بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
قانون تجارت الكترونيك و مكاتبات اداري
اسلاید 3 :
مواد قانون تجارت الكترونيكي
فصل اول - قلمرو و شمول قانون
ماده 1 - اين قانون مجموعه اصول و قواعدي است كه براي مبادله آسان و ايمناطلاعات در واسط هاي الكترونيكي و با استفاده از سيستمهاي ارتباطي جديد به كار ميرود.
اسلاید 4 :
فصل دوم - تعاريف
ماده 2 -
الف - «داده پيام» (Data Message): هرنمادي از واقعه، اطلاعات يا مفهوم است كهبا وسايل الكترونيكي، نوري و يا فناوريهاي جديد اطلاعات توليد، ارسال، دريافت،ذخيره يا پردازش ميشود.
ب - «اصلساز» (Originator): منشأ اصلي «داده پيام» است كه «داده پيام» بهوسيله او يا از طرف او توليد يا ارسال ميشود اما شامل شخصي كه درخصوص «داده پيام»به عنوان واسطه عمل ميكند نخواهد شد.
ل - «امضاء كننده» (Signatory): هر شخص يا قائممقام وي كه امضاي الكترونيكيتوليد ميكند.
اسلاید 5 :
فصل دوم - تعاريف
ماده 2 -
ي - «امضاي الكترونيكي» (Electronic Signature) : عبارت از هر نوع علامتمنضم شده يا به نحو منطقي متصل شده به «داده پيام» است كه براي شناسائي امضاءكننده«داده پيام» مورد استفاده قرار ميگيرد.
ك - «امضاي الكترونيكي مطمئن»(Secure/Enhanced/Advanced Electronic Signature):
هر امضاي الكترونيكي است كه مطابق با ماده (10) اين قانون باشد.
م - «شخص» (Person) : اعم است از شخص حقيقي و حقوقي و يا سيستمهايرايانهاي تحت كنترل آنان.
اسلاید 6 :
فصل سوم - تفسير قانون
ماده 3 - در تفسير اين قانون هميشه بايد به خصوصيت بينالمللي، ضرورت توسعههماهنگي بين كشورها در كاربرد آن و رعايت لزوم حسن نيت توجه كرد.
ماده 4 - درمواقع سكوت و يا ابهام باب اول اين قانون، محاكم قضايي بايد بر اساس ساير قوانين موضوعه و رعايت چهار چوب فصول و مواد مندرج در اين قانون، قضاوت نمايند.
اسلاید 7 :
مبحث دوم - در احكام «داده پيام»
- نوشته، امضاء اصل ماده 6 - هرگاه وجود يك نوشته از نظر قانون لازم باشد، «داده پيام» در حكم نوشتهاست مگر در موارد زير:
الف - اسناد مالكيت اموال غيرمنقول.
ب - فروش مواد داروئي به مصرف كنندگان نهايي.
ج - اعلام، اخطار، هشدار و يا عبارات مشابهي كه دستور خاصي براي استفاده كالاصادر ميكند و يا از بكارگيري روشهاي خاصي به صورت فعل يا ترك فعل منع ميكند.
ماده 7 - هرگاه قانون، وجود امضاء را لازم بداند امضاي الكترونيكي مكفي است.
اسلاید 8 :
مبحث دوم - در احكام «داده پيام»
- نوشته، امضاء اصل ماده 8 - هرگاه قانون لازم بداند كه اطلاعات به صورت اصل ارائه يا نگهداري شود،اين امر با نگهداري و ارائه اطلاعات به صورت داده پيام نيز درصورت وجود شرايط زير امكان پذير ميباشد:
الف - اطلاعات مورد نظر قابل دسترسي بوده و امكان استفاده درصورت رجوعبعدي فراهم باشد.
ب - داده پيام به همان قالبي (فرمتي) كه توليد، ارسال و يا دريافت شده و يا بهقالبي كه دقيقاً نمايشگر اطلاعاتي باشد كه توليد، ارسال و يا دريافت شده، نگهداري شود.
ج - اطلاعاتي كه مشخص كننده مبداء، مقصد، زمان ارسال و زمان دريافت دادهپيام ميباشند نيز درصورت وجود نگهداري شوند.
د - شرايط ديگري كه هر نهاد، سازمان، دستگاه دولتي و يا وزارتخانه در خصوص نگهداري داده پيام مرتبط با حوزه مسؤوليت خود مقرر نموده فراهم شده باشد.
اسلاید 9 :
مبحث سوم - «داده پيام» مطمئن
فصل اول - امضاء و سابقه الكترونيكي مطمئن ماده 10 - امضاي الكترونيكي مطمئن بايد داراي شرايط زير باشد:
الف - نسبت به امضاء كننده منحصر به فرد باشد.
ب - هويت امضاء كننده «داده پيام» را معلوم نمايد.
ج - به وسيله امضاء كننده و يا تحت اراده انحصاري وي صادر شده باشد.
د - به نحوي به يك «داده پيام» متصل شود كه هر تغييري در آن «داده پيام» قابلتشخيص و كشف باشد.
ماده 11 - سابقه الكترونيكي مطمئن عبارت از «داده پيام»ي است كه با رعايتشرايط يك سيستم اطلاعاتي مطمئن ذخيره شده و به هنگام لزوم در دسترس و قابل دركاست.
مواد قانون تجارت الكترونيكي
اسلاید 10 :
فصل دوم - پذيرش، ارزش اثباتي و آثار سابقه و امضاي الكترونيكي مطمئن ماده 12 - اسناد و ادله اثبات دعوي ممكن است به صورت داده پيام بوده و درهيچ محكمه يا اداره دولتي نميتوان براساس قواعد ادله موجود، ارزش اثباتي «داده پيام»را صرفاً به دليل شكل و قالب آن رد كرد.
ماده 13 - به طور كلي، ارزش اثباتي «داده پيام»ها با توجه به عوامل مطمئنه ازجملهتناسب روشهاي ايمني به كار گرفته شده با موضوع و منظور مبادله «داده پيام» تعيينميشود.
ماده 14 - كليه «داده پيام»هائي كه به طريق مطمئن ايجاد و نگهداري شدهاند ازحيث محتويات و امضاي مندرج در آن، تعهدات طرفين يا طرفي كه تعهد كرده و كليه اشخاصي كه قائممقام قانوني آنان محسوب ميشوند، اجراي مفاد آن و ساير آثار در حكماسناد معتبر و قابل استناد در مراجع قضائي و حقوقي است.
اسلاید 11 :
فصل دوم - پذيرش، ارزش اثباتي و آثار سابقه و امضاي الكترونيكي مطمئن
ماده 15 - نسبت به «داده پيام» مطمئن، سوابق الكترونيكي مطمئن و امضايالكترونيكي مطمئن انكار و ترديد مسموع نيست و تنها ميتوان ادعاي جعليت به«دادهپيام» مزبور وارد و يا ثابت نمود كه «داده پيام» مزبور به جهتي از جهات قانوني ازاعتبار افتاده است.
ماده 16 - هر «داده پيام»ي كه توسط شخص ثالث مطابق با شرايط ماده (11) اينقانون ثبت و نگهداري ميشود، مقرون به صحت است.
اسلاید 12 :
فصل دوم - انتساب «داده پيام»
ماده 18 - در موارد زير «داده پيام» منسوب به اصلساز است :
الف - اگر توسط اصلساز و يا به وسيله شخصي ارسال شده باشد كه از جانباصلساز مجاز به اين كار بوده است.
ب - اگر به وسيله سيستم اطلاعاتي برنامهريزي شده يا تصدي خودكار از جانباصلساز ارسال شود.
اسلاید 13 :
باب چهارم - جرايم و مجازاتها
مبحث اول - كلاهبرداري كامپيوتري ماده 67 - هركس در بستر مبادلات الكترونيكي، با سوءاستفاده و يا استفادهغيرمجاز از «داده پيام»ها، برنامهها و سيستمهاي رايانهاي و وسايل ارتباط از راه دور وارتكاب افعالي نظير ورود، محو، توقف «داده پيام»، مداخله در عملكرد برنامه يا سيستمرايانهاي و غيره ديگران را بفريبد و يا سبب گمراهي سيستمهاي پردازش خودكار و نظايرآن شود و از اين طريق براي خود يا ديگري وجوه، اموال يا امتيازات مالي تحصيل كند واموال ديگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از يك تاسه سال و پرداخت جزاي نقدي معادل مال مأخوذه محكوم ميشود.
تبصره - شروع به اين جرم نيز جرم محسوب و مجازات آن حداقل مجازات مقرر دراين ماده ميباشد.
اسلاید 14 :
باب چهارم - جرايم و مجازاتها
مبحث دوم - جعل كامپيوتري ماده 68 - هركس در بستر مبادلات الكترونيكي، از طريق ورود، تغيير، محو و توقف«داده پيام» و مداخله در پردازش «داده پيام» و سيستمهاي رايانهاي، و يا استفاده از وسايلكاربردي سيستمهاي رمزنگاري توليد امضاء - مثل كليد اختصاصي - بدون مجوزامضاءكننده و يا توليد امضاي فاقد سابقه ثبت در فهرست دفاتر اسناد الكترونيكي و يا عدمانطباق آن وسايل با نام دارنده در فهرست مزبور و اخذ گواهي مجعول و نظاير آن اقدام بهجعل «داده پيام»هاي داراي ارزش مالي و اثباتي نمايد تا با ارائه آن به مراجع اداري،قضايي، مالي و غيره به عنوان «داده پيام»هاي معتبر استفاده نمايد جاعل محسوب و بهمجازات حبس از يك تا سه سال و پرداخت جزاي نقدي به ميزان پنجاه ميليون(000 000 50) ريال محكوم ميشود.تبصره - مجازات شروع به اين جرم حداقل مجازات در اين ماده ميباشد.
اسلاید 15 :
باب پنجم - جبران خسارت
ماده 78 - هرگاه در بستر مبادلات الكترونيكي در اثر نقص يا ضعف سيستممؤسسات خصوصي و دولتي، بهجز در نتيجه قطع فيزيكي ارتباط الكترونيكي، خسارتي بهاشخاص وارد شود، مؤسسات مزبور مسؤول جبران خسارات وارده ميباشند مگر اينكهخسارات وارده ناشي از فعل شخصي افراد باشد كه در اين صورت جبران خساراتبرعهده اين اشخاص خواهد بود.