بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
دولت و دموکراسی در عصر جهانی شدن
اسلاید 2 :
فصل ششم : افول دولت بزرگ رفاهی
بحران اقتصادی دهه 70 میلادی و مشکلات ناشی از آن به ایجاد تحولی جدید درنظریه های دولت منجر شد این تحول در درجه اول مبانی دولت رفاه را زیر سوال برد و دولت از نظر ساختار کم کم به سوی دولت کوچک انتقال یافت و در واقع نظریه کینز جای خود را به نظریات دولت نئو لیبرال داد.
اسلاید 3 :
افول دولت رفاهی و اقتصاد مختلط در عرصه جهانی
دلایل افول اقتصاد مختلط دولت رفاهی
تغییر ساختار اقتصادی ، با جمع شدن مناقشات موجود درباره اقتصاد مختلط و مشکلات دهه 1970 میلادی در عمل فرض های اقتصاد مختلط واژگون شدند که این فرض ها از این قرار بود:
نخست ، شرکت ها در محیط رقابتی ، همواره به صورت سازمانهای متمایل به برنامه ریزی و رو به رشد عمل می کنند و بقای آنها به کنترل مستقیم و غیر مستقیم دولت وابسته است.
دوم ، از اتحادیه ها تا هنگامی که از طریق مشاوره و با روشهای ارشادی عمل می کنند به طور فعال در تغییر ساخت صنعت می توان استفاده کرد.
سوم ، دولت باید در حفظ مکانیسم بازار انعطاف پذیری نشان دهد.
اسلاید 4 :
افول دولت رفاهی و اقتصاد مختلط در عرصه جهانی
2. شکست برنامه ریزی دولت ها و سیاست متمرکز ارشادی
بحران اقتصادی در دهه 70 میلادی وضع موجود را کاملا دگرگون کرد به علت زوال شیفتگی به اقتصاد جدید کینزی ، شور و شوق برنامه ریزی و رویه متمرکز ارشادی رو به افول نهاد و اغلب دولتها به مفاهیم مربوط به پول گرایی ارتدوکسی بازگشتند. کشورهایی که بازار آزاد جدید را به مثابه رهیافت اقتصادی برگزیدند، به کار گیری برنامه ریزی و مشاوره را در مراحل نسبتا متاخرتر به کار بستند. به طور کلی کشورهایی که رهیافت اشتراکی جدید را پیش گرفتند کم کم از دیدگاه خود مبنی بر برنامه ریزی دراز مدت دولت دست برداشته سیاستهایی کوتاه مدت را که ماهیت ضد تورمی و ضد چرخه تجاری داشت دنبال کردند. بنابراین در تمامی کشورها اقتصاد مختلط به سیاست برنامه ریزی و کنترل عمل گرا تنزل یافت. در این میان وخیم تر شدن اوضاع اقتصادی در دهه 70میلادی را شاید بتوان عامل اصلی فروپاشی سریع اقتصاد مختلط قلمداد کرد.
اسلاید 5 :
3. تعارض های موجود بین دولتهای ملی و سیاست بین الملل
اتخاذ سیاست رشد و ترک برنامه ریزی از سوی دولت، خود از دیدگاه نظری تناقض های اساسی را پدید آورد زیرا برنامه ریزی دولت مبتنی بر سیاست مداخله گرانه ضد چرخه تجاری کینز بود. در ابتدا ، رهیافت کینز فقط در سطح ملی مطرح بود در حالی که توسعه اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم به صورت یک عنصر بین المللی در آمد. از این رو نوعی تضاد ساختاری بین سیاست اقتصاد ملی دولت ها و واقعیت های اقتصاد بین المللی شکل گرفت. در مرحله بعد نظریه کینز عمدتا برای ایجاد رونق اقتصادی کارا طی دورههای رکود جدی و نرخ بیکاری به کار می آمد، در حالی که تورم ناشی از هزینه تولید را به حساب نمی آورد یا کمتر بدان توجه می کرد.
اسلاید 6 :
هرچند ادامه کاربرد تکنیک های کینزی برای رشد در دراز مدت اختلالاتی جدی را سبب شد ، در دوره بازسازی پس از جنگ نتایجی بسیار خوب داشت.
علاوه بر مسائل فوق تناقض های فرهنگی نیز در این زمینه وجود دارد. بطوریکه در طرف عرضه ، اقتصاد مختلط در نهایت بر رفتار پروتستان ها و عادت آنها به سخت کوشی در کار، صرفه جویی، جدیت و کف نفس استوار بود و در تقاضا به اصل مصرف انبوه ، ولخرجی ، پوچی ، وقت آزاد بیشتر ، سخت کوشی کمتر ، احساساتی بودن و پیروی از احساسات جنسی و نیروی جلو برنده اتکا داشت. ترکیب این دو نیروی مخالف امکان پذیر نیست.
اسلاید 7 :
انتقاداتی بر اقتصاد مختلط
عده ای مانند طرفداران مکتب فرانکفورت که تناقض ها و ناسازگاریهای اقتصاد مختلط را بیشتر ناشی از مسائل فرهنگی می دانستند تا امور مادی ، بر این باورند که تمدن رفاهی فنی ایجاد شده بعد از جنگ توانایی چندانی برای اعطای آزادی به افراد را ندارد و در واقع به جای ایجاد رضایتمندی و خشنودی از خود بیگانگی انسانها را سبب شده است.
عده ای دیگر مانند اکولوژیستها بر این باورند که سیاست رشد اقتصادی بعد از جنگ آلودگی محیط زیست را منجر شد به همین خاطر موجی از اعتراض ها به آلودگی محیط زیست و سایر آثار جانبی خطرناک و نامطلوب کارخانه ها ، معادن و اتومبیل ها به راه انداخت.
عده ای مثل کلوپ رم انتقادهای شدید روش شناسی به اقتصاد مخلط داشتند.
اسلاید 8 :
گذار از دوره کینز : جایگزین های دولت رفاهی
در نگاهی کلی به سبب ناکارایی دولت رفاه ، اصلاحات و جایگزین هایی جدی برای آن مطرح شد که این اصلاحات را در سه مقوله ساختاری می توان طبقه بندی کرد.
1. بازگشت به اقتصاد بازار و رقابت آزاد: در میان طرفداران اقتصاد بازار آزاد می توان از اقتصادانان نئو کلاسیک که با عنوان پول گرایان شناخته می شوند ، یاد کرد آنها از سوء مدیریت دولت بسیار انتقاد می کردند و معتقد بودند که اقتصاد مختلط ، تحت پوشش رنسانس ، تعاونی گرایی و ساختارهای بروکراتیک در جریان و کارایی نیروهایی اقتصادی کاملا اختلال ایجاد کرده است. به نظر فون هایک به کار گیری اصول اخلاقی مانند عدالت اجتماعی در کارکرد اقتصاد بازار، عینی بودن فرایند اقتصادی را از بین می برد.
اسلاید 9 :
جایگزین های دولت رفاهی
2. انتقال به اقتصاد کاملا متمرکز برنامه ریزی شده ، این طرز فکر در عمل به ملی شدن بیشتر بخش های صنعتی و خدماتی و نیز تقویت کنترل متمرکز اقتصاد ملی منجر شد.
3. حرکت به سوی نظام برنامه ریزی غیر متمرکز و نظام خود مدیریتی کارگران ، احزاب جدید چپگرا هسته مرکزی سومین گروه اصلاحگران را تشکیل دادند که طرفدار نظام برنامه ریزی غیر متمرکز و نظام خود مدیریتی کارگران بودند این عده با ادغام حرکتهای اعتراض آمیز دهه60 میلادی در احزاب سوسیالیست غرب سر بر آوردند. این حرکت ها با اعتراض شدید اللحن و انقلابی فیدل کاسترو در کوبا و انقلاب فرهنگی در چین آغاز شد.
اسلاید 10 :
نقد نظریه دولت رفاه
وضعیت لیبرالها در مقابل دولت رفاه به چند طریق ارزیابی می شود : اول اینکه می توان شاهد مداخله صحیح همراه با آزادی فردی بود در واقع افراد مجبور خواهند شد برای تامین بهداشت و خدمات اجتماعی مشارکت و همکاری نمایند مگر آنکه طالب آن نباشند. به علاوه قبل از آنکه به سبب پرداخت مالیات از خدمات بهره ببرند مجبورند اطلاعات شخصی خود را به دولت بدهند دوم آنکه مقیاس ها و معیار های رفاه باید چنان باشند که به نوعی دخالت در منافع خصوصی افراد تلقی شوند مانند آموزش اجباری و.
خلاصه باید گفت که حکومت ها و دولت های رفاهی موظفند برای بالا بردن سطح رفاه بسیار در امور افراد مداخله کنند و این مسئله با عقاید مخصوص لیبرالها ناسازگار است. در صورتی که با تضمین حداقل امکان زیست برای فقیرترین اعضای جامعه ، برابری فرصتها را می توان افزایش داده ، امکان رقابت را به شیوه ای مناسب تر فراهم کرد. خط مشی های ایجاد رفاه همیشه مشکلاتی را برای لیبرالها فراهم خواهد کرد.
اسلاید 11 :
نقد نظریه دولت رفاه
زیرا آزادی فردی که لیبرالها سخت برای رسیدن به آن تلاش می کنند با منافع مادی که آنها خواهان رسیدن به آن هستند تناقض دارد از طرفی دیگر لیبرالها بیش از آن چه درباره حق تقدم آزادی بر دیگر منافع با یکدیگر هم رای باشند در این مسئله باهم تضاد دارند.