بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
دوبالان خانواده موسیده(muscidae)
خانواده موسیده دارای جنس و گونه های متعددی می باشد که مهمترین آنها از نظر پزشکی مگس خانگی ( Musca dommestica)، مگس اصطبل(Stomoxys calcitrans) می باشند . گونه های مذکور انتشار جهانی دارند.
مگسهای خانواده موسیده غیر نیش زن و ناقل ناقل مكانيكي انواع باكتري ها , ويروسها, تخم و بالغ نمادها و سستود ها بوده و ناقل خوبي برای باسیل هاي تيفوئيد(حصبه) , پاراتيفوئيد, عوامل اسهالهاي آميبي , وبا واكثر عوامل بيماري هاي عفوني مي باشد. بعضی گونه ها ممکن است ندرتا میاز دستگاه ادرای تناسلی ایجاد کنند . استوموکسیس کالسیترانس نیز ممکن است ناقل مکانیکی تریپانوزوم ها باشد.
مگس خانگی دارای پراکندگی جهانی است این حشره دارای جثه ای متوسط به طول حدود 6-9 میلیمتر بوده و برنگ خاکستری روشن تا تیره بوده و بر پشت سینه چهار نوار طولی سیاه رنگ وجود دارد. از جمله حشرات دارای دگردیسی کامل می باشد . مگس ماده در طول زندگی خود و معمولادر 5 یا 6 نوبت تخمگذاری مجزا حدود 500 تا 1000 تخم در دسته های حدوداً 100 تایی در مواد آلی در حال فساد می گذارد دامنه تحمل حرارتی تخمها معمولا بین 15 تا40 درجه می باشد و تخمها به خشکی محیط حساس می باشند.
اسلاید 2 :
muscidae lifecycl
اسلاید 4 :
روشهای تغذیه
مگسهای نر وماده از مواد متنوعی تغذیه می کنند و از این نظر شبیه سوسری ها میباشند.در هنگام تغذیه مگس ضمائم دهانی خود را بسمت پایین کشیده و بر روی غذا قرار می دهد ولی روش تغذیه بستگی به حالت فیزیکی غذا دارد. برای تغذیه از مواد رقیق از روش ”فیلتر کردن“ و مکیدن غذا از طریق تراشه های کاذب موجود در لابلا (labela)استفاده می شود. در تغذیه از مایعات غلیظ لابلا بصورت قوسی قرار گرفته و فقط وسط آن با سطح در تماس است به این حالت ”وضعیت بادکش“میگویند. هنگام تغذیه از مواد نیمه جامد لابلا ها کاملا بالا کشیده می شود و غذا مستقیما به داخل مجرای غذایی کشیده می شود به این حالت ” وضعیت تغذیه مستقیم“ میگویند. زمانی که مگس از مواد جامد تغذیه میکنند مجددا لابلا ها کاملا بالاکشیده شده و با استفاده از دندانه های پری استومال (prestomal teeth) که اطراف سوراخ دهانی را احاطه کرده اند مواد غذایی تراشیده شده و به کمک ترشحات بزاقی و مایعات بالا آورده شده مرطوب و سپس مکیده میشود به این حالت ” وضعیت تراشیدن“ میگویند
اسلاید 5 :
مگس اصطبل(Stomoxys calcitrans)
مگس اصطبل دارای انتشار جهانی است بالغ آن 5 الی 6 میلی متر و برنگ خاکستری تیره دارای چهار نوار طولی تیره بر پشت که در ظاهر شبیه به مگس خانگی می باشد . ولی این مگس را میتوان به علت دارا بودن خرطوم کاملامشخص ، سخت و رو به جلو و نپوشاندن کل شکم توسط بالها از دیگر جنسهای خانواده موسیده تمیز داد.
هر دو جنس نر و ماده از حیوانات اهلی و وحشی گاو ، اسب ، خوک و سگ خونخواری می نمایند ولی اگر میزبان مورد علاقه در محیط کم باشد از انسان نیز خونخواری خواهند کرد. گزشها دردناک است و در هوای گرم خون خورده شده ظرف 12 تا24 ساعت هضم شده و هر یک الی سه روزخونخواری مجددا تکرار می شود در هوای سرد ممکن است دوره هضم خون به 2 الی 4 روز و فاصله بین هر خونخواری به 5 الی 10 روز افزایش یابد خونخواری در طی روز انجام شده و این مگس ها اغلب در اطراف دامداری ها واصطبل یافت می شوند.
تخم گذاری معمولا در توده های گیاهی در حال تخمیر انجام شده لارو ها برای رشد نیاز به رطوبت زیاد دارند لذا بیشتردر توده های گیاهی که در مراحل پیشرفته تخمیر هستند یافت میگردند. لاروها قبل از تبدیل شدن به شفیره به نقطه ای خشک رفته و در خاک فرو میروند
اسلاید 9 :
Stablefly-housfly
اسلاید 10 :
خر مگسهاTabanidae
گونه هاي تابانوس و کريزوپس داراي پراکندگي وسيعي در مناطق معتدل و گرمسيري هستند ولي گونه هاي هماتوپوتا در آمريکاي جنوبي و استراليا وجود نداشته و در آمريکاي شمالي نيز متداول نيستند.
مرفولوژي بالغين: اندازه بزرگ تا متوسط داراي بدني قوي و تنومند . تابانوسها بزرگترين دوبالان خونخوار هستند. رنگ بدن: از قهوه اي بسيار تيره و يا سياه تا رنگهاي روشن تر قهوه اي متمايل به قرمز، زرد و يا سبز داراي نوارها و يا لکه هايي با رنگهاي متباين و متضاد بر روي سينه و شکم سر: بزرگ، نيمه کروي، داراي يک جفت چشم مرکب مشخص که در نمونه زنده و يا تازه مرده ممکن است داراي رنگهاي متضاد " رنگين کماني" (iridescent) مانند سبز و قرمز و يا حتي بنفش کمرنگ باشد.
تعيين جنسيت: در ماده چشمها بصورت دي کوپتيک و در نرها بصورت هولوپتيک مي باشد.
تابانيده هاي نر فاقد آرواره بالا بوده و خونخوارنيستند و عمل خونخواري منحصرا توسط حشره ماده انجام ميشود
اسلاید 11 :
بالها در زمان استراحت بصورت تيغه هاي باز يک قيچي و يا در زاويه اي مانند شيرواني شکم را کاملا مي پوشاند.
تخم: ماده ها بسته به گونه 100 الي 1000 تخم بر روي گياهان و اشياء در کنار و يا مشرف بر زيستگاههاي لاروي خود که اغلب مناطق آبزي و يا نيمه آبزي است قرار مي دهند. اين مناطق شامل: سطح زيرين برگها، علفها، ساقه و شاخه گياهان، سنگها و صخره ها است
لاروهاي جوان به محض خروج از تخم به پايين و به داخل آب و يا گل زير خود مي افتند. لاروها استوانه اي و تا حدودي در دو انتها نوک تيز هستند. لارو سفيد شيري، قهوه اي و يا حتي سبز با سري سياه و بسيار کوچک هستند.
زيستگاه لاروي: گل، گياهان در حال پوسيدن، هوموس، خاک مرطوب، آبهاي کم عمق و گل آلود، حاشيه آبگيرهاي کوچک، باتلاقها، گودالهاو يا نهرهاي با آب جاري آرام، برخي از گونه ها در زيستگاههاي با آب شور، برخي در سوراخ درختاني با بيش از 7 متر ارتفاع، برخي در خاکهاي نسبتا خشک مراتع و در خاک پاي درختان يافت مي شوند.تنفس لارو به وسيله لوله تنفسي کوتاه انتهاي بدن مي باشد و داراي 4 تا 9 مرحله لاروي مي باشند.
شفيره: قهوه اي داراي بدني هلالي، داراي 7 تا 40 ميلي متر طول تشخيص گونه هاي مختلف:مطمئن ترين راه بر اساس آنتن ها است.
اهمیت پزشکی: اين مگسها خونخواري منقطع دارندوناقل مکانيکي آنتراکس(سياه زخم)، آناپلاسموزيس، تريپانوزوما اوانسي، تولارميا، لوآزيس هستند.
اسلاید 14 :
Horsefly
اسلاید 15 :
انواع لارو در مگسها
اسلاید 16 :
Myasis
به استقرار تخم و يا لارو برخي از مگسها در برخي از قسمتهاي بدن انسان و يا حيوان ( گوش ، حلق ، بيني ، و يا پوست ) اطلاق مي شود.
اسلاید 17 :
انواع مختلف ميازيس
انواع مختلف ميازيس (myiasis) عبارتند از تهاجم زير پوستي با تشكيل تونل، ميازيس زخم،ميازيس دستگاه گوارش، اوروژنيتال، ناروفارنژيال و افتالموميازيس.
میاز ممکن است اجباری و یا اختیاری باشد . در میاز اجباری زندگی لارو لااقل برای مدتی در داخل ویا برروی میزبان زنده الزامی است ولی در میاز اختیاری لارو ها معمولا آزاد زندگی کرده و غالبا لاشه حیوانات را مورد تهاجم قرار می دهند. میاز اجباری دستگاه گوارش انسان وجود نداردولی در حیوانات نظیر اسب دیده میشود( لارو های گاستروفیلوس).
گونه های کالیفورا، لوسیلیا، فورمیا، و سارکوفاگا تولید میاز اختیاری و Cochliomyia hominivorax , Chrysomya bezziana
Dermatobia hominis و گونه های oestrus ، Hypoderma ، Wohlfahrtia و Gasterophilus عاملین میاز اجباری می باشند
اسلاید 18 :
افتالموميازيس
افتالموميازيس عبارت است از تهاجم چشمي توسط ماگوت ها (لارو مگس ) که كم تر از ۵ درصد موارد ميازيس درانسان را شامل مي گردد و در مناطق روستايي و شرايط بد اقتصادي- اجتماعي، بيش تر است. انتشار جهاني دارد. ارگانيسم معمو ً لا به بافت هاي مرده مي چسبد. راه هاي درگيري چشم عبارتند از انتقال مستقيم، توسط تخم ريزي روي لبه پلك و. انتقال غيرمستقيم توسط دست بيمار و عوامل ديگرافتالموميازيس انواع مختلفي دارد؛ از جمله افتالموميازيس خارجي، شامل درگيري بافت پر ي اربيت (شكاف پلكي، قرنيه و
متحلمه) و افتالموميازس داخلي که كم تر شايع است و زماني رخ مي دهد كه لارو به داخل گلوب تهاجم كند (اتاق قدامي، زجاجيه، فضاي زير شبکيه ). لارو ممكن است باعث درگيري ماكولا و سر عصب بينايي و در نتيجه كوري كامل شود . ديد معمولا دچار اختلال نمي شود مگر با درگيري ماكولا.
اسلاید 19 :
شستشو و خارج سازي کرم ها تحت بي حسي موضعي
اسلاید 20 :
زخم وسيع و خون ريزي به همراه کرم هاي زنده فراوان دراربيت و پري اربيت چپ