بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
هو العالم
اسلاید 2 :
معاری سازمانی فدرال
Federal Enterprise Architecture Framework
اسلاید 3 :
IT Strategy
براساس اصول برنامهريزي راهبردي تهيه شده و در برگيرنده ماموريت، چشمانداز، اهداف و راهبردهاي توسعه فناوري اطلاعات در سازمان است.
اين برنامه به عنوان پيش نياز معماري فناوري اطلاعات تهيه شده و جهتگيريهاي كلي سازمان را در زمينه توسعه فناوري اطلاعات تعيين مينمايد.
Enterprise Architecture
چارچوبي است كه براساس آن عناصر اصلي فناوري اطلاعات و ارتباط آنها در سازمان مشخص ميگردد.
در جريان تدوين معماري سازماني، فرآيندهاي سازمان بررسي می شود.
آنگاه براساس نيازهاي عملكردي، ساختار دادهها، برنامههاي كاربردي و فناوري موردنياز سازمان تعيين و ارتباطات اين اجزاء با يكديگر مشخص ميگردد.
IT Master Plan
برنامه ای كلان كه به دور از جزئيات اجرايي تهيه ميشود و هدف آن هماهنگ نمودن تمامياقدامات فناوري اطلاعات در راستاي چشمانداز و اهداف كلان سازمان است. از آنجا كه فناوري اطلاعات و ارتباطات به سرعت در حال تغيير است، وجود يك برنامه كاملاً كلان و به دور از جزئيات براي مشخص كردن سير حركت جامعه در مسير فناوري اطلاعات ضروري است. چنين مشكلي با تدوين طرح جامع فناوري اطلاعات مرتفع ميگردد.
جایگاه معماری سازمانی
اسلاید 4 :
تفاوت معماری سازمانی با متدلوژی های تولید سیستم های اطلاعاتی
معماری سازمانی قادر به استفاده از مدلها و تکنیک های مطرح شده در متدولوژی های تحلیل و طراحی سیستمهای اطلاعاتی نظیر SSADM و RUP است، ولی محدود به آنها نبوده و هدف به مراتب بالاتری چون ایجاد زمینه های لازم جهت اعمال حاکمیت راهبردی در سازمان ها و ایجاد هماهنگی بین لایه های مختلف سازمان را دنبال می کند.
علاوه بر آن محصولات معماری سازمانی کاملا نرمال ، ساده، خوش تعریف بوده که قابلیت استفاده مجدد دارند در حالی که سیستم های اطلاعاتی الزاما قابل انعطاف نیستند و با هدف پوشش دادن به نیازهای کاربران ایجاد می شوند.
اسلاید 5 :
مسیر تحول معماری سازمانی
اسلاید 6 :
عدم توجه به معماری سازمانی، بویژه در بخشهای دولتی که فاقد عامل های کنترل کننده اقتصادی نظیر ورشکستگی در اثر بی کفایتی و غیره هستند، باعث ایجاد سازمانهایی مشابه عمارت خانم وینچستر که طی 38 سال با هزینه 5/5 میلیون دلار بدون نقشه و براساس خرافات و انگیزه های ذهنی ایشان در سن خوزه آمریکا بنا شده است، می شود که هرچند برای ایجاد و نگهداری آنها هزینه و زمان زیادی صرف می شود ولی در نهایت قادر به پاسخگویی به انتظارات مورد نظر نیستند.
اهمیت و ضرورت معماری سازمانی
اسلاید 7 :
بررسی دقیق تر سازمان
در نگرش افقی جنبه های سازمانی نظیر اطلاعات، فرآیندها، مکانها، افراد، رویدادها و اهداف مورد بررسی قرار می گیرد.
در نگرش عمودی لایه های سازمانی نظیر لایه راهبردی، لایه ماموریتی و لایه فناوری مورد بررسی قرار می گیرد.
اسلاید 8 :
اطلاعات: حافظه یک سازمان به حساب آمده ومعمولاً درقالب فرمها، گزارشها، اسناد مالی، اسناد رسمی و غیره تولید و به روزرسانی می شوند.
فرایندها: روشهای انجام کارها بوده ومعمولا در راستای یکی از ماموریتهای اصلی سازمان اجرا می شوند .
مکانها: معمولاً افراد و دارایی های سازمان در مکانهای مختلفی توزیع شده و به فعالیتهای مربوطه می پردازند.
افراد: هر سازمان دارای ساختار مشخصی است که در آن بخش های سازمانی و پست های سازمانی تعریف شده و سلسله مراتب آنها مشخص شده است .
رویدادها: رویدادها معمولاً منجر به تغییر وضعیت سازمان یا آغاز یک یا چند فرایند کاری می شوند.
اهداف: هرسازمان درهر لحظه از زمان به سمت یکسری اهداف درحرکت است .درحالت ایده آل این اهداف باید مطابق با اهداف تعریف شده برای سازمان باشند ولی لزوماً این گونه نیست .
ابعاد سازمانی با نگرش افقی
اسلاید 9 :
لایه راهبردی : لایه راهبردی به بخشهایی ا ز سازمان اطلاق می شوند که موظف به سیاست گذاری، تعیین اهداف درازمدت، ارزشها، سیاست ها، راهبردها، و نیز برنامه ریزی کلان سازمان بوده و چشم اندازها و نیز معیارهای سنجش کارایی و اثربخشی لایه های پایین تر را تعیین می کنند. این لایه از بحث معماری سازمانی خارج می باشد و اسناد مربوط به آن جزو وردی های فرآیند معماری سازمانی به حساب می آید.
لایه ماموریتی : این لایه شامل بخشهای ماموریتی سازمان است که خود دارای سطوح مختلفی چون مدیریت عالی، مدیریت میانی و عملیات است. عملاً کلیه فعالیت های سازمان در این لایه انجام می شود . بسته به نوع سازمان، نتیجه فعالیت های این لایه می تواند تولید محصول یا ارائه خدمات باشد. فرآیندهای جاری در این لایه قابلیت های سازمان را ایجاد می کند.
لایه فناوری اطلاعات و ارتباطات : این لایه بصورت خاص شامل کلیه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی است که سازمان در راستای انجام فعالیتهای لایه ماموریتی از آنها استفاده می کند.
ابعاد سازمانی با نگرش عمودی (لایه ها)
اسلاید 11 :
سازمانها در هر لحظه تحت تاثیر دو فشار بیرونی هستند که آنها را وادار به تغییر می کند . این دو فشار بیرونی عبارتند از : فشارهای ناشی از تغییرات کسب و کار و فشارهای ناشی از تغییرات فناوری.
وقتی درسال 1986 ، محققان شرکت کداک موفق به ساخت اولین سنسور مگاپیکسلی دنیا شده و به دنبال آن نخستین دوربین دیجیتال تجاری را در سال 1991 به بازار ارائه نمودند، هیچ کس فکر نمی کرد که به این سرعت بازار دوربین های آنالوگ از بین برود به نحویکه در حال حاضر شرکتهای تولید کننده دوربین های آنالوگ چاره ای بجز تغییر خط تولید خود ندارند، وگرنه قادر به ادامه حضور در بازار و رقابت نخواهند بود .اینمورد مثال روشنی از نحوه تاثیر ظهور یک فناوری جدید در کسب و کار یک سازمان است.
دوعامل اصلی ایجاد تغییرات در سازمانها
پیشرانهای ماموریتی
پیشرانهای فناوری
اسلاید 12 :
نمودار توصیفی
اسلاید 14 :
تعریف معماری سازمانی
با توجه به آنچه که گفته شد
روشی است جهت توصیف کامل جنبه ها و لایه های مختلف یک سازمان که قادر است با استفاده از مدلها و تکنیک های استاندارد و شناخته شده اقدام به توصیف وضع موجود یا وضع مطلوب سازمان نماید و حاوی طرح گذار نیز می باشد می تواند حوزه های مختلفی از سازمان را براساس لایه های تعریف شده تحت تأثیر قرار دهد.
اسلاید 15 :
نقاط ضعف چارگوب فدرال
فرهنگ سازماني و ارزشهاي محوري
فنآوري ارتباطات
يكپارچگي سخت افزارها، نرم افزارها و ارتباطات شبكه اي
ارتباط بيروني (ارتباط با سازمانهاي ديگر)
تمركز بر كيفيت بازخورگيري (و قابليت ارزيابي نتايج)
تمركز بر فرآيند تغيير و تحول (از موجود به مطلوب)
اسلاید 17 :
چارچوب های معماری سازمانی
چارچوب های معماری سازمانی در واقع قالب هایی هستند که در طی روند تکاملی معماری سازمانی از طرف موسسات خصوصی یا بخشهای دولتی ارائه شده و از آنها می توان بعنوان راهنمایی جهت انجام عملی معماری سازمان استفاده نمود . هرچارچوب معماری بسته به ماهیت آن مناسب سازمانهای خاصی بوده و معمولاً شامل توصیه های اجرایی نظیر نحوه تشکیل تیم معماری، فرایند کلی معماری، مشخصات محصولات معماری، توصیه های لازم جهت استفاده از تکنیک های مدل سازی و غیره است .
اسلاید 18 :
محتويات معماري سازماني
محتويات معماري سازماني (محصول معماري)شامل :
توصيفهاي متني
نمودارها و ماتريسها
طرحهاي انتقالي
استانداردها
محصولات معماري
محصولات ضروري
محصولات پشتيبان
اسلاید 19 :
الگوي عمومي
چارچوبهاي معماري از يك الگوي خاص تبعيت ميکنند.
ديدگاه عملياتي
ديدگاه سيستمي
ديدگاه تكنيكي
اسلاید 20 :
چارچوبهای رایج معماری
چارچوب معماری زکمن
در سال 1987 توسط جان زکمن ارائه شده و از نقطه نظر تئوری یکی از کاملترین چار چوبهای معماری موجود است . مبانی و مفاهیم مطرح در این چارچوب بسیاری از چارچوبهای معماری دیگر را تحت تاثیر قر ار می دهد .
چارچوب معماری خزانه داری TEAF
توسط اداره خزانه داری دولت آمریکا و با توجه به مدل خزانه داری قبلی دولت، در سال 2000 ایجاد و ارائه گردید. مناسب جهت سیستم های خزانه داری، مدیریت بودجه، و مدیریت مالی است.
چارچوب معماری TOGAF
در سال 1195 توسط موسسه Open Group براساس یک چارچوب قدیمی تر ارائه شد.
چارچوب معمای DoDAF
براساس چارچوبC4ISR توسط وزارت دفاع آمریکا ارائه شد. این چارچوب مناسب سازمانهای نظامی است.
چارچوب معماری فدرال FEAF
با تصویب قانون کلینگر -کوهن در سال 1996 همه بخشهای دولت فدرال آمریکا موظف به تدوین معماری سازمانی خود شدند . به همین منظور واحد مدیریت ارشد اطلاعات فدرال اقدام به تهیه و انتشار چارچوب معماری FEAF نمود که توسط بسیاری از وازرت خانه های آمریکا مورد استفاده قرار گرفت. هدف از این چارچوب بهبود تعامل پذیری در بین بخش های مختلف دولت آمریکا بوده است.
35 درصد سازمانها از چارچوب اختصاصی خودشان استفاده می کنند و بعد از آن چارچوب فدرال FEAF با 19 درصد بیشترین کاربرد را در بین سازمانها به خود اختصاص داده است .(Schekkerman, J., 2004 , p. 25)