بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

زراعت عمومی

اسلاید 2 :

نمایش ریشههای راست و افشان
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 3 :

ساقه
مهمترین نقش و وظایف ساقه در گیاهان عبارت است از:
نگهداری و استحكام بخشیدن به گیاه
هدایت شیره خام و پرورده در گیاه
تولید بافتهای جدید
اندوختن مواد
فتوسنتز
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 4 :

انواع ساقه
ساقهها از نظر محیط زندگی بر سه نوعاند:
ساقههای آبی
ساقههای هوایی
ساقههای زمینی
مشخصه ظاهری ساقهوجود گره هایی است كه ساقه را به بخشهایی تقسیم می نماید. فاصله دو گره را میانگره گویند. برگها و ساقههای جانبی در محل گرهها به ساقه اصلی متصل میشوند.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 5 :

ساقه های هوایی و زیر زمینی بر اساس طول عمر، نوع گیاه و نیاز به حفاظت در برابر تغییرات اقلیمی محیط و نحوه رشد بر چند دسته اند:
1- ساقه بازدانگان و دو لپه ای های چوبی، مانند كاج، بلوط، گردو و سیب و …
2- ساقه گیاهان دو لپه ای علفی؛ مانند لوبیا، نخود، آفتابگردان و شمعدانی و …
3- ساقه گیاهان تك لپه؛ مانند ذرت، جو، گندم، مارچوبه و نخل
4- ساقه های تغییر شكل یافته؛ مانند ساقه زیرزمینی پیاز و سیب زمینی، ساقه خزنده زنبق و توت فرنگی و …
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 6 :

برگ
قسمتهای اصلی برگ عبارتند از : پهنك و دمبرگ. گاهی اوقات در قاعده دمبرگ اندام كوچك برگ مانندی به نام گوشوارك یافت می شود. درون صفحه پهنك ، رگبرگها قرار دارند. رگبرگها كه از نظر آناتومیكی مجموع بافت چوبی و آبكشی هستند .
آرایش رگبرگها در تشخیص دو زیر رده گیاهان گلدار ( تك لپه ایها و دو لپهایها) بكار می روند. در تك لپه ها ( مانند گندم، جو، ذرت، سوسن، زنبق، خرما و .) رگبرگها درشت و تقریباً موازیند. اما در دو لپه ایها ( پنبه، آفتابگردان ، لوبیا، سیب بلوط، شمعدانی و ….) رگبرگها به صورت منشعب قرار گرفتهاند.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 7 :

نمایش قسمتهای مختلف برگ
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 8 :

انواع برگ
اصولا برگها از نظر شكل ظاهری دو نوعاند: ساده و مركب. برگ ساده دارای پهنكی است كه فقط از یك قطعه تشكیل شده است. در برگ مركب پهنك از چند قطعه برگ كوچك موسوم به برگچه تشكیل شده است.
برگ ممكن است به صورت مركب شانهای و مركب پنجهای باشد. در حالت اول برگچهها روی محور اصلی كه به منزله رگبرگ میانی است به صورت مقابل هم قرار گرفتهاند، این حالت در برگهای نخود، عدس، اقاقیا و گردو دیده میشود. اما در برگ مركب پنجهای برگچهها همه از یك نقطه منشعب شدهاند.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 9 :

نمایش انواع مختلف برگ
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 10 :

آرایش برگ روی ساقه
آرایش برگ گیاهان گلدار روی ساقه دارای نظم معین است. در تعدادی از گونهها دو برگ روبرو در طرفین هر گره دیده می شوند، این نوع آرایش برگها روی ساقه را متقابل میگویند. در تعدادی دیگر از گونه ها، بیش از دو برگ در محل هر گره دیده می شود، این حالت را فراهم می گویند. درتعدادی از گونهها فقط یك برگ در هر گره یافت می شود. این نوع آرایش را متناوب می نامند.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 11 :

نمایش آرایش مختلف برگها بروی ساقه
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 12 :

وظیفه برگ
فتوسنتز كه به فرآیند دریافت انرژی نورانی و تبدیل آن به انرژی شیمیایی اطلاق می شود عمدتاً در برگ ها انجام می شود. ماده سبزینه ای موسوم به كلروفیل عامل جذب كننده انرژی نورانی است و به برگ توانایی انجام فتوسنتز را میدهد.
آبی كه توسط ریشه جذب گیاه می شود بیش از مقداری است كه گیاه برای انجام واكنشهای خود به آن نیاز دارد، به این ترتیب مقداری از آب جذب شده صرف سوخت و ساز گیاه می شود و بقیه از برگ به صورت بخار آب خارج میشود، این عمل كه تعرق نام دارد دومین نقش مهم برگ به حساب می آید.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 13 :

گل
با پیدایش گل بر روی ساقه مرحله رشد زایشی گیاه آغاز می شود. چگونگی تغییر دوره رویشی به زایشی و زمان پیدایش گل بر روی ساقه در جنسها و گونههای گیاهی متفاوت است. به نظر می رسد جوانه انتهایی ساقه به تدریج توانایی رشد طولی خود را از دست می دهد و تشكیل جوانه های گل آغاز می شود. گل بخشی از اندام تولید مثل جنسی در گیاهان است. به این ترتیب تولید یاخته های جنسی نر و ماده، گرده افشانی و لقاح كه اساس تولید میوه و دانه هستند را باید به عنوان مهمترین نقش گل در گیاهان برشمرد.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 14 :

ساختمان گل
گل عموماً از چهار بخش اصلی تشكیل شده که این چهار بخش عبارتند از:
كاسه گل (كاسبرگ ها)
جام گل (گلبرگ ها)
نافه گل (پرچم ها)
مادگی گل (برچه ها)
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 15 :

نمایش قسمتهای مختلف یک گل
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 16 :

بیشتر گلها درارای كاسه، جام، مادگی و نافه می باشند. اگر گلی هر چهار بخش نام برده را داشته باشد آنرا گل كامل می گویند. در صورتی كه گل فاقد یك یا چند بخش از بخشهای فوق الذكر باشد آنرا گل ناقص می نامند. گلهای ناقص ممكن است:
فاقد گلپوش ( كاسه و جام ) باشند.
دارای كاسه ولی فاقد جام باشند.
دارای برچه ولی فاقد پرچم باشند.
دارای پرچم ولی فاقد برچه باشند.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 17 :

در گلی كه پرچم ها و مادگی موجود باشند و در لقاح شركت كنند آن را دو جنسی و چنانچه پرچم ها یا مادگی موجود نباشند یا غیر فعال باشند آن گل را تك جنسی گویند. گلهای تك جنسی یا نر ( فاقد مادگی) و یا ماده(فاقد پرچم) هستند. هر دو نوع گلهای تك جنسی ممكن است روی یك گیاه باشند، مانند ذرت و گردو كه آنها را گیاهان یك پایه می گویند ، و یا ممكن است گلهای نر و ماده روی دو گیاه جداگانه متعلق به یك گونه دیده شوند. مانند خرما، بید، و تبریزی و پسته. این گونه گیاهان را اصطلاحاً گیاهان دو پایه می نامند.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 18 :

گیاهان را بر اساس نحوه گرده افشانی و لقاح به سه دسته تقسیم می كنند:
گیاهان خود گشن: در این گیاهان دانه گرده یك گل، مادگی همان گل را به طور طبیعی و بدون كمك سایر عوامل بارور می سازد. گندم، سویا، توتون و سیب زمینی
گیاهان دگرگشن : در این گروه از گیاهان برای لقاح یك گل به دانه گرده گل دیگر نیاز است. ذرت، چاودار، یونجه و شبدر نمونه هایی از گیاهان دگرگشن هستند.
گیاهانی كه طبیعتاً خودگشن هستند اما خصوصیات گل امكان انجام دگرگشنی را نیز فراهم می آورد. پنبه، ذرت خوشه ای ( سورگوم)، ارزن.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 19 :

میوه و دانه
در اصطلاح گیاه شناسی تخمدان رسیده میوه حقیقی نامیده میشود. گاهی بخش دیگری از گل همراه با تخمدان رشد می كند و جزئی از میوه را تشكیل می دهد. تشكیل میوه عموماً پس از گرده افشانی و لقاح آغاز می شود، اما در بعضی شرایط میوه بدون گرده افشانی و لقاح به وجود می آید كه در این صورت میوه فاقد دانه خواهد بود.
فصل سوم : اندامهای گیاه

اسلاید 20 :

نمایش قسمتهای مختلف میوه
فصل سوم : اندامهای گیاه

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید