بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
درمان مبتنی بر امید
Hope Therapy
اسلاید 3 :
روان شناسی مثبت گرا
اسلاید 4 :
مارتین سلیگمن روان شناس و استاد دانشگاه پنسیوانیا، اشاره می کند که علم روانشناسی در طول قرن بیستم عمدتاً به اختلالات روانی از جمله اضطراب، افسردگی، یأس و ناامیدی توجه کرد و از توجه به عواطف مثبت انسان غافل شد .بنظر او انسان دارای نیمه مثبت و نیم منفی است و اکنون هنگام آن است که به جنبه های مثبت وجود انسان توجه شود و علاوه بر آسیب پذیر یها به توانمند یها و استعدادهای انسان نیز توجه شود. در محور این نیمه مثبت، امید به آینده قرار دارد.
روان شناسی مثبت گرا
اسلاید 5 :
ساختارهای منسوب به امید در متون روانشناسی در سال 1950 ظاهر شدند.
بندورا ، سازه انتظار مبنی بر اینکه پیامدهای دلخواه بوقوع خواهند پیوست را وارد روانشناسی کرد.
کارور و شییر سازه خوش بینی را با تأکید بر انتظار تجربه پیامدهای خوشایند در زندگی پایه ریزی نمودند.
در اواخر سال 1950تا 1960 امید با روشهای علمی تر و رسمی تر مورد بررسی قرار گرفت
از اواسط دهه 1970به بعد پژو هشهای زیادی با تأکید بر افکار و احساسات منفی و نقش آن در سلامتی و بهبودی انجام شد.
تاریخچه امید درمانی
اسلاید 6 :
تجربه مهمی که منعکس کننده احساسات، افکار و رفتارهای مورد انتظار برای تقاضاها و یا پیامدهایی است که هنوز رخ نداده اند.
داشتن انتطار مثبت برای رسیدن به هدف
امید را حالت انگیزشی مثبتی که از احساس موفقیت ناشی از رابطه مقابل بین عامل و مسیرهای دستیابی به هدف، توصیف کرده اند.
تعاریف امید
اسلاید 7 :
امید به نحو روشنی در دوران نوزادی، کودکی و نوجوانی رشد می کند (اسنایدر).
سال اول زندگی :
پایداری شی و طرحواره های علت و معلول به کودک این امکان را می دهد که در باره گذرگاههای معطوف به هدف تفکرات پیش بینانه ای داشته باشد.
سال دوم :
مهمترین مهارت در سال دوم این اندیشه است که می توان گذرگاههای اطراف موانع را نیز در نظر گرفت و فعالانه آنها را دنبال کرد. کودک یاد می گیرد فعالیتهای هدفمندی را برای پیگیری به اجرا بگذارد.
این فعالیت ها یعنی رویارویی با موانع، در نظر گرفتن راههای اطراف آنها و سپس به اجرا گذاشتن فعالانه این نقشه ها هسته تکوین امید را تشکیل می دهند.
رشد امید
اسلاید 8 :
دوره پیش دبستان :
در این دوره رشد سریع زبان ، تفکر شهودی و پیش عملیاتی ، علاقه به داستان گویی و امور روزمره قابل پیش بینی ، امکان رشد بیشتر طراحی گذرگاههای امیدوار را در رویارویی با موانع و مشکلات فراهم می کند.
نوجوانی:
با رشد مهارتهای تفکرر انتزاعی، فرصت هایی برای برنامه ریزی امیدوارانه و دنبال کردن طرحها به رغم کمبودها و موانع فراهم می گردد.
اسلاید 9 :
من از عهده اش بر می آیم تسلیم نخواهم شد.
اسلاید 10 :
بزرگسالی: بزرگسالان امیدوار نیمرخ روانی متمایزی دارند.
بزرگسالانی که از سطوح بالای امید برخوردارند در زندگی خود به اندازه دیگران شکست را تجربه کرده اند , اما این باور را پرورش داده اند که می توانند با چالشها سازش کنند و با ناملایمات کنار بیایند
اسلاید 11 :
بزرگسالانی که امید کمتری دارند وقتی با موانع غیر قابل رفع روبرو می شوند هیجان هایشان یک توالی نسبتا قابل پیش بینی را به شکل زیر دنبال می کند.
اسلاید 12 :
استاد ریک اسنایدر در سال 2000,امید را فرایند تفکر کردن درباره اهدافی که همراه با انگیزش هستند و فرد را به سمت جلو حرکت می دهند (عامل )و راههایی (گذرگاهها )که به آن دست می یابندتعریف کرده اند.
تبیین کرد که امید ظرفیت و گنجایش ادراک شده 2002وی در سال فرد ,برای رشد دادن گذرگاههایی است که به اهداف مطلوب برسد و سپس گذرگاهها برای رسیدن به اهداف از انگیزش شناختی استفاده می کنند.
اسلاید 13 :
تفکر گذرگاهی تفکر عامل
مؤلفه های امید در نظریه اسنایدرC.R.Snyder
اسلاید 14 :
تفکر عامل شامل افکاری درباره توانایی افراد برای شروع کردن و حفظ انگیزش برای گذرگاه هایی است که به سمت اهداف مطلوب حرکت می کنند ,حتی اگر فرد با موانع روبرو شود.
افراد با امید بالا نسبت به افراد با امید پایین ترجیح بیشتری را برای حالتهای تسهیل کننده عاملها نشان داده اند
تفکر عامل
اسلاید 15 :
دومین مؤلفه درباره امید شامل تفکر درباره ظرفیت فرد برای پیدا کردن مسیرهای عملی و کاربردی برای رسیدن به اهداف مطلوب است.
تفکر گذرگاهی توانایی ادراک کننده ای برای تولید راه های اصلی موفقیت آمیز برای اهداف مطلوب را منعکس می نماید.
تفکر گذرگاهی شیوه ای برای ارتباط حال به آینده از طریق اهدافمان است.
افرادی که امید بالایی دارند نسبت به افرادی دارای امید پایین ,بیشتر قادرند که مسیرهای جایگزین برای اهدافشان بیابند بویژه وقتی که مسیرهای اولیه با موانعی روبرو می شود.
تفکر گذرگاهی
اسلاید 16 :
بیان کرد که این دو مولفه به شکلی افزودنی و تکرار 2002اسنایدر در سال شونده با یکدیگر مرتبط هستند. هنگامی که یکی از این دو مولفه برای طراحی کردن مسیر برای هدف موفقیت آمیز باشد ,فرد به احتمال زیاد به شروع کردن و نگهداری این مسیرها انرژی می دهد و تقویت کننده است و به گونه ای معکوس نیز هنگامی که افراد درباره شروع و تعقیب کردن یک هدف برانگیخته می شوند ,احتمال زیادی وجود دارد که در تولید مسیرها برای اهداف موفق باشند
ارتباط میان مولفه امید
اسلاید 17 :
هر امیدی باید در بطن خود هدفی داشته باشد و این اهداف باید آنقدر ارزشمند باشند تا بتوان روی آنها فکر کرد و سرمایه گذری نمود وقتی هدف ارزشمند باشد در تفکر هوشیار انسان جای می گیرد. در واقع نقاط نهای یا تکیه گاههای زنجیره کنش ذهنی را اهداف فراهم می کنندو مرجع نظریه امید هستند.
نقش اهداف در امید
اسلاید 18 :
طبق این مفهوم سازی، امید هنگامی نیرومند است که هدفهای ارزشمندی را در بر گیرد و با داشتن موانع چالش بر انگیز ولی نه برطرف نشدنی ، احتمال دستیابی به آنها در میان مدت وجود داشته باشد .جایی که ما به رسیدن به هدفها اطمینان داریم ,امید بی معنا است و همینطور جایی که مطمئن هستیم به هدف نخواهیم رسید . بنابراین هیجانهای مثبت و منفی محصول جنبی تفکر هدفمند امید و ناامیدی هستند.
اسلاید 19 :
ما معمولا درباره ارزش واقعی امیدواری تا وقتی که از دستش ندهیم ، فکر نمی کنیم امید موهبتی هیجانی است که آن را حق خودمان می دانیم .اما ارزش کامل امید وقتی به طرزی دردناک آشکار می شود که اثرات تخریبی ناامیدی را احساس می کنیم . در مواجه با موانع دست و پا گیر اکثر مردم به مسیرهای جایگزین می اندیشند این مسیرهای چند گانه ی تفکر به ویژه برای افراد با امید بالا مصداق دارد .هنگامی که راههای نخستین مسدود می شود تفکر توانمند خود را نشان می دهد و انگیزه ضروری را برای جریان مسیرهای جایگزین فراهم می کند. طبق نظریه امید ,پیگیری بدون مانع اهداف هیجانهای مثبت را یجاد می کند ,در حالی که موانع در راه هدف احساسات منفی به بار می آورن
موانع امید
اسلاید 20 :
کودکان ,نوجوانان و بزرگسالان با سطح بالای امید در تکالیف مدرسه ,ورزش و مهارتهای حل مسئله موفق تر هستند و همچنین از سطح سلامت بالایی برخوردارند و از نظر روانشناختی متعادلترند. یکی از نخستین مداخلات به منظور افزایش امید در کودکان به , اجرا شد 2000وسیله مک درموت و هاستینگردر سال هفته ای برای دانش آموزان با اطلاعاتی 8شامل جلسات درباره امید و تعیین هدف در قالب داستان .نتایج بدست آمده افزایش سطح امیدواری در سالهای بعد را نشان می دا
تقویت امید