بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
دستورالعمل مدیریت نمونه های HPV و پاپ اسمیر
برنامه پیشگیری، تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان دهانه رحم
اسلاید 2 :
تجهیزات نمونه برداری
الف : بسته های نمونه برداری آزمون غربالگری سرطان دهانه رحم (DINASURE)
ب: محتویات بسته نمونه برداری
سرویکال براش برای نمونه برداری
اسپاچولا برای نمونه برداری
ویال حاوی محلول نگهدارنده Molecular Assay Plus دارای بار کد( این محلول به منظور نگهداری و حمل مطمئن ماده ژنتیکی به طور اختصاصی توسط آزمایشگاه جامع تشخیص زودهنگام و غربالگری طراحی و تولید گردیده است.)
لام و پوشش لام دارای بار کد( برای انجام آزمون پاپ اسمیر به روش Conventional)،
فرم اطلاعات بالینی ، دارای بارکد
Bag حمل نمونه بیولوژیک، دارای بارکد
پاکت و یا جعبه برای حمل نمونه
اسلاید 3 :
مدیریت تامین و توزیع لوازم مصرفی برای نمونه برداری و حمل نمونه ها
لوازم و تجهیزات نمونه برداری توسط آزمایشگاه جامع تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان دهانه رحم به معاونت بهداشتی دانشگاه/ دانشکده ها ارسال می شود تا در مراکز نمونه برداری (مرکز خدمات جامع سلامت روستایی یا شهری و پایگاه های سلامت) توزیع شوند.
لوازم مصرفی نمونه برادری همچنین تجهیزات بسته بندی و ارسال نمونه ها (شامل کیسه پلاستیکی زیپ دار، یخدان، کیسه یخ، بسته انتقال نمونه پستی) توسط آزمایشگاه به معاونت بهداشتی هر دانشگاه/ دانشکده ارسال خواهد شد.
مدیریت توزیع لوازم مصرفی نمونه برداری و تجهیزات بسته بندی در بین مراکز بهداشت شهرستان و از مراکز بهداشت شهرستان به مراکز جامع خدمات سلامت شهری و روستایی و پایگاه های سلامت دارای شرایط نمونه برداری (از جمله تخت ژنیکولوژی) به عهده کارشناس سرطان/ میانسالان معاونت بهداشتی در هر دانشگاه/ دانشکده خواهد بود.
در صورتی که بیش از سی درصد از وسایل نمونه برداری برآورد شده برای یک ماه، تا پایان ماه بعد به آزمایشگاه بر نگردد، از ارسال تجهیزات نمونه برداری جدید اجتناب خواهد شد.
اسلاید 4 :
فرایند نمونه گیری HPV و پاپ اسمیر
نمونه گیر، ماما یا مراقب سلامتی است که دانش آموخته رشته مامایی است و در برنامه های آموزشی مرتبط با برنامه تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان دهانه رحم شرکت کرده باشد.
هر بسته حاوی سه بارکد مشابه است که بر روی ویال محلول نگهدارنده، پوشش لام و فرم مشخصات فرد دهنده نمونه الصاق گردیده است. لذا تاکید می گردد در هنگام نمونه گیری از جابجایی موارد یاد شده بین افراد مختلف جدا خودداری گردد.
لازم است در بخش خدمت تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان دهانه رحم، عدد 10 رقمی زیر بارکد ویال به درستی در قسمت های تعبیه شده برای ثبت این بارکدها در سامانه ثبت شوند. توصیه می شود عدد زیر بارکدها بلافاصله بعد از نمونه گیری وارد سامانه شود تا درصد خطای ثبت بارکدهای ویال و لام به جای هم یا برای فرد دیگرکاهش یابد.
فرد نمونه گیر باید دقت کند بارکد مخدوش نشود یا قلم خوردگی نداشته باشد. همچنین از بسته بودن درب ویال و پوشش لام اطمینان حاصل نماید.
هر لام تهیه شده باید داخل پوشش مخصوص نگهداری لام قرار داده شود و باید دقت کرد که لام هر فرد داخل پوششی که برچسب بارکددار همان فرد را دارد قرار داده شود.
جهت انتقال ایمن نمونه بالینی، ویال حاوی نمونه، لام که در داخل پوشش قرار داده شده و فرم مشخصات بالینی را داخل بسته حمل نمونه بیولوژیک که در بسته موجود است، قرار دهید و درب آنرا با دقت ببندید.
لازم است توجه اکید شود که ویال و لامی که دارای شرایط زیر باشند در آزمایشگاه پذیرفته نخواهند شد و باید از این شرایط اجتناب شود:
استفاده از ویال یا پوشش لام بدون بارکد
نشت قابل مشاهده یا کاهش در حجم ویال HPV به میزان یک سوم یا بیشتر یا شکستگی لام پاپ اسمیر
مخدوش بودن مشخصات برچسب نمونه یا استفاده از بارکد غیرمعتبر و مخدوش شده
لازم است ماما بارکدهای ابطالی را در فرم ثبت بارکدهای ابطالی (فرم شماره 1) ثبت نماید. و ماهانه به مسئول برنامه در مرکز جامع خدمات سلامت تحویل دهد.
تماس با واحد جمع آوری نمونه ( فرد معرفی شده از سوی آزمایشگاه جامع تشخیص زود هنگام)
اسلاید 5 :
راهنمای استفاده از بسته نمونه برداری تست HPV و پاپ اسمیر
اسلاید 6 :
افراد مجاز به انجام نمونه برداری لازمست به موارد ذیل توجه فرمایند:
اقدامات لازم حین نمونه برداری
نمونه برداری بر طبق روش های استاندارد و مطابق راهنمای موجود در بسته نمونه برداری آزمون غربالگری سرطان دهانه رحم اجرا می شود (شکل ضمیمه). لذا الزامیست قبل از انجام نمونه برداری راهنما به طور کامل توسط افراد مجاز به انجام نمونه برداری مطالعه گردد.
در زمان نمونه برداری به معیارهای پذیرش و عدم پذیرش (شرایط سنی-وضعیت بیمه و نوبت اول بودن) توجه فرمایید.
هر بسته حاوی سه بارکد مشابه می باشد که بر روی ویال محلول نگهدارنده، پوشش لام و فرم مشخصات فرد دهنده نمونه الصاق گردیده است. لذا تاکید می گردد در هنگام نمونه گیری از جابجایی موارد یاد شده بین افراد مختلف جدا خودداری گردد.
توجه نمایید که بارکد مخدوش نشود یا قلم خوردگی نداشته باشد. همچنین از بسته بودن کامل درب ویال و پوشش لام اطمینان حاصل نماید.
جهت انتقال ایمن نمونه بالینی، ویال حاوی نمونه، لام که در داخل پوشش قرار داده شده است و فرم مشخصات بالینی را داخل Bag حمل نمونه بیولوژیک که در بسته موجود می باشد، قرار دهید و درب آنرا با دقت ببندید.
شرایط نگهداری و ارسال نمونه ها
نمونه های جمع آوری شده در دمای محیط (حداکثر 30 درجه سانتیگراد) و به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری گردند. ویال را می توان در دمای محیط به مدت 2 هفته نگهداری کرد. از فریز نمودن نمونه ها جدا پرهیز گردد.
در مناطق و فصول گرم توصیه می شود نمونه ها در دمای یخچال (2-8 درجه سانتیگراد) و در صورت عدم امکان در داخل یخدان که حاوی کیسه های یخ باشد، نگهداری شود و هر 24 ساعت یک بار کیسه های یخ عوض شوند.
اسلاید 7 :
تحویل گرفتن نمونه توسط نماینده آزمایشگاه و ارسال از طریق سیستم پست به آزمایشگاه جامع
بررسی بسته ارسالی و اقدام به پذیرش نمونه و مطابقت با معیارهای رد و پذیرش نمونه (برای نمونه هایی که به علت نقص و یا نامعتبر بودن مشخصات فردی فاقد شرایط پذیرش تشخیص داده می شوند، می بایست حداکثر ظرف مدت یک هفته اصلاح اطلاعات انجام و به پذیرش آزمایشگاه جامع اعلام گردد. بدیهی است پس از اصلاح اطلاعات، نمونه های یاد شده پذیرش می شوند.)
ارسال پیامک ثبت نمونه در سامانه به بیمار و اعلام زمان جوابدهی
پاسخ نتایج آزمون غربالگری دو هفته (حداکثر 3 هفته) پس از دریافت نمونه از مراکز، توسط آزمایشگاه ارائه می شود.
ذخیره نمونه: نمونه های ویال تا 6 ماه پس از دریافت در دمای 4 درجه نگهداری می شوند و در این مدت قابل بازیابی و اجرای مجدد آزمون HPV Assay می باشند. نمونه های پاپ اسمیر که نتایج مثبت دارند در دمای محیط ذخیره می گردند. نمونه های پاپ اسمیر که علائمی از ناهنجاری را نشان نمی دهند تا مدت 1 سال در دمای محیط ذخیره می گردند
پذیرش ، اجرای آزمایش و پاسخدهی آزمایشگاه
اسلاید 10 :
تست خون مخفی به روش FIT (fecal immunochemical test)
برنامه پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ
بسته نمونه برداری جهت استفاده شخصی Self Test
بسته نمونه برداری جهت استفاده در مراکز بهداشتی
اسلاید 11 :
معرفی تست سریع تشخیص خون مخفی در مدفوع FIT
اسلاید 12 :
راهنمای استفاده از بسته نمونه برداری تشخیص خون مخفی در مدفوع