بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
نوشیدنی های غیر الکلی
اسلاید 2 :
مقدمه :همانطور که می دانیم ابتدایی ترین و ساده ترین نوشیدنی مصرفی در بین عموم مردم دنیا آب است، ممکن است این دلیل ( ایجاد تنوع در طعم آب ) یکی از دلایل به وجود آمدن نوشیدنی ها ذکر شده باشد .
اسلاید 3 :
نوشیدنی غیر الکلی
نوشیدنی است که الکل جزء محتویات آن نیست . نوشابه های مخلوط غیر الکلی شامل پانچ ها ، بعضی از کوکتل ها و . می باشند . این نوشابه ها کمتر از نیم درصد الکل دارند و بر اساس درصد الکل بوسیله حجم طبقه بندی می شوند .
اسلاید 4 :
ماءالشعیر
ماءالشعیر نوشابه ای غیر الکلی است و از شیره رقیق شده جو بدست می آید که به آن مواد افزودنی مجاز و در صورت لزوم مواد نگه دارنده اضافه می نمایند . پروسه شیمیایی تولید محصول به این ترتیب است که نشاسته غلات به مالتوز و سپس تخمیر و تبدیل آن به الکل است .
اسلاید 5 :
مواد اولیه تولید ماءالشعیر
آب:
آب مورد استفاده در این صنعت باید فاقد بو ، طعم ، رنگ ، میکروارگانیسم ، کلر آزاد و نیز فلزاتی مانند مس باشد .کدورت آن حداکثر 1 میلی گرم در لیتر باشد . قلیائیت کل بر حسب کربنات کلسیم 50 قسمت در میلیون و سختی کل آن بر حسب کربنات کلسیم 300 قسمت در میلیون باشد .
اسلاید 6 :
مالت
ماده اصلی تولید ماءالشعیر می باشد . چنانچه جو را تحت شرایط کنترل شده قرار دهیم تا جوانه بزند و سپس آنرا خشک نمائیم
میزان آلفا آمیلاز آن افزایش می یابد . این آنزیم باعث هیدرولیز نشاسته به قندهای قابل تخمیر مانند دکسترین و مالتوز می شود .
اسلاید 7 :
شکر ( ساکاروز )
مهمترین شیرین کننده در ماءالشعیر ساکاروز می باشد . شکر موجب طعم شیرین در محصول گشته و تعادل بین طعم های مختلف در ماءالشعیر را فراهم می نماید .
آنزیم ها
ترکیباتی پروتئینی هستند که به منزله کاتالیزورهای حیاتی ممکن است سبب تغییرات مطلوب یا نامطلوب فیزیکی و شیمیایی در مواد غذایی شوند . آنزیم ها اگر چه جز کوچکی از بسیاری از مواد غذایی را تشکیل می دهند نقش مهمی را در آنها بازی می کنند .
اسلاید 8 :
کربن اکتیو ، خاک صافی و کاغذ صافی
برای از بین بردن ناخالصی ها که باعث کدورت و رسوب در مواد غذایی می شوند از عوامل شفاف کننده استفاده می شود . در چنین مواردی از مواد کمک صافی نظیر خاک دیاتومه استفاده می شود .
ماده تثبیت کننده کف
جهت تثبیت کف در ماءالشعیر از ماده تثبیت کننده کف به میزان 5-3 گرم در هر هکتولیتر ماءالشعیر استفاده می شود .
اسلاید 9 :
دی اکسید کربن
اگرچه از نظر وزن کمترین مقدار مواد تشکیل دهنده در نوشابه های گازدار است ولی از نظر حجم بیشترین می باشد . درجه خلوص گاز Co2 مصرفی در تهیه نوشابه های گازدار باید 99% بیشتر بوده وفاقد هر گونه طعم ، بو ، رنگ غیر عادی باشد .
اسلاید 10 :
عصاره رازک
گیاهی دارویی است . لازم به ذکر است دارای خواص طبی زادی به شرح ذیل می باشد :بر باکتریهای لاکتیک اثر نموده و باعث دوام ماءالشعیر می شود .بر روی باسیل های گرم منفی اثر گذاشته و باعث از بین رفتن آنها می شود .باعث ضدعفوی مجاری ادرار می شود .آلفا و بتا و گاما گلوبولین که ارزش زیادی از نظر فیزیولوژیکی دارند در رازک کشف شده است .
اسلاید 11 :
انیدرید سولفورو و مشتقات آن
به عنوان نگهدارنده و برای ممانعت از رشد کپک و مخمر در ماءالشعیر به میزان 8-5 گرم در هر هکتولیتر اضافه می گردند .
اسید اسکوربیک
اسید اسکوربیک ضمن اینکه از ویتامینهای ضروری است . به عنوان آنتی اکسیدان نیز به کار می رود و از تغییر رنگ جلوگیری می نماید . به میزان 10-5 گرم به هر هکتولیتر ماءالشعیر افزوده می شود .
اسلاید 12 :
اسید فسفریک
اسید معدنی است . در بین اسیدهای خوراکی بیشترین کاربرد را دارد . پاین ترین PH را ایجاد می کند . از مهمترین اسید های خوراکی می باشد که قیمت بسیار پایینی در مقایسه با سایر اسیدها دارد .
اسید سیتریک
بطور گسترده در نوشابه های کربناته برای بهبود ، تلطیف طعم نوشابه استفاده می گردد و به عنوان گیرنده فلزات از بد رنگی و طعم نامطلوب در نوشابه ها جلوگیری می کند
اسید تارتاریک
طعم ترشتری نسبت به اسید سیتریک دارد . به آشامیدنی ها و نوشابه های دارای طعم انگور و ژله اضافه می شود
اسید لاکتیک
یک اسید خوراکی طبیعی است که در ماءالشعیر وجود دارد . به صورت مایع شربت مانند در غلظت های 80-50% به فروش می رسد . با آب و الکل مخلوط می شود .
اسلاید 13 :
تولید ماءالشعیر به روش سنتی
روش اول : جو مقشر یا پوست گرفته را خوب می شویند ، آب آن را تخلیه کرده و مجددا آب تازه در آن می ریزند ، سپس حرارت می دهند تا دانه های جو شکفته و دهان آنها باز شود ، در این هنگام آن ها را با پارچه ای صاف کرده و نوشیدنی حاصل و به جا مانده را بعد از سرد شدن سرو می نمایند
روش دوم : به همان ترتیب روش بالا می باشد با این تفاوت که بعد از صاف کردن محلول ، ریشه شیرین بیان را داخل آن قرار می دهند به مدت 12 ساعت می گذارند بماند و بعد آن را صاف می کنند .
اسلاید 14 :
فرایند تولید ماءالشعیر به صورت صنعتی
جوی مخصوص جهت تولید ماءالشعیر با دقت کافی از مزارع تهیه می گردد ، وزن هزار دانه این جو باید 45-35 گرم باشد و میزان پروتئین آن حداکثر 9-12% می باشد .قدرت جوانه زدن ظاهری آن 80% و بعد از رده بندی حداقل 95%آن باید قابل استفاده باشد
پس از تهیه ، جو در دو مرحله تمیز می شود ، در مرحله اول خاک و کاه از آن جدا می شود و در مرحله بعدی دانه های ریز و خرد شده جو ، سنگ و احیانا باقیمانده کاه از جو جدا می شود ، سپس جو پاک شده در سیلو ها ذخیره می گردد .
اسلاید 15 :
در روز مقدار جو مصرفی از سیلوها برداشت شده و برای خیساندن به تانکهای مخصوص فرستاده می شود . جوهای خیس خورده سپس به سالن جوانه زدن فرستاده می شود . پس از جوانه زدن جوها به کوره های مخصوص منتقل می شوند ، سپس برشته شده که به آن مالت می گویند .
مرحله بعدی مرحله پخت می باشد . در این مرحله ابتدا مالت تولیدی را آسیاب می کنند و سپس به تانکهای جوش و ترسیب انتقال می دهند . پس از آن محصول وارد سردخانه شده و بقیه عملیات در این قسمت انجام می گیرد . در سرد خانه برخی مواد به محصول افزوده می شود و با عبور دادن از صافی های مخصوص به تانکهای تولید رفته و به آن گاز دی اکسید کربن اضافه شده و اکنون نوشابه آماده می باشد و در بطری و شیشه های مخصوص آنها را پر می کنند .
اسلاید 16 :
واحد های مختلف تولید ماءالشعیر
واحد های تولید ماءالشعیر عبارتند از :واحد بوجاری
واحد مالت سازی
واحد پخت
واحد سردخانه
واحد تولید و بسته بندی
اسلاید 17 :
لزوم تصفیه آب
اغلب مطلوبترین آب لازم برای هر صنعتی آب بدون یون است . اما هزینه تصفیه آب تا رسیدن به مرحله آب بدون یون بسیار گران و زیاد است .
1-تنظیم قلیائیت آب مصرفی در حد مورد نیاز
2-خارج کردن مواد معلق و مواد کلوئیدی در آب
3-از بین بردن هر گونه طعم و بوی نامطلوب
4-بی رنگ کردن آب
5-عاری نمودن آب از کلیه میکروارگانیسم ها
6-یکنواخت کردن آب در تمام فصول سال
اسلاید 18 :
خواص ماءالشعیر
ماءالشعیر از لحاظ ارزش غذایی به نوشابه های گازدار دیگر ارجحیت دارد و دارای خواص گوناگونی به شرح زیر می باشد :
دارای انواع ویتامین های گروه B و ویتامین C می باشد که این ویتامین های لازم برای بدن را تامین می نماید .
اسلاید 19 :
املاح مختلف بخصوص فلزاتی مانند کلسیم و نیز فسفر را به حد کافی دارا می باشد .به علت دارا بودن اسید آمینه و پروتئین برای رشد بدن مفید می باشد .به علت دارا بودن اسیدهای مختلف ، قند ، ویتامین ها و بویژه املاح و فلزات مفید در پیشگیری از برخی بیماریها مانند ضد عفونی کردن روده ، هضم غذا و نیز رفع خستگی موثر می باشد .نوشیدن آن برای دفع بعضی از سنگهای کلیوی مطلوب می باشد .