بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خدا
مياساي از انديشه گونه گون
كه دانش ز انديشه گردد فزون
اسلاید 2 :
کارگاه آموزشی تربیت مدرس
اسلاید 3 :
مشخصه های بارز دستورالعمل نحوه تفکیک ارزشیابی از حوزه آموزش
ایجاد بانک سوال ملی
استفاده از آزمونگران بازار کارجهت ارزشیابی های عملی
اسلاید 4 :
ممیزی در ستاد
شناسايي طراحان
بانک سوال استانی
ممیزی سوال
شناسايي ممیزان
طراحی سوال
دریافت سوال واجرای آزمون
بانک سوال ملی
بررسی اعتراضات در کمیته ارزشیابی استان
اسلاید 5 :
طبقه بندی هدف های آموزشی
حوزه شناختی:
هدف هاي حوزه شناختي به جريان هائي که با فعاليت هاي ذهني و فکري آدمي سرو کار دارند مربوط مي شوند و درشش سطح طبقه بندي شده اند:
1- دانش ،2-فهميدن ،3-کاربستن(اجرا کردن و استفاده از يک روش در يک موقعيت خاص) ،4-تحليل ، 5- ترکيب ، 6- ارزشيابي
اين شش سطح به طور سلسله مراتبي از عيني وساده به انتزاعي وپيچيده مرتب شده اند.آزمون هاي مورد نياز جهت سنجش هدف هاي حوزه شناختي غالبا به صورت کتبي تهيه واجرا مي شوند.
اسلاید 6 :
حوزه روانی-حرکتی(مهارتی):
هدف هاي حوزه رواني-حرکتي بر اساس طبقه بندي سيمپسون در هفت سطح اصلي تقسيم بندي شده اند:
1- ادراک ( حسي ) ، 2- آمادگي ، 3- تقليد ، 4- عادت ، 5- پاسخ پيچيده آشکار، 6- انطباق(استفاده از مهارت هاي قبلا آموخته شده براي انجام يک تکليف تازه اما مربوط به تکاليف گذشته) ، 7- ابتکار
مانند حوزه قبلي ، سطوح اين حوزه نيز به طور سلسله مراتبي از عيني وساده به انتزاعي وپيچيده مرتب شده اند
اسلاید 7 :
حوزه عاطفی :
حوزه عاطفي شامل هدف هائي است که تغييرات حاصل در علاقه ها ، نگرش ها وارزش ها، و نيز رشد ارج شناسي و سازگاري را نشان مي دهند و درپنج سطح طبقه بندي شده اند:
1- توجه کردن ، 2- پاسخ دادن ، 3- ارزش گذاردن(احساس يا باور پايدار از ارزشمند بودن يک چيز) ،4- سازمان دادن به ارزشها ، 5- شخصيت پذيرفتن
سطوح حوزه عاطفي نيز به طور سلسله مراتبي از عيني وساده به انتزاعي وپيچيده مرتب شده اند.
اسلاید 8 :
مهارت
تعهد اخلاق کاری
حوزه عاطفي سطح ارزشگذاري
توانائي عملي
حوزه رواني حركتي سطح انطباق
دانش فني
حوزه شناختي سطح كاربستن
عناصر اصلي مهارت
اسلاید 9 :
جدول روشهاي سنجش مهارت
اسلاید 10 :
ابزارهای ارزشیابی دانش فنی
ارزشيابي كتبي :
شامل تعدادي سؤال كتبي است . ارزشيابي کتبي جهت ارزشيابي حوزه دانشي ( شناختي ) به کار گرفته مي شود و مي کوشد تا دامنه صحت دانش فراگيرآزمون شونده را بسنجد . ابزار اندازه گيري ارزشيابي کتبي ، آزمون كتبي ( مداد و کاغذي يا رايانه اي )مي باشد که به سه دسته کلي تقسيم بندي مي شود .
اسلاید 12 :
آزمون هاي عيني : آزمو ن هائي هستند که هم سؤال و هم جواب در اختيار آزمون شونده قرار مي گيرد و آزمون شوندگان درباره جوابهاي داده شده اعمالي را انجام مي دهند و يا تصميماتي اتخاذ مي نمايند به همين دليل اين آزمون ها را بسته پاسخ نيز مي نامند . درتصحيح برگه هاي آزمون هاي عيني نظرشخص مصحح هيچ گونه دخالتي ندارد و بطور کلي از سه دسته اصلي تشکيل مي گردند : آزمون هاي صحيح- غلط ، آزمون هاي جور کردني وآزمون هاي چند گزينه اي .
1- آزمون هاي صحيح – غلط : در اينگونه آزمون ها تعدادي سؤال يا جمله در اختيار آزمون شونده قرار مي گيرد و او صحيح يا غلط بودن آنها را تعيين مي کند .
2- آزمون هاي جور کردني : از تعدادي سؤال تشکيل مي شوند که هر يک از آنها شامل دو ستون است ، يک ستون معرف پرسش ها و ستون ديگر نشان دهنده پاسخ هاست . وظيفه آزمون شونده اين است که پاسخ ها را با پرسش هاي مربوط جور کند .
3-آزمون هاي چند گزينه اي : شامل تعدادي سؤال است که هر يک ازآنها ازيک قسمت اصلي ( تنه سؤال ) وتعدادي گزينه ( پاسخ )تشکيل مي شوند وآزمون شونده از ميان آنها گزينه صحيح
( پاسخ سؤال )را انتخاب مي کند.( فرم شماره 1 براي طراحي سؤالات عيني چند گزينه اي تهيه شده است .كه بر اساس اصول مندرج درآن مي بايست نسبت به تكميل آن اقدام گردد .
اسلاید 13 :
نتیجه:
سوالات آزمون کتبی:
1-باید حداقل در سطح کاربستن(کاربرد)متناسب باتوانائی هر استاندارد طرح شوند.
2-از سوالات چندگزینه ای برای ارزشیابی دانش فنی استفاده گردد.
3-برای طرح هر سوال باید فرم 1 تکمیل گردد(این فرم در نرم افزار بانک سوال لحاظ می گردد).
4-اعضاي گروه تخصصي مميزي سوال طبق فرم بررسي ومميزي سوال ،سوالات طراحي شده راازنظرمواردزيرموردبررسي قرارمي دهند:
- اطمينان ازسنجش توانايي استانداردمهارت ذكرشده.
- صحت ،دقت وويرايش ادبي تنه وگزينه هاي سوال.
- امكان اصلاح ،ويرايش ،حذف وعودت سوالات به طراح ذيربط.
اسلاید 14 :
ابزار ارزشیابی توانائی عملی
آزمونهاي عملكردي: این آزمون ها از آزمون شونده مي خواهند تا به انجام نوعي رفتار اقدام كند نه اينكه صرفاً سوالهــايي را جواب دهد .
آزمونهاي عملكردي با فرآيند يا شيوة اجراء ، فرآورده ، و يا تركيبي از اين دو سر و كار دارند . ماهيت عملكرد مورد سنجش مشخص مي سازد كه تاكيد بر چه قسمتي بايد باشد .
فرآورده چيزي است كه يادگيرنده توليد مي كند و فرآيند جرياني است كه او مورد استفاده قرار مي دهد تا به فرآورده دست يابد .در بسياري از موارد ، هم فرآيند و هم فرآورده هر دو به عنوان جنبه هاي عملكرد، سنجش مي شوند .
اسلاید 15 :
ويژگيهاي آزمونهاي عملكردي :
تاكيد بر كار بستن دانش: علاوه بر دانستن دانش بتواند آن را به كار بندد .
تاكيد بر سنجش مستقيم : سنجش هدف آموزشي بصورت مستقيم به عوض غير مستقيم
استفاده از مسائل واقعي
اسلاید 16 :
چهار نوع مهم آزمونهاي عملكردي :
-آزمون كتبي عملكردي
-آزمون شناسايي
-انجام عملكرد در موقعيتهاي شبيه سازي شده
-نمونه كار
آزمون كتبي عملكردي ، بيشترين فاصله را از عملكرد در زندگي واقعي دارد و نمونه كار ، كمترين فاصله را از عملكرد در زندگي واقعي دارد . روشهاي چهارگانه ذكر شده فوق را هم مي توان جداگانه و هم با يكديگر مورد استفاده قرار داد .
اسلاید 17 :
آزمونهاي كتبي عملكردي : عمدتاً بر كار بست دانش و مهارت در موقعيتهاي عملي يا شبيه سازي شده با موقعيتهاي عملي تاكيد مي كند . ( مانند اينكه خواسته شود نقشة يك مدار الکتريکي ، طرح يك مدار برقي يا طرح يك لباس را ايجاد نمايند )
آزمون شناسايي : آزمونهاي شناسايي انواع و كاربردهاي مختلفي دارند ، در بعضي وقتها مي توان درخواست كرد تا يك ابزار يا دستگاه را شناسائي نمايند يا كار آن را توصيف كنند ، يا ممكن است آزمون دهنده را با مشكل مواجه ساخت مانند يك اتصالي در يك دستگاه برقي و از او خواست تا ابزارها ، وسايل و شيوه هاي عملي رفع مشكل را شناسايي كند ، يا در حالت ديگر گوش دادن به يك دستگاه معيوب مثلآً موتور يك اتومبيل ، و بعد از روي صدا علت يا علتهاي اشكال دستگاه را شناسايي كند .
انجام عملكرد در موقعيتهاي شبيه سازي شده : در اين حالت از آزمون دهنده خواسته مي شود تا در يك موقعيت شبيه سازي شده يا مصنوعي همان اعمالي را انجام دهد كه در موقعيتهاي واقعي ضروري هستند . در دروس فني و حرفه اي كار در آزمايشگاه يا كارگاه به صورت عملكرد در شغل واقعي شبيه سازي مي شود .
روش نمونه كار: در اين روش از آزمون دهنده خواسته مي شود كه اعمالي را انجام دهد كه معرف عملكرد واقعي مورد سنجش هستند . بدين لحاظ اين روش نزديكترين روش سنجش به عملكرد واقعي يادگيرنده در محيطهاي طبيعي است . در اين روش نمونه اعمالي از آزمون دهنده خواسته می شود كه شامل عناصر مهم عملكرد كلي باشد و در شرايط كنترل شده اجرا مي شود .
اسلاید 18 :
در طراحی پروژه کار عملی موارد زیر باید مد نظر قرار گیرد:
1-مشخص کردن بازده عملکرد مورد نظر
2-موقعيت آزمون را واقع بينانه برگزينيد
3-از راهنماييها و دستورالعملهايي كه به روشني موقعيت آزمون را مشخص مي كنند استفاده نماييد
اسلاید 19 :
1-مشخص کردن بازده عملکرد مورد نظر:
از ميان اهداف آموزشي آنها را برگزينيد كه به آزمونهاي عملكردي نياز دارند و ملاك يا معيار عملكرد را با توجه به يكي از موارد زير مشخص نمائید.
- با توجه به دقت عملكرد ( با استفاده از يك ميکرومتر ، قطر را تا يک صدم ميليمتر اندازه گيري كند )
- با توجه به سرعت عملكرد ( با در اختيار داشتن وسايل لازم ، در مدت معين ، عيب يك راديو را مشخص كند )
- با توجه به توالي درست مراحل (با روش آفستگيري دستگاه را کاليبره کند )
- با توجه به مهارت عملكرد ( با در دست داشتن اره و چوب ، يك قطعه چوب را با اصول صحيصح اره كند )
- با توجه به رعايت ايمني ( استفاده از وسائل خفاظتی مقرر در حین انجام کار عملی )
ملاكهاي عملكرد فوق را مي توان به طور انفرادي يا به صورت تركيبي مورد استفاده قرار داد . اينكه كدام يك از جنبه هاي عملكرد بايد مورد تاكيد قرار گيرد هم به ماهيت عملكرد و هم به توانائی كه عملكرد در آن بايد سنجيده شود وابسته است .
اسلاید 20 :
2-موقعيت آزمون را واقع بينانه برگزينيد :
موقعيتها و شرايط آزمون بايد به گونه اي باشد كه همه جوانب امر از جمله ملاحظات اقتصادي ، زماني ، انساني ، عملي و غيره را منظور نمايد .
3-از راهنماييها و دستورالعملهايي كه به روشني موقعيت آزمون را مشخص مي كنند استفاده نماييد :
به هنگام طراحی پروژه کار عملی این دستورالعملها بايد براي آزمون فراهم شوند و درآنها عملكرد مورد نظر و شرايطي كه در آن قرار است عملكرد نشان داده شود مشخص گردند . ( مانند مقصود از آزمون، مواد و تجهيزات ، شرايط تجهيزات ، عملكرد مورد انتظار ، محدوده زماني و روش نمره گذاري )