بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
Dumping
نام درس: بازرگانی بین الملل
اسلاید 2 :
مقدمه
معرفی دامپینگ
اهداف و انگیزه های دامپینگ
علت بوجود آمدن دامپینگ
انواع دامپینگ
تاثیرات دامپینگ در اقتصاد
نظارت بر دامپینگ
تحلیل مخرب بودن دامپینگ
تفاوت دامپینگ با رانت
واکنش کشورهای غیر صنعتی نسبت به دامپینگ
عناوین:
اسلاید 3 :
یکی از واژگان خاص اقتصادی که در تجارت بین المللی جایگاهی ویژه دارد دامپینگ یا ارزان فروشی است که از کلمه Dump به معنای ارزان فروختن و به طور کلی فروش یک کالا در یک بازار خارجی با قیمتی کمتر از هزینه های نهایی تولید آن کالا در کشور عرضه کننده صورت می گیرد.
اسلاید 4 :
دامپينـگ:« ورود يـك محصول به بازار كشوري ديگر با قيمتي كمتر از ارزش عادي آن محصول يا محصـول مشـابه آن ،به قصد بيرون راندن رقيب از بازار».
اسلاید 5 :
مهمترین دلایل دامپینگ:
الف- بیرون كردن رقبای خارجی و بدست آوردن انحصار بازار
ب- بدست آوردن سهم از بازار كالای مربوط
ج – كاهش مازاد موقتی ذخایر كالا به منظور جلوگیری از پایین آمدن قیمتهای داخلی و در نتیجه درآمد تولیدكنندگان.
د- كاهش ضررهای مربوط به كالاهائی كه قابلیت رقابت و فروش ندارند.
اهداف دامپینگ:
اسلاید 6 :
1- صنعت در رقابت ناقص باشد. به طوریکه وضع کننده قیمت به طور دیکته شده و از بازار نباشد.
2- بازار حالتی هدایت شده داشته باشد به طوریکه مصرف کننده داخلی امکان استفاده و خرید کالای صادراتی را نداشته باشد.(که عموما کالای صادراتی ارزانتر از کالای داخلی عرضه میشود)
چه زمانی دامپینگ بوجود میاید؟
اسلاید 7 :
از نظر تقسیم بندی 3 نوع دامپینگ وجود دارد كه از عبارتند از:
1- دامپینگ مستمر یا دائمی
2- دامپینگ مخرب یا غارتگر
3- دامپینگ تصادفی
انواع دامپینگ:
اسلاید 8 :
دامپینگ مستمر یا دائمی تمایل یك انحصارگر داخلی برای حداكثر كردن سود خود با فروش كالا به قیمتی بالا در بازار داخلی كه فاقد محدودیتهای تجاری یا هزینههای حملونقل است، نسبت به قیمت صادرات آن محصول به کشور دیگر كه تحت تأثیررقبای قدرتمند خارجی است ناشی میشود.
دامپینگ مستمر یا دائمی
اسلاید 9 :
دامپینگ مخرب یا غارتگر عبارت است از فروش موقتی كالا در خارج به قیمت كمتر از قیمت داخل یا حتی با ضرر و فروش آن به قیمت كمتر از هزینههای تولید برای بیرون راندن رقبای دیگر و یا از بین بردن صنعت داخلی یك كشور. بنابراین بعد از بیرقیب شدن در بازار كالای مذكور قیمتها جهت كسب سود حاصل از قدرت انحصاری بالا میرود.
دامپینگ مخرب یا غارتگر
اسلاید 10 :
دامپینگ تصادفی، عبارت است از فروش اتفاقی یك كالا در بازار خارجی به قیمت كمتر از بازار داخلی برای تخلیه مازاد پیشبینی نشده كالاها به این دلیل كه این مازاد باعث كاهش قیمت در بازار داخلی نشود، در واقع زمانی كه اضافه تولید فروخته شد، دامپینگ متوقف میشود.
دامپینگ تصادفی
اسلاید 11 :
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی در چند دهه گذشته دامپینگ سبب:
- شکست ساز و کار بازار تجارت جهانی،
- از بین رفتن فضای رقابت سالم در تولید کالاها
- و در مجموع سبب عدم کارایی اقتصادی در بسیاری از کشورها شده است.
تاثیرات دامپینگ در اقتصاد کشورها
اسلاید 12 :
دامپینگ کوتاهمدت، برای کشور واردکننده زیانآور است، زیرا موجب میشود تقاضای مصرفکننده به کالای ارزان مورد دامپینگ جلب شود و پس از اینکه بنگاههای رقیب از پای درآمدند، بنگاههای خارجی دامپینگ کننده، قیمت کالا را بالا میبرند.
تاثیرات دامپینگ در اقتصاد کشورهاآثار اقتصادی دامپینگ برای کشور وارد کننده:
اسلاید 13 :
برای کشور صادرکننده، دامپینگ زمانی مفید خواهد بود که در زمینه محصولات صنایع با توسعه تولید، هزینه نهایی تولید کاهش یابد و سرانجام این امکان فراهم شود که قیمت کالا در داخل کشور نیز تنزل کند و بالا رفتن سطح زندگی و رفاه مردم تحقق یابد.
تاثیرات دامپینگ در اقتصاد کشورهاآثار اقتصادی دامپینگ برای کشور صادرکننده:
اسلاید 14 :
عمل دامپینگ از جهت مبادلات بینالمللی زیانآور است، زیرا موجب میشود:
الف) منابع تولید از رشتههای مطلوب منحرف شود و تخصیص مؤثر منابع صورت نگیرد
ب) به تدریج سیاست گمرکی و انحصار، جانشین تجارت آزاد شود
تاثیرات دامپینگ در اقتصاد کشورها از جهت مبادلات بینالمللی زیانآور
اسلاید 15 :
نخستين مقررات بين المللي مقابله با دامپينگ با تصويب موافقتنامه عمومي تعرفـه و تجـارت (گـات 1947) وضـع گرديـد. در سـال 1968 مجموعـه مقــررات جداگانــه اي بــراي مقابلــه بــا دامپينــگ در چــارچوب گــات بــه تصــويب رســيد و بــه دنبــال آن تجديدنظرهاي عمده اي در قوانين ملي جامعه اروپـا و كانـادا صـورت گرفـت .
اسلاید 16 :
اگر دو کشور عضو گات باشند و آزادی تجارت نیز بین آنها حکمفرما باشد، در صورتی که کشور خریدار متوجه شد قیمت ارائه شده از سوی فروشنده، واقعی نیست، میتواند به دادگاه شکایت کرده و دادگاه قیمت را تعیین خواهد کرد.
به طور کلی، در کشورهای غیرگات، کارخانههایی که بر اثر دامپینگ کشوری دیگر متضرر میشوند، برای احقاق حق به دادگاه شکایت میکنند، اما اثبات حقانیت آنها تا مدتی طولانی به درازا خواهد کشید.
اسلاید 17 :
موافتنامه "گات" امروز بهعنوان کارگزاری بینالمللی وجود ندارد البته اين موافقتنامه هنوز زنده است اما جای خود را به سازمان تجارت جهانی داده است.
اسلاید 18 :
از سال تاسیس سازمان تجارت جهانی 1995 تا اوایل سال 2004 جمعا 2416 پرونده ضد دامپینگ مطرح شده است. در سال 2004 به تنهایی 101 پرونده مطرح شده که از آن 52 پرونده محکوم شده است.
اسلاید 19 :
کشورهایی همچون ایران که عضو گات نیستند، میتوانند ورود ابزارآلات یا کالاهای وارده با سیاست دامپینگ را ممنوع اعلام کنند یا تعرفه گمرکی ورود آن کالا را به عنوان مثال از 50% به میزان بیشتری مثلا 300% برسانند.
اسلاید 20 :
تحلیل مخرب بودن دامپینگ
تولید کالای بی کیفیت بجای کالای با کیفیت