بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

کم وزنی و مشکلات غذاخوردن کودکان

اسلاید 2 :

تعداد سهم ها یا مقدار غذاهای مورد نیاز کودکان سالم

اسلاید 3 :

میزان دریافت غذای کودکان را با هم مقایسه نکنیم.

مطالعات کوتاه و دراز مدت نشان داده است که الگوی مصرف مواد غذایی درکودکان هم جنس و هم سن با هم تفاوت دارد، بطوریکه برخی ازکودکان 2 تا 3 برابر کودکان دیگر غذا می خورند و به طورکلی مصرف مواد غذایی در پسران بیشتر از دختران است. مسئله مهم داشتن رشد مناسب است.

اسلاید 4 :

عدم افزایش وزن و یا کاهش وزن بیش از یک دوره چند ماهه می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:

- کم غذایی

- بیماریهای حاد

- بیماری مزمن ناشناخته

- مشکلات خانوادگی یا مشکلات احساسی

اسلاید 5 :

عوامل تأثیرگذار بر دریافت غذا در کودکان
عادات غذایی، تمایل و عدم تمایل به غذا در سال های ابتدایی زندگی پایه ریزی شده، در سرتاسر دوران بزرگسالی ادامه یافته و تغییر آنها در بزرگسالی با سختی و دشواری صورت می گیرد.
عوامل بی شماری بصورت آشکار و پنهان تعیین کننده غذا خوردن و عادات غذایی کودکان است.

اسلاید 6 :

عوامل تأثیرگذار بر دریافت غذا در کودکان
عوامل تأثیرگذار بر دریافت غذا در سالهای رشد :
محیط خانوادگی
گرایش های اجتماعی
تأثیر هم سن و سالان
تبلیغات و رسانه ها
بیماری یا ناخوشی

اسلاید 7 :

بعضی رفتارهای تغذیه ای درکودکان
اشتهای کودکان دراین سنین غیر قابل پیش بینی است. مثلا در یک وعده غذا کودک ممکن است با اشتهای تمام غذای مفصلی بخورد و در وعده دیگر از خوردن امتناع کند. این رفتارها موقت و زودگذر هستند و اگر والدین هیجان زده شده و کوشش کنند به کودک به اجبار غذا دهند ممکن است خود مسئله ساز شود.

کنترل بیش ازحد، موفقیت چندانی به همراه نخواهد داشت و آزاد گذاشتن کودک نیز موفقیت آمیز نیست. والدین باید تلاش کنند تا عادات غذایی نامناسب را اصلاح نمایند.

اسلاید 8 :

بعضی رفتارهای تغذیه ای درکودکان
بیشتر کودکان از بعضی غذاها مثل سبزی های پخته ، غذاهای مخلوط و جگر خوششان نمی آید. سبزیجات خام را بیشتر دوست دارند ولی مقدار مصرفی آن اندک است. همچنین غذاهایی که آسانتر جویده و نرم می شوند، بهتر مصرف می شوند. مثلا مصرف نان، غلات و بیسکوئیت را بر مصرف گوشت ترجیح می دهند.

اسلاید 9 :

بعضی رفتارهای تغذیه ای درکودکان
غذاهای ساده را بهتر از غذاهای مخلوط می پذیرند و تمایل آنها به غذاهای ترد زیاد است.
غذاهای گرم را به غذاهای سرد یا داغ ترجیح می دهند.
لمس کردن و حس کردن غذا برای کودکان کم سن، اهمیت دارد بنابراین غذاهایی را که می توانند با انگشتان خود نگه دارند دوست دارند.
غذاهای شیرین را دوست دارند، اما غذاهای تند و پرادویه و مواد اسیدی مورد علاقه آنان نیست.

اسلاید 10 :

بعضی رفتارهای تغذیه ای درکودکان
آشنا بودن با طعم غذا باعث انتخاب غذا از طرف کودک می شود(قبل از 20 ماهگی با طعم همه غذاها آشنا شوند)، البته به علت خسته شدن از غذاهای تکراری یا اثبات استقلال خود نیز ممکن است غذاهای مورد پذیرش قبلی را قبول نکند.

برخی از کودکان در این سنین به قدری به بازی و فعالیت های دیگر مشغولند که به سختی مایلند برای خوردن، وقت صرف کنند. اغلب آنها با خوردن کمی غذا احساس اولیه گرسنگی را ارضاء می کنند و به دنبال فعالیتی که داشته اند می روند، سپس برای خوردن تنقلات دوباره بر می گردند.

اسلاید 11 :

پیشنهادهایی برای ایجاد عادات خوب تغذیه ای
الگوی سه وعده غذایی که در بالغین معمول است برای کودکان مناسب نیست بیشتر کودکان 4 تا 6 وعده در روز غذا می خورند. مواد غذایی مناسب برای استفاده ی میان وعده ها عبارتند از میوه های تازه و سبزی هایی مثل هویج، خیار وگوجه فرنگی ، شیر و لبنیات ، آجیل و خشکبار و بیسکوئیت های سالم

مصرف میان وعده ها و تنقلات بخش مهمی از کالری روزانه کودکان را تشکیل می دهد اما وقت صرف غذا و تنقلات باید معین باشد تا مصرف نا به جای تنقلات روی اشتها تاثیر نگذارد.

اسلاید 12 :

پیشنهادهایی برای ایجاد عادات خوب تغذیه ای
دادن غذای زیاد به کودک ممکن است سبب دلخوری او شود، بهتر است مقدار غذایی که به کودک داده می شود کم باشد و خود کودک اگر خواست تقاضای مقدار بیشتری غذا نماید.
کودکان از غذاهای رنگی لذت می برند بنابراین از این توجه آنها باید استفاده شود و به آنان قطعات هویج و سایر سبزیها و میوه ها بعد از صرف غذای اصلی داده شود.
مصرف چربی، شیرینی یا دسر به کالری اضافی جهت رشد کودکان لاغر کمک می کند اما نباید آن چنان زیاد باشد که کودک را به خوردن چنین مواد غذایی عادت دهد. درصورت مصرف زیاد شیرینی توسط کودک بهتر است اینگونه مواد غذایی از سبد خرید خانواده حذف شوند.

اسلاید 13 :

پیشنهادهایی برای ایجاد عادات خوب تغذیه ای
بهتر است کودک با دیگر افراد خانواده غذا بخورد. صرف غذا با خانواده هم برای کودک و هم برای والدین لذت بخش است اما آموزش آداب غذا حوردن به سنین بالاتر موکول شود.
کودکان را در فعالیت های مربوط به تهیه غذا و آماده کردن سفره مشارکت داد.
زندگی فعالانه و فرصت حضور در هوای تازه به تحریک اشتهای کودک کمک می کند. اما توجه داشته باشید که کودکان در صورت خستگی زیاد، خوب غذا نمی خورند.
استفاده از غذای جدید در شروع غذا خوردن یا زمانی که کودک گرسنه است انجام شود یا اینکه همراه با غذاهای دلخواه کودک استفاده شود.

اسلاید 14 :

پیشنهادهایی برای ایجاد عادات خوب تغذیه ای
در شرایطی که کودک از خوردن غذا امتناع می کند، به زور و اجبار به کودک غذا ندهیم.
زمانیکه کودک به علت دوست نداشتن، از خوردن غذائی امتناع می کند، غذا باید آرام و بدون هیچ عکس العملی برداشته شود و تا مدتی نیز به کودک از آن غذا داده نشود. به این ترتیب کودک دوست نداشتن آن را به دست فراموشی می سپارد.

اسلاید 15 :

پیشنهادهایی برای ایجاد عادات خوب تغذیه ای
کودکان از توجه لذت می برند و به سرعت در می یابند که از غذا می توان به عنوان سلاحی قوی برای جلب توجه دیگران استفاده کرد. زمانیکه کودک برای جلب محبت، از خوردن غذائی امتناع می کند، غذا باید آرام و بدون هیچ عکس العملی برداشته شود و تا وعده غذایی بعدی خوراکی دیگری در اختیار کودک قرار نگیرد.
والدین در زمانی غیر از زمان غذا خوردن به کودک محبت کنند.
برای تنبیه یا تشویق کودکان از شیرینی، شکلات، نوشابه و. استفاده نشود.

اسلاید 16 :

در رژیم افزایش وزن
در رژیم افرایش وزن کالری مناسب برای قد را محاسبه کرده و 500-300 کیلوکالری به آن اضافه میکنیم.
مکمل مولتی ویتامین-مینرال
استفاده از تعداد وعده های بیشتر با حجم کم ولی با ارزش بالای غذایی وکالری زیاد، مثل استفاده از شیر میکس شده با موز وکنجد وعسل ومغزها ویا به کارگیری جوانه غلات وحبوبات وپودر آنها در آش ها وسوپ ها استفاده از خلال بادام وپسته در خورشت ها وپلوها
استفاده از رنگ ها در غذا بسیار موثر است. مثل گوجه فرنگی فلفل دلمه رنگی -هویج و.
تهیه بستنی های خانگی در قالب های رنگی برای میان وعده
از دیدگاه روانشناسی رنگ های بنفش و آبی ضد اشتها و رنگ های زرد و نارنجی اشتها آور هست در لباس کودک و ظرف غذا این مورد باید لحاظ شود.

اسلاید 17 :

استفاده از آبمیوه های شیرین شده با عسل و میوه هایی مثل موز میوه های خشک و زیتون و آلو پخته کنار غذا برای تامین کالری کافی بسیار کمک کننده است
ماست های میوه ای
پودر شیر خشک غنی شده - پودر گین آپ نیز میتوان پیشنهاد داد .
میوه ها را در مخلوط کن ریخته و یک قاشق چهار مغز(بادام، پسته، فندق، گردو) اضافه شود.
اسموتي میوه ها یعني مخلوط كردن چند میوه با هم و اضافه كردن یك قاشق از پودر مغزها
اضافه كردن روغن زیتون به سوپ ها و انواع غذاها

اسلاید 18 :

آهن:
تا زمانی که وزن نوزاد دو برابر شود (تقریبا 4 ماهگی) ذخایر بدن نوزاد کافی است ولی تا9-6 ماهگی کلیه ذخایر آهن تخلیه می شود. بنابراین بعد از 4 ماهگی باید مکمل آهن دریافت کنند.
نوزادانی که بعد از 6-4 ماهگی فقط شیر مادر مصرف کنند امکان کمبود آهن دارند.
کمبود آهن و آنمی ناشی از آن بین کودکان 9 ماهه تا 3 ساله شایعتر است.
نحوه تجویز مکمل آهن در مراکز بهداشتی کشور: از پایان 6 ماهگی تا پایان 24 ماهگی روزانه یک میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تا حداکثر 15 میلی گرم آهن المنتال (از قطره چکان مدرج استفاده شود).
نکاتی در مورد مصرف مکمل ها

اسلاید 19 :

برنامه مکمل یاری براساس توصیه علمی آهن یاری

اسلاید 20 :

ویتامین D:

شیرمادری که تغذیه مناسب دارد از نظر همه ویتامینها به جز ویتامین D میتواند نیاز شیرخوار را برآورده سازد. مقدار نیاز به ویتامین D در نوزادان و کودکان خردسال 10 میکروگرم در روز(IU400) است، اما در شیر مادر فقط IU20 یا 0/5 میکروگرم ویتامین D در هر لیتر وجود دارد. در صورتیکه تابش نور خورشید مناسب نباشد (0/5 ساعت در هفته فقط با یک پوشک و یا 2 ساعت بالباس کامل بدون کلاه) ، پوست تیره، زندگی در عرضهای جغرافیایی شمالی و.به مکمل ویتامین D نیاز است.
نحوه تجویز مکمل ویتامین D در مراکز بهداشتی کشور: از روز 3 تا 5 روزگی تا پایان 24 ماهگی مکمل آ+د روزانه یک میلی لیتر یا 20 قطره که حاوی IU400 ویتامین+D 1500 واحد ویتامین A است (یا 25 قطره مولتی ویتامین).

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید