بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
راهنمای برنامه ی توانمندسازی فردی
اسلاید 2 :
جلسهی اول : خشم چیست و چه علتهایی دارد؟
اسلاید 3 :
تجربهی خشم!
اسلاید 4 :
تعریف خشم
خشم یک حالت هیجانی ناخوشایند است که میتواند بهوسیله ترکیبی از حوادث درونی و بیرونی ایجاد شود. معمولا، خشم یک واکنش هیجانی به ناکامی یا برآورده نشدن نیازهای ادراک شده است که میتواند شدتهای متفاوتی از دلخوری تا غضب داشته باشد.
اسلاید 5 :
تعریف خشم
خشم یک حالت هیجانی ناخوشایند است که میتواند بهوسیله ترکیبی از حوادث درونی و بیرونی ایجاد شود. معمولا، خشم یک واکنش هیجانی به ناکامی یا برآورده نشدن نیازهای ادراک شده است که میتواند شدتهای متفاوتی از دلخوری تا غضب داشته باشد.
اسلاید 6 :
پرخاشگری
رفتاری است که موجب صدمه جسمی یا روانی میشود. پرخاشگری یک عمل است که هدف آن ایجاد صدمه و آسیب است، در حالیکه خشم یک هیجان است. لازم به ذکر است که پرخاشگری همیشه پیامد خشم نیست. گاهی افراد بدون تجربه خشم و کاملا عامدانه از آن استفاده میکنند که پرخاشگری ابزاری نامیده می شود، زیرا از آن به عنوان یک ابزار یا وسیله برای به دست آوردن چیزی که فرد می خواهد استفاده میشود.
اسلاید 7 :
خشم
هیجانی است در پاسخ به ناکامی، تهدید، بیعدالتی و آسیب دیدن
خصومت
باوری است که در آن دیگران، منبع تهدید و دنیا ناعادلانه ادراک میشود.
پرخاشگری
رفتاری است که موجب صدمه جسمی یا روانی میشود.
اسلاید 8 :
برانگیزاننده های خشم!
عوامل درونی شامل تیپ شخصیت، فقدان مهارت های حل مساله، خاطرات ناخوشایند، اثرات هورمون ها، اضطراب، مشکلات سیستم عصبی و غیره باشد.
عوامل بیرونی شامل حوادثی است که بوسیله دیگران و یا محیط ایجاد میشود مانند گیر کردن در ترافیک و یا عصبانیت از کار و یا حرف دیگران.
اسلاید 9 :
برانگیزاننده های خشم
عوامل اجتماعی اقتصادی (بی عدالتی- محدودیت های اجتماعی - شامل فقر، تورم، بیکاری، عدم امنیت شغلی، نقض حقوق شهروندی، انگ و تبعیض و یک سری از تصمیم های سیاسی اجتماعی)
موضوعات بین فردی(در مواجهه با انواع خشونت)
عوامل شناختی (افکار، باورها و انتظارات)
وضعیت سلامت
مصرف الکل و مواد (نقائص ژنتیک، وراثت ، فشارخون بالا، هیپوگلیسمی ( قند پایین خون) تستسترون بالا، آسیب مغزی و بی نظمی انتقال دهنده های عصبی می تواند عامل عصبانیت و یا یک سرشت عصبانی و پرخاشگر شود)
مشکلات و اختلالات روان پزشکی
استرس
سایر هیجانات(هیجان های منفی زیادی مثل ترس، سرخوردگی، غمگینی و افسردگی، طرد، درماندگی،، حسادت، نفرت و احساس حقارت می تواند به صورت خشم تظاهر یابد)
اسلاید 10 :
چه چیز خشم را بدتر می کند؟
این عوامل شامل خستگی، کم خوابی یا بد خوابی، مصرف زیاد مواد محرک مانند کافئین، نیکوتین و استروئیدها هستند.
علاوه براین عوامل محیطی شامل سرو صدا، عدم وجود استانداردهای بهداشتی، درجه حرارت بالا و گرمای زیاد، آلودگی هوا، زندگی در یک منطقه شلوغ ، خیابان ها وکوچه های کثیف، ازدحام و ترافیک سنگین نیز می تواند استرس را افزایش داده و احتمال عصبانی شدن را افزایش دهد
اسلاید 11 :
سیکل خشم
1مرحله شلیک کننده - حادثه ای فیوز را آتش می زند و افکار و احساساتی را که منتهی به خشم می شود تحریک می کند. این مرحله ای است که در آن فرد، حادثه یا واقعه ای را تهدید کننده ادراک می کند، تصور می کند.
2مرحله تشدید- زمانی است که بدن از نظر فیزیولوژیک خود را برای جنگ و یا گریز آماده می کند. در این حالت آدرنالین در بدن ترشح می شود، تنش عضلانی ایجاد می شود، تنفس سریع می شود و فشارخون بالا می رود.
3مرحله بحران- وقتی است که فرد به حدی برانگیخته است که قادر به قضاوت منطقی و یا همدلی با دیگران نیست.
4مرحله پس از بحران/ افسردگی- وقتی است که که در آن بدن نیاز به استراحت و بهبود از برانگیختگی دارد
اسلاید 12 :
جلسهی دوم: خشم و اثرات آن
اسلاید 13 :
اثرهای خشم
اثرات خشم بر بدن
فشار خون و بیماری قلبی – عروقی
سکته مغزی
بیماری های ریوی و آسم
دیابت
سرطان
آرتریت ها
چاقی و مشکلات خوردن
سندرم روده تحریک پذیر
درد
اثر روی سلامت روان
اثر روی زندگی خانوادگی
اثر روی دوستی ها
اثر روی تحصیل و کار
اثر قانونی و اقتصادی
اسلاید 14 :
آیا خشم هیجان خوبی است؟
تفاوت اصلی بین خشم مناسب و نا مناسب آن است که خشم طبیعی و مناسب ، مشکلات را حل می کند ولی خشم نامناسب مشکلات بیشتری را خلق می کند. خشم نامناسب ممکن است در به دست آوردن منافع خیلی کوتاه مدت خیلی موثر باشد ولی هزینه های زیادی به همراه دارد.
اسلاید 15 :
کار گروهی
فردی که هر روز به مدت سه ساعت در ترافیک رانندگی می کنند و از وضعیت حمل و نقل شهری و هوای آلوده به شدت ناراضی است. بابت بوق زدن مکرر راننده پشت سر خود به شدت عصبانی است
کارگر یک واحد تولید پوشاک که معمولا دیر به دیر حقوق دریافت می کند و از شرایط محیط کار و تسهیلات عمومی ناراضی است. امروز متوجه شده است که ممکن است از کار اخراج شود.
یک زن خانه دار که شوهرش بی کاراست و سه فرزند دانش آموز دارند و از رابطه زناشویی خود هم رضایت ندارند امروز صبح حرف های ناخوشایندی از همسایه خود شنیده است.
یک کارمند که از محیط کار و مدیر خود راضی نیست و امروز صبح از حرف های تند مدیر خود به شدت خشمگین شده است
اسلاید 16 :
جلسهی سوم: سبک های ابراز خشم و اصول کلی مدیریت خشم
اسلاید 17 :
شیوه های ابراز خشم
سرکوب خشم
اشاره به خشمی دارد که از آن آگاه هستیم ولی آن را بیان نمی کنیم. چنین افرادی معمولا وانمود می کنند که اصلا هیچ احساس تنشی ندارند و نمی پذیرند که عصبانی هستند.
گاهی سرکوب خشم شیوه ای برای اجتناب به صدمه زدن به کسانی است که برای ما مهم هستند و از این یادگیری ناشی می شود که بیان هیجان های منفی غیرقابل پذیرش است.
عدم پذیرش و سرکوب خشم می تواند اثرات منفی درازمدتی روی سلامت جسمی و روانی شامل بیماری قلبی عروقی، سرطان، فشارخون بالا و افسردگی داشته باشد.
اسلاید 18 :
جابجایی خشم
خشم ممکن است به شخص یا ابژه ای جابجا شود که هدف خشم نیست. این کار معمولا به این دلیل صورت می گیرد است هدف اصلی خشم، خطرناک و تهدیدآور ادراک می شود. این شیوه ابراز خشم ممکن است در کوتاه مدت به دلیل رها شدن تنش هیجانی و جسمی احساس بهتری در فرد ایجاد کند ولی در درازمدت به روابط فرد صدمه زده و ممکن است در وی احساس گناه و افسردگی ایجاد کند
اسلاید 19 :
پرخاشگری
خشم ممکن است به شکل پرخاشگری ابراز می شود که ممکن است به صورت انفجار خشم در شکل جسمی و کلامی باشد.
این شکل ابراز خشم ممکن است در کوتاه مدت خوب باشد چون چون تنش را رها می کند و یک احساس قدرت را ایجاد می کند و گاهی هم ممکن است فرد را به چیزی که می خواهد برساند، ولی موجب پیامدهای منفی زیادی برای خود و دیگران می شود.
آن در درازمدت به روابط صدمه زده، موجب آسیب دیدن دیگران شده و خصومت را در آنها افزایش می دهد. از طرف دیگر، این شکل از ابراز خشم موجب احساس پشیمانی و گناه در خود فرد شود.
اسلاید 20 :
پرخاشگری منفعل
در این روش فرد پرخاشگری خود را به شیوه های منفعل ابراز می کند برای مثال لجبازی، کج خلقی و ترشرویی، اهمال کاری و یا ناکارآمدی. روش دیگر کناره گیری اجتماعی و رفتار غیرهمکارانه است. علت این نوع ابراز خشم معمولا نیاز برای کنترل یا برنده شدن با حداقل ریسک است