بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

الگوهای تصمیم گیری کارآفرینان

اسلاید 2 :

تصمیم گیری فرایندی چند مرحله ایست که طی آن فرد تصمیم گیرنده باید طی یک یا چند مرحله از میان گزینه ها و راهکارهای موجود چندین گزینه را بررسی و در نهایت مطلوبترین گزینه را انتخاب کند.
در مرحله انتخاب تصمیم‎گیرنده با تجزیه و تحلیل گزینه ها بهترین گزینه و یا مجموعه بهترین ها را انتخاب می کند.
در شرایطی که تعداد گزینه ها محدود باشد و از طرفی شرایط فرد برای انتخاب با پیچیدگی همراه نیست، تصمیم گیری دشوار نخواهد بود، اما اغلب افراد در تصمیم گیری خود با موقعیت های پیچیده و با تعداد زیادی گزینه و معیار متضاد و مشخصه نامعین روبرو می شوند.

اسلاید 3 :

آنها اغلب از اتخاذ این گونه تصمیم ها صرفنظر کرده یا در بیشتر موارد در عین این که پیچیدگی شرایط باعث عدم اطمینان زیاد در ذهن فرد می شود، اقدام به تصمیم گیری می کنند.
بنابراین در مواردی که عوامل زیادی در انتخاب فرد دخیل اند، یا زمانی که فرد تصمیم گیرنده در موقعیت تضاد منافع قرار دارد به نحوی که تصمیم او بر تصمیم گیری های سایرین نیز تأثیرگذار است یا در شرایط تصمیم گیری حیاتی و سرنوشت ساز، تصمیم گیری برای فرد دشوار خواهد بود. در چنین وضعیتی دانستن اصول و قواعد تصمیم گیری در یک قالب تعریف شده و مشخص بسیار حائز اهمیت و کارگشاست.

اسلاید 4 :

عمل تصمیم گیری در اداره امور به قدری مهم است که برخی نویسندگان سازمان را شبکه تصمیم و مدیریت را عمل تصمیم گیری تعریف کرده اند. زیرا در دنیای امروز اداره امور نمی تواند به تنهایی به نبوغ و قضاوت شخصی افراد متکی باشد، بلکه تصمیم ها باید تا حد امکان بر پایه بررسی های عملی، آمار و اطلاعات دقیق و به موقع و بر طبق اصول و روشهای خاصی صورت پذیرد.

تصمیم ها از هر نوع و با هر حجم سازمان ها را شکل می دهند و از این رو میتوان به سازمان به عنوان کانونی برای فعالیت تصمیم گیری نگریست.

اسلاید 5 :

تصمیم گیری فراگردی است که از طریق آن راه حل مسئله معینی انتخاب می شود. فراگرد انتخاب مشتمل بر مجموعه فعالیت هایی است که به گزینش یک راهکار از بین مجموعه راهکارهای بدیل منجر می شود. بنابراین فراگرد انتخاب کردن جزئی از فراگرد تصمیم است.

پیش‎بینی و ارزیابی نتایج راه حل های موجود و انتخاب قطعی یک راه حل برای رسیدن به هدف را تصمیم گیری می گویند.

تصمیم گیری عبارت است از قضاوت یا انتخاب میان دو یا چند راه حل مختلف که به اشکال نامحدود و در شرایط مختلف انجام می گیرد.

بررسی تمامی راه حل های مختلف قبل از تصمیم گیری امری ضروری است.

اسلاید 6 :

در اغلب موارد برای اتخاذ یک تصمیم مناسب لازم است که تصمیم گیرنده فرایند تصمیم گیری شامل مراحل شناسایی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی، انتخاب و برنامه ریزی را طی کند.

در ادبیات پیشین حوزه تصمیم گیری مراحل تصمیم گیری چنین عنوان شده است: مشخص کردن هدف، تهیه فهرستی از راهکارهای موجود، انتخاب یکی از راهکارها و در نهایت اجرای راهکار انتخاب شده.

اسلاید 7 :

اهمیت تصمیم گیری درست:

زمینه عاطفی، اجتماعی و روانی بیشتری را در تصمیم‎گیرنده فراهم می کند.
تصمیم‎گیری درست و سنجیده، کسب موفقیت و در نتیجه احساس رضایتمندی هر چه بیشتر را به فرد القا می کند.
حس مسئولیت‏پذیری را در فرد توسعه داده، به او کمک می کند تا پیامدهای تصمیم خود را به تنهایی بر عهده گیرد.
میل به استقلال را در فرد تقویت می کند.
موجب افزایش اعتماد به نفس و خودباوری در فرد می شود.

اسلاید 8 :

عوامل تأثیرگذار بر تصمیم گیری:

انسان در تصمیم گیری و در رفتار خود از عقل و احساس به طور همزمان استفاده می کند.

بنابراین می توان گفت که تصمیم های افراد تابع متغیرهای بسیاری از جمله مشخصات و ویژگی‎های عمومی محیط تصمیم گیری، ویژگی های شخصیتی تصمیم گیرنده و عوامل درون و برون سازمانی اند.

اسلاید 9 :

مشخصات و ویژگی های عمومی
منظور از ویژگی های عمومی خصوصیاتی مانند: جنس، سن، تحصیلات، رشته تحصیلی، تخصص و مهارتهای فردی و سوابق و تجارب کاری افراد است که به طور مستقیم فرایند تصمیم گیری آنها را تحت تأثیر قرار می دهند.
این ویژگی ها عبارتند از:
عوامل عقلایی: منظور عوامل قابل اندازه گیری از قبیل هزینه، زمان و عواملی از این دست می باشد. شایان ذکر است که تصمیم گیری عامه افراد بیشتر تحت تأثیر چنین عواملی بوده، به عوامل غیر کمی توجه کمتری می شود.

عوامل روان شناختی: مشارکت عوامل روان شناختی انسان در پدیده تصمیم گیری روشن است و عواملی از قبیل شخصیت فرد تصمیم گیرنده، تواناییها، تجربیات، ادراک، ارزشها، آمال و نقش او از جمله عوامل مهم در تصمیم گیری اند.

اسلاید 10 :

عوامل اجتماعی: موافقت دیگران به خصوص کسانی که تصمیم به نوعی بر آنها تأثیر می گذارد، از مسائل مهم تصمیم گیری است. گفتنی است که توجه به این عوامل از مقاومت دیگران در برابر تصمیم می کاهد.
عوامل فرهنگی: محیط لایه های فرهنگی متعددی دارد که تحت عنوان فرهنگ منطقه، فرهنگ کشور و فرهنگ جهانی خوانده می شوند. همچنین هر سازمانی دارای فرهنگ منحصر به فرد خود است. این فرهنگ ها در قالب هنجارهای مورد قبول جامعه، رویه ها و ارزش ها بر تصمیم گیری فردی یا سازمانی تأثیر می گذارند.
اطلاعات: شامل دانش، آگاهی و اطلاعاتی است که درباره موضوع مورد تصمیم از منابع مختلف بدست می آید.
فشارهای اجتماعی: شامل فرهنگ، آداب و رسوم، عرف و قوانین جامعه ای است که تصمیم گیری در آن انجام می شود.
موقعیت اجتماعی: نقش، جایگاه و منزلت اجتماعی (اداری، تحصیلی، شغلی و.) فرد تصمیم گیرنده را شامل می شود.

اسلاید 11 :

فشار گروه همسالان و سایر گروه های اجتماعی: فشار گروه هایی که فرد به آنها تعلق دارد، می تواند در تصمیم گیری او موثر باشد.
ویژگی های شخصیتی: عقاید، ارزشها، احساسات و باورهای درونی هر شخص در تصمیم گیری های او تأثیر دارند.
سن افراد: خصوصیات مربوط به هر دوره سنی مثل نوجوانی، جوانی، بزرگسالی و سالمندی در تصمیم گیری های افراد نقش بسزایی دارد.
موقعیت مکانی و زمانی: قرار گرفتن در یک مکان و زمان خاص می تواند تصمیم گیری فرد را تحت تأثیر قرار دهد.
رسانه‎های جمعی: تبلیغات و پیام‏هایی که از طریق رسانه‎های جمعی منتشر می‎شوند، بر اساس میزان تمایل و انگیزه‎ای که در افراد ایجاد می‎کند، می توانند تصمیم گیری های آنها را تحت تأثیر قرار دهند.

اسلاید 12 :

نحوه تصمیم‎گیری با ویژگی‎های شخصیتی افراد در ارتباط بوده، در حقیقت نوع شخصیت ها را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:

فرمانبردار: فرد خود را صاحب فکر و نظر نمی داند و معتقد است همه نظرات خوب و سودمند را دیگران دارند. در نتیجه وی همواره مستعد پذیرش فکر و نظر دیگران است.
بهره بردار: این تصمیم گیرنده معتقد است که عقاید و نظرات ارزشمند از آن دیگران است، اما می کوشد با زیرکی و زرنگی به این عقاید دست یابد و آنها را به حساب خود منظور کند.

اسلاید 13 :

محتکر: چنین فردی عقیده دارد که خود دارای عقاید و نظراتی مناسب و ارزشمند است، اما به افشای آنها و سهیم کردن دیگران در عقاید و نظرات خود یا تقسیم عقاید با سایرین تمایلی ندارد.

بازاریاب: فرد تصمیم هایی را اتخاذ می کند که خریدار داشته باشد و می کوشد تصمیم هایش از نظر کسانی که می توانند به او کمک کنند، مفید و جالب باشد.

موثر: از توانایی، دانایی، بینش، دانش و اطلاعات خود و دیگران استفاده کرده، با دیگران همکاری می کند و از آنها یاری می خواهد.

اسلاید 14 :

عوامل درون سازمانی

عوامل درون سازمانی مهم ترین متغیرهای درون سازمانی موثر بر فرایند تصمیم گیری و خلق و توسعه دانش سازمانی اند که می توان آنها را به دو دسته عوامل رسمی و عوامل غیر رسمی تقسیم کرد.

اسلاید 15 :

عوامل رسمی عبارتند از: رسالت‎ها، اهداف، راهبردها و برنامههای رسمی کوتاه و بلندمدت سازمان نظیر:

متغیرهای ساختاری سازمان
الگوهای ارتباطات رسمی
نظام مالی سازمان
نظام استخدام، آموزش، انتخاب و ارتقاء
نظام ارزیابی عملکرد، انگیزش و پاداش سازمان
فناوری سازمان شامل عملیات و مراحل تولید، ابزار، تجهیزات، ماشین آلات

اسلاید 16 :

عوامل غیررسمی سازمان:
فرهنگ غالب سازمان و خرده فرهنگ های موجود بین دوایر، ارزش ها و باورهای کارکنان.

- الگوی ارتباطات غیر رسمی و تعاملات بین فردی، درون گروهی و درون سازمانی
- الگوی رایج قدرت و سیاست سازمان
- الگوی موجود تعارض و مذاکره در سازمان

اسلاید 17 :

عوامل برون سازمانی یا عوامل محیط خارجی بخشی دیگر از عوامل و متغیرهای موثر بر فرایند تصمیم گیری اند که می توان آنها را در قالب متغیرهای برون سازمانی یا محیطی به شرح ذیل دسته بندی کرد:
- عوامل محیط اختصاصی
- عوامل محیط عمومی
- قوانین و مقررات
- برنامه و سیاست های کلان دولت
- رقبا، برنامه ها و راهبردهای آنها
- پیمانکاران، تأمین کنندگان مواد اولیه و نیروی انسانی
- مشتریان و مصرف‎کنندگان
- فضای حاکم بر صنعت

اسلاید 18 :

تصمیم ها را می توان در مدیریت به دو دسته تصمیم های برنامه ریزی شده و تصمیم های برنامه ریزی نشده تقسیم کرد:

تصمیم های برنامه‏ریزی شده: تصمیم هایی هستند که بر حسب عادت، قوانین یا رویه های موجود اخذ می شوند. این نوع تصمیم ها هم برای حل مسائل ساده و هم برای حل مسائل پیچیده قابل استفاده اند.

تصمیم های برنامه‏ریزی نشده: منظور تصمیم هایی است که در مورد مسائل غیر معمول و منحصر به فرد اتخاذ می شوند. همچنین هرگاه با توجه به اهمیت یک تصمیم، ضروری باشد که با آن به طور ویژه برخورد گردد، باید از تصمیم های برنامه ریزی نشده برای حل آن استفاده کرد.

اسلاید 19 :

تصمیم های عادی: تصمیم هایی که به دفعات اتخاذ می شوند و اقدامات مشخصی برای برخورد با آنها وجود دارد.

تصمیم های اضطراری: گاهی شرایطی پیش می آید که مشابه آن قبلاً وجود نداشته است و تصمیم گیرنده باید بلافاصله اقدام به تصمیم گیری کند. این نوع تصمیم ها که قسمت اعظم وقت مدیر به آنها اختصاص می یابد، تصمیم های اضطراری اند.

تصمیم های راهبردی: تصمیم هایی هستند که در مورد هدف‎های کلی و هدف‎های اجرایی و نحوه تبدیل کردن آنها به برنامه های خاص اتخاذ می گردند. این نوع تصمیم ها بیش از سایر انواع تصمیم ها نیازمند دقت و تلاش اند.

اسلاید 20 :

تصمیم های عملیاتی: آن دسته از تصمیم هایی که به طور مستقیم و تخصصی در مواجه با محیط و ذی نفعان سازمان اتخاذ می شوند، تصمیم های عملیاتی نام دارند.
تصمیم های ساده: تصمیم هایی است که در مورد مسائل روزمره و عادی زندگی گرفته می شود، مثل انتخاب مسیر خاص برای رفتن به مدرسه یا محل کار.
تصمیم های احساسی: تصمیم هایی اند که بر اساس واکنش های هیجانی مثل احساس ترحم، ترس، نگرانی و غم گرفته می شوند، مانند کمک به دیگران در شرایط بحرانی و خاص مانند وقوع زلزله یا سیل.
تصمیم های آنی: تصمیم هایی هستند که در شرایط غیر مترقبه گرفته می شوند. مثل زمان پدیدار شدن یک اتومبیل در مسیر حرکت ما که اتخاذ بهترین تصمیم و رفتار می تواند ما را از صحنه تصادف دور نماید.
تصمیم های تقدیری و تصادفی: زمانی که فرد از قدرت و مهارت تصمیم گیری زیادی بهره مند نباشد، تصمیم را به شانس واگذار می کند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید