بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
تعارضات خانوادگی وپی آمدهای ناشی از آن
اسلاید 3 :
تعارضات خانوادگی
بروز اختلاف و عدم تفاهم در خانواده امری شایع است و هیچ خانوادهای از این امر مستثنی نیست، اما گاهی این اتفاقات به تعارضهای شدید منجر میشود.
این اختلافات باعث عدم کارکرد خوب و سالم خانواده به عنوان اولین و قدیمیترین نهاد اجتماعی میشود. نهادی که وظیفه اصلی آن ایجاد روحیه و شخصیت سالم است ، خود به عاملی برای اختلالات عاطفی ، رفتاری و شخصیتی تبدیل می شود.
اسلاید 4 :
انواع تعارضات خانوادگی
الف) تعارضات زنانشویی
وجود اختلافات عقیده و رفتار بین زن و مرد امری طبیعی است. ولی خانوادههایی وجود دارند که در آن زن و مرد زندگی مشترکشان را تبدیل به یک میدان جنگ کردهاند. رفتارها و روابطشان به شدت متزلزل و بدون سازندگی است . بسیار اتفاق میافتد که اطرافیان و همسایگان و بویژه بزرگان فامیل برای برقراری صلح و آشتی با آنها صحبت میکنند و ممکن است چنین صلحی برای مدتی برقرار شود؛ ولی طول این آرامش به احتمال زیاد کوتاه خواهد بود.
ب ) تعارضات والدین با فرزندان
نوع دیگر اختلافات شدید در خانوادهها عدم سازگاری فرزندان و والدین با همدیگر است. متاسفانه والدین خود رابا نیازهای روز تطبیق نمیدهند. فرزندان نیز فرزند زمانه خود هستند و نه چهل سال پیش. این وضع با بزرگتر شدن و کثرت فرزندان بارزتر میشود. اگر این اختلافات در خانواده مورد توجه قرار نگرفته و برای برطرف کردن آنها اقدامی صورت نگیرد، بصورت بحران جلوه گر شده آسیبهای جبران ناپذیری را بر پیکر خانواده وارد خواهد کرد.
اسلاید 5 :
علت شناسی تعارضات زنانشویی
علت مذهبی شامل تفاوتهای مذهبی (غالبا تضاد مذهبی) ، رفتار و عقاید خلاف اعتقادات مذهبی و . .
علت فرهنگی شامل تفاوت در نوع نگاه به زندگی مشترک ، تفاوتهای قومی یا شهری - روستایی.
علت زیستی شامل نازایی و عقیمی ، وضعیت چهره و مشکلات مربوط به سلامت و بیماری.
اسلاید 6 :
علت شناسی تعارضات زنانشویی
علت عاطفی شامل عواطف خشک و سرد و عدم درک یکدیگر ، مشکلات در روابط جنسی ، تند خویی و پرخاشگری و . .
علت اجتماعی شامل داشتن دوستان منحرف و اعتیاد ، دخالت اطرافیان و عدم استقلال از خانواده پدری و . .
علت سیاسی شامل اختلافات قبیلهای - قومی ، گرایشهای سیاسی متفاوت ، محدود کردن آزادیهای طبیعی و . .
علت اقتصادی شامل بیکاری، ولخرجی، فقر و تجمل گرایی و . .
اسلاید 7 :
علت شناسی تعارضات والدین با فرزندان
مطالعات متعدد جامعه شناختی و روانشناختی در جهت علت شناسی "رفتارهای نوجوانان و جوانان بزهکار ، فراری از خانه یا دچار سو مصرف مواد و ." نشان می دهد که علت اصلی اینگونه رفتارها در "نوع رفتار والدین با یکدیگر و اصول تربیتیشان در قبال فرزندان" نهفته است.
"خشونت ، عدم تعادل رفتاری - تربیتی ، کمبود محبت و طرد فرزندان ، تبعیض در بین فرزندان ، اعتیاد ، فقر ، عدم آگاهی والدین به نقش تربیتی خویش و نادیده گرفتن نیازهای متناسب با روز کودک و نوجوان" از علتهای اصلی تعارضات والدین با فرزندان است.
اسلاید 8 :
تعارضهای زناشویی تاثیر عمیق منفی بر روابط آنها و پیرو آن بربافت و روابط خانوادگی میگذارد. آنها ممکن است روابطشان آنقدر سرد شود که ماهها با همدیگر حرف نزنند، روابط جنسی نداشته باشند، تک نفره غذا بخورند، حضور همدیگر را در یک مکان تحمل نکنند و در آخر ممکن است کارشان به درخواست طلاق بکشد.
طلاق مسایل شخصی ، اجتماعی و اقتصادی فراوانی را پیش میآورد. اشخاصی که زندگی مشترکشان متلاشی میشود، نسبت به مردم عادی آمادگی بیشتری دارند که از نظر جسمی ، روانی ، خواب و تغذیه" اختلال پیدا کنند یا به سو مصرف الکل و مواد روی آورند. در کنار آثار مخرب طلاق بر زن و مرد "فرزندان" نیز از پیامدهای طلاق والدینشان متاثر میشوند.
تاثیر تعارضات خانوادگی بر روابط زناشویی
اسلاید 9 :
تاثیر تعارضات خانوادگی بر روابط والدین با فرزندان
اختلافات والدین با فرزندانشان (بویژه مواردی که همراه با توهین ، تحقیر ، ضرب و شتم باشد) به احساس عدم امنیت روانی و جسمی ، تنفر (همراه با احساس گناه) ، خشم از والدین و رفتارهای نابهنجار اجتماعی (از قبیل سو مصرف مواد ، فرار از خانه ، اقدام به خود کشی یا خود زنی) منجر میشود.
بعضی مواقع موضع فرزندان موضع یاس و احساس پوچی بوده در خود خلا بزرگی احساس میکنند. این خلا همان نبود محبت و عواطف والدین است و این زمینه ساز قبول عواطف دروغین همراه با نیتهای شوم دیگران میشود.
اسلاید 10 :
سبكهاي حل تعارض
1- سبك اجتناب 2- سبك ترغيب3- سبك نزاع 4- سبك بلاتكليفي 5- سبك مصالحه 6- سبك همكاري
اسلاید 11 :
1- سبك اجتناب :
در اين سبك زوجها از كنار موضوع مي گذرند بحث را عوض مي كنند و از اهميت موضوع مي كاهند ,گاهي اوقات مو ضوع را انكار مي كنند يا آن را ناديده مي گيرند .
پيامد سبك اجتناب :
تصميمي درمورد مشكل گرفته نمي شود و حل موضوع به شانس و اقبال واگذار مي گردد و نسبت به يكديگر بلاتكليف مي مانند .
اسلاید 12 :
2- سبك ترغيب :
بعضي از زوجها تلاش مي كنند ديگري را ترغيب كنند كه مسئله را به نحوي حل وفصل كند و حل مسئله را به عهده ديگري مي گذارند.
به عنوان مثال :
من نمي دانم , هر كاري كه خودت صلاح مي داني انجام بده .
به من ربطي نداره,خودت هر كاري كه ميخواهي انجام بده.
در اين مورد خودت تصميم بگير .
اسلاید 13 :
پيامد سبك ترغيب
بالاخره يكي از زوجها موضوع را حل و فصل مي كند ولي هميشه احساس مي كند كه مورد سوء استفاده واقع شده است .
اسلاید 14 :
3 - سبك نزاع :
در اين سبك هيچكدام تسليم نشده و اختلاف بالا گرفته و بتدريج به جروبحث شديد يا نزاع تبديل مي شود.
اسلاید 15 :
پيامد سبك نزاع :
بالاخره يكي از زوجها كنار مي کشد ولي دچار يك خشم دروني مي شود كه سعي مي كند به شكلهاي مختلف و در گوشه و كنار ارتباط با همسرش آن را نشان دهد.
در ظاهر مسئله حل شده و يكي فاتح است اما در باطن خشم و كينه اي بوجود آمده است كه مسائل زناشويي را در ارتباط با خود قرار خواهد داد و در دراز مدت هر دو بازنده هستند .
اسلاید 16 :
4 – سبك بلا تكليفي ( سر گرداني ) :
در اين سبك زوجها راجع به راه حلها بحث مي كنند و بدنبال راه حل مي گردند اما هيچگاه به جواب نمي رسند و خود را ملزم به حل مسئله به صورت هماهنگ نمي دانند .
اسلاید 17 :
پيامد سبك بلاتكليفي :
مشكل هميشه باقي و تعارض پا برجا خواهد بود .
اسلاید 18 :
5- سبك مصالحه ( سازش ) :
در اين سبك از طريق سبك و سنگين كردن موضوع به راه حلهايي مي رسند و سعي مي كنند به يكديگر امتيازاتي بدهند و از هم امتيازاتي بگيرند تا تعارض را حل كنند .
اسلاید 19 :
پيامد سبك مصالحه :
در اين سبك هيچكدام رضايت كامل ندارند و احساس آرامش نمي كنند چون مجبور شده اند جهت حل تعارض عليرغم ميل باطني خود، امتيازاتي به یکدیگر دهند.
اسلاید 20 :
6- سبك همكاري و انطباق :
در اين سبك با يكديگر توافق مي كنند . با هم بدنبال يافتن و ابداع راه حل مي گردند .
نگرش (( من براي خود اهميت قائل هستم و براي تو نيز اهميت قايل هستم )) ايجاد مي شود و بدان نيزعمل مي كنند .
در اين سبك بدنبال مقصر سازي نيستند بلكه بدنبال موثر سازي هستند در موثر سازي سهم هر فرد مشخص مي شود . در اين سبك هر دو با هم همدل هستند و احساس آرامش مي كنند .