بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بهداشت باروري
مركز بهداشت شهرستان ایلام
واحد سلامت خانواده و جمعيت

اسلاید 2 :

مقدمه:
اسلام دين مسئوليت،برنامه ريزي و رفتار آگاهانه براي رسيدن به كمال در زمينه هاي مختلف زندگي مي باشد.يكي از ساده ترين و منطقي ترين راهها براي داشتن خانواده اي خوشبخت و با تعداد فرزندان مناسب، رعايت تنظيم خانواده و سپري نمودن دوران حين و پس از بارداري در كمال امنيت و سلامتي است.
در اين پاورپوينت آموزشي با اهم اهداف برنامه تنظيم خانواده،مراقبتهاي پيش از بارداري،مراقبتهاي دوران بارداري و پس از زايمان آشنا مي شويم.

اسلاید 3 :

تعريف تنظيم خانواده:
تنظيم خانواده يكي از حقوق انسان ها و ابزاري براي توانمند سازي خانواده ها است تابصورت مسئولانه ،آگاهانه و آزادانه درباره تعداد كودكان و فاصله بين تولد آنان تصميم بگيرند،بگونه اي كه سبب ارتقاء سلامت مادر،كودك و خانواده شوند.به عبارت ديگر تنظيم خانواده،اجتناب از بارداريهاي ناخواسته و برنامه ريزي نشده است.
تنظيم خانواده هميشه مترادف با كاهش مواليد نيست،بلكه به اين معني است كه زوجين با درنظر گرفتن كليه جوانب و پس از كسب آمادگي هاي لازم رواني،اجتماعي،اقتصادي و. در مورد زاد و ولد تصميم گيري نمايند تا بدينوسيله علاوه بر تولد نوزاد سالم و تامين سلامتي مادر،شرايط مناسب در آينده براي پرورش كودك نيز تامين گردد.
هدف اصلي برنامه هاي تنظيم خانواده، تامين سلامت خانواده از طريق دستيابي به اهداف زير مي باشد:

اسلاید 4 :

اهداف تنظيم خانواده
بر اساس تحقيقات سازمان جهاني بهداشت،از كل175 ميليون مورد حاملگي كه سالانه در جهان بوقوع مي پيوندد،حدود 75 ميليون مورد آنها حاملگي ناخواسته است.
بارداريهاي برنامه ريزي شده و خواسته،عمدتا حاصل بهتري از باردايهاي ناخواسته دارند.
1-جلوگيري از بارداريهاي ناخواسته

اسلاید 5 :

2-كاستن از ميزان حاملگي هاي پرخطر
بارداريهاي پرخطر شامل:
* بارداری در سنین زیر 18 سال
* بارداری در سنین بالای 35 سال
* بارداری های متعدد ( پنجم و بالاتر )
* بارداری همزمان با داشتن فرزند زیر 3 سال
* بارداری همزمان با بیماری ( فشار خون – دیابت – بیماری قلبی و تنفسی – بیماری کلیوی – بیماری تیروئیدی و. )

اسلاید 6 :

عوارض بارداري زير 18 سال و بالاي 35 سال:
* افزايش احتمال تولد نوزاد كم وزن
* افزايش احتمال زايمان زودرس
* احتمال جفت سرراهي
* افزايش احتمال پره اكلامپسي « فشارخون حاملگي » - انمي – ديابت
* احتمال ناهنجاري جنين
* احتمال زايمان سخت

اسلاید 7 :

عوارض بارداري پنجم و بالاتر – فاصله بارداري تا زايمان قبلي كمتر از 3 سال
* افزايش احتمال تولد نوزاد كم وزن
* زايمان زودرس
* جفت سرراهي
* چسبندگي جفت
* آتوني ( شلي رحم بعد از زايمان )
* آنمي ( كم خوني )

اسلاید 8 :

3-كاهش سقط جنين و عوارض ناشي از آن
ساليانه حدود 46 ميليون سقط در جهان بوقوع مي پيوندد كه حداقل نيمي از آنها غير ايمن است و ساليانه 78000زن بر اثر عوارض سقط فرد غير مجرب يا در شرايط غيرايمن در دنيا جان خود را از دست مي دهند.همچنين حاملگي هاي مكرر و با فواصل كوتاه،خطر سقط خودبخودي را افزايش مي دهد.
با افزايش بارداريهاي ناخواسته،احتمال آنكه زوجين براي ختم بارداري اقدام به سقط جنين نمايند،افزايش مي يابد.با بهره گيري از خدمات تنظيم خانواده مي توان زمينه كاهش بارداريهاي ناخواسته و در نهايت كاهش اين فعل حرام را در جامعه فراهم نمود.

اسلاید 9 :

4-كاهش بيماريهاي ژنتيك در نوزادان
بارداري در سنين بيشتر از 35 سال باعث افزايش احتمال بروز سندرم داون مي شود.اين احتمال مستقيم بوده و از عوامل اتيولوژيك بروز بيماري محسوب مي شود.

اسلاید 10 :

5-كاهش مرگ و مير مادران به دليل بارداريها و زايمانهاي متعدد و عوارض ناشي از آن
بارداريها و زايمانهاي متعدد، با افزايش احتمال خونريزي قبل و بعد از زايمان،ديابت بارداري،فشارخون حاملگي،پارگي پيش از موعد پرده ها و زايمان زودرس،پارگي درجه3،ماكروزومي،نماهاي غيرطبيعي جنين،عدم پيشرفت زايمان،وزن كم زمان تولد ويا تاخير رشد جنين،اختلالات جفتي مانند جفت سرراهي و دكولمان احتمال مرگ مادران را افزايش مي دهد.

اسلاید 11 :

6-كاهش مرگ و مير نوزادان و كودكان زير يكسال
مشكل تولد پيش از موعد و وزن كم زمان تولد در كودكاني كه از مادران با سن كمتر از 18 سال يا بيشتر از 35 سال متولد مي شوند،بيشتر ديده مي شود.همچنين مشكلات دوران تولد و امكان مرگ اين كودكان در سال اول زندگي بيشتر است.شانس زنده ماندن كودكاني كه با فاصله 5-3 سال از زايمان قبلي متولد مي شوند 2.5 برابر كودكاني است كه با فاصله كمتر از 2سال از زايمان قبلي متولد مي شوند.همچنين در مادران با 4بارداري ،احتمال تولد نوزاد كم وزن و ضعيف بسيار زيادتر است.

اسلاید 12 :

يكي از بزرگترين خطراتي كه سلامت و رشد كودك زير2 سال را تهديد مي كند،تولد نوزاد جديد است.با تولد نوزاد جديد،تغذيه با شير مادر كودك قبلي متوقف و كودك از مراقبتهاي لازم مادر بخصوص در زمان بيماري محروم شده و از نظر جسمي و رواني به اندازه كودكاني كه با فاصله گذاري مناسب به دنيا آمده است(حداقل3سال)رشد نمي كند.وقتي شير مادر تنها غذاي طفل باشد،وقوع بارداري مجدد با فاصله كوتاه از زايمان پيشين،مانع استفاده طفل از شير مادر شده و وي را مستعد ابتلاي به سوء تغذيه مي كند.
با افزايش بعد خانوار،هزينه سرانه مواد غذايي كمتر شده و در نتيجه كمبودهاي غذايي و سوء تغذيه شيوع پيدا خواهد كرد.سوء تغذيه اگرچه مستقيما باعث مرگ و مير نمي شود،ليكن باعث ابتلاي اطفال به بيماريهاي عفوني شده و مرگ و مير ناشي از آنها را افزايش مي دهد.
7-جلوگيري از سوء تغذيه نوزادان و كودكان زير يكسال

اسلاید 13 :

8-جلوگيري از سوء تغذيه مادران
تغذيه مناسب دوران بارداري براي پيشگيري از سوء تغذيه،كاهش عوارض بارداري و مرگ و مير مادران ضروري است.در پژوهشهاي انجام شده روي مادران باردار ايراني،شيوع فقر آهن،كمبود روي و ويتامين هاي (آ و دي)گزارش شده است كه اين مشكلات با افزايش تعداد بارداريها افزايش مي يابد.كم خوني و كمبود ريز مغذيها در مادر،بطور مستقيم و غير مستقيم بر وزن هنگام تولد نوزاد موثر است.بعد از هر حاملگي و زايمان مدت زماني لازم است تا بدن مادر به وضعيت پيش از بارداري برگردد.بعبارت ديگر ضروري است كه مادر فرصت داشته باشد تا قدرت و انرژي لازم قبل از بارداري را دوباره بدست آورد.
سلامت زناني كه حداقل فاصله زماني سه ساله را بين زايمانها رعايت نكنند،در معرض خطر بيشتري است.

اسلاید 14 :

9-فراهم كردن زمينه مساعد براي تامين سلامت جسماني و رواني خانواده:
فاصله كوتاه بين آبستني ها موجب از شير گرفتن ناگهاني و بي موقع كودك،آسيبهاي غير قابل جبران جسمي و روحي و كمبودها و نارسايي هاي عاطفي دوران كودكي خواهد شد.از طرف ديگر بروز هر حاملگي پرخطر و ناخواسته با مسائل گوناگوني نظير افزايش فشارهاي روحي مادر و انتقال اين فشارها به ساير اعضاي خانواده،مشكلات ناشي از زايمان،وبالاخره خستگي و فرسودگي والدين بدليل افزايش كار و فعاليت همراه است.اين مسائل از عوامل مهم در بروز بيماريهاي جسمي و رواني به شمار رفته و موجب افزايش احتمال بيماري و كاهش سطح سلامت در خانواده مي شود.
خانواده هاي بزرگتر نيازهاي فيزيولوژيكي،رواني،اجتماعي،شغلي متنوع تر وبيشتري دارند.در صورت عدم ارضا،تامين نشدن و برآورده نشدن هر يك از اين نيازهاي طبيعي،فرد با ناكامي و بدنبال آن اختلالاتي چون افسردگي،اضطراب،پرخاشگري و احتمال بروز بيماريهاي رواني مواجه خواهد شد و در ادامه ممكن است آسيبهاي اجتماعي همچون ازدواجهاي ناموفق،جدايي والدين،بزهكاري فرزندان،خودكشي و.در جامعه شيوع بيشتري يابد.
تحقيقات نشان دهنده آمار بالاتر خودكشي،بزهكاري ، اعتياد،دزدي،قتل و جنايت بخصوص در خانواده هاي پراولاد با درآمد كم است.

اسلاید 15 :

10-جلوگيري از زايمانهاي زود هنگام و دير هنگام
بارداري در سنين بيشتر از35 سال و زير18 سال، احتمال بروز بسياري از بيماريها را در مادران و كودكان افزايش مي دهد.مي توان به افزايش احتمال بوز اختلالات كروموزومي در كودكان،ديابت بارداري،پره اكلامپسي و افزايش فشارخون مادر و افزايش احتمال مرگ جنين به عنوان عوارض بارداري در سنين بيشتر از 35 سال اشاره كرد.
همچنين افزايش احتمال سقط عمدي و غير عمدي،افزايش خطر تولد نوزاد كم وزن،مرگ نوزاد،مرگ جنين و افسردگي پس از زايمان از عوارض بارداري در سنين كمت از 18 سال هستند.

اسلاید 16 :

روشهاي موثر پيشگيري از بارداري:
الف) روشهاي موقت:
ب) روشهاي دائمي:
انواع قرصهاي پيشگيري از بارداري
آمپولهاي سه ماهه و يكماهه پيشگيري از بارداري
آيودي
كاندوم
بستن لوله هاي رحم در زنان يا توبكتومي
بستن لوله هاي نطفه بر در مردان يا وازكتومي
الف) روشهاي موقت:
ب) روشهاي دائمي:

اسلاید 17 :

مراقبت

پيش ازبارداري

اسلاید 18 :

هدف از انجام مراقبت پيش از بارداري :
شناسايي و مراقبت زنان واجد شرايط تنظيم خانواده كه از روش پيشگيري از بارداري استفاده نمي كنند و تمايل به بارداري دارند، تا بدين ترتيب مادر با سلامتي كامل وارد دوره بارداري شده و بتواند حاملگي سالمي را پشت سر بگذارد كه در نهايت اين امر باعث كاهش مرگ و مير مادران و نوزادان مي گردد.

اسلاید 19 :

خدماتي كه در مراقبت قبل از بارداري ارائه مي گردد:
مصاحبه و تشكيل پرونده :
شامل: مشخصات – نسبت خويشاوندي با همسر – سابقه بارداري و زايمان قبلي – بيماري و ناهنجاري .
معاينه باليني :
اندازه گيري قد و وزن – تعيين نمايه توده بدني – علائم حياتي – معاينه فيزيكي – معاينه واژن و لگن – معاينه دهان و دندان.
مكمل دارويي : مصرف قرص اسيد فوليك: روزانه 400 ميكرو گرم یا یک قرص ( ترجيحا از 3 ماه قبل از بارداري )

اسلاید 20 :

ايمن سازي :سرخجه و توام ( در صورت نياز )

آموزش و مشاوره شامل بهداشت فردي و روان،بهداشت جنسي،بهداشت دهان و دندان،تغذيه و زمان قطع روش پيشگيري از بارداري و زمان مناسب باردار شدن شامل مكمل دارويي،عدم مصرف مواد مخدر،شغل سخت و سنگين،زمان مناسب

آزمايش ها يا بررسي تكميلي :آزمايش خون ( شمارش سلول هاي خوني – اندازه گيري قند خون – گروه خون -آزمايش ادرار-پاپ اسمير ( تست تشخيص سرطان دهانه رحم ) – تيتر آنتي بادي ضد سرخجه – آزمايش HIV و VDRL ( در رفتار هاي پرخطر )

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید