بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسمه تعالی
غذا
اسلاید 2 :
غذا
این مقاله به مناسبت روز جهانی غذا در مورد اهمیت استفاده از محصولات ارگانیک و خطرات سموم می باشد.
از زماني که استفاده از آفت کش ها در کشاورزي رواج پيدا کرده، آلودگي سهوي مواد غذايي با سموم و يا استفاده نابه جا از آن ها بارها و بارها گزارش شده است و کارشناسان درباره عوارض اين آلودگي ها هشدارهاي زيادي داده اند. به گفته متخصصان اگر تلاش مي کنيم مردم را به سمت مصرف ميوه ها و سبزي هاي تازه و سالم سوق دهيم از سوي ديگر بايد تلاش مضاعفي براي پاک نمودن اين محصولات از سموم دفع آفات نباتي و نظارت بر مراحل کشت و توليد آن ها صورت بگيرد.
● مضرات سموم دفع آفات نباتي
در مواقع بسياري ميوه ها را قبل از پايان دوره کارنس (زماني که پس از سمپاشي بايد سپري شود تا باقيمانده سم در محصول به حداقل برسد) به بازار مي آورند در نتيجه سم باقي مانده بر روي بافت ميوه ها به تدريج در معده و کبد که وظيفه دفع سموم را برعهده دارد جمع و موجب بيماري هاي مختلف مي شود مواد موجود در کودها که به محصول کشاورزي منتقل مي شود در برخي موارد مي تواند باعث برهم خوردن تعادل بعضي عناصر مورد نياز براي سوخت و ساز طبيعي بدن شود.
اسلاید 3 :
سمومي که براي دفع آفات گياهي مصرف مي شود بايد مدت معيني روي ميوه و محصولات کشاورزي باقي بماند تا تجزيه شود. اما چون در بسياري از موارد ميوه و محصولات کشاورزي زودتر از وقت معين شده براي عرضه به بازار مصرف، برداشت مي شود مقاديري از سموم در بافت ميوه به صورت تجزيه نشده باقي مي ماند. کارشناسان توصيه مي کنند که ميوه ها را تا حد ممکن با پوست استفاده کنيد چون مواد مغذي قابل توجهي که براي سلامت انسان و جلوگيري از ابتلاي افراد به سرطان روده لازم است در پوست ميوه ها ذخيره مي باشد، اما در حال حاضر به علت وجود سموم مختلف بر روي پوست ميوه ها چنين توصيه اي ممکن است سلامت بدن را به خطر بيندازد و اثرات آن در درازمدت عوارضي را در معده به خصوص کبد ايجاد مي کند. اما آن چه از ظاهر قضيه برمي آيد هنوز تحقيقات جامعي در زمينه تاثير سموم کشاورزي بر بدن مصرف کنندگان صورت نگرفته است و حتي اظهارنظري در مورد اين که آيا در درازمدت امکان ابتلا به سرطان هايي نظير کبد و معده بر اثر مصرف ميوه هايي که دوره کارنس آن ها طي نشده است وجود ندارد.
اسلاید 4 :
سموم شيميايي به چند دسته تقسيم مي شود که دو دسته مهم آن ها عبارتند از سموم سيستماتيک و سموم نفوذي که در صورت استفاده از اين دو دسته در محصولات جاليزي و ميوه ها، اگر دوره خاص طي نشده باشد، به هيچ عنوان با شستن، حرارت دادن و فريز کردن، باقيمانده سموم در محصولات از بين نمي رود و در محصولات کشاورزي و ميوه ها باقي مي ماند. از اين رو، همواره توصيه مي شود استفاده از سموم شيميايي به عنوان آخرين راهکار مبارزه مورد استفاده قرار گيرد. در محصولات گلخانه اي به دليل وجود شرايط مساعد براي رشد و توسعه گياه، چون شرايط مساعدي براي گسترش آفات و عوامل بيماري زا فراهم است، براي جلوگيري از آفات و بيماري نياز به کنترل بيشتر است، ولي متاسفانه کشاورزان به جاي استفاده از راهکارهاي کنترل غيرشيميايي بلافاصله براي کنترل آفات از سموم شيميايي استفاده مي کنند. کنترل آفات، بيماري هاي گياهي و علف هاي هرز، يک امر کاملا تخصصي و مشابه پزشکي است.
اسلاید 5 :
براساس گزارش هاي داخلي شيوع بيش از اندازه بيماري هايي هم چون سرطان دستگاه گوارش، در برخي استان هاي کشور به مصرف بي رويه سموم کشاورزي نسبت داده شده است. آلودگي ها در يک زنجيره پيوسته در حرکت است و از طريق آب آلوده و خاک نامناسب، کودها، سموم، آفت کش ها، به زنجيره غذايي انسان و حيوان وارد مي شود و اگر از حد معيني که استانداردهاي جهاني و ملي تعيين کرده، بيشتر شوند، سلامت را تهديد خواهد کرد.براي مثال، تغذيه مرغ با روغن جامد براي سرعت بخشيدن به وزن گيري و تغذيه دام با نان کپک زده هر کدام به نحوي سلامت مصرف کننده را به خطرمي اندازد.
کشاورزي ارگانيک
توليد انواع مواد غذايي مانند ميوه، سبزي و گوشت به روش کاملا طبيعي و بدون استفاده از هرگونه ماده شيميايي نظير کود شيميايي، سموم، حشره کش، قارچ کش، هورمون يا آنتي بيوتيک، روشي است با سابقه اي صدساله که طرفداران زيادي در دنيا پيدا کرده و غذاهايي که به اين روش توليد مي شود، به نام غذاهاي ارگانيک مشهور است. مواد غذايي که اين گونه توليد مي شود، گاهي از نظر شکل ظاهري مطلوب نيست. با اين حال گران تر به فروش مي رسد. اين نوع مواد غذايي به دلايل زياد مشتري مخصوص خود را دارد و روز به روز بر تعداد متقاضيان اين گونه غذاها افزوده مي شود. اين غذاها حتي روش نگه داري مخصوص خود را دارد
اسلاید 6 :
علاوه، هيچ يک از ترکيباتي که در انبار و سردخانه براي نگهداري غذاهاي معمولي استفاده مي شود به اين دسته از مواد غذايي اضافه نمي شود.
بيش از ۷ هزار نوع افزودني مصنوعي مجاز در غذاهاي معمولي مورد استفاده قرار مي گيرد تا اين غذاها ماندگاري بيشتري داشته باشند و بيشتر از زمان طبيعي قابل نگه داري باشد، طرفداران و حاميان غذاهاي طبيعي يا ارگانيک، بيماري هاي بسياري ازجمله آلرژي ها، مشکلات گوارشي و انواع سرطان ها را به اين ترکيبات مرتبط مي دانند. در اغلب کشورهايي که به طبيعت بکر و سبز علاقه مند هستند و برنامه هاي پيش گيري از ابتلا به بيماري ها به خصوص انواع سرطان هاي پيشرو را دارند بازار عرضه غذاي ارگانيک يا طبيعي وجود دارد. اين مواد غذايي بعضا از نظر شکل ظاهري بدتر از مواد غذايي مشابه است که به طور معمول تهيه مي شود، ولي افرادي که از موضوع آگاهند و به سلامت خود علاقه دارند، تمايل بيشتري براي خريد مواد غذايي سالم و طبيعي دارند، هرچند آن ها را گران تر بخرند.
استفاده مجاز و معين از هر نوع ماده شيميايي در تمامي مراکز توليد بايد تحت کنترل باشد که خريداراني که مواد غذايي معمولي و غيرارگانيک مصرف مي کنند در معرض خطر قرار نگيرند. در کشور ما اين موضوع مهم تر از توليد غذاي ارگانيک است چون راه درازي براي توليد اين گونه غذاها در پيش است. به هر حال بايد بپذيريم که اين موضوع در ارتباط مستقيم با سلامت شهروندان است اگر در اين زمينه اقدامات کنترلي لازم صورت نگيرد شهروندان با مشکلات جدي در مورد سلامت خود مواجه مي شوند. اين روزها به خوردن ميوه و سبزيجات تازه براي سلامت بيشتر توصيه مي شود اما در شرايط فعلي و در همه شهرهاي ايران کشت ارگانيک بسيار ضعيف و در سطح کمي انجام مي گيرد.