بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
ارتباط توکسین ها و لوسمی حاد در کودکان
اسلاید 2 :
مقدمه :
بروز و شیوع کانسرها در حال افزایش است .
اگرچه کانسرها کمتر از حوادث باعث مرگ و میر کودکان می شود اما شایعترین شکل بیماری کشنده دوران کودکی است که در حدود 10 درصد تمام مرگ و میر دوران کودکی را به خود اختصاص میدهد
لوسمی ها شایعترین فرم کانسرهای دوران طفولیت و مسئول حدود یک سوم موارد جدید کانسر تشخیص داده شده در سال هستند .
اسلاید 3 :
All حدود 76% موارد را تشکیل می دهد و بیشترین انسیدانس آن حدود 4 سالگی است . در بیشتر موارد علت اصلی All شناخته شده نیست احتمالاً این بیماری در نتیجه ترکیبی از عوامل محیطی و عوامل مربوط به میزبان ایجاد می شود .
بسیاری از متخصصین امروزه حدس می زنند افزایش سرطان در کودکان از جمله All می تواند در نتیجه افزایش تماس با مواد شیمیایی و توکسین های موجود در هوا ، غذا، گرد و غبار ، Soil در آب نوشیدنی باشد . این بیماری در کشورهای پیشرفته تر و با وضعیت اجتماعی اقتصادی بالاتر بیشتر دیده می شود بعضی از دانشمندان ارتباط احتمالی آن را با Life style یا عوامل محیطی دانسته اند گرچه هنوز نتایج قطعی نیست ولی بیش از 200 سال است که این موضوع که تماس با مواد شیمیایی و محرک در محیط کار می تواند ریسک کانسر را افزایش دهد مطرح شده است .
اسلاید 5 :
بعضی مطالعات گزارش می دهند که استفاده از pesticides های خانگی ممکن است در ارتباط با بعضی از کانسرهای دوران کودکی باشند مطالعات دیگر در این راستا نشان می دهد که تماس با این ماده حدود 2 برابر کانسر مغز و حدود 5/6 برابر احتمال لوسمی را در کودکان افزایش می دهد .
همچنین مشخص شده است chlordane home exposure احتمال ابتلا به نوروبلاستوما و لوسمی و کانسر مغز را در کودکان بالا می برد .
اسلاید 6 :
مطالعات دیگر نشان می دهد که افرادیکه در تماس با مواد شیمیایی مثل Vinyl و محصولات پلاستیک ، تصفیه روغن، کودهای شیمیایی گیاهان ، nitrosamines ، ترکیبات Aspartame (Nutra-sweet) ،آلودگی نیترات (آب آشامیدنی ) هستند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان قرار دارند .
شواهدی وجود دارد که بیانگر افزایش لوسمی ها و NHL در میان کشاورزان و کارگران Agriculture در ایرلند می باشد . محققان بیان می کنند این وضعیت در افرادیکه استفاده از وسایل محافظتی مناسب مثل ماسک، یا عملکرد بهداشتی آنها ضعیف تر است بیشتر دیده میشود.
اسلاید 7 :
در Switzerland محققان بیان میدارند حدود 40% از کانسرها در ارتباط با شغل می باشد که در این رابطه مشاغلی چون کشاورزی و کارگران مرتبط با صنایع کشاورزی ، مکانیک ها ، کارگران معدن ، نقاشان ، دامپزشکان و دامپروران ، کارگران مرتبط با صنایع پلاستیک ،چوب و کاغذ ، کابینت سازان، آرایشگران ، شیمی دان ها، Cosmetologists ذ کر شده است .
تحقیقات نشان میدهد عوامل توکسیک مثل Pesticide میتواند از دو طریق موجب کانسر کودکان شود
1-DNA Damage & genetic Structure
2-Weakening of the Human Immune System
اسلاید 8 :
بنابراین میتوان گفت که Toxin hazard exposure مخصوصا در محیط کار بعنوان یک عامل اتیولوژیک اجتماعی برای کانسر لنفوپرولیفراتیو مطرح است و احتمال نقش کارسینوژن مواد شیمیایی مصرفی در صنایع کشاورزی باید مورد ملاحظه قرار گیرد. محققان اعلام میدارند شناسایی اتیولوژی بیماریهای بدخیم در ارتباط با Morbidity- Surveillance بسیاراهمیت دارد. از طرفی اغلب این موضوع که چه عاملی باعث بیماری شده است بیماران و خانواده آنها را نگران میکند.بررسی risk factors های محیطی در این رابطه تا حدی مشکل است زیرا فاصله بین exposure و این بیماری احتمالاً طولانی مدت است و کنترل عوامل بیولوژیکی دیگر نیز در این مدت مشکل است .
اسلاید 9 :
از آنجا که تعداد زیادی از کودکان مبتلا به کانسر مراجعه کننده به بخش کودکان بیمارستان شهید صدوقی یزد به All دچار هستند و نظر به اینکه مطالعات دیگر نیز بیان کرده اند توکسین ها می تواند در کودکان کارسینوژن باشند ، برآن شدیم تا با تحقیقی بر روی این کودکان ارتباط احتمالی توکسین ها را مشخص نمائیم .
اسلاید 10 :
روش بررسی :
این مطالعه توصیفی بر روی 54 کودک مبتلا به All کمتر از 14 سال مراجعه کننده به بخش کودکان بیمارستان شهید صدوقی یزد به روش مقطعی از سال 1381 لغایت 1384 اجرا شده است مشخصات دموگرافیک بیماران شامل سن ، جنس، شغل پدر، جمع آوری گردید و نتایج جامعه مورد بررسی قرار گرفت .
اسلاید 11 :
نتایج :
از 54 کودک مبتلا به All مراجعه کننده طی 3 سال ، 58% پسر و بقیه دختر بوند . حداقل سن بیماران مورد مطالعه یک سال و حداکثر 14 سال بود که بیشترین فراوانی در رده سنی 7-4 سال قرار داشت .
نتایج تحقیق نشان داد بیش از 70% کودکان مبتلا به All در خانواده هایی که با محصولات شیمیایی در ارتباط بودند قرار داشتند و پدران آنها به مشاغلی چون کارگر نساجی ، تعمیر کار ماشین ، کارگر راه آهن ، کابینت ساز ، مرغداری و کشاورزی می پرداختند . لیکن در این میان شغل کشاورزی بیشترین درصد (60درصد) را بخود اختصاص داده است .
اسلاید 12 :
بحث ونتیجه گیری :
All شایعترین فرم کانسرهای دوران طفولیت و حدود 76% موارد را تشکیل می دهد و افزایش شیوع All در دو دهه اخیر مشخص کننده ارتباط اجتماعی عوامل کارسینوژن از قبیل توکسین های موجود می باشد در این راستا مشاغلی که می تواند تماس با توکسین ها و مواد شیمیایی را افزایش دهد ریسک ابتلاء به کانسرها از جمله All را بالا می برد . نتایج این تحقیق مشابه یافته تحقیقات دیگر می باشد بطوریکه ارتباط احتمالی بیماری All را با مواد شیمیایی به ویژه مواد مصرف شده در کشاورزی را نشان میدهد . از این رو لزوم آموزش به سطح جامعه بویژه افراد در معرض خطر با توکسین ها جهت استفاده از وسایل محافظتی و بکاربردن نکات ایمنی لازم و ضروری به نظر می رسد.