بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
اخلاق و مقررات حرفه ای
اسلاید 2 :
رئوس مطالب
تعریف علم اخلاق
جایگاه خدمات پزشکی در معارف اسلامی
کاربرد اخلاق پزشکی در فوریتهای پزشکی
ویژگی های اخلاقی لازم برای کاردان فوریتهای پزشکی
وظایف و مسئولیت کاردان فوریتهای پزشکی در حیطه های مختلف
اسلاید 3 :
منابع
اورژانس های طبی پیش بیمارستانی پایه و میانی
اسلاید 4 :
تعریف اخلاق
واژه اخلاق از ریشه خلق گرفته شده است. و خلق در لغت به معنای سرشت و سجیه است. خلق مخصوص صفات روحی و ساختار معنوی انسان است که به صورت اختیاری و با بصیرت در او شکل گرفته است.
اسلاید 5 :
رایج ترین معنای اصطلاحی اخلاق: صفات و ویژگی های پایدار در نفس که موجب می شوند کارهایی متناسب با آن صفات به طور خودجوش و بدون نیاز به تفکر و تامل از انسان صادر شود.
اسلاید 6 :
Morality و Ethics هر دو بیانگر مفهوم اخلاق است که البته با یکدیگر تفاوتهایی دارند. Morals به معنای خلق و خوی راسخ در نفس انسان بکار می رود، در حالیکه برای نظریه های پیرامون رفتار خوب یا بد ، درست و خطا، پاک و پلید انسان از واژه Ethics استفاده می شود.
اسلاید 7 :
Medical Ethics آداب پزشکی است و تنظیم روابط گروه پزشکی با مردم و همکاران و جامعه در شکلی از آمیختگی با اخلاق در بر دارد.
Deontology (دئونتولوژی) به معنای وظیفه شناسی است و معادل علم اخلاق پزشکی به شمار می رود به دلیل اهمیت پایبندی به وظایف در صاحبان حرفه های پزشکی
اسلاید 8 :
اگر کادر پزشکی در برخورد با بیماران از خصوصیات خلقی آنها اعم از فطری یا اکتسابی آنان آگاه شوند در تنظیم روابط شایسته با آنان آگاهانه تر عمل خواهند نمود و این مسآله مهم را باید در نظر داشته باشند که انسانهای مختلف را نباید یکسان و با یک چشم دید. برای مثال برخی از بیماران اگر از وخامت و عاقبت بیماری خود آگاه شوند روحیه خود را از دست خواهند داد و حتی قبل از آنکه بیماری آنها را از پا درآورد، ترس و اضطراب آن ها را از بین می برد و بر عکس در برخی افراد نیز ممکن است باعث افزایش توجه به مسئولیتهای زندگی و دلبستگی بیشتر به خداوند شود.
اسلاید 9 :
تعریف علم اخلاق:
اخلاق در حقیقت شاخه ای از حکمت عملی است. حکمت عملی دانشی است که درباره افعال اختیاری و تحت قدرت انسان گفتگو می کند و بیان می نماید که کدام فعل و عمل شایستگی تحقق و انجام دادن است و کدام فعل و عمل چنین شایستگی را ندارد.
اسلاید 10 :
علم اخلاق علمی است که با معرفی و شناساندن انواع خوبی ها و بدی ها، راههای کسب خوبی ها و رفع و دفع بدی ها را به ما می آموزد. یعنی هم بعد شناختی و معرفتی دارد و هم بعد عملی و رفتاری.
هدف اصلی علم اخلاق، آموزش شیوه رفتار است
اسلاید 11 :
موضوع اصلی علم اخلاق، نفس انسانی است که خوی های نیک و بد را می پذیرد و سبب انجام کارهای پسندیده و ناپسند می گردد.
اسلاید 12 :
تعاریف دیگر علم اخلاق:
ژکس: تحقیق در رفتار آدمی بدان گونه که باید باشد.
شهید مطهری: علم زیستن و چگونه زیستن که دو شاخه دارد: شاخه چگونه رفتار کردن و شاخه چگونه بودن.
چگونه رفتار کردن مربوط به اعمال انسان و گفتار او می شود. چگونه بودن مربوط به خوی ها و ملکات انسان که چگونه و به چه کیفیت باشد.
اسلاید 13 :
آگاهی از تاثیر اعمال و رفتار انسان نسبت به سرنوشت وی برای وادار کردن شخص به حرکت و تلاش در مسیر اهداف عالی اخلاق، لازم و ضروری است.
سعادت هر جامعه ای به مقدار تعهد اخلاقی افراد بستگی دارد.
هدف نهایی علم اخلاق این است که انسان را به کمال و سعادت حقیقی خود که همانا هدف اصلی خلقت جهان و انسان است، برساند.
اسلاید 14 :
تربیت اخلاقی
اسلاید 15 :
تربیت در لغت به معنای پرورش دادن استعدادهای انسانی است. تربیت اخلاقی یعنی چگونگی بکارگیری و پرورش استعداد ها و قوای درونی، برای توسعه و تثبیت صفات و رفتارهای پسندیده اخلاقی و نیل به فضایل عالی و درونی و پرهیز از رذیلت ها و نابود کردن آنهاست
اسلاید 16 :
شرایط مسئولیت اخلاقی:
منظور از مسئولیت اخلاقی، مسئولیت در برابر پروردگار است.
بلوغ
عقل
علم یا امکان تحصیل آن
قدرت
اسلاید 17 :
لزوم آموزش علم اخلاق:
حضرت علی (ع) می فرمایند: لغزش دانشمند مانند واژگونی کشتی است. همراهان را غرق می کند و خود نیز غرق می شود.
معیار فعل اخلاقی از نظر اسلام:
رضایت خداوند
وجدان انسانی
اسلاید 18 :
اخلاق نیکو در تسکین دردهای جسمی و روانی تاثیرگذار است تا آن حد که می تواند معالجه بیماری ها را تسریع کند. به همین جهت یکی از شرایط لازم برای تکنسین فوریت های پزشکی داشتن خلق نیکو است. زیرا تکنسین فوریت های پزشکی با خوش خلقی می تواند موثرتر از هر داروی ظاهری آرامش را به روح بیمار تزریق کند. خوش خلقی ضمن آنکه باعث پیشرفت امور و توفیق در کارهای شخصی و اجتماعی می شود، از سختیهای موجود در جریان کار می کاهد و بازده تلاش جمعی افراد را می افزاید.
اسلاید 19 :
جایگاه خدمات پزشکی در معارف اسلامی
اسلاید 20 :
دلایل اهمیت حرفه پزشکی و جایگاه ارزشمند آن در اسلام:
سلامتی انسان امری اجتناب ناپذیر است: انسان بدون سلامتی نمی تواند به زندگی خود ادامه دهد و پزشک این نعمت بزرگ را به بیمار بر می گرداند.
زمینه های توجه به خدا در حرفه پزشکی فراوان است: طبیب واقعی خداست و پزشک باید توجه کند که کار و حرفه او ابزار دست خداست.