بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
” به نام یگانه معبود هستی ”
اسلاید 2 :
عنوان درس
بـهـداشت روان
اسلاید 3 :
توجه
دانشجوی گرامی در این اسلایدها صرفا به رئوس مطالب جهت تمرکز هر چه بیشتر شما پرداخته شده است.
لازم به ذکر است که منبع اصلی امتحان کتاب «بهداشت روان برای دانشجویان رشته اتاق عمل»، نویسندگان سعید واقعی و محسن کوشان انتشارات اندیشه رفیع می باشد.
اسلاید 4 :
جـلسـه اول
اسلاید 5 :
مـقـدمـه
اسلاید 6 :
بهداشت در یک تقسیم کلی به دو نوع «بهداشت روانی» و «بهداشت جسمی» تقسیم می شود ولی آن ها همپوشانی های زیادی با هم دارند و بر یکدیگر بسیار تأثیر می گذارند.
بهداشت روان از آن جایی که رابطه مستقیمی با عملکرد فردی-اجتماعی دارد از اهمیت زیادی برخوردار است. این اهمیت باعث تدوین و اجرای برنامه های متعدد بهداشت روانی در سه بعد «پیشگیری»، «درمان» و «توانبخشی» می شود (به عبارتی پیشگیری اوّلیه، ثانویه و ثالث).
بهداشت روان صرفاً به معنای فقدان بیماری نیست بلکه منظور «بهزیستی»، «رفاه اجتماعی» و «سازش منطقی با مشکلات زندگی» می باشد.
اسلاید 7 :
ابـعـاد بـهـداشت روانـی
اسلاید 8 :
پیشگیری نوع اول (Primary prevention): هدف، ممانعت از شروع یک بیماری یا اختلال است.
پیشگیری نوع دوم (Secondary prevention): هدف، شناخت به موقع و درمان فوری و مناسب اختلال یا بیماری است.
پیشگیری نوع سوم: هدف، بازگرداندن و حفظ تمام یا قسمتی از توانایی های ازدست رفته به علت اختلال یا بیماری است (توانبخشی “Rehabilitation” و جلوگیری از بازگشت مجدد اختلال یا بیماری).
اسلاید 9 :
بـهـداشت روان از دیـدگـاه مـازلـو
اسلاید 10 :
روانشناسی انسانگرا، الگویی-فکری است که پس از اوج گرفتن روانکاوی فروید و روانشناسی رفتارگرا و به نوعی در پاسخ به آن ها شکل گرفت.
آبراهام مازلو، یکی از نام های بزرگ روانشناسی انسانگراست.
مازلو، تأکید به رشد انسان و شکوفایی توانایی های بالقوه انسان ها داشت. (انسان ها به رشد و بالفعل کردن توانایی های خود نیاز دارند).
روانکاوی فروید با تأکید بر دو مفهوم ناخودآگاه و تأثیر پاک نشدنی گذشته، تصویر نسبتاً بدبینانه ای از انسان ترسیم می کند. تصویری که در آن، شما بخش مهمی از خواسته ها و نیازها و رفتارهای خود را نمی فهمید، چون در ناخودآگاه ریشه دارد.
اسلاید 11 :
همچنین دوران کودکی گذشته و تأثیرش با شما باقی مانده و بخشی از توشه راه شما در زندگی است.
روانشناسی رفتارگرا هم انسان را موجودی کاملاً مکانیکی و ماشینی می دید که می توانید با مجموعه ای از پاداش ها و تنبیه ها، آن را به هر صورتی که بخواهید، شکل دهید.
در روانشناسی انسانگرا، تنها در جستجوی شفای بیماران نیستیم بلکه به دنبال بهبود وضعیت انسان های سالم نیز بایستی باشیم.
اسلاید 12 :
هـرم مـازلـو- سلـسلـه مـراتـب نـیـازهـای انـسـان
اسلاید 13 :
مازلو معتقد است که بهداشت روان در حصول خودشکوفایی است. در این نظریه، نیازهای آدمی در پنج طبقه قرار داده شده اند که به ترتیب عبارتند از:
(1) نیازهای زیستی و فیزیولوژیک: مثل خوراک، پوشاک، مسکن و رابطه جنسی. این نیازها بیشترین سطح از هرم را پوشش می دهند؛ تا زمانی که این نیازهای اساسی برای فعالیت های بدن به حد کافی ارضاء نشده اند، عمده فعالیت های بخش در این سطح می ماند.
(2) نیاز به امنیت: نیاز به رهایی از وحشت و تأمین جانی.
(3) نیاز به تعلق و محبت: انسان موجودی اجتماعی است که نیاز به برقراری روابط معنادار با دیگران دارد.
اسلاید 14 :
(4) نیاز به احترام و عزت نفس: این احترام قبل از هر چیز نسبت به خود است و سپس قدر و منزلتی که توسط دیگران برای فرد حاصل می شود.
(5) خودشکوفایی: یعنی شکوفاکردن تمامی استعدادهای بالقوه آدمی.
لازم به ذکر است به طبقه بندی مذکور، دو نیاز «دانستن» و «نیاز به زیبایی» نیز اضافه شده است.
اسلاید 15 :
تـعـریـف بـهـداشت روان از دیـدگـاه فـرویـد
اسلاید 16 :
براساس دیدگاه فروید، شخصیت از سه قسمت نهاد (ID)، خود (Ego) و فراخود یا فرامن (Super ego) تشکیل شده است.
نهاد: ابتدایی ترین بخش شخصیت که از لحظه تولد وجود دارد و در پی ارضای تکانه های زیستی مثل غذا، آب و غریزه جنسی و. است. (کسب لذت بدون توجه به قوانین).
خود: کودک همراه با پیشرفت یادگیری، واقعیت های جامعه را هم می پذیرد و بخش جدیدی از شخصیت بنام خود پدید می آید. خود، تابع اصل واقعیت است و براساس عقل و منطق و تفکر، عمل می کند.
فراخود: باید و نبایدهای محیطی کم کم در فرد درونی می شود و جزئی از شخصیت فرد می گردد. فراخود از دو بخش «وجدان» و «من ایده آل» تشکیل شده است.