بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
مانیتورینگ همودینامیک غیر تهاجمی
اسلاید 2 :
روشهای اندازه گیری برون ده قلبی : اکوکاردیوگرافی
یک روش ساده برای بررسی عملکرد قلب می باشد،چون که از امواج مافوق صوت برای ایجاد تصاویر واقعی از قلب استفاده می شود.این روش می تواند اندازه حفره ها،قدرت انقباضی بطن ها،عملکرد دریچه ها و با کمک داپلر جریان را بررسی می کند.
اکوکاردیوگرافی اولین روش تشخیصی نارسایی بطن چپ می باشد.
این روش نیاز به مهارت بالایی برای تفسیر تصاویر دارد و هزینه این تجهیزات می تواند قابل ملاحظه باشد . ارزیابی کلی عملکرد بطن در اداره کردن بیماران بد حال مفید می باشد.
اسلاید 3 :
داپلرمری
این روش سرعت جریان خون را در آئورت نزولی بوسیله ترانسدیوسر داپلر که در نوک پروب انعطاف پذیر قرار دارد،اندازه گیری می کند.پروب به مری بیماران تحت تهویه مکانیکی وارد می شود و سپس آنقدر چرخیده می شود تا اینکه ترانسدیوسر با آئورت نزولی مواجه شود.ویژگی های برون ده قلبی بر اساس قطر آئورت ،توزیع برون ده قلبی به آئورت نزولی و اندازه گیری سرعت جریان خون در آئورت محاسبه می شود.
پوزیشن نادرست پروب مری،برون ده قلبی را کمتر از مقدار واقعی برآورد می کند.
این روش بعنوان یک درمان جایگزین برای کتتر شریان ریوی پیشنهاد شده است.این تکنیک اطلاعات دقیق تری در مورد اندازه بطن ها نسبت به ابزارهای استاندارد مانیتورینگ فراهم می کند.
اسلاید 4 :
معایب داپلر مری
الف)-امکان مانیتورینگ مداوم عملکرد قلب وجود ندارد
ب)-این روش نیاز به آموزش تخصصی و تجربه زیادی دارد و هزینه زیادی در مقایسه با دیگر روش های مانیتورینگ دارد، بنابراین این روش نمی تواند به عنوان یک وسیله غربالگری استاندارد در نظر گرفته شود.
ج)-منحنی یادگیری طولانی و مشکلات عملی در ارتباط با وجود پروب در مری بیمار وجود دارد.با این وجود این روش برای مانیتورینگ همودینامیک در بیماران بدحال در بخش مراقبت های ویژه توصیه می شود.
اسلاید 5 :
آنالیز کنترل نبض
یک روش حداقل تهاجمی می باشد.اساس این روش در اندازه گیری برون ده قلبی بر پایه تغییر در امواج فشار نبض استوار است.فشار نبض متناسب با حجم ضربه ای می باشد و نسبت معکوسی با پذیرش عروق دارد.
اسلاید 6 :
آنالیز کنترل نبض
امواج فشار نبض بطور قابل پیش بینی با تغییر در پذیرش دیواره شریانی وحجم ضربه ای تغییر می کند.چون که اندازه گیری پذیرش عروقی به طور مستقیم مشکل می باشد، بنابراین بر اساس سن ، جنس ، قومیت و شاخص توده بدنی محاسبه می شود.حجم ضربه ای محاسبه می شود و با حجم ضربه ای که به وسیله تکنیک ترقیقی بدست می آید ، مقایسه می شود و سپس برون ده قلبی محاسبه می گردد.
اسلاید 7 :
آنالیز کنترل نبض
با آنالیز ضربه به ضربه امواج ، برون ده قلبی می تواند به طور مداوم اندازه گیری شود.برون ده قلبی که با آنالیز کنترل نبض به دست می آید با دیگر روش های اندازه گیری برون ده قلبی همخوانی خوبی داشته است .
اگر نسبت فشار نبض به تغییرات حجم ضربه ای بیشتر از 15-10% باشد ، دلالت کننده هیپوولمی و پیش بینی کننده پاسخ حجم می باشد. یک مزیت مهم این روش آن است که بیمار نیاز به لوله گذاری داخل تراشه و یا سدیشن برای تحمل کردن سیستم مانیتورینگ ندارد.
اسلاید 8 :
پلتیسموگرافی
استفاده از عایق الکتریکی در قفسه سینه برای برآورد کردن برون ده قلبی، که تاریخچه آن به سال های اولیه اکتشافات فضایی برمی گردد. با استفاده از ولتاژ پایین ، مقاومت الکتریکی در امتداد قفسه سینه اندازه گیری می شود.
مایعات الکتریسیته تولید می کنند. چون که سیکل قلبی از طریق سیستول و دیاستول حجم خون داخل قفسه سینه را تغییر می دهد؛ این تغییرات می تواند از نظر الکتریکی اندازه گیری شوند.
دقت این روش زمانی که مقدار حجم بیش از اندازه افزایش یابد کمتر می شود. این اتفاق زمانی رخ می دهد که نارسایی قلبی منجر به افزایش ادم ریوی و پلورال افیوژن شود.
اسلاید 9 :
روش دی اکسید کربن نسبی بازدم
این روش براساس معادله فیک می باشد که برون ده قلبی را برآورد می کند. جریان خون آلوئول ها معادل جذب و دفع گاز از طریق تفاوت در غلظت گازهای جریان خون در داخل و خارج ریه ها می باشد .استفاده از دی اکسید کربن به جای اکسیژن بوسیله فیک پیشنهاد شد و این مزیت را دارد که اندازه گیری دفع دی اکسید کربن نسبت به جذب اکسیژن آسانتر می باشد و برآورد غلظت دی اکسید کربن از گاز بازدمی به وسیله ریه ها امکان پذیر می باشد.
اسلاید 10 :
روش دی اکسید کربن نسبی بازدم
دی اکسید کربن بازدمی یک روش غیرتهاجمی است،که فقط نیاز به یک دوره تنفسی دارد و قادر است دی اکسید کربن بازدمی را اندازه گیری کند، اما این روش فقط در بیماران تحت تهویه مکانیکی کاربرد دارد.مطالعات معتبری در این زمینه انجام شده است اما نتایج ضد و نقیضی را گزارش کردند، که شاید ناشی از محدودیت های نظاممند این روش مثل شانت داخل ریوی ، تغییر در الگوی تهویه ای و تجربه بالینی با این روش که هنوز محدود می باشد.
اسلاید 11 :
بیوامپدانس الکتریکی
مفهوم اصلی اندازه گیری برون ده قلبی بر مبنای تغییر بیوامپدانس بافت های قلبی دراثر جابه جایی خون در هنگام انقباض قلب است, دلیل این پدیده این است که قلب و خون موجود در آن مانند یک رسانا با مقاومت الکتریکی خوب است ,لذا تغییر امپیدانس اندازه گیری شده در این روش با تقریب نسبتا خوبی تابع حرکت انتقالی خون در قلب است .با این توصیف امپیدانس الکتریکی اندازه گیری شده در هنگام پر شدن قلب کاهش و در هنگام تخلیه و یا پمپاژ خون افزایش می یابد .این روش یکی از معمول ترین شیوه ها برای اندازه گیری حجم ضربه ایی و برون ده قلبی است .
عملکرد انقباضی قلب باعث ایجاد تغییرات سریع متابولیک در ماهیچه قلب می شود و در صورتیکه بتوانیم تغییرات امپیدانس حاصله را به طور پیوسته اندازه گیری کنیم ,مانیتورینگ دائمی برون ده قلبی به صورت غیر تهاجمی امکان پذیر خواهد بود
اسلاید 12 :
بیوامپدانس الکتریکی چندین محدودیت مهم دارد :
1-خواندن برون ده قلبی به پوزیشن ,حرکت بیمار و تغییر الکترود ها بسیار حساس است .
2-اندازه گیری برون ده قلبی به وسیله ی تغییر در مایع بافتی غیر مرتبط با سیکل قلبی تحت تاثیر قرار می گیرد مانند تغییرات مایع خارج عروقی و تغییرات تنفسی در حجم خون قفسه سینه .
اسلاید 13 :
تنومتری معده
در این روش با اندازه گیری مستقیم PHدر مخاط معده به ارزیابی کافی بودن اکسیژناسیون می پردازند .این اندازه گیری با استفاده رابطه هندر سون هاسلباخ انجام می شود و اندازه گیری غیر مستقیم فشار co2 مخاط معده را با استفاده از فشارسنج مقدور می سازد.
اسلاید 14 :
عوامل مخدوش کننده تنومتری معده:
1-ترشح اسید معده است که هنگام استفاده از PH مخاط معده به عنوان شاخص اکسیژناسیون بافتی ,باید آن را حذف کرد .
2-اختلال اسید و باز می تواند بر PH مخاط معده نیز تاثیر گذار باشد .
اسلاید 15 :
مارکرهای همو دینامیک : Downstream
این مارکرها به عنوان شاخص های جدید و پیشرفته بررسی وضعیت همودینامیک می باشند و امروزه بیشتر تاکید بر این شاخص ها می باشد.
اسلاید 16 :
لاکتات :
غلظت لاکتات بیشتر از 2mmol/litبه طور کلی به عنوان یک شاخص بیو شیمی از اکسیژناسیون ناکافی است .
غلظت لاکتات خون بطور شایع به عنوان یک مارکر down stream جهانی ,نشان دهنده خونرسانی بافتی و کفایت احیای می باشد .لاکتات خون یک مارکر حساس از اختلال اکسیژن بافتی است .
اگر غلظت لاکتات خون بیشتر از 4mmol/lit باشد خطری بالای مرگ و میر وجود دارد .
نارسایی گردش خون با پرفیوژن بافتی مختل شده ,شایعترین علت اسیدوز در بیماران بخش ویژه می باشد .
اسلاید 17 :
لاکتات :
کلیرانس لاکتات به عنوان یک مارکر خوبی از پیامدها می باشد .
در ضمن سطح لاکتات افزایش یافته به عنوان یک مارکری از وخامت بیماری و یک مارکر پیش آگهی دهنده می باشد .سطح لاکتات هرگز به عنوان یک مارکر جانشین برون ده قلبی اثبات نشده است .سطح لاکتات به عنوان مارکری از شدت بیماری ,برای آغاز مراقبت های تهاجمی ممکن است مناسب باشد .
اسلاید 18 :
تنومتری معده و کاپنوگرافی زیر زبانی
به دلیل اینکه توزیع جریان از مجرای دستگاه گوارش دور می شود ,به نظر می رسد که پیشرفت اختلال اکسیژن بافتی در مجرای دستگاه گوارش یک یافته زودرس و شایع در بیماران با اختلال همو دینامیک باشد .
به دلیل اینکه مخاط زیر زبانی در دوران جنینی از بافت روده حاصل می شود ,خونرسانی و پاسخ به استرس آن مشابه با بستر احشایی می باشد .فشار دی اکسید کربن دیواره معده و بافت زیر زبانی در طی شوک خونریزی دهنده و عفونی به طور قابل پیش بینی افزایش می یابد .
اسلاید 19 :
کاپنوگرافی زیر زبانی
معرفی جدید کاپنومتری زیر زبانی (سنجش دی اکسید کربن زیر زبانی )بسیاری از این مشکلات مرتبط با تنومتری معده را حل کرده است .کاپنومتری زیر زبانی تکنیکی آسان ,غیر تهاجمی و ارزان می باشد که اطلاعات آنی و فوری در مورد کفایت پرفیوژن بافتی در بیماران بد حال و صدمه دیده فراهم می کند .این روش ابزار مفیدی هم برای طبقه بندی خطر و هم به عنوان شاخص مفید پایانی احیا ثابت شده است .
اسلاید 20 :
اکسیژن مخلوط وریدی :
فشار دی اکسید کربن مخلوط وریدی و اشباع اکسیژن مخلوط وریدی هم از طریق شریان ریوی (با کنترل شریان ریوی )و یا دهلیز راست (با کتتر ورید مرکزی )اندازه گیری می شود و برای مانیتورینگ بیماران بد حال و پاسخ به مداخلات درمانی مورد استفاده قرار می گیرد .
اشباع اکسیژن مخلوط وریدی پایین (در غیاب هیپو کسمی شریانی)معمولا یک شاخص از برون ده قلبی ناکافی می باشد .