بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
جريان شناسي سياسي
سه جريان سياسي
مشروطه تا انقلاب اسلامي
اسلاید 4 :
مشروطه
1361
1368
1389
سه
جريان
سياسي
مذهبي
راست
ليبرال
چپ
ماركسيست
تقسيم به
دو جناح
راست
اختلاف نظر در
ديدگاههاي اقتصادي
كاهش شديد حضور در صحنه
دستگيري / فرار از كشور
تقسيم به
دو جناح
راست سنتي
راست مدرن
عدم تحرك تا1376
جبهه
دوم
خرداد
آغاز فعاليت
1376
اصولگرا
اصلاح
طلب
ملي مذهبي
اختلاف نظر در
ديدگاههاي سياسي
و فرهنگي
اسلاید 5 :
دو جناح چپ و راست خط امام
پس از حذف دو جریان راست لیبرال و چپ مارکسیست در سال 61
جریان خط امام به دلیل اختلاف نظر در دیدگاههای اقتصادی به دو جناح چپ و راست تقسیم شد
اسلاید 6 :
اختلاف نظر خط امام در دهه 60
جناح راست:
طرفدار اقتصاد آزاد
طرفدار فقه سنتی
جناح چپ:
طرفدار اقتصاد دولتی
طرفدار فقه پویا
اسلاید 7 :
احزاب چپ و راست خط امام :
-طیف چپ: به رهبری مجمع روحانیون مبارز، شامل: سازمان مجاهدین انقلاب، خانه کارگر، همبستگی، حزب اسلامی کار، مجمع اسلامی بانوان، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه ها، دفتر تحکیم وحدت، جمعیت زنان جمهوری اسلامی، انجمن اسلامی معلمان، مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، مجمع نیروهای خط امام و. بود.(کارگزاران سازندگی از 74 به بعد).
-طیف راست: به رهبری جامعه روحانیت مبارز تهران شامل: جمعیت موتلفه اسلامی، جامعه زینب، جامعه اسلامی فرهنگیان، جامعه اسلامی کارگران، جامعه اسلامی انجمنهای اسلامی اصناف و بازار، جامعه اسلامی نمایندگان مجلس، جامعه وعاظ و.
اسلاید 8 :
چهار خطري
كه امام راحل هشدار دادند
1- خطر بازگشت جريان ليبرال
2- خطر بازگشت جريان انجمن حجتيه
3- خطر تاثير پذيري خوديها از ضد انقلاب
4- خطر نفاق
اسلاید 9 :
لیبرالیسم
اسلاید 10 :
اصطلاح لیبرالیسم برگرفته از ریشه لاتینی Libre به معنای آزادی است.
لیبرالیسم (Liberalism) به آرایه وسیعی از ایدهها و تئوریهای مرتبط دولت اطلاق میشود که آزادی شخصی را مهمترین هدف سیاسی میداند. لیبرالیسم مدرن درعصر روشنفکری ریشه دارد.
لیبرالیسم بر اساس اومانیسم نهاده شده است.(فرد محوری در مقابل جامعه محوری و خدا محوری)
جریان لیبرالیسم در ایران در چهره ملی گرایی ظاهر شده است.
برخی لیبرال های ایرانی از نظر فردی مذهبی بوده ولی از نظر تفکرات سیاسی و اجتماعی تحت تاثیر لیبرالیسم غربی می باشند
لیبرالیسم
اسلاید 11 :
من به صراحت مي گويم ملي گراها اگر بودند به راحتي در مشكلات و سختي ها و تنگناها دست ذلت و سازش به طرف دشمنان دراز مي كردند. و براي اين كه خود را از فشارهاي روزمره سياسي برهانند‚ همه كاسه هاي صبر و مقاومت را يكجا مي شكستند و به همه ميثاق ها و تعهدات ملي و ميهني ادعايي خود پشت پا مي زدند. كسي تصور نكند كه ما راه سازش با جهانخواران را نمي دانيم ولي هيهات كه خادمان اسلام به ملت خود خيانت كنند! البته ما مطمئنيم كه در همين شرايط نيز آنها كه با روحانيت اصيل كينه ديرينه دارند و عقده ها و حسادت هاي خود را نمي توانند پنهان سازند‚ آنان را به باد ناسزا گيرند. صحيفه نور ج 20 صفحه 243 تاريخ: 67/4/29
امام خمینی(ره)
اسلاید 12 :
نهضت آزادی در 27 اردیبهشت 1340
اعلام موجودیت نمود.
اعضای هیئت موسس حدود 42 نفر بودند.
بازرگان: تشکیلات و پایه اصلی نهضت را با کسب نظر از آقای مصدق ریخته ایم .آقایان طالقانی، سحابی، منصور عطایی، آیه الله زنجانی ،حسن نزیه ، رحیم عطایی ، عباس سمیعی و اینجانب جزء هیئتی هستیم که از طرف هیئت موسس مامور تهیه مرامنامه و اصول کار نهضت شدیم.
بازرگان تاکید می کند که آیت الله طالقانی عضو نهضت بوده نه رئیس و نه گرداننده ، نه کسی که حق وتو داشته بلکه یک عضو ساده مثل سایرین . البته جزء موسسین هم بوده نه موسس درجه اول موسسی که دعوت شده بود . با استخاره آمده بود.( یاد نامه ابوذر زمان ص199)
نهضت آزادی
اسلاید 13 :
1- نهضت خدا پرستان سوسیالیست
2- جاما
3- جنبش مسلمانان مبارز (حبيب الله پيمان)
4- گروه روند جدائی (رضارئيس توسي)
5- گروه موحدین
6- ایران فردا (عزت الله سحابي)
7- حلقه کیان (سروش)
8- جامعه زنان انقلاب اسلامی (پیام هاجر) (اعظم طالقاني)
9- نهضت آزادی (ابراهيم يزدي)
10- جبهه ملي (دكتر باوند)
گروههای تشکیل دهنده ائتلاف ملی مذهبی
اسلاید 14 :
به حسب تقسیم فراکسیونهایشان که اساسا در تعارض با مواضع نظام می باشد ، چنین است:
الف- فراکسیون سوسیالیستهای خداپرست : حبیب الله پیمان ، خانم مرتاضی، دکتر قهاری، تولائی ، کاظمیان ، احمد احراری ، بهمن رضا خانی و ناصر هاشمی
ب- فراکسیون روند جدائی : رئیس طوسی ، رفیعی ، حمید نوحی ، محمدی گرکانی و محمد ملکی
ج- فراکسیون پراکتیکها : مهندس محمد بهزادی ، محمود عمرانی ، سعید درودی ، سعید مدنی ، وحید میرزاده ، حسن نژاد ، سیمین علوی و امیر رضائی
د- فراکسیون سوسیال دمکراتها (به رهبری عزت الله سحابی ): رضا علیجانی ، تقی رحمانی ، علیرضا رجائی ، هدی صابر، مسعود پدرام ، احمد زید آبادی و فاطمه گوارائی
ه- فراکسیون پیام هاجر : اعظم طالقانی و مهدی غنی
در این میان عزت الله سحابی ، شاه حسین محمدی اردهالی و محمد بسته نگار، شان خود را اجل دانسته و خود را منفرد می دانند.
فراکسیون بندی ملی مذهبی ها
اسلاید 15 :
1-نهضت خدا پرستان سوسیالیست : در دوران تفوق افکار مارکسیستی حزب توده به وسیله محمد نخشب و مهندس جلال الدین آشتیانی تاسیس شد بعدها درون این گروه انشعابی رخ داد و حزب جاما از آن متولد شد. (جنبش انقلابی ملت ایران)
2- جاما: در اوائل دهه چهل، گروه (جنبش انقلابی مردم ایران ( جاما توسط افرادی چون دکتر سامی ، دکتر حبیب الله پیمان و علی شریعتي بنیانگذاری شد. پس از انقلاب دکتر کاظم سامی و دکتر نظام الدین قهاری به فعالیت خود ادامه دادند ، فعالیت آنها در این مدت محدود به ائتلاف با گروهک تروریستی منافقین در انتخابات خبرگان و نیز کاندیدا کردن دکتر سامی در انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب وی به عنوان نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی بود. در سالهای اخیر نظام الدین قهاری از سوی این تشکل عضو گروه ملی – مذهبی هاست.
نهضت خداپرستان سوسياليست و جاما
اسلاید 16 :
3- جنبش مسلمانان مبارز : موسس و چهره اصلی این گروه دکتر حبیب الله پیمان می باشد که از موسسان گروه جاما بود. در سال 1356 تعدادی از عناصر نهضت آزادی به همراهی همفکرانی چون پیمان نشریه جنبش مسلمان ایران را منتشر کردند. در سال 1357 جزوه با عنوان جنبش مسلمان مبارز منتشر شد و در آن شدیدا به مهندس بازرگان حمله گردید. نهضتی ها در واکنش به این عمل، در بیانیه ای کار پیمان را حیله گرانه و منافقانه و متقلبانه توصیف کردند. پس از پیروزی انقلاب، پیمان با انتشار نشریه امت گروهی را به دور خود جمع کرد. گروهک جنبش مسلمانان مبارز همواره هم پیمان گروهک تروریستی منافقین بود. در سالهای اخیر بعضی از افراد گروهک مذکور در نشریه ایران فردا وابسته به عزت الله سحابی به کار خود ادامه دادند حبیب الله پیمان مدعی است اولین کسی می باشد که روش نافرمانی مدنی را علیه انقلاب اسلامی توصیه کرده است.
اسلاید 17 :
مير حسين موسوي (در جنبش مسلمانان مبارز)
اسلاید 18 :
موسوي كه بود؟------------------------------------------------------------------------ميِرحسين موسوی در سال 1320 در خامنه به دنيا آمد؛ پدر او تاجر چای بود و از اين رو او توانست تحصيلات خود را به راحتی سپری کند. در سال 1348 در حالی که به تازگی فارغ التحصيل شده بود
در نمايشگاه نقاشی زهره کاظمی (با نام مستعار زهرا رهنورد) با او آشنا و با وی ازدواج نمود. رهنورد خود آن دوران را اين گونه توصيف ميكند : در يكي از نمايشگا ههای نقاشی ام با همسرم آشنا شدم و بعد از چند روز به خواستگاری ام آمدند و من هم قبول کردم. دانشگاه هم که سرشار از شور و شر مبارزه با رژیم بود. سه دسته بودند، مذهبی ها، ملی گراها وكمونيست ها تمام فکر و ذکرم اين بود که رژيم شاه را براندازيم و رژيم خوبی بياوريم که آزاديخواه باشد. حالا چه رژيمی باشد اصلاً مهم نبود. در هر تظاهراتی هم شرکت مي كرديم. هم مارکسيستها، هم ملی ها و هم مسلما نها. خود من دريك فاصله کاملاً بی اعتقاد بودم. نه دين سنتی مادر و مادر بزرگم را قبول داشتم و نه هيچ چيز ديگر»
اسلاید 19 :
ميرحسين موسوي و زهرا رهنورد
عمده فعالیت سیاسی که از این زوج ثبت شده است شركت در نشست هايي بود
که در شرکت سمرقند برگزار مي شد. شرکت سمرقند شرکتی بود که میرحسین و دوستانش آن را تأسیس کرده بودند و هدف نشستهای آنها،اقدامات سیاسی و ابراز نظرات مخالف علیه رژیم شاه بود. عبدالعلی بازرگان، حسن آلادپوش و محبوبه متحدین از جمله مؤسسین نشستهای شرکت سمرقند بودند.
بعدها آلادپوش و متحدین که از اعضای سازمان مجاهدین خلق و در سال 1354 ماركسيست شده بودند در درگیری با ساواک کشته می شوند. همچنین در این دوران آنها به حسینیه ارشاد نیز رفت و آمد ميكنند به تعبیر زهرا رهنورد همه جا می رفتم اینجا هم رفتم. كاملا عادي اما به مرور از عقاید دکتر شريعتي متأثر شدند. با دستگیری دکتر شریعتی فعالیت آنها رو به کاهش گذاشت. در سال 1355 زهرا رهنورد به همراه دو فرزندش به امريكا مهاجرت کرد. میرحسین موسوي هيچ سندي در نزد ساواك نداشته است. موسوي با حبيب الله پيمان در يك نهاد فرهنگي فعاليت مي نمود و همين زمينه ساز حضور وي در حزب جمهوري اسلامي شد.
اسلاید 20 :
بررسی خاطرات هاشمی رفسنجانی نشان می دهد که او از مهمترین حامیان میرحسین موسوی برای ارتقا در حزب جمهوری اسلامی بوده است». پس از مخالفت اوليه شهید آیت با وزارت امورخارجه موسوی، هاشمی رفسنجانی به شدت به آیت اعتراض مي كندکه این مسئله سبب قهر شهید آیت از جلسات شورای مرکزی حزب می شود. بدین ترتیب با حمایتهای هاشمی رفسنجانی، موسوی در حزب جمهوری اسلامی ارتقا می یابد و سردبیری روزنامه جمهوری اسلامی را برعهده می گیرد. این سابقه سبب گردید که مجلس به او به عنوان وزیرخارجه دولت شهید رجا یی اعتماد نماید