بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
آزمایشگاه پایگاه داده ها
آشنایی با SQL Server
اسلاید 2 :
آشنایی با SQL Server
Microsoft SQL Server یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای است که برای اجرا بر روی پلتفرم های مختلف از لپ تاپ ها گرفته تا سرویس دهنده های بسیار بزرگ با چندین پردازنده توسط شرکت مایروسافت طراحی و ساخته شده است.
از SQLServer بیشتر به عنوان سیستم های پایه ای برای مدیریتی داده ها و اطلاعات در وب سایت ها و سیستم های مدیریت محتوای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و قابلیت کار کردن همزمان با هزاران کاربر را دارا می باشد.
SQLServer دارای یک سری ابزارهای مناسب می باشد که به شما در کنترل پایگاههای داده و امور برنامه نویسی کمک بسیاری می کنند. این در حالی است که SQLServer از دیگر سیستم های مدیریت پایگاه داده رومیزی مثل مایکروسافت اکسس بسیار قدرتمند تر و مقیاس پذیر تر میباشد. این موضوع را تنها کسانی که قبلاً از سیستم اکسس برای مدیریت داده ها و اطلاعات در نرم افزارها و وب سایت های خود استفاده کردند درک می کنند چرا که آنها با خطاهای بسیار اکسس در موارد افزایش کاربران آشنا هستند.
اسلاید 3 :
سیستم های سرویس دهنده پایگاه داده - Server Database Systems
هر چند که از SQLServer در سیستم های دسکتاپ یا رومیزی بیشتر استفاده می شود ولی این سیستم بصورت گسترده ای در سیستم های سرویس دهنده پایگاه داده مورد استفاده قرار میگیرد.
سیستم های سرویس دهنده پایگاه داده جوری طراحی می شوند که بر روی یک سیستم سرویس دهنده مرکزی اجرا شوند. کاربران بصورت نرمال در این سیستم ها از طریق نرم افزارهای واسط به داده ها دسترسی پیدا می کنند.
برای مثال،
یک وب سایت مطالب خود را در یک پایگاه داده ذخیره میکند.
کاربران این مطالب را مطالعه می کنند در حالی که این مطالب از پایگاه داده استخراج می شود.
همانطور که می دانید یک وب سایت به یک کاربر محدود نیست و در یک لحظه ده ها، صدها و هزاران کاربر یا بیشتر ممکن است از آن بازدید کنند و مطالب آن را مطالعه کنند. از این کارها در یک وب سایت امروزی بسیار زیاد اجرا میشود: بازدید از مطالب، عضویت، تغییر حساب کاربری، دریافت خبرنامه و .
به طور کل می توان گفت برنامه ها (وب سایت) قابلیت های اینچنینی را برای کاربران خود فراهم می آورند و پایگاه داده است که تمام این اطلاعات را ذخیره میکند و امکان ارائه این سرویس ها را برای هر برنامه فراهم می آورد.
SQLServer دارای یکسری ویژگی مفید می باشد که به برنامه های کاربردی مثل یک وب سایت در ارائه سرویس به کاربرانشان یاری می رساند.
اسلاید 4 :
نگارشهاي مختلف SQL Server 2008
نرم افزار SQL Server 2008 داراي نگارشهاي مختلف زير است که بعضی از آنها رایگان و بعضی پولی هستند. انتخاب هر یک از این نسخه ها بستگی به نیازمندی ها شما دارد. اگر به دنبال نسخه رایگان آن هستید می توانید یکی از نسخه های Express، Compact و یا نسخه کامل آزمایش آن که 180 روز فعال می باشد استفاده کنید.
Enterprise: نسخه کامل برای مصارف شرکتی و سازمانی با قابلیت مقیاس پذیری بالا و استفاده در برنامه های کاربردی با ریسک بالا و امنیتی
Standard: نسخه استاندارد مناسب برای ارگان های معمولی
Workgroup: نسخه گروه کاری مناسب برای برنامه های توزیع شده.
Developer :نسخه مناسب برای توسعه دهندگان
Web:نسخه مناسب برای امور میزبانی وب سایت ها
Express: یک نسخه از SQL سرور ایده آل برای یادگیری و ساخت دسکتاپ و برنامه های کاربردی سرور کوچک
Compact: نسخه رایگان جمع و جور برای برنامه های کوچک و برنامه های موبایلی و وب سایهای ساده
Evolution: نسخه آزمایشی جهت ارزیابی و تست با دوره انقضا, 180 روز.
در اين کلاس از نگارشEnterprise که کاملترين نسخه SQL Server ميباشد استفاده ميکنيم.
اسلاید 5 :
آشنایی با SQLServer 2008
سادگي استفاده از نرم افزار آموزش SQL Server 2008 و همچنين هماهنگي کامل آن با NET Platform. باعث شده تا کاربران اين پايگاه داده افزايش چشمگيري داشته باشند. نسخه 2008 اين پايگاه داده داراي قابليتهاي جديدي است که باعث شده تا SQL Server 2008 بتواند رقيب بسيار خطرناکي براي رقيب ديرينه خود يعني Oracle باشد.
SQL Server 2008 داراي سرويسهاي مختلفي است که با استفاده از همه آنها ميتوانيد يک پايگاه داده قدرتمند ايجاد کنيد. در هسته اين نرم افزار يک موتور پايگاه دادهاي رابطهاي قوي وجود دارد. در اين قسمت شما ميتوانيد دادههاي خود را ذخيره کنيد، تغيير دهيد و بازيابي نمائيد
اسلاید 6 :
آشنایی با SQLServer 2008
ليست قسمتهاي ديگر اين نرم افزار را در زير مشاهده ميکنيد.
سرويس Analysis
سرويس Integration
سرويس Notification
سرويس Reporting
سرويس Service Broker
قبول کدهاي VB.NET و C#
قبول سرويس HTTP
سرويس Replication
سرويس Full-Text Search
اسلاید 7 :
قابليتهاي جديد در SQL Server 2008
اضافه شدن Persian Collection
اضافه شدن نوع داده datetime2 و همچنين بهبود و افزايش دقت براي نگهداري نوع داده DateTime
اضافه شدن نوعهاي داده geography و geometry براي دادهايي که با نقشه هاي زميني و هوايي سرو کار دارند.
بهبود کارايي و افزايش سرعت بازيابي اطلاعات نسبت به نسخه هاي قبل
قابليت Auto Complete کردن خودکار
قابليت Syntax Checking يا غلط يابي خودکار
ارتقا و بهبود چشم گير Transact-SQL
قابليت trace کردن Queryها
قابليت ايجاد User Defined Types و Defined Aggregates User با ظرفيتي بالاتر از 8KB
قابليت ارسال داده هاي بزرگ به توابع و Procedureها با قابليت جديد Table-Value Parameters
توانايي انجام چندين پردازش توسط دستور جديد Merge
سيستم يکپارچه و ارتقا يافته Full-Text Indexes که با سرعتي بالا متنها را جستجو ميکند.
اضافه شدن Linq براي توسعه دهندگاني که با Linq آشنايي دارند
مديريت بر روي فايل ها توسط قابليت FILESTREAM Data Type
اسلاید 8 :
شروع به کار با SQLServer
پس از نصب SQLServer باید بتوانیم با آن تعامل ایجاد کنیم. از لحاظ فنی مدیر اصلی است که می تواند به امکانات مدیریتی و کنترلی SQLServer دسترسی داشته باشد. برای دسترسی به این قسمت باید از ابزار SQL Server Management Studio یا SSMS استفاده کرد.این برنامه کنسول اصلی مدیریت SQLServer می باشد.
برنامه SQL Server Management Studio معادل دو برنامه Enterprise Manager و Query Analyzer در SQL Server 2000 ميباشد.
در اين بخش ميخواهيم با اين برنامه آشنا شويم. براي اجراي برنامه SQL Server Management Studio روي دکمه Start کليک کنيد. منوي All Programs را باز کنيد. منوي فرعي Microsoft SQL Server 2008 را باز کنيد. روي گزينه SQL Server Management Studio کليک کنيد.
اسلاید 9 :
مرحله 1- اجرای SQL Server Management Studio
اسلاید 10 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
پس از انتخاب این گزینه برنامه SSMS باز می شود.
اسلاید 11 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
در این مرحله برنامه SSMS نیازمند یکسری پارامتر ورودی برای اجرا می باشد که باید آنها را تعیین کرد که در ادامه توضیح داده می شود.
گزینه 1، Server Type: در این قسمت باید مشخص شود که برنامه SSMS به کدام یک از سرویس دهنده های نصب شده باید متصل شود. در اين مرحله شما ميتوانيد به يک نمونه از SQL Server متصل شويد يا بدون اتصال به سرويس دهنده کار با برنامه را آغاز کنيد.
با استفاده از ليست باز شونده Server Type تعيين ميکنيد که به کدام سرويس دهنده SQL Server ميخواهيد متصل شويد. اين ليست داراي گزینه های مختلفی است که ممکن است در سیستم های مختلف کمی با هم متفاوت باشند در سیستم ما این لیست دارای پنج گزينه زیر است:
اسلاید 12 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
Database Engine:
با انتخاب این گزینه SSMS به سرویس دهنده اصلی SQLServer یا همان موتور پایگاه داده وصل می شود. این موتور تمامی امکانات کار با پایگاه داده ها و محتویات آنها را در اختیار می گذارد و اصلی ترین سرویس دهنده SQLServer می باشد.
Analysis Services:
با انتخاب این گزینه SSMS به سرویس دهنده تحلیل گر متصل می شود این سرویس دهنده امکانات مرتبط به تجزیه و تحلیل داده ها را در اختیار قرار می دهد.
Reporting Services:
با انتخاب این گزینه SSMS به سرویس دهنده گزارش گیری متصل می شود این سرویس دهنده امکانات مربوط به گزارش گیری را در اختیار کاربر قرار می دهد و در آن می توان گزارش های ویژه ای را بوجود آورد.
SQL Server Compact Edition:
با انتخاب این گزینه SSMS به سرویس دهنده جمع و جور متصل شده و که امکانات پایه ای آن استفاده می کند.
Integration Services:
با انتخاب این گزینه SSMS به سرویس های یکپارچه شده با تکنولوژی های دیگر متصل شده و آنها را لیست می کند و می توان از این طریق آنها را کنترل و مدیریت کرد.
اسلاید 13 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
گزینه دوم Server Name: در قسمت Server name نام نمونه سرويس دهنده تعيين ميشود. درصورتيکه ميخواهيد به سرويس دهندهاي که بر روي همين کامپيوتر نصب است متصل شويد ميتوانيد از عبارت (local) یا کرکتر نقطه (.) نيز استفاده کنيد. توجه کنيد که در صورت نوشتن کلمه local پرانتزها را نيز بايد وارد نمائيد.
ميخواهيم ليست سرويس دهندههائي که اين کامپيوتر به آنها دسترسي دارد را مشاهده کنيم. روي ليست باز شونده کنار گزينه Server Name کليک کنيد و روي گزينه Browse for More کليک کنيد.
اسلاید 14 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
با انتخاب گزینه Browse for More کادر لیست سرورهای در دسترس نمایش داده میشود.
در قسمت Local Servers سرويسهاي مختلف SQLServer را مشاهده ميکنيد. با کليک بر روي علامت + نمونه يا نمونههاي مختلف نصب شده بر روي اين کامپيوتر را ميتوانيد مشاهده ميکنيد.
اسلاید 15 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
با انتخاب گزینه Browse for More کادر لیست سرورهای در دسترس نمایش داده میشود.
روي برگه Network Servers کليک کنيد. در این قسمت ليست سرويس دهندههائي که اين کامپيوتر از طريق شبکه (اینترنت یا شبکه های محلی) به آنها ميتواند دسترسي داشته باشد نمايش داده شده است. بر روي سرويس دهنده دوم موجود در اين ليست SQL Server 2000 نصب شده است. پس با استفاده از اين برنامه ميتوانيد به سرويس دهنده SQL Server 2000 نيز متصل شويد.
برای صرف نظر روي دکمه Cancel کليک کنيد.
اسلاید 16 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
گزینه سوم Authentication: اصطلاح اعتبار سنجی اشاره به فرآیندی دارد که صلاحیت کاربر مدیر مشخص می شود در SQLServer دو روش مشخص برای تعیین صلاحیت کاربران وجود دارد که عبارتند از:
Windows Authentication- اعتبار سنجی ویندوز: در این حالت SQLServer به اعتبار سنجی سیستم عامل (ویندوز) رجوع کرده و آن را به رسمیت می شناسد یعنی فرض را بر این می گذارد که اگر کاربر صلاحیت استفاده از سیستم را دارد و توانسته وارد حساب کاربری در ویندوز شود پس حتماً مدیر می باشد و همین دلیل برای دسترسی آن کاربر به امکانات SSMS کفایت می کند. در این روش سد امنیتی فقط یک مرحله است و آن هم همان ورود به ویندوز است و هر کس که بتواند وارد ویندوز شود می تواند SSMS را نیز باز کند. البته یک کاربر زمانی می تواند از این روش برای ورود به SSMS استفاده کند که نام کاربری وی قبلاً (چه در هنگام نصب و چه بعد از آن) در SSMS به عنوان مدیر ثبت شده باشد. این روش روش زیاد امنی نبوده و در مکانهایی که درصد ریسک دسترسی افراد غیر از مدیر به سرور بالا است توصیه نمی شود.
اسلاید 17 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
گزینه سوم Authentication:
SQL Server Authentication- اعتبار سنجی اس کیو ال سرور: این روش اعتبار سنجی از روش قبلی امن تر است چون ورود کاربر به ویندوز را مد نظر قرار نداده و در هر صورت از کاربر رمز عبور و نام کاربری مختص ورود به SSMS را درخواست می کند. البته قبلاً باید این حساب کاربری در SSMS تعریف شده باشد. در این حالت کاربر دو سد امنیتی را برای ورود به SSMS می گذراند. 1- ورود به ویندوز 2- ورود با نام کاربری و رمز عبور به SSMS
اسلاید 18 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
گزینه Options: با کليک بر روي دکمه Options ميتوانيد تعيين کنيد که:
به صورت پيش فرض به کدام پايگاه داده متصل شويد.
براي اتصال به يک سرويس دهنده موجود در شبکه از کدام پروتکل استفاده نمائيد.
حداکثر زمان انتظار (بر حسب ثانيه) جهت اتصال به سرويس دهنده و حداکثر زمان انتظار (بر حسب ثانيه) جهت اجراي دستورات را تعيين نمائيد.
و تعیین کنید که اتصال کدگذاری شود یا نه.
اسلاید 19 :
مرحله 2- باز شدن SQL Server Management Studio
اتصال به یک سرویس دهنده:
با تکمیل تمامی پارامترهای مورد نیاز ذکر شده در قبل و انتخاب گزینه Connect در پایین کادر محاوره Connect to Server، SSMS به سرور تعیین شده متصل می شود.
به صورت پیش فرض ما به موتور پایگاه داده با تنظمیات زیر متصل می شویم.
Server Type- نوع سرور: Database Engine
Server Name – نام سرور: نقطه (.) به معنی اتصال به سرور محلی (نصب شده بر روی همین کامپیوتر)
Authentication: اعتبار سنجی هم از نوع Windows Authentication، اعتبار سنجی ویندوز
با شرایط بالا و انتخاب گزینه Connect، SSMS به سرور موتور پایگاه داده محلی متصل شده و پنجره اصلی SSMS باز می شود. پنجره اصلی SSMS دارای چند قسمت مهم می باشد که در ادامه توضیح داده می شوند.
اسلاید 20 :
مرحله 3- کار با SQL Server Management Studio