بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحيم
اسلاید 2 :
اجرای بودجه
اسلاید 3 :
فصل پنجم
اجرای بودجه (مرحله سوم از فرایند بودجه ریزی در ایران)
اهمیت اجرای بودجه
ابلاغ بودجه
مبادله موافقت نامه فعالیت های جاری
مبادله موافقت نامه شرح عملیات طرح های عمرانی
اسلاید 4 :
اهمیت اجرای بودجه
بودجه گیری آینده نگری است و به همین سبب گاهی با واقعیت ها تطبیق نمی کند و تغییراتی باید انجام شود. برای به حداقل رساندن تغییرات لازم باید سعی شود از روش های مناسب برآوردها به واقعیت نزدیک شود . پیش بینی صحیح قسمتی از فعالیت است ولی به تنهایی کافی نیست به همین جهت ضرورت اجرای صحیح بودجه بخش دیگر و مهم فعالیت خواهد بود. اگر به هنکام اجرای بودجه تشکیلات صحیح ، مدیریت قوی افراد متخصص و ماهر در کار روشهای مناسب و کنترل کارا و دیگر عوامل مورد نیاز وجود نداشته باشد ما از اهداف بودجه دور خواهیم ماند. و در هنگام اجرای بودجه تاکید بر مصرف صحیح اعتبارات برای وصول به اهداف مطرح است نه صرفه جویی.
اسلاید 5 :
در اجرای بودجه نکات اساسی زیر باید مورد توجه باشد:
1- اجرای بودجه باید در جهت وصول و تحقیق اهداف منظور شده در قانون بودجه باشد.
2- تعهدات و هزینه ها نباید خارج از اعتبارات مصوب باشد.
3- انجام هزینه هایی که برای وصول به اهداف و انجام برنامه ها ضرورت ندارد باید خودداری شود.
4- بر قرار کردن و داشتن سیستم مناسب حسابداری که امکان نظارت بر تعهدات و پرداختها را فراهم کند لازمه اجرای صحیح بودجه خواهد بود.
5- مراحل اجرایی برنامه ها و فعالیت های جاری و عمرانی طرح ها ، با آنچه که باید انجام شود مقایسه و نتایج مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد تا هر نوع مغایرت و اشکالی که در پیشرفت کارها به وجود می آید مرتفع گردد و امور مربوط به رشد و توسعه اقتصادی کشور دچار اخلال و انحراف نگردد.
اسلاید 6 :
اجرای بودجه
اجرای بودجه در صلاحیت و از وظایف قوه مجریه است. هدف از تهیه و تنظیم و پیشنهاد لایحه و سپس تصویب بودجه اجرای بودجه است.
اجرای بودجه شامل عملیاتی است که در دستگاه های اجرایی قادر به اجرای برنامه های مصوب اقدام نمایند.
اجرای بودجه مستلزم عوامل زیر است
1- ابلاغ بودجه
2- امضاء و مبادله موافقت نامه
3- تخصیص اعتبار
4- مراحل تفضیلی اجرای مالی بودجه
اسلاید 7 :
ابلاغ بودجه
پس از ابلاغ قانون بودجه کل کشور از طریق مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهور رئیس قوه مجریه آن را جهت اجرا به سازمان مدیریت و برنامه ریزی ابلاغ و از طریق سازمان مذکوره بودجه هر دستگاه به صورتی که به تصویب رسیده است به آنها ابلاغ می شود. ابلاغ اعتبار دستگاه های اجرایی محلی و یا طرح هایی که ماهیت استانی دارند از طریق سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ها انجام می شود.
نحوه ابلاغ اعتبارات جاری دستگاه های ملی به یکی از سه روش زیر انجام می شود:
در چار چوب برنامه و به تفکیک مواد هزینه .
در چارچوب برنامه ها و فصول هزینه .
در چارچوب برنامه .
اسلاید 8 :
نحوه ابلاغ اعتبارات جاری دستگاه های اجرایی محلی بر اساس تفکیک برنامه و فصول هزینه است و سازمان مدیریت و برنامه ریزی موظف است حداکثر ظرف مدت یک ماه دستور العمل های مربوط به توزیع اعتبارات جاری را به استان های ابلاغ نماید.
نحوه ابلاغ اعتبارات عمرانی دستگاه های اجرایی ملی به صورت فصل خواهد بود که در استان ها پس از ابلاغ در شورای برنامه ریزی و توسعه استان مطرح و براساس پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ، اعتبار عمرانی مصوب را بر اساس اهداف و سیاست های قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سطح کشور و استان و خط مشی های ابلاغی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بین فصول برنامه ها ، دستگاه های اجرایی و طرح های عمرانی به تفکیک هر شهرستان توزیع می شود. ابلاغ به دستگا ههای اجرایی باید از سوی ریاست جمهوری و با امضای ایشان انجام شود.
اسلاید 9 :
مبادله موافقت نامه ها
موافقت نامه ها قراردادهایی بین سازمان مدیریت و برنامه ریزی و دستگاه های اجرایی است که از یک طرف سازمان مدیریت و برنامه ریزی به عنوان نماینده دولت و ناظر جهت اجرای برنامه های مصوب اعتبارات لازم را در اختیار دستگاههای اجرایی قرار داده و از طرف دیگر دستگاههای اجرایی به عنوان مجری ملزم هستند با توجه به اعتبار تخصیصی در جهت هدف های مصوب گام بردارند . بدیهی است هرگونه انحراف از برنامه های مصوب موجب پاسخگویی خواهد بود.
امضاء و مبادله موافقت نامه های اعتباراتی که ماهیت استانی دارند میان بالاترین مقام دستگاه اجرایی در استان و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان بوده و برای طرح هایی که ماهیت ملی و ستادی دارند امضاء و مبادله میان بالاترین مقام اجرایی دستگاه و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کل کشور خواهد بود.
اعتبارات دولتی بر دو بخش عمده اعتبارات جاری و عمرانی تقسیم می شود.
اسلاید 10 :
مبادله موافقت نامه فعالیت های جاری
کلیه دستگاه های اجرایی مکلفند حداکثر یک ماه پس از ابلاغ بودجه نسبت به مبادله شرح فعالیت های مربوط به اعتبارات جاری خود به تفکیک برنامه و فصول هزینه با سازمان مدیریت و برنامه ریزی اقدام نمایند.
فرم شماره 1: خلاصه بودجه دستگاه
در این فرم اطلاعاتی از قبیل : عنوان دستگاه ، شماره طبقه بندی ، تعداد برنامه ها ، تعداد فعالیت ها ، شرح هزینه ها و درآمدهای سه سال (بودجه مصوب سال جاری ، دریافتی و پرداختی سال قبل و عملکرد سال ماقبل آخر) ازمحل در آمدهای عمومی و اختصاصی و توضیحات ضروری وجود دارد.
اسلاید 12 :
توضیحات ضروری که دستگاه اجرایی بایستی رعایت نماید:
- ذیحساب موظف به گزارش عملکرد مالی مبالغ موافقت نامه هر سه ماه یکبار به سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان است.
- دستگاه اجرایی در حد تخصیص اعتبار ابلاغی مجاز به ایجاد تعهد می باشد.
- دستگاه اجرایی موظف است گزارش عملکرد فعالیت و میزان وصول درآمدها را هر سه ماه یک بار به سازما ن مدیریت و برنامه ریزی استان ارسال نماید.
- هر گونه تغییر در مفاد فقط با رعایت مفاد تبصره های قانون بودجه سال مورد نظر امکان پذیر است.
فرم شماره 2 : گزارش توجیهی
در این فرم اطلاعاتی از قبیل عنوان دستگاه و شماره طبقه بندی ، عنوان برنامه و شماره طبقه بندی و گزارش توجیهی شامل اهداف کمی و وظایف اصلی براساس قوانین موضوعه ، حجم عملیات اصلی به صورت کمی به تفکیک عملکرد سال ماقبل آخر، پرداختی سال قبل و مصوب بودجه سال مورد نظر آمده است.
فرم شماره 3: برآورد هزینه های دستگاه برحسب برنامه و مواد هزینه
در این فرم اعتبارات سال بودجه ای به تفکیک برنامه ها و مواد هزینه درج می گردد.
اسلاید 14 :
فرم شماره 1/3: خلاصه هزینه های دستگاه به تفکیک اجرای مواد هزینه
در این فرم اطلاعات دیگری مانند هزینه های ابلاغی و پرداختی سال قبل بودجه و تعداد افرادی که بازخرید اما بازنشسته شده و یا مشمول دریافت پاداش خدمات برجسته شده اند نیز قید شده است.
اسلاید 15 :
فرم شماره 6 : پیش بینی کاهش و افزایش پرسنل
این فرم به منظور بررسی و پیش بینی و ضعیت نیروی انسانی دستگاه اجرایی در نظر گرفته شده است. در این فرم با بررسی تغییرات در تعداد نیروی انسانی در سال گذشته ، برای سال بودجه ای مورد نظر اقدام به پیش بینی در موارد افزایش و یا کاهش نیروی انسانی می شود.
اسلاید 17 :
در تبصره 25 قانون بودجه کل کشور در سال 1380 نکات مهم ذیل در خصوص اعتبارات جاری تصویب شده است:
- افزایش اعتبارات جاری هریک از برنامه ها و فصول هزینه دستگاههای اجرایی محلی منظور در موافقت نامه شرح فعالیت موضوع بند (و) این تبصره از محل کاهش دیگر برنامه ها و فصول هزینه دستگاه مربوط ، مشروط بر آنکه در جمع اعتبارات جاری آن استان تغییر حاصل نشود حداکثر به میزان ده درصد به پیشنهاد دستگاه اجرایی و تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان حسب مورد مجاز می باشد.
- نقل و انتقال اعتبارات جاری بین دستگاههای اجرایی محلی مشمول نظام بودجه استانی با پیشنهاد دستگاههای اجرایی ذیربط و موافقت سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان حداکثر تا میزان 5 درصد اعتبار مصوب هر دستگاه و با رعایت محدودیت ده درصد ذکر شده .
- نکات فوق در مورد دستگاه های اجرایی ملی بر حسب نیاز به شرط تقریبا مشابهی انجام می شود. در این صورت تغییرات اعتبارات مربوط در هر مورد بنا بر پیشنهاد وزرا یا بالاترین مقام های دستگاه اجرایی ملی و تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کل کشور مجاز خواهد بود.
اسلاید 18 :
مبادله موافقت نامه شرح عملیات طرح های عمرانی
منظور از طرح های عمرانی ، مجموعه عملیات و خدمات مشخصی است که بر اساس مطالعات توجیهی فنی و اقتصادی و یا اجتماعی که توسط دستگاه اجرایی انجام می شود و طی مدت معین و با اعتبار معین برای تحقیق بخشیدن به هدف های برنامه عمرانی پنج ساله به صورت سرمایه گذاری ثابت شامل هزینه های غیر ثابت وابسته در دوره مطالعه و اجرا و یا مطالعات اجرا می گردد و تمام یا قسمتی از هزینه های اجرای آن از محل اعتبارات عمرانی تامین می شود و به سه نوع انتفاعی ، غیر انتفاعی و مطالعاتی تقسیم می گردد.
اسلاید 19 :
فرم شماره 1 : خلاصه طرح
عنوان طرح: کلیه عملیات و خدمات مورد نظر طرح باشد مانند طرح مرمت و بازسازی قنوات ، طرح ایجاد شبکه های آبیاری و .
عنوان دستگاه اجرایی : به لحاظ مشخص شدن مسئولیت اجرای طرح ، دستگاه اجرا کننده طرح باید دستگاه واحد باشد.
عنوان دستگاه بهره بردار: دستگاه اجرایی که پس از اتمام طرح از خدمات طرح استفاده و بهره برداری خواهد کرد باید مشخص شود.
نوع طرح: نوع طرح از لحاظ انتفاعی ، غیر انتفاعی و یا مطالعاتی مشخص می گردد.
مدت اجرای طرح : مدت اجرای طرح باید مشخص شود.
اسلاید 20 :
میزان تحقیق اهداف در سالهای برنامه : تامین اهداف برنامه در تنظیم موافقت نامه طرح باید به طریقی صورت گیرد که با اجرای طرح مزیور قسمتی از اهداف برنامه میان مدت اقتصاد جامعه تامین گردد.
در این فرم اطلاعات دیگری از قبیل تعداد کل پروژه ها ، تاریخ مبادله موافقت نامه ، منابع تامین اعتبار در سالهای قبل و اعتبارات سالهای برناه ، اهداف کمی طرح و برخی توضیحات ضروری که دستگاه اجرایی ملزم به رعایت آنهاست.