیر چنین نیست؟

اسلاید 19 :

سه نظریه درباره نسبت بین اسلام و عرفان:
الف) کسانی که منکر مطلق نسبت اسلام با عرفان و باطنگرایی هستند و تصوف و عرفان را امری بدعتآمیز و مردود شمردهاند
ب) کسانی که بر این باورند تصوف و عرفان خارج از اسلام اما سازگار با آن است یعنی بیگانة سازگار، و از آن تعبیر کردهاند به بِدعَت مَرضی چون رهبانیت در مسیحیت که قرآن در خصوص آن میفرماید: «و رهبانیةً ابتدعوها ما کتبناها علیهم الّا ابتغاء رضوان الله»
ج) کسانی که عرفان را جزئی از اسلام، بلکه به منزلة روح و مغز آن دانستهاند که مانند سایر بخشهای اسلام از قرآن کریم و سنّت نبوی سرچشمه گرفته و از سایر مکاتب و مسالک اقتباس نشده است و صرف مشابهت بین تصوف و عرفان اسلامی با سایر عرفانها دلیل اقتباس نیست که استاد مصباح یزدی نظریة سوم را پذیرفتهاند.

اسلاید 20 :

دو دیدگاه کلان و کلی در خصوص ریشهها و سرچشمة تصوف و عرفان

1.اصالت و استقلال تصوف و عرفان اسلامی در اصل پیدایی و زایش اگرچه در بستر زمان و تبادل فرهنگها و آیین و ادیان و مکاتب و مسالک تحت تأثیر آنها قرار گرفته است چنان که موثر نیز بوده است یعنی اصالت با توجه به تأثیر و تأثر به خصوص در فهم و تفسیرها یا قرائتهای مختلف از آموزههای معنوی اسلام و آداب و رسوم سیر و سلوک و طی مقامات و اذکار و رفتارها به خصوص در چینش و نظم و نضد مقامات و احوال.

2.التقاطی و تلفیقی بودن تصوف و عرفان و عدم استقلال و اصالت آن که تکیه بر آموزههای معنوی و دستور العملهای عرفانی مبتنی بر آیات و سنت و سیرة پیامبر اکرم و صحابه داشته اما بیشتر رنگ و رایحة بیرونی و وارداتی دارد، اگرچه ترکیب و تلفیقی از معنویت اسلامی و سایر ادیان و آیینها و مکاتب است لکن بیشتر بیرونی است تا درونی و لذا ریشههای تصوف در مذاهب هندوئی (برهمایی ـ بودائی، جینی، یوگائی و.) آیینهای چینی (تائوتیزم و.) مکاتب فلسفی یونان اعم از مکتب افلاطون، کلبیون، رواقیون مکتب نوافلاطونیان و.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید