بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
موضوع : مذا کرات هسته ای و برجام
اسلاید 2 :
وَمَن يَتَوَلَّ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ فَإِنَّ حِزْبَ اللّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ
مائده 56
و كسى كه خدا و فرستاده او و كسانى را كه ايمان آوردهاند به ولايت و سرپرستى بپذيرد (از حزب خداست و) بىترديد حزب خدا پيروزند
ولایت شرط پیروزی
اسلاید 3 :
پرونده هسته ای(برجام)
جمهوری اسلامی ایران
اسلاید 4 :
مذاكرات هسته اي
اسلاید 5 :
11سال فعاليت آشكارهسته اي
82 تا 84
84 تا 86
86 تا 92
92 تا 94
اسلاید 7 :
تاریخچه :
دانشگاه شیکاگو، ۱۹۴۲
حدود سه قرن قبل از میلاد مسیح، دموکریت با مطالعه بر روی اشیای پیرامونش، به این نتیجه رسید که اشیا به رغم شکل ظاهری متفاوتی که دارند، از ذرات بسیار ریز و غیر قابل تجزیهای تشکیل شده اند. وی اسم این ذرات را اتم نهاد که در زبان یونانی به معنی نشکن است. دو هزار سال بعد، جان دالتون به این نتیجه رسید که اتم هم قابل تجزیه و شکستن است. این مسأله به صورت نظریه باقی ماند تا در سال ۱۹۲۷ میلادی، آلبرت انشتن فرمول E=MC۲ را مطرح کرد و اذعان داشت که «با شکافته شدن اتم، انرژی عظیمی ایجاد میشود». در اینجا جرم اتم را با M، سرعت نور را با C، و انرژی را با E نشان داد.
پیشتر، و در سال ۱۸۹۶، هنری بکرل متوجه تابشهای عجیبی از اورانیوم شد که آن را پرتوزایی نامید.[۱] و بعد از آن پیر کوری و ماری کوریعنصر رادیوم را کشف کردند که بسیار پرتوزا بود. بررسیهای بیشتر سه نوع پرتوزایی را نشان داد آلفا بتا و گاما.که موجب صدماتی مشابه آفتاب سوختگی و با شدت بیشتر میشد.
اسلاید 8 :
انواع واکنشهای هستهایواکنشهایی که در یک راکتور انجام میگیرد به دو دسته تقسیم میشوند:
همجوشی هستهای
شکافت هستهای
مثالهایی از فناوری هسته ای :نیروگاه هستهای، بمب اتمی، کاربردهای پزشکی، کاربردهای صنعتی، کاربردهای تجاری، صنایع غذایی، دامپزشکی، و دامپروری،
اسلاید 9 :
۱۹۵۷
ایران و آمریکا در چارچوب برنامه اتم برای صلح که آیزنهاور پیشنهاد کرده بود قرارداد همکاری در زمینههای غیرنظامی اتمی امضا کردند. بر پایه این قرارداد ایران چند کیلوگرم اورانیوم غنیشده برای مصرف پژوهشی از آمریکا دریافت میکرد.
۱۹۵۷
مرکز موسسه علوم هستهای که زیر نظر سازمان پیمان مرکزی (سنتو) اداره میشد، از بغداد به تهران منتقل شد.
۱۹۵۹
به دستور محمدرضا شاه یک مرکز پژوهش هستهای در دانشگاه تهران تأسیس شد.
۱۹۶۰
ایران مقدمات خرید یک رآکتور پژوهشی ۵ مگاواتی را برای دانشگاه تهران فراهم میکند.
دهه ۱۹۶۰
آمریکا همراه با فروش رآکتور هستهای به ایران، چند اتاقک داغ نیز به ایران میفروشد.
۱۹۶۱
وزارت خارجه آمریکا با طرح ستاد مشترک آمریکا برای استقرار سلاحهای اتمی در ایران مخالفت میکند.
۱۹۶۷
آمریکا ۵٫۵۴۵ کیلوگرم اورانیوم غنی شده برای استفاده در رآکتور پژوهشی به ایران تحویل داد. همچنین ۱۱۲ گرم پلوتونیوم نیز به عنوان راهانداز رآکتور تحویل شد.
۱۹۶۸
ایران
پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای را در همان روزی که برای امضا ارائه شد، امضا کرد.
۱۹۶۹
کمیساریای انرژی اتمی فرانسه با تعمیر رآکتور تهران موافقت کرد.
۱۹۶۹
آمریکا قرارداد هستهای با ایران را به مدت ده سال دیگر تمدید کرد.
۱۹۷۰
پیمان نامه منع گسترش سلاحهای هستهای به تصویب مجلس رسید
اسلاید 10 :
۱۹۷۲
دولت ایران اعلام کرد که قصد دارد در دهسال آینده چند نیروگاه برق اتمی تهیه کند و وزارت نیرو بررسی در مورد امکان ساخت نیروگاه در جنوب ایران را آغاز کرد.
۱۹۷۳-۱۹۷۶
دولت پرونیست آرژانتین معاملات مخفیانهای در زمینه هستهای با ایران انجام داد.
۱۹۷۴
ایران وامی به مبلغ یک میلیارد دلار به کمیساریای انرژی اتمی فرانسه داد. از این وام برای ساخت کارخانه غنیسازی اورانیوم (متعلق به کنسرسیوم اورودیف) در تریکاستن استفاده شد. در مقابل ایران صاحب ۱۰٪ از سهام این کارخانه شد.
۱۹۷۴
شاه ایران تشکیل سازمان انرژی اتمی ایران را اعلام کرد. سرپرست این سازمان دکتر اکبر اعتماد بود که در سوئیس در رشته فیزیک تحصیل کرده بود. این سازمان مستقیماً زیر نظر شاه اداره میشد.
۱۹۷۴
وزیر خارجه آمریکا به سفیر ایران گفت که آمریکا آماده بررسی امکانات همکاری بیشتر اتمی بین ایران و آمریکا است.
۱۹۷۴
دکتر دیکسی لی، رئیس کمیسیون انرژی اتمی آمریکا از امکان تأسیس یک مرکز منطقهای برای غنیسازی و بازفرآوری اورانیوم در ایران سخن گفت.
۱۹۷۴
پس از سفر ایندیرا گاندی نخستوزیر هند به ایران، دو کشور بیانیه مشترکی انتشار دادند که در آن از تماس بین سازمانهای انرژی اتمی دو کشور برای همکاری در این زمینه سخن رفته بود.
۱۹۷۴
دریابان اُسکار آرماندو کیهیات[پانویس ۱] رئیس پیشین کمیسیون انرژی اتمی آرژانتین به ایران رفت و در مورد انرژی هستهای به ایران مشاوره داد.
۱۹۷۴
رئیس کمیسیون انرژی اتمی آمریکا پس از سفر به ایران به این کشور در مورد همکاریهای آینده آمریکا در زمینه انرژی هستهای اطمینان داد.
اسلاید 11 :
۱۹۷۴
شاه ایران در سخنانی گفت که ایران «بدون شک و زودتر از آنچه فکر کنید» به سلاح اتمی دست خواهد یافت. این سخنان را سفارت ایران در فرانسه تکذیب کرد و شاه نیز بعداً با عقب نشینی گفت که نه فقط ایران بلکه کشورهای منطقه نیز نباید به دنبال ایجاد زرادخانه هستهای باشند.
۱۹۷۴
شاه و اکبر اعتماد به پاریس رفتند و قراردادهائی برای ایجاد پنج نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی، دریافت اورانیوم لازم و نیز تأسیس یک مرکز پژوهشی با فرانسه منعقد کردند.
۱۹۷۴
ایران و آمریکا به توافقی مقدماتی برای تحویل دو نیروگاه هستهای و دریافت اورانیوم غنی شده دست یافتند.
۱۹۷۴
برخی منابع از تمایل ایران به خرید منظم اورانیوم از استرالیا اشاره کردند.
۱۹۷۴
در یکی از مدارک وزارت خارجه آمریکا از آماده شدن ایران و آمریکا برای توافق در تحویل دو نیروگاه و اورانیوم «به هر میزان که شاه میخواهد» اشاره شد.
۱۹۷۴
ایران قراردادی با شرکت کرافتورک اونیون (کا. و. او) برای خرید دو نیروگاه آب تحت فشار ۱۲۰۰ مگاواتی برای نصب در بوشهر امضا کرد. همچنین قراردادی با شرکت فراماتوم فرانسه برای خرید دو نیروگاه ۹۰۰ مگاواتی برای نصب در بندرعباس امضا شد. بر اساس این قراردادها شرکت آلمانی و شرکت فرانسوی اورانیوم غنی شده اولیه را نیز تحویل میدند و نیاز ایران برای دهسال بعد را نیز تامین میکنند.
۱۹۷۴
ایران و آمریکا توافق میکنند که کمیسیون مشترکی برای تقویت روابط دو کشور در زمینههای گوناگون، بهویژه در زمینه انرژی هستهای تشکیل دهند. در همین حال قراردادهای موقت برای تحویل سوخت غنی شده برای هشت نیروگاهی که قرار است آمریکا در ایران بسازد نیز تهیه شد. هر دو طرف توافق کردند که از گسترش سلاحهای هستهای مطابق با پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای جلوگیری کنند.
میانه دهه ۱۹۷۰
دانمارک ده کیلوگرم اورانیوم بسیار غنیشده و ۲۵ کیلوگرم اورانیوم طبیعی برای استفاده در رآکتور پژوهشی به ایران فروخت.
۱۹۷۵
گفته میشود سازمان انرژی اتمی ایران ۱۵۰ کارمند دارد که در زمینه فیزیک هستهای تحصیل کردهاند.
اسلاید 12 :
ازسال 1975تا سال1979موضوعات متعددی مابین کشورهای:آمریکا،فرانسه،آفریقاو.رخ می دهد .
اسلاید 13 :
۱۳۵۳ با تأسیس سازمان انرژی اتمی ایران و امضای قرارداد ساخت نیروگاه اتمی بوشهر شکل جدی به خود گرفت. ایران در سال ۱۳۳۷ (۱۹۵۸)، به عضویت آژانس بینالمللی انرژی اتمی درآمد و در سال ۱۳۴۷ (۱۹۶۸)پیمان عدم تکثیر سلاحهای هستهای (انپیتی) را امضاء کرد و دو سال بعد آن را در مجلس شورای ملی به تصویب رساند.[۱][۲]
در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۸۱ (۹ فوریهٔ سال ۲۰۰۳ میلادی) محمد خاتمی، رئیس جمهور وقت ایران، خبر از تهیهٔ سوخت هستهای توسط متخصصین ایرانی برای نیروگاههای هستهای ایران داد و در فروردین ۱۳۸۵ (آوریل سال ۲۰۰۶) محمود احمدینژاد رئیسجمهور وقت ایران، اعلام کرد که ایران موفق به غنیسازی اورانیوم به میزان ۳٫۵ درصد شدهاست. در تاریخ ۲۶ بهمن ۱۳۹۰ (۱۵ فوریه ۲۰۱۲) ایران از ساخت میله سوخت هستهای ۲۰ درصد غنی شده و بارگذاری آن در رآکتور تحقیقاتی ۵ مگا واتی تهران خبر داد.
اسلاید 14 :
با انتشار اخبار پیاپی از فعالیتهای هستهای در ایران و پس از دامنهدار شدن اختلافات میان ایران و نهادهای بینالمللی نظیر شورای امنیت سازمان ملل متحد که منجر به صدور چندین قطعنامه بر علیه برنامه هستهای ایران و غنی سازی گردید. تحریمهای وسیعی علیه ایران از طرف سازمان ملل، آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای جهان علیه ایران اجرا گردید،و همچنین دانشمندان هسته ای ایران اقایان: مصطفی احمدی روشن،دکترمسعود علیمحمدی،دکتر مجید شهریاری،مهندس داریوش رضایینژاد و رضا قشقایی ترور شدند.[۳]
ایران مدعی بود رویکرد تقابل با برنامه اتمی این کشور به نتیجه نمیرسد و کشورهای غربی باید توانایی اتمی ایران را بپذیرد. [۴]
نهایتاً در سالهای آغازین ریاست جمهوری حسن روحانی، با انعقاد معاهدۀ برجام میان ایران و گروه پنج بعلاوه یک، پرونده سیزده سالۀ هسته ای ایران در شورای امنیت بسته شده و برنامۀ هسته ای ایران پس از ایجاد محدودیتهای تحت این معاهده تحت ماهیت صلح آمیز خود به فعالیت ادامه داد
اسلاید 15 :
با این همه برخی از مدیران ارشد پروژه اتمی جمهوری اسلامی از سال ۱۳۸۵ عبارتاند از:
غلامرضا آقازاده، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران
محمود جنتیان، معاون سازمان انرژی اتمی ایران
علی رضا حسین پور، معاون سازمان انرژی اتمی ایران
جابر شمقدریی، رئیس پژوهشگاه علوم هستهای ایران
علی منوچهری، مدیرعامل تأسیسات غنیسازی نطنز
حسین علی میرزاییان پور، مدیرعامل یو سی اف اصفهان
مهدی اصغریان، مدیرعامل تأمین تجهیزات هستهای[۷۶]
علی اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی
علی لاریجانی، سر مذاکره کننده ارشد (سابق) ایران
محمد سعیدی، معاون بینالملل سازمان انرژی اتمی ایران
سعید جلیلی، سر مذاکره کننده ارشد (سابق) ایران
علی شمخانی، سر مذاکره کننده ارشد ایران
اسلاید 16 :
قطعنامه هاي شورای امنیت
مرداد1385/دوم دي 1385 / چهارم فروردين ماه 86/ سيزده اسفند1386/ هشتم مهر 1387 /خرداد1389
1737
1696
1747
1803
1835
1929
موشکهای بالستیک
اسلاید 17 :
بر اساس قطعنامه1929تحریم های ایران در شورای امنیت، یک دانشمند هسته ای، ۲۲ شرکت که به ارتباط داشتن با برنامه های اتمی و موشکی ایران متهم شده اند، ۱۵ موسسه متعلق به سپاه و سه نهاد زیر مجموعه خطوط کشتیرانی ایران، در فهرست تحریم ها هستند
سه نوع تحریم
تحریم های شورای امنیت
تحریم های مشترک آمریکا و شرکا
تحریم های رئیس جمهور آمریکا
اسلاید 18 :
تحریم و فشار ناشی از موضوع هستهای نیست
بلکه آنها با هویت مستقل ملت ایران و جمهوری اسلامی که از ایمان و اعتقاد اسلامی سرمنشأ می گیرد، و همچنین با افقهای آینده این ملت و نظام و زیربار حرف زور نرفتن آنها مخالفند.
اگر موضوع حقوق بشر هم حل شود آنها دنبال بهانه دیگری خواهند رفت، بنابراین تنها راه این است که به مسیر پیشرفت خود، با قدرت ادامه دهیم و زیربار حرف زور نرویم.
اسلاید 19 :
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و معاون او وندی شرمن، تاکنون بارها به صراحت اعلام کردهاند:
آنچه درگفتگوها تحت عنوان لغو تحریم در مذاکرات ایران و 1+5 مورد بحث قرار می گیرد، مربوط به تحریمهای هسته ای است و تحریم هایی که به دلایلی مانند نقض حقوق بشر و حمایت ایران از تروریسم اعمال شده، پابرجا خواهند ماند.
استراتژی چند لایه ای آمریکا
اسلاید 20 :
روزنامه هافینگتون پست در مقاله ای به غربی ها توصیه کرد در مقابل ایران، به موازات مساله هستهای، جبهه دیگری به نام حقوق بشر و دموکراسی باز کنند