بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
اصول کالبد گشایی
اسلاید 2 :
انواع کالبد گشایی
اتوپسی بیمارستانی: نوعی از اتوپسی است که پزشک معالج بیما ر با رضایت بستگان و با هدف تعیین شدت و وسعت پیشرفت بیماری انجام میدهند و در صورتی که علت مرگ بر پزشکان نا معلوم باشد ، فوت بیمار باید به مراجع قضایی گزارش شود.
اتوپسی قانونی : با تقاضا ومجوز مراجع قضایی مسئول ،بررسی مرگهای ناگهانی ، مشکوک ، غیر طبیعی و جنایی با هدف تعیین علت مرگ انجام می پذیرد
اسلاید 3 :
مقدمات کالبد گشایی قانونی
مجوز اتوپسی : اتوپسی قانونی بر اساس خواسته مقام قضایی صادر میشود بنا براین پزشک بایستی شخصاً در باره صدور مجوز اتوپسی متوفی اطمینان حاصل نماید.
تعیین هویت : بهتر است قبل از انجام معاینه جسد یکی از بستگان درجه اول هویت جسد را تایید نماید .
* رضایت بستگان برای انجام اتوپسی قانونی لزومی ندارد ، ولی برای رعایت احترام معمولاً ، قبل از انجام اتوپسی آنها را نیزدرجریان قرار می دهند .
اسلاید 4 :
مجوز گرفتن نمونه از جسد معمولاً در همان مجوز اولیه مستتر میباشد ، ولی تهیه نمونه برای سایر مقاصد ( پیوند ، آموزش یا تحقیقات ) در حیطه وظایف پزشک قانونی نبوده و در این صورت رضایت بستگان بر طبق قانون نسج انسانی 1961 لازم می باشد.
اسلاید 5 :
اهداف انجام اتوپسی
1. شناسایی قطعی هویت متوفی و ارزیابی وزن، فیزیک بدنی و وضعیت تغذیه متوفی .
2. تعیین علت مرگ .
3. تعیین تابلو مرگ و زمان فوت (تا حد امکان ) .
4. بررسی تمامی موارد ناهنجاری های ظاهری و داخلی .
5. مشاهده و توصیف تمامی صدمات ظاهری و داخلی .
6. تهیه و جمع آوری نمونه برای مطالعات آزمایشگاهی ، میکروب شناسی ،بافت شناسی و سایر آزمایشات لازم .
اسلاید 6 :
اهداف انجام اتوپسی
7. نگهداری بعضی ارگان ها و نسوج به عنوان مدرک .
8. تهیه عکس و فیلم به عنوان مدرک وجهت آموزش .
9. تهیه گزارش کتبی از یافته های معاینه جسد .
10. تفسیر تخصصی یافته های فوق .
11. تحویل جسد در بهترین شرایط و با ظاهر طبیعی قبل از فوت به بستگان .
اسلاید 7 :
بررسی صحنه جرم
در موارد قتل ، شک به قتل ویا فوت مشکوک پزشک باید قبل از انتقال جسد از صحنه فوت بازدید نماید . وظیفه پزشک در صحنه فوت ارزیابی شرایط محیطی محل و طرز قرار گیری جسد میباشد دراکثر موارد ( بیش از نیمی از موارد )احتمال قتل به سرعت منتفی شده و مسئله حادثه ، خودکشی ، و یا حتی مرگ طبیعی مطرح میشود ، شناسایی اینگونه موارد توسط پزشک از اتلاف وقت ، امکانات و نیروی انسانی پلیس در تحقیق غیر ضروری جلوگیری می کند .
اسلاید 8 :
وسایل لازم جهت حضور درصحنه جرم
1. دستکش لاستیکی
2. ترمومتر، سرنگ و سر سوزن ، سواب استریل
3. نخ و سوزن جهت دوختن جسد
4. سواب و ظرف جهت جمع آوری خون و سایر مایعات
5. کیسه پلاستیکی ، پاکت کاغذی ، قلم وکاغذ
6. طرح های کشیده شده از بدن انسان جهت تعیین محل صدمات
اسلاید 9 :
پزشک به طور کلی باید در صحنه فوت مشاهده بسیار وکار کمی انجام دهد.او باید به طرز و محل قرار کیری جسد ورابطه آن با اشیاء اطراف توجه نموده و از آن طرح یا عکس تهیه نماید.علت واضح مرگ باید بررسی شده و هر نوع قطره یا ترشح خونی و ارتباط ان با جسد ملاحظه شود . شکل لکه های خون اهمیت دارد، زیرا قطراتی که به شکل عمودی با زمین برخورد میکنند کاملاً حلقوی بوده و قطراتی که برخورد مایل با سطح زمین دارند ، شکل گلابی پیدا کرده و انتهای باریکتر آن به سمت جهت حرکت قرار دارد. پس از عکسبرداری از جسد در موقعیت اولیه، پزشک می تواند پس ازهماهنگی با افسر تحقیق به معاینه جسد اقدام نماید . معاینه دقیق دستها ، سر و صورت و گردن و ( پس از کنار زدن لباسها ) تنه و سایر نواحی جسد انجام شده و در صورت یافتن هر گونه آثار غیر طبیعی باید از آن عکسبرداری صورت گیرد.
اسلاید 10 :
اشیاء و البسه متعلق به جسد و تشخیص هویت
پزشک باید در زمان معاینه جسد در صحنه فوت یا سالن تشریح به البسه و سایر متعلقات متوفی توجه نماید. این موضوع نه تنها در موارد مرگ مشکوک ، بلکه در هر فوت ناشی از تصادف ، حوادث کار، سقوط از ارتفاع ، غرق شدگی و غیره نیز باید رعایت شود. پرسنل تالار تشریح باید در مورد لباسها وسایر متعلقات جسد و اهمیت آنها به عنوان مدرک،آموزش لازم را دیده و جهت حفظ و نگهداری آنها یک سیستم کاری مناسب داشته باشند. محتویات جیب های لباس ، مدارک و کلید ها و غیره در تشخیص هویت مفید واقع می شود . در مرگ های ناشی از تروما، باید صدمات موجود در جسد را با آسیب های موجود در البسه تطبیق داد.این مسئله به ویژه در مورد ضربات چاقو و اصابت گلوله اهمیت دارد. بعضی از صدمات خودزنی را میتوان به همین طریق شناسایی نمود. در مرگ های ناشی از اصابت گلوله شواهد به جای مانده بر روی لباس ها میتواند به تعیین فاصله شلیک و شناسایی نوع مهمات کمک کند.
اسلاید 12 :
در تصادفات اتوموبیل پارگـــــی لبـاس ها ، آثار بجای مانده از روغن خودرو، آلودگی جاده ، لامپ شکسته و حتی رنگ خودرو مهم بوده و به شناسایی خودرو متواری کمک میکند. یــــکی دیــــگر از متـــعلقات همـــــــراه جــــــــــــسد که شاید مفید واقع شود ، دارو های همراه جسد است که نشان دهنده بیماری احتمالی متوفی میباشد، در برخی موارد خودکشی بسته خالی دارودر کنار جسد یافت میشود .
اسلاید 14 :
شناسایی هویت جسد
اما در این قسمت به شناسایی معمول جسد قبل از اتوپسی پرداخته میشود . پزشک قبل از اتوپسی بایستی مطمئن شود جسدی را که معاینه میکند متعلق به پرونده در دست او میباشد. در چنین مواردی باید یکی از بستگان یا دوستان نزدیک متوفی چهره جسد را مشاهده و هویت او را تایید نمایند. در مواردی که جسد دچار ذغالی شدن ناشی از سوختگی یا فساد شدید بوده یا مثله شده باشد ، با نشان دادن مدارک، متعلقات و زیور آلات به بستگان متوفی ، هویت او تایید میگردد.
اسلاید 15 :
موارد غیر جنایی از قبیل مرگ ناگهانی طبیعی، حوادث وخودکشی ها برچسبی که توسط پلیس یا بیمارستان به جسد الصاق شده و دارای نام و نام خانوادگی اوست، هویت صحیح جسد را مشخص مینماید. پزشک باید مشخصات پرونده در دست خود را با این بر چسب مقایسه کند. اگر هر یک از مشخصات مذکور با هم مطابقت نداشته باشد ، تا زمان برطرف شدن سوءتفاهم موجود (از طریق تماس با پلیس یا بستگان متوفی ) نباید اتوپسی انجام شود. در موارد مهمی مثل قتل پزشک نباید به علائم رده دوم تشخیص هویت مثل برچسب الصاق شده به انگشت پا اکتفا کرده و حتماً باید فرد دیگری جسد را دیده و صراحتاً هویت او را تایید نماید.
اسلاید 16 :
گرفتن شرح حال جسد
در اتوپسی های پزشکی قانونی در مقایسه با بیماران بیمارستانی، شرح حال معمولاً نارسا یا حتی گمراه کننده است .اگر جسد فردی که قبلاًمعاینه پزشکی نشده فوت شده یافت شود در واقع هیچ اطلاعی از سابقه او در دسترس نمیباشد. در مرگ های جنایی فردی که از شرح حال واقعی اطلاعی دارد معمولاً خود قاتل بوده ودر نتیجه خاموش باقی می ماند یا اطلاعات گمراه کننده ای به پزشک میدهد.حتی در مواردی که بستگان با صداقت کامل شرح حال متوفی را بیان میکنند به دلیل عدم فهم کامل مسائل پزشکی حقایق را کاملاً درست اظهار نمی کنند و اظهارات آنها توسط پلیس نیز مخدوش تر شده و یک شرح حال ناقص به دست پزشک میرسد.
اسلاید 17 :
در مواردی مثل قتل، اگر چه شرح حال به تفسیرجهت صدمات وارده ، نوع سلاح و غیره کمک میکند ولــی چندان اهمیت ندارد .
در اکثر اتوپسی ها شرح حــــــال پزشک را در مورد بررسیها و آزمایشات لازمه راهنمایی میکند. بعضی پزشکان طرفـــدار اتوپـــسی کورکورانه هـستند و شرح حال را در نظریه خود دخالت نمی دهند.که البته این نظریه عملی و معقول نیست. علاوه بر این چنین روشی میزان کار و هزینه لازم برای بررسی هر جسد را بسیار افزایش میدهد. و یک مشکل خاص ، زمانی است که فردی در کشور بیگانه فوت شده و به موطن اصلی خود فرستاده شود. در اینگونه موارد حتی با کمک پلیس بین الملل و کانالهای دیپلماتیک نمیتوان شرح حال دقیق و مناسبی به دست آورد
اسلاید 18 :
معاینه ظاهری جسد
معاینه ظاهری در اتوپسی های قانونی ( به ویژه در مرگهای ناشی از تروما ) اهمیتی زیاد دارد. با توصیف کامل صدمات ظاهری ، امکان بررسی نوع سلاح ضارب ، جهت حمله و سایر موضوعات حیاتی پدید می آید. پزشک قانونی باید برای بررسی و ارزیابی دقیق و توصیف یافته های معاینه ظاهری ، زمان لازم را صرف کرده و برای باز کردن جسد عجله نکند. روال کار در معاینه ظاهری به نوع جسد و چگونگی فوت بستگی دارد، ولی اصول کلی خاصی برای آن وجود دارد.
اسلاید 19 :
ماده 319 - هرگاه مجنی علیه در اثر سرایت صدمه یا صدمات غیرعمدی فوت نماید یا عضوی از اعضای اوقطع شود یا آسیب بزرگتری ببیند به ترتیب ذیل دیه تعیین می شود:
الف - در صورتی که صدمه وارده یکی باشد، تنها دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ثابت می شود.
اسلاید 20 :
ب - در صورت تعدد صدمات چنانچه مرگ یا قطع عضو یا آسیب بیشتر، در اثر سرایت تمام صدمات باشد،تنها دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ثابت می شود و اگر مرگ یا قطع عضو یا آسیب بزرگتر در اثر سرایت برخی از صدمات باشد، دیه صدمات مسری در دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر تداخل می کند و دیه صدمات غیرمسری، جداگانه محاسبه و مورد حکم واقع می شود.