بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
عنوان :
مدلسازي سيستم عصبي – عضلاني توليد گفتار
اسلاید 3 :
فهرست مطالب
مقدمه
آناتومي و فيزيولوژيتئوريهاي توليد گفتار
اسلاید 4 :
مقدمه
گفتار به عنوان يكي از مهمترين ابزارهاي ارتباطي انسانها به شمار ميآيد. سيستم توليد گفتار شامل چندين قسمت است كه با همديگر به صورت هماهنگ كار ميكنند و نتيجه اين هماهنگي، تكلم است.
زير سيستمهاي مرتبط با توليد گفتار:
سيستم عصبي و مراكز مغزي
سيستم تنفسي
مسيرهوايي
اسلاید 5 :
آناتومی و فیزیولوژی
مشابه سایر سیستمهای حرکتی در انسان، تولید گفتار نیز نتیجه برهمکنش و هماهنگی بین سيستم عصبي به عنوان کنترل کننده و عضلات به عنوان عملگر می باشد.
دو زیر مجموعه اصلی سیستم تولید گفتار:
سیستم عصبی
ششها، حنجره و مجرای صوتی
اسلاید 6 :
سیستم عصبی
مغز به عنوان عاليترين قسمت مسئول كنترل تمام سيستمهاي بدن است. مراكز مختلفي در مغز وجود دارد كه به صورت مستقيم يا غير مستقيم، مسئول كنترل سيستم گفتار در انسان ميباشند.
مغز از دو جنبه برسيستم گفتار نظارت ميكند:
درك گفتار
توليدگفتار
اسلاید 7 :
سیستم عصبی
اسلاید 8 :
سیستم عصبی
برای سیستم تولید گفتار دو دسته اطلاعات سنسوری بسیار مهم وجود دارد که هرکدام وظایف خاصی را بر عهده دارند:
اطلاعات حسی
اطلاعات شنوایی
اسلاید 9 :
ناحيه ورنیکه ناحیه اصلي درک صحبت است. این ناحیه در پشت ناحيه شنوايي اوليه قرار دارد. ناحيه ورنيکه مهمترين ناحيه در مغز براي عملکرد عالي فکري است زيرا تقريبا تمام عملکردهاي فکري بر روي صحبت پايهريزي ميگردد.
اسلاید 10 :
ناحيه بروکا ناحيه خاصي از قشر پيشاني است که مرکز تشکيل کلمات است. در اين ناحیه طرحها و الگوهاي حرکتي براي بيان تکتک کلمات يا حتي عبارات کوتاه شروع و اجرا ميشوند. اين ناحيه همچنين با مرکز درک کلام ورنيکه ارتباط نزديکی دارد.
اسلاید 11 :
ناحيه حرکتی قشر مغز شامل قسمت های مختلفی است که هر کدام دستورات حرکتی برای عضلات و مفاصل قسمتهای مختلفی از سیستم تولید گفتار ارسال می کنند.
اسلاید 12 :
مخچه عملکردهای مختلفی در سیستم تولید گفتار دارد و نقش موثری را در هماهنگی عضلات و نیز پردازش های زبانی دارا می باشد.
اسلاید 13 :
عقده های قاعده ای یکی از ساختارهای مهم زیر قشری است که نقش بسیار موثری در تنظیم ریتم گفتار و تنظیم زمان بندی رشته گفتاری دارد.
اسلاید 14 :
ساقه مغزی یکی از مراکزی است که پردازشهای اولیه را بر روی اطلاعات حسی و شنوایی که به مغز می آیند انجام می دهد.
اسلاید 15 :
عملگرهای سیستم تولید گفتار
سيگنال گفتار يك موج فشار آكوستيكي است كه از حركات ارادي ساختار آناتوميكي سيستم توليد گفتار انسان ناشي ميگردد و از دو عمل مکانيکي تشکيل ميشود:
عمل توليد اصوات
اداي کلمات
اسلاید 16 :
عملگرهای سیستم تولید گفتار
در يك تقسيم بندي كلي اندامهاي مرتبط با سيستم توليد گفتار در انسان را ميتوان به سه دسته زیر تقسيم كرد:
ششها و ناي
حنجره و تارهاي صوتي
فضاي دهان و حلق
اسلاید 17 :
ششها و ناي نقش ايجاد جريان هوا را بر عهده دارند. اين جريان هوا در ساير اندامهاي گوياي وارد شده و توليد گفتار مينمايد. شدت فشار هوايي كه توسط ششها و ناي ايجاد ميگردد، نقش موثري در شدت صوت توليد شده دارد. عضلاتی که در ایجاد فلو نقش دارند عبارتند از:
قفسه سینه ای ) Thoracic)
شکمی(Abdominal)
اسلاید 18 :
يك از مهمترين قسمتهاي سيستم توليد گفتار، حنجره است. حنجره ساختار سادهاي دارد ولي بسيار با اهميت است. يكي از عملكردهايش توليد تحريك متناوب براي ناحيه صوتي در هنگام توليد واكهها ميباشد. حنجره علاوه بر شركت در توليد گفتار در فعاليتهاي ديگري نظير سرفه، بلعيدن، تنفس و . نيز نقش دارد.
اسلاید 19 :
ساختار حنجره به سه دسته تقسیم می شود:
بافت غضروفی
رباط
بافت عضلانی
بافت غضروفی
اسلاید 20 :
در داخل هر تارصوتي يک رباط ارتجاعي قوي موسوم به رباط صوتي وجود دارد. اين رباط در طرف جلو به غضروف بزرگ تيروئيد متصل شده است و در طرف عقب، رباط صوتي به زوايد صوتي دو غضروف آرتينوئيد متصل شده است.