بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
مدیریت هیجان
اسلاید 2 :
هیجان چیست؟
هیجانها پاسخهای نسبتا کلی و سادهای هستند که بدن ما به محرکهای بیرونی و درونی نشان میدهد. این پاسخها ناپایدار و معمولا آنی هستند و با تغییرات فیزیولوژیک و یک حالت عاطفی خوشایند یا ناخوشایند مثل غم، شادی ، خشم، ترس، تعجب، بیزاری و چندش و. همراهند.
با خواندن این تعریف شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که تفاوت هیجان با احساس چیست یا اینکه آیا هیجانها همان رفتارها و عکسالعملهای ما هستند؟ تعریف هیجان کمی پیچیده است. اما نگران نباشید در ادامه با توضیحاتی که میدهیم سعی میکنیم همه این ابهامات را برطرف کنیم.
اسلاید 3 :
ابعاد هیجان کداماند؟
در توضیح هیجان نظریات متعددی مطرح شده است اما بیشتر نظریات جدید معتقدند؛ هیجانها از تعامل سهگانه تغییرات فیزیولوژیک، احساس و رفتار به وجود میآیند و پدیدههایی زیستی، روانی و رفتاری هستند. مثلا زمانی را تصور کنید که از دیدن حیوانی ترسیدهاید؛ بخش روانی هیجانی که تجربه میکنید احساسی است که دارید و برایتان ملموس است مثل احساس ترسی که از مواجه شدن با حیوان به شما دست داده است. هیجانی که در حال تجربه کردن آن هستید با تغییرات فیزیولوژیک و پاسخهایی که بدن شما میدهد مثل بالا رفتن ضربان قلب، خشک شدن دهان، تغییر رنگ پوست و حالت چهره تکمیلتر میشود و این بعد زیستی هیجان شماست. در ادامه تجربه هیجان ترس شما برای نجات خود یا خلاصی از حالت عاطفی ناخوشایندی که تجربه میکنید رفتاری را بروز میدهید مثل فرار کردن، دفع کردن حیوان، فریاد کشیدن و درخواست کمک کردن که این بعد هم بعد رفتاری هیجان است.
اسلاید 4 :
هیجانهای اصلی کدامند؟
براساس نظریه رابرت پلاچیک هشت هیجان اصلی وجود دارد که در بقای انسان نقشی حیاتی دارند. این هیجانها عبارتند از تحسین، شادی و سرخوشی، احتیاط، خشم و غضب، بیزاری، غم و اندوه، شگفتی و وحشت.
هیجانها هم مانند دیگر خصوصیات و ویژگیهای موجودات زنده کارکردهای خاص خود را دارند. درواقع هر کدام از هیجانهای اصلی در راستای رسیدن به اهدافی خاص که برای بقای انسان ضروری است با علائم و ویژگیهای فیزیولوژیک خاص خود که با یک حالت عاطفی خوشایند یا ناخوشایند همراه است بروز پیدا میکند.
اسلاید 6 :
دیگر حالتهای هیجانی کدامند؟
اسلاید 7 :
مهارت مدیریت هیجان چیست؟
مهارت مدیریت هیجان که یکی از مهارت های زندگی است یعنی مدیریت آگاهانه، هوشیارانه و خلاقانه هیجانها. برای اینکه بتوانیم هیجانها را آگاهانه و خلاقانه مدیریت کنیم باید هیجانها را به خوبی بشناسیم و از وجود آنها مطلع باشیم و از نقش و میزان تأثیر آنها هم آگاه باشیم.
به عبارت سادهتر مهارت مدیریت هیجانها به ما کمک میکند
احساسات و هیجاناتمان را بشناسیم.
پیشبینی کنیم که در هر موقعیتی چه هیجانی در ما ایجاد میشود.
پیشبینی کنیم شدت آن هیجان چقدر خواهد بود.
بدانیم هنگام تجربه هر هیجان چه واکنشی از خود نشان خواهیم داد.
بدانیم این رفتارها و واکنشها چه تأثیری روی دیگران، هیجانها و رفتارهایشان خواهد گذاشت.
اسلاید 8 :
و مهمتر از همه به ما میآموزد
هیجانهایمان را بپذیریم؛ نه به این معنا که آنها را آزادانه ابراز کنیم. درواقع در مهارت مدیریت هیجان میآموزیم ما میزبان هیجانها هستیم اما هیجانها نمیتوانند به هر شکل که دلشان خواست بروز پیدا کنند.
هیجانها را مدیریت و کنترل کنیم.
احساسات و هیجانات دیگران را بشناسیم.
برای احساسات دیگران ارزش قائل شویم.
واکنشها و رفتارهای احتمالی آنها را پیشبینی کنیم.
بهترین و مناسبترین واکنش را در برابر آنها نشان دهیم.
فضایی سرشار از حمایت و امنیت خاطر برای خود و اطرافیانمان فراهم کنیم.
با روشهای آرامسازی و تمدد اعصاب هیجانی مثل خشم، تنفر و انزجار را مدیریت کنیم.
اسلاید 9 :
مدیریت نکردن صحیح هیجانها علاوه بر اینکه بر روابط اجتماعی شما تأثیر میگذارد سلامت جسمانی و روانی شما را هم تحت تأثیر قرار میدهد از این رو برای حفظ سلامت خود و حفظ و بهبود روابط اجتماعیتان و بالا بردن کیفیت زندگیتان لازم است توانایی مدیریت صحیح هیجانها که یکی از مهارتهای زندگی است را در خود ارتقا دهید