بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

بارالها :
هرگز نگویمت که بیا دست من بگیر ،
عمری گرفته ای ، خدایا . رها مکن.

اسلاید 3 :

پسماند واهميت آن

اسلاید 4 :

پسماند (زباله) به موادزائد جامدي گفته مي شود كه عمدتاً به واسطه فعاليت انسان در بخش هاي مختلف كشاورزي، صنعتي ، شهري ، خدماتي ، درماني و.. توليد مي شوند .
انسان انواع مواد را با سختي از طبيعت بدست مي آورد و به آساني آن را به زباله تبديل نموده وبه طبيعت باز مي گرداند . در گذشته بسيار دور زباله ها در يك دوره تكويني ايجاد وتبديل مي شوند .اما امروز، ديگر امكان چنين چرخه اي وجود ندارد ، زيرا ميزان زباله ها بيش از آن است كه تجزيه و تبديل آنها در يك دوره زماني مناسب ممكن باشد .

اسلاید 5 :

جمع آوري و دفع زباله
مگس ها براي تخم ريزي به مواد در حال فساد و تجزيه جلب مي شوند . رشد تخم و لارو (كرمينه) مگس ها بستگي به ميزان مواد غذايي و درجه حرارت زباله ها دارد . در شرايط و درجه حرارت مناسب رشد تخم تا مرحله مگس بالغ در طول 7 تا 8 روز انجام مي گيرد. بنابراين مد ت ماندن زباله در مرحله جمع آوري و حمل و نقل بايستي كمتر از اين مد ت باشد مجهز كردن ظروف جمع آوري زباله – چه زباله دانهاي خانگي و چه جايگاههاي موقت زباله – به سرپوش و نيز بهداشتي كردن محل دفع زباله مي تواند تا حدود 90 درصد موجب جلوگيري از توليد مگس شود. همچنين انباشته كردن زباله ها در فضاي آزاد موقعيت مناسبي را براي تكثير مگس ها ايجاد مي كند . در بسياري از موارد در زباله هاي شهري غذا ، آب و پناهگاه وجود دارد كه براي توليد مثل و ازدياد جمعيت موشها بسيار مناسب است .

اسلاید 6 :

تخليه مواد زايد جامد (زباله ها) در محل هاي نامناسب ، بوسيله جريان آب هاي سطحي اعم از جويبارها ، رودخانه ها و آب هاي حاصل از بارندگي ، به نقاط مختلف منتقل شده و باعث انتشار آلودگي مي شود.
زباله هاي شهري در آخرين مرحله دفع به خاك يا آب منتقل مي شوند. مواد موجود در زباله ها در تبادل آب و هوا در خاك اختلال ايجاد مي كند.
بر اثر انباشته شدن زباله ها در فضاي آزاد و در فصلهاي گرم سال ، گازهايي (مانند 4 CH . 2 SH 2 CO و CO ) توليد مي شود كه اين گازها با وزش باد به فضاي شهرها وارد مي شوند. شيوه جمع آوري ، حمل و نقل و دفع زباله از محل زندگي انسان بايد به طريقي باشد كه تأثير خطرات ناشي از آن در سلامت انسان به حداقل ممكن كاهش يابد.

اسلاید 7 :

دفن بهداشتي زباله
تخليه زباله در سطح شيار محل دفن و پوشش آن با خاك ، و سپس تسطيح و فشردن آن ، هواي موجود در ميان زباله را به حداقل مي رساندو اين امر به همراه افزايش درجه حرارت در قشرهاي زيرين زباله ، موجب نابودي كرمينه (لارو) حشرات و يا عدم تكامل ورشد آنها خواهد شد.
دفن زباله و پوشش سريع و كامل زباله ها پس از تخليه در محل دفع ، بايد به طور كامل و صحيح انجام پذيرد تا پرندگان از اجزاي زباله ها تغذيه نكنند . جستجوي غذا در ميان زباله ها توسط پرندگان موجب انتشار بسياري از باكتريهاي مضر در طبيعت مي شود.
بسياري از امراض مثل اسهالهاي آميبي و باسيلي ، تراخم ، حصبه ، شبه حصبه ، وبا ، سل ، جذام ، طاعون و سياه زخم بوسيله مگس شايع مي شود.
وجود غذاي كافي در لابه لاي زباله ها زمينه را براي رشد و تكثير بيش از حد جانوران موزي مانند موش و سگهاي ولگرد ، گربه و سوسك مهيا مي كند.

اسلاید 8 :

مگسها با نشستن روي زباله مدفوع و كثافات ، ميكروبهاي مختلف را به وسيله موهاي چسبنده و مژكهاي فراوان بدن خود جذب مي كنند و آنها را از طريق تماس مستقيم با بدن انسان و يا مواد غذايي مورد مصرف انسان ، به بدن وي منتقل مي كنند و موجب بروز انواع بيماريها در انسان مي شوند.
دفن بهداشتي زباله در كاهش جمعيت مگسها و ديگر حشرات موذي و دفع خطر موشها نقش مهمي دارد.
با انتقال زباله ها به محل هاي مناسب ويژه و دفن آنها در دل خاك ، مي توان از انتشار باكتريهاي بيماريزا و رشد و تكثير مگس و ديگر جانوران موذي جلوگيري كرد و كليه زشتي ها ي زباله ها در طبيعت را نيز پوشاند.

اسلاید 9 :

خطرات دفن زباله
مهمترين خطر دفن زباله ، آلوده شدن آبهاي سطحي و زير زميني توسط آن است . در صورتي كه زباله در گودالي دفن شود كه آب سطحي در نفوذ به عمق زمين با آن برخورد كند و يا آب زير زميني در حركت جانبي خود با آن تماس پيدا كند ،شيرابه به وجود مي آيد كه علاوه بر آنكه يك مايع سمي است ، احتمال دارد آلاينده هاي باكتريايي را نيز با خود حمل كند.
جمع آوري و دفع بهداشتي زباله ها از افزايش سگهاي ولگرد ، موش ، سوسك ، مگس و ميكروبهاي بيماريزا در محيط زندگي انسان پيشگيري مي كند.

اسلاید 10 :

تهيه كود از زباله
تهيه كود با استفاده از زباله خانگي و فضولات دامداري ها و ضايعات كشاورزي در پاكيزگي محيط و بهداشتي كردن محيط زندگي و زيبايي محيط زيست نقش مهمي دارد . كودي كه از بازيافت زباله بدست مي آيد ، «كمپوست» ناميده مي شود كه نوعي كود آلي (غير شيميايي ) است. و در تغذيه گياه نقش مهمي دارد.

اسلاید 11 :

بازيافت
براي دفع صحيح و بهداشتي زباله بايستي زباله را با توجه به جنس اجزاي تشكيل دهندة آن جداسازي كرد . مثلاً پس مانده هاي گياهي و حيواني را براي ساخت كود و كمپوست ، شيشه را براي تبديل و بازيافت آن ، كاغذ را براي استفاده مجدد در ساخت كاغذ و مقوا ، در محل هاي جداگانه گذاشت . از اين مواد بي مصرف با انجام اعمال و تغييراتي بر روي آنها مي توان دوباره استفاده كرد.
معمولاً به نامه ها و دست نوشته هاي بدرد نخور و آگهي هاي تبليغاتي به عنوان خطري زيست محيطي فكر نمي كنيم فقط وجود آنها را مزاحمت به حساب مي آوريم . ولي اگر يكسال تمام كاغذهاي ناخواسته (به ازاي هر نفر ) جمع آوري شود معادل 5/1 اصله درخت خواهد بود و اگر همه اين كار را انجام دهند مجموع كل آن به صد ميليون اصله درخت در سال مي رسد. كاغذ بازيافت شده مي تواند به سهولت و بدون افت كيفيت جانشين كاغذ تازه شود.
شيشه اي كه امروز دور انداخته مي شود ممكن است پس از هزار سال ديگر هم روي زمين قرار داشته باشد . براي توليد شيشه مقدار زيادي انرژي به مصرف مي رسد و اين در حالي است كه با بازيافت شيشه هاي قديمي علاوه بر استفاده از شن و ماسه كمتر انرژي كمتر ، نيز مصرف خواهد شد.

اسلاید 12 :

ساختن آلومينيوم از آلومينيوم بازيافت شده 90% انرژي كمتري از ساختن آن از سنگ معدن نياز دارد. بازيابي آلومينيوم آلودگي هاي مربوطه را نيز 95% كاهش مي دهد.
به منظور كاهش حجم مواد زايد (ضايعات ) و پيش گيري از آلودگي هاي ناشي از اين مواد مي توان بسياري از ضايعات را مانند كاغذ ، شيشه ، پلاستيك ، آلومينيوم و .. كه دور ريخته مي شود بازيابي كرده و مجدداً مورد استفاده قرار دهد.
با جمع آوري و بازيافت آلومينيوم مي توان آلودگي هاي زيست محيطي را به مقدار زياد كاهش داد و در مصرف انرژي صرفه جويي كرد.

اسلاید 13 :

براي توليد يك تن كاغذ جديد بايد پانزده درخت تنومند را قطع كنيم در حالي كه براي تهيه همين مقدار كاغذ از كاغذ بازيافتي احتياج به چوب نيست . در روش بازيافتي ميزان انرژي مورد نياز به یک چهارم كاهش مي يابد و همچنين آب مورد نياز در اين فرايند به كمتر از یک صدم تقليل مي يابد.
با بكار بردن شيوه هاي صحيح و ساده زندگي ، مصرف پلاستيك ها را مي توان محدود كرد پلاستيك ها از نفت ، كه خود منبعي غير قابل تجديد است ، ساخته مي شوند . پلاستيك ها به علت اينكه غير قابل تجزيه هستند از زباله هاي پايه دار و آلوده كنندة محيط زيست محسوب مي شوند.
مواد شيميايي زايد و خطرناك كه روز به روز بر تنوع و تعداد آنها افزوده مي شود ، تهديد بزرگي براي محيط زيست ما ، كه ما به آن متكي هستيم ، به شمار مي رود. هر يك از ما با حفاظت و نگهداري صحيح و يا بكار نبردن و همچنين وارد نكردن آنها در فاضلابها و خاك مي توانيم خطر اينگونه مواد را كاهش دهيم.

اسلاید 14 :

مدیریت پسماندها
(مشتمل بر بیست و سه ماده و نه تبصره)
مصوبه 20/2/83
مجلس شورای اسلامی

اسلاید 15 :

پیشگفتار:
روند رو به گسترش تولید پسماندها از یک سو و فقدان استراتژی و قانونمندی لازم برای مدیریت این مواد ، از سوی دیگر بسیاری از مناطق کشور را با مشکلات جدی مواجه کرده و لطمات و خطرات زیست محیطی زیادی به همراه داشته است. صرف نظر از جمع آوری پسماندها در داخل شهرها که نسبتاً مطلوب انجام می شود، در بیشتر موارد دفع آنها با مشکل مواجه بوده و پسماندها معمولا به صورت غیر بهداشتی دفن می شوتد پسماندهای بیمارستانی نیز در بسیاری از موارد همراه با سایر پسماندها دفن شده و یا در مناطق مختلف تلنبار یا پراکنده می شوند که از این طریق بسیاری از منابع آب سطحی و زیرزمینی آلوده شده و اکوسیستم های طبیعی و سلامت مردم با لطمات فراوان مواجه شده است.

اسلاید 16 :

یکی از کمبودهای اصلی جهت ساماندهی وضعیت پسماندها، فقدان قانون جامعی بوده است که مسئولیت بخش های مختلف دولتی، غیر دولتی و مردم را به روشنی بیان کرده باشد. برای رفع این کمبود، از سال 1380 جلسات متعددی با حضور نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت خانه های کشور، جهاد کشاورزی، صنایع و معادن، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل گردید و نتیجه ی آن لایحه ی پیشنهادی مدیریت پسماندها بود که در تاریخ 1381/7/8به هیأت محترم دولت تقدیم گردید.
لایحه در تاریخ 1383/2/15به تصویب مجلس شورای اسلامی و در تاریخ 1383/3/9به تأیید شورای محترم نگهبان رسید و در تاریخ 1383/3/25جهت اجرا ابلاغ گردید.

اسلاید 17 :

قانون مدیریت پسماندها
ماده 1- جهت تحقق اصل پنجاهم(50) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و به منظور حفظ محیط زیست کشور از آثار زیانبار محیط زیست و مدیریت بهینه آنها، کلیه وزارت خانه ها و سازمان ها و مؤسسات و نهادهای دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی که مشمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام می باشد و کلیه شرکت ها و مؤسسات و اشخاص حقیقی حقوقی موظفند مقررات و سیاست های مقرر در این قانون را رعایت نمایند.
ماده 2- عبارات و اصطلاحاتی که در این قانون به کار رفته است دارای معانی زیر می باشد:
الف- سازمان: سازمان حفاظت محیط زیست.
ب- پسماند: به مواد جامد، مایع و گاز(غیر از فاضلاب) گفته می شود که به طور مستقیم یا غیر مستقیم حاصل از فعالیت انسان بوده و از نظر تولید کننده زائد تلقی می شود.

اسلاید 18 :

پسماندها به پنج گروه تقسیم می شوند:
1- پسماند های عادی:
به کلیه پسماندهایی گفته می شود که به صورت معمول از فعالیت های روزمره انسان ها در شهرها، روستاها و خارج از آنها تولید می شود از قبیل زباله های خانگی و نخاله های ساختمانی.
2- پسماندهای پزشکی(بیمارستانی)
به کلیه پسماندهای عفونی و زیان آور ناشی از بیمارستان ها، مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاه های تشخیص طبی و سایر مراکز مشابه گفته می شود. سایر پسماندهای خطرناک بیمارستانی از شمول این تعریف خارج است.

اسلاید 19 :

3- پسماندهای ویژه: به کلیه پسماندهایی گفته می شودکه به دلیل بالا بودن حداقل یکی از خواص خطرناک از قبیل سمیت، بیماری زایی، قابلیت انفجار یا اشتعال، خورندگی و مشابه آن به مراقبت ویژه نیاز داشته باشد و آن دسته از پسماندهای پزشکی و نیز بخشی از پسماندهای عادی، صنعتی، کشاورزی که نیاز به مدیریت خاص دارند جزء پسماندهای ویژه محسوب می شوند.
4- پسماندهای کشاورزی:
به پسماندهای ناشی از فعالیت های تولیدی در بخش کشاورزی گفته می شود از قبیل فضولات، لاشه حیوانات(دام، طیور و آبزیان) محصولات کشاورزی فاسد یا غیر قابل مصرف.
5- پسماندهای صنعتی:
به کلیه پسماندهای ناشی از فعالیت های صنعتی و معدنی و پسماندهای پالایشگاهی صنایع گاز، نفت و پتروشیمی و نیروگاهی و امثال آن گفته می شود از قبیل براده ها، سرریزها و لجن های صنعتی.
ج- مدیریت اجرایی پسماند: شخصیت حقیقی یا حقوقی است که مسئول برنامه ریزی، سازماندهی، مراقبت و عملیات اجرایی مربوط به تولید، جمع آوری، ذخیره سازی، جداسازی، حمل و نقل، بازیافت، پردازش و دفع پسماندها و همچنین آموزش و اطلاع رسانی در این زمینه می باشد.

اسلاید 20 :

- دفع: کلیه روش های از بین بردن یا کاهش خطرات ناشی از پسماندها از قبیل بازیافت، دفن بهداشتی، زباله سوزی.
2- پردازش: کلیه فرایندهای مکانیکی، شیمیایی، بیولوژیکی که منجر به تسهیل در عملیات دفع گردد.
د- منظور از آلودگی همان تعریف مقرر در ماده (9) قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست -مصوب 28/3/1353- است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید