بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
گرد و غبار، گازها و بخارات سمى عواملى هستند که باعث بروز عوارض ريوى مختلف مىشوند که عوارض خفقانآور، التهابي، سلى و پنوموکونيوزها از آن جمله هستند.
پنوموکونيوز که از دو لغت يونانى به نام پنومون (Penemon) يعنى ريه و کونيس (Conis) به مفهوم گرد مشتق شده است نوعى بيمارى است که در آن بافت ريه در اثر ورود گرد و غبار تغيير شکل يافته و دچار ضايعاتى مىگردد. نبايد تصور شود هر فردى که مدت کمى در محيط پر گرد و غبار کار کند دچار بيمارى پنوموکونيوز مىگردد.
اسلاید 2 :
چرا که مدت کار، شدت گرد و غبار، نوع گرد و غبار و بالاخره عيوب دستگاه تنفسى شخص در قبول يا رد آن مؤثر خواهد بود. موضوعى که بايد توجه داشت عمل تقويتکننده و يا خنثىکنندهٔ گردها نسبت به هم است. گاهى بعضى از گرد و غبارها اثر همديگر را تقويت و شروع بيمارى را تسريع مىنمايند مانند خاک رس که درجه ضرر و زيان غبار سيليس را در هوا کم مىکنند. مهمترين پنوموکونيوزهايى که شدت و تعداد مبتلايان به آن بيش از ساير بيمارىهاى ناشى از ذرات گرد و غبار مىباشند عبارتند از:
اسلاید 3 :
آسبستوز (Asbestosis)
آنتراکوز (Anthracosis)
سیدروز (Siderosis)
بریلیوز (Berylliosis)
اسلاید 4 :
آسبستوز پنوموکونيوزى است که در اثر استنشاق گرد و غبار پنبه نسوز بهوجود مىآيد. آسبستوز يا پنبه کوهى در لابلاى سنگهاى سخت و در اعماق زمين موجود است و داراى رشته يا فيبرهاى دراز و سفيد بوده و مقاومت زيادى به حرارت دارد. قابليت هدايت الکتريکى آن بسيار کم و به اين جهت مصارف الکتريکى فراوانى دارد. کارگرانى که در معادن و کارخانجات سازنده فرآوردههاى آسبستوز از قبيل لوله و نخهاى آسبست کار مىکنند در معرض ابتلاء به بيمارى مىباشند. از علائم بيمارى سرفه و نفستنگى مىباشد که در مراحل پيشرفته بيمارى با نارسايى قلب همراه مىباشد. ثابت شده است که زمان لازم براى بروز بيمارى آسبستوزيس بهطور متوسط ۹ - ۷ سال در گرد و غبار با غلظت زياد و ۲۵ - ۱۵ سال در غلظت کم مىباشد.
اسلاید 5 :
آنتراکوز به پنوموکونيوز ناشى از گرد و غبار ذغال اطلاق مىشود. ذرات ذغال از نظر بيوشيمى مواد بىخاصيت و بىاثر هستند، بدين علت توليد فيبروز نمىکنند فقط موجد عوارض ناشى از انباشتهشدن سلولهاى گرد و غبارى مىشوند متأسفانه آنتراکوز خالص نادر است و نزد کارگران معادن ذغال که معمولاً به آنتراکوز مبتلا مىشوند بهعلت وجود گرد و غبار سيليس در معادن، سيليکوز نيز بدان اضافه مىشود. تصاوير ريوى در اين صورت ستارهاى شکل و مشخص خواهند بود
اسلاید 6 :
که مخصوص اين عارضه مىباشند در حالى که تصاوير ريوى ناشى از سيليکوز خالص، ندولهاى گرد و محدود مىباشند که داراى حدود مشخص و واضح هستند. در آنتراکوز گاهى ضايعات شبهغدهاى بزرگ ديده مىشود که ممکن است مايع شدن آنها دفع اخلاط سياه رنگ و فراوانى را به شکل استفراغ بهوجود بياورند که ملانوپتيزى (Melanoptysie) ناميده مىشود. ملانوپتيزى گاهى با خونريزى از ريه و نفستنگى شديدى همراه است.
اسلاید 7 :
در بعضى از موارد کارگران معادن ذغالسنگ ضمن دچار شدن به آنتراکوز دچار بيمارى روماتيسم هم مىگردند و در اينگونه موارد علائم راديولوژيکى سينه کاملاً واضح است و به آن سندرم کاپلان گويند. چون اين موضوع بهوسيلهٔ پزشک انگليسى بهنام کاپلان گزارش شده بهنام سندرم کاپلان موسوم است که بعداً بهوسيلهٔ ديگران تائيد گرديده است.
اسلاید 8 :
هر گاه گرد و غبار آهن وارد ريتين شده و سبب بيمارى شوند به آن بيمارى سيدروز گويند. امروزه کارگران زيادى در اين صنعت مشغول کار مىباشند و کارگرانى که مدتها بدون مراعات اصول بهداشتى با گرد و غبار آهن کار مىکنند ممکن است دچار بيمارى سيدروز گردند. البته بيمارى سيدروز بيمارى بسيار خطرناک و ناراحتکنندهاى نيست و مىشود با درمانهاى مختصر و اوليه و تغيير شغل کارگر به درمان اميدوار بود.
اسلاید 9 :
عوارض بيمارى همان ناراحتىهاى ريه و قلب، تورم معده و رودهها و عدم اشتها و غيره مىباشد. در هر حال بايد دانست که بيمارى سيدروزيس يک نوع پنوموکونيوزيس خوشخيم است و گزارشاتى که شده بيشتر نزد کارگرانى بوده که با اکسيدآهن کار مىکردهاند.
اسلاید 10 :
بريليوز ناشى از استنشاق گرد و غبار بريليوم است که نام ديگر آن گلوسينيوم (Glucinium) مىباشد. اين پنوموکونيوز در شکل مزمن به آرامى آغاز شده و شروع به پيشرفت مىکند در مرحلهٔ استقرار، نفستنگى شديدى توأم با لاغرى زياد وجود دارد. در مراحل حاد بيمارى سرفه و نفستنگى شديدى همراه با سيانوز وجود دارد که در اغلب موارد قابل درمان هستند.