بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
تروماتولوژی قانونی
اسلاید 2 :
تعریف تروما
تروما عبارتست از آسیبهای حاصله از برخورد عوامل مختلف مکانیکی، فیزیکی، شیمیایی، حرارتی و حتی روانی بر بدن انسان که بطور مستقیم یا غیر مستقیم به وجود می آیند .
اسلاید 3 :
ضرب ديدگي :
ضرب دیدگی به صدمات و آسیب های مکانیکی گفته می شود که بدون از هم گسیختگی ظاهری نسجی و بدون جاری شدن خون ایجاد می گردد . مثل تورم ، کبودی و کوفتگی، پیچ خوردن مفصل، هماتوم بافتها و غیره .
اسلاید 4 :
جرح :
جرح به صدمات و آسیب های مکانیکی گفته می شود که بافتهای بدن از هم گسیخته شده باشند و اغلب با جاری شدن خون همراه است مانند خراشیدگی، سائیدگی، پارگی، بریدگی، جراحات نافذ و غیره
اسلاید 5 :
ارزش جرح
در قانون مجازات اسلامی برای جرح ارزش و اهمیت بیشتری قایل شده اند و به همین علت تعیین عمق جراحات همیشه مورد در خواست مقامات قضایی است و برای هر گونه ضرب و جرح دیه خاصی تعیین شده است که در ادامه به مهمترین این موارد اشاره می گردد.
اسلاید 6 :
ماده 773 - دیه مقدر، مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یامنفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است.
اسلاید 7 :
ماده 779 - ارش، دیه غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تأثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظرکارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.
اسلاید 8 :
دیه جراحات سر وصورت
1-حارصه : خراشیدگی ها وسائیدگی های سطحی پوست است که معمولا بدون جاری شدن خون می باشد (10دینار) (1% ديه)
2- دامیه : به بریدگی ها و پارگی های سطحی پوست گفته می شود که همراه با جاری شدن خون می باشد (20دینار ) (2% ديه)
3- متلاحمه : به جراحتی گفته می شود که از پوست گذشته و عضله را نیز پاره کرده باشد (30 دینار ) (3% ديه)
اسلاید 9 :
دیه جراحات سر وصورت
4- سمحاق : به جراحتی گفته می شود که از عضله گذشته و به پرده ضریع استخوان رسیده باشد ( 40 دینار ) (4% ديه)
5- موضحه : به جراحتی گفته می شود که از عضله گذشته و پرده ضریع استخوان را کنار زده و استخوان آشکار گردد (50 دینار ) (5% ديه)
هرگاه یکی از جراحت های پنج گانه فوق به غیر از سر و صورت در سایر مناطق بدن باشد، دیه آن به نسبت ديه آن عضو سنجيده و تعيين می شود .
اسلاید 10 :
دیه شکستگی های استخوان سرو صورت :
1- هاشمه :جنایتی که موجب شکستگی استخوان شود گر چه جراحتی را تولید نکند (100 دینار ) یا (10% دیه کامل)
2- منقله : جنایتی که درمان آن جز با جابجا کردن استخوان میسر نباشد (150 دینار ) یا (15% دیه کامل)
اسلاید 11 :
دیه آسیب به نسج مغز و پرده های آن
1- مامومه : به جراحتی که به کیسه مغز برسد گفته می شود ( ثلث دیه کامل )
2- دامغه : صدمه یا جراحتی که کیسه مغز را پاره کند که علاوه بر دیه مامومه موجب ارش پاره شدن کیسه مغز نیز می باشد (ثلث دیه کامل+ ارش )
اسلاید 12 :
دیه جراحاتی که به درون بدن انسان وارد می شوند .
1- جائفه : به جراحتی که با هر وسیله و از هر جهت به یکی از حفرات بدن ( قفسه سینه، شکم و لگن ) وارد شود گفته می شود. (ثلث دیه کامل).
2- جائفتین ( دو جائفه ) : هرگاه وسیله ای از یک طرف بدن به یکی از حفرات فوق فرو رفته و از طرف دیگر بیرون آمده باشد به آن دو جائفه گفته می شود. ( دو ثلث دیه کامل)
اسلاید 13 :
دیه جراحتی که به اندامها فرو می رود
هرگاه نیزه ؛ گلوله یا مانند آنها در دست یا پا فرو رود (به آن نافذه گفته می شود)، دیه آ ن در مرد 100 دینار بوده (10% دیه کامل) و در زن ارش تعیین می شود .
اسلاید 14 :
دیه انواع ضرب
دیه جنایتی که باعث تغییر رنگ پوست شود به ترتیب زیر است:
سرخ شدن صورت 1.5 دینار
کبود شدن صورت 3 دینار
سیاه شدن صورت : 6 دینار
در سایر اعضا ء بدن در صورت سیاه شدن سه دینار و در صورت کبود شدن 1.5 دینار و درصورت سرخ شدن سه ربع دینار دیه تعلق می گیرد .
اسلاید 15 :
انواع ضرب وجرح (بر حسب نحوه حدوث و عوامل بوجود آورنده آن)
1- ضرب و جرح جنایی: که عمدی بوده و با آلات کشنده و به قصد جنایت و به عمد به وجود می آید. مثل جرح با چاقو، گلوله و .
2- ضرب و جرح ناشی از کار: که در کارخانه ها و کارگاهها و به علت نقص فنی دستگاه یا بی احتیاطی کارگر بوجود می آید.
3- ضرب و جرح کاملا اتفاقی: که در اثر سوانح و اتفاقات گوناگون به طور غیر عمدی بوجود می آید. مثل سقوط از بلندی، برق گرفتگی، زلزله و ..
4- ضرب و جر ح ناشی از وسایل نقلیه: به علت شیوع زیاد تصادفات رانندگی، حوادث دریایی و هوایی اکثر مولفین آ ن را جدا از ضرب و جرح اتفاقی تقسیم بندی می کنند .
اسلاید 16 :
نتایج حقوقی ضرب و جرح
علت ضرب و جرح می تواند یک عامل فیزیکی ، مکانیکی، شیمیایی و غیره باشد و بر حسب اینکه در کدامیک از گروه های فوق قرار گیرد نتایج حقوقی جداگانه ای خواهد داشت. به عنوان مثال برق گرفتگی که ترومای ناشی از یک عامل فیزیکی است اگر در محیط کار اتفاق بیفتد، در زمره ترومای ناشی از کار محسوب می شود
اسلاید 17 :
نتایج حقوقی ضرب و جرح
اگر در منزل فردی در هنگام کار با لوازم برقی، دچار برق گرفتگی شود یک ترومای کاملا اتفاقی رخ داده است و اگر کسی با جریان برق خودکشی کند و یا به عمد دیگری را به قتل برساند جزو تروماها ی جنایی در نظر گرفته می شود .
اسلاید 18 :
عوامل ایجاد کننده ضرب و جرح
عوامل ایجاد کننده تروماهای مکانیکی معمولا شامل موارد زیر است :
اجسام سخت( blunt object )
سلاح های سرد یا اجسام با لبه تیز و برنده object) ( sharp
اسلحه گرم ( fire arms)
اسلاید 19 :
blunt object
اجسام سخت: به تمامی عواملی که باعث ضربه زدن به بدن می شوند اطلاق می گردد از قبیل مشت و لگد، سنگ، چوب، چماق، فلز، شلاق، چکش، باتوم و..که حاصل بر خورد آنها به بدن از ضایعات خفیف و سطحی مثل تورم و سائیدگی تا صدمات شدید احشایی مثل له شدن عضلات و شکستگیهای استخوانها و آسیب های شدید احشایی متفاوت است .
اسلاید 20 :
صدماتی که در اثر اصابت جسم سخت ایجاد می شود
شایعترین صدماتی که در اثر اصابت جسم سخت به بدن ایجاد می شود عبارتند از :
1- خراشیدگی و سائیدگی
2- خونمردگی ، کبودی
3- پارگی ها
4- له شدن عضلات crush injury))
5- شکستگی های استخوانی