بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
آشنایی با تابلوهای فشارضعیف بخش پنجم
اسلاید 2 :
برخی نکات در حفاظت تابلو
تابلوهای فشار ضعیف مورد استفاده در تأسیسات برق ساختمان باید مجهز به یک کلید اصلی جداکننده و یک وسیله حفاظتی به شرح زیر باشد
1- کلید اصلی جدا کننده باید قابل قطع و وصل زیر بار بوده و جریان نامی آن حداقل برابر جریان نامی کل تابلو یا مصرف کل آن باشد و همچنین جریان ایستادگی کلید در برابر اتصال کوتاه کمتر از جریان اتصال کوتاه احتمالی در محل نصب نباشد.
اسلاید 3 :
2- وسیله حفاظتی تابلو (کلید خودکار یا فیوز) باید دارای جریان نامی حداکثر برابر جریان نامی تابلو باشد.
3- مدار تغذیه کننده وسایل کنترل و اندازه گیری مورد تغذیه از سیستم برق تابلو باید دارای نوعی وسیله حفاظتی مانند فیوز باشد.
4- در مواردی که از کلیدهای مینیاتوری استفاده میشود با توجه به کم بودن قدرت قطع باید نکات دیگری را نیز رعایت کرد. مانند موارد زیر:
الف) در مواردی که توان نامی قطع یک یا چند کلید تا 1/5 کیلوآمپر است، فیوز حفاظتی باید دارای جریان نامی 63 آمپر باشد.
اسلاید 4 :
ب) در مواردی که توان نامی قطع کلید مینیاتوری 3 کیلوآمپر یا بیشتر است، فیوز حفاظتی باید دارای جریان نامی 100 آمپر باشد.
5- در مواردی که از کلید و فیوز جداگانه استفاده میشود، کلید باید قبل از فیوز قرار بگیرد بطوری که با خاموش کردن کلید، برق فیوز نیز قطع گردد.
اسلاید 5 :
6- در تابلوهایی که برای توزیع نیروی برق اصلی بکار برده میشود کلید ورودی اصلی باید الزاما از نوع خودکار بوده و کلیدهای توزیع فرعی در صورتی که برای تغذیه تابلوهای نیمه اصلی یا فرعی سیستمهای موتوری بکار رود، باید از نوع خودکار و چنانچه برای تغذیه تابلوهای نیمه اصلی یا فرعی سیستمهای روشنایی مورد استفاده قرار بگیرد، باید از نوع کلیدفیوز و یا کلید گردان یا چاقویی باشد. تذکر اینکه برای بارهای بیش از 60 آمپر باید از CT استفاده شود.
اسلاید 6 :
نکات حفاظتی تابلوهای فرمان وسایل موتوری:
1- در تابلوی فرمان وسایل موتوری کلید اصلی باید از نوع خودکار حفاظت موتوری بوده و مجهز به سه دستگاه آمپرمتر و یک دستگاه ولت متر و کلید تبدیل ولتمتر از نوع 7 حالته باشد.
2- مدار فرعی فرمان وسایل موتوری باید الزاماً دارای کنتاکتور و رله محافظ باشد مگر در مورد دستگاه های مجهز به تابلوی فرمان و راه اندازی جداگانه که در اینصورت باید توسط کلیدفیوز یا کلید گردان و فیوز جداگانه محافظت شود.
اسلاید 7 :
3- برای آگاهی از روشن یا خاموش بودن کلید اصلی یا هریک از کنتاکتورها باید برای هر مدار دو عدد لامپ چراغ سیگنال به رنگهای قرمز (برای حالت روشن) و سبز (برای حالت خاموش) پیش بینی شود.
4- هر مدار در صورت لزوم، باید مجهز به آمپرمتر متناسب با شدت جریان آن باشد و در مدارهایی که شدت جریان آن بیش از 60 آمپر است باید از CT و آمپرمتر با نسبت صحیح استفاده کرد.
5- بطور مثال برای حداکثر بار 400 آمپر، یک CT با نسبت 500/5 استفاده میشود.
اسلاید 9 :
نکات حفاظتی تابلوهای فرعی روشنایی
1- کلید اصلی در این نوع تابلوها باید حتی الامکان از نوع گردان بوده و برای محافظت در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه نیز باید از فیوز فشنگی متناسب با ظرفیت کلید اصلی استفاده کرد.
اسلاید 10 :
2- کلیه مدارهای خروجی که برای روشنایی، پریزها و غیره بکار میرود، باید ترجیحاً به وسیله کلیدهای مینیاتوری یا فیوز فشنگی با ظرفیت نامی زیر محافظت گردد:
برای مدارهای زنگ اخبار : حداکثر 4 آمپر
مدارهای روشنایی: حداقل 10 آمپر
مدار پریزها: حداقل 16 آمپر
اسلاید 11 :
3- کلیه سیم کشی های داخلی تابلو از کلید اصلی به فیوز اصلی و از فیوز اصلی به شین توزیع و از شین توزیع به کلیدهای مینیاتوری یا فیوزها و از کلیدهای مینیاتوری یا فیوزها به ترمینال باید با سیم مسی مفتولی با عایق حداقل 1000 ولت، و با سطح مقطع مناسب (حداکثر چها آمپر برای هر میلی متر مربع سطح مقطع سیم) انجام شود.
4- فرم بندی این سیم کشیها باید به نحوی انجام شود که در صورت نیاز، تعویض هر یک از سیم ها بدون تداخل با کار سایر مدارها امکان پذیر بوده و یا کلیه سیم کشی های داخلی در داخل کانال مخصوصی از نوع نسوز قرار بگیرد.
اسلاید 12 :
5- سطح مقطع ترمینالهای مورد کاربرد باید با سطع مقطع هادی های داخلی تابلو یکسان باشد و نیز اتصال دو یا چند هادی به یک ترمینال تک سوراخ مجاز نیست.
اسلاید 13 :
برخی مشخصات کلیدهای خودکار:
الف) ولتاژ بهره برداری نامیUe
ب) ولتاژ عایق بندی نامیUi
پ) ولتاژ ضربه ای قابل تحمل نامیUimp
ت) جریان حرارتی در هوای آزادIth
ث) جریان حرارتی درمحفظهIth-e
ج) جریان اسمیIn
چ) فرکانس نامی
د) قدرت وصل اتصال کوتاه اسمیIcm
ذ) قدرت قطع اتصال کوتاه نهایی اسمیIcu
ر) قدرت قطع اتصال کوتاه بهره بردای اسمیIcs
ز) جریان قابل تحمل کوتاه مدت اسمی Icw
اسلاید 14 :
علامت گذاری روی کلیدهای خودکار
دسته اول نشانه هایی هستند که باید روی کلید نصب شده قابل مشاهده باشند.
الف) جریان نامی In
ب) مناسب بودن کلید برای جداسازی با نماد زیر:
پ) نشانه وضعیت باز و بسته به ترتیب با نمادهای O و I
اسلاید 15 :
دسته دوم اطلاعاتی هستند که قابلیت مشاهد آن ضروری نیست:
الف) نام یا نشانه تجاری سازنده
ب) نوع مدل یا شماره سریال
پ) شماره استاندارد
ت) ولتاژ بهره برداری اسمی
ج) مقدار یا محدوده فرکانس نامی و یا علامت زیر برای کلیدهای DC
اسلاید 16 :
چ) قدرت قطع اتصال کوتاه نهایی اسمیIcu
ح) قدرت قطع اتصال کوتاه بهره بردای اسمیIcs
خ) جریان قابل تحمل کوتاه مدت اسمی Icw
د) ترمینال اتصال زمین حفاظتی با نماد زیر:
اسلاید 17 :
انتخاب نوع کنتاکتورها
قدرت اسمی کنتاکتورها و بر حسب اندازه و نوع باری که برای آن طراحی شده اند تعیین میشود. انتخاب آن ها باید متناسب با رده کاربری و موارد استفاده از آنها صورت گیرد.
در جدول زیر اطلاعات آن قابل مشاهده است.
اسلاید 19 :
مشخصات فنی فیوزهافیوزها باید دارای مشخصات فنی به شرح زیر باشند.ولتاژ نامی، جریان نامی پایه فیوز،جریان اتصال کوتاه فرکانس نامی، سطح عایقی (بر حسب ولت)مشخصه های زمان- جریان (تندکار، کندکار و .)نوع فیوز (کاردی، فشنگی)* در کار با وسایل حفاظتی باید ضرایب کاهش مقادیر نامی جریانها در ارتفاعات و مکانهای گوناگون با توجه به درجه حرارت ، در نظر گرفته شود.* مشخصه زمان- جریان فیوز باید ارائه شود.