بخشی از پاورپوینت

--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----

اسلاید 1 :

عمليات تقطير

مقدمه: مايعــات گازي عبارتند از مواد سبك و سنگين هيدروكربوري كه همراه گاز از چاههـــاي گازخارج مي كردند . اين مواد با توجه به ميزان توليد و شرايط چاههاي گاز و ميزان برداشت از چاههاي گاز متفاوت مي باشند . مايعات گازي قابليت تبديل به مواد سبك تقطير و ميان تقطير را دارا بوده و قبلاً اين مايعات در اين پالايشگاه به عنوان سوخت دوم ديگهاي بخار استفاده مي شد و مقداري نيز به چاله هاي آتش هدايت مي گرديد و در ديگر مناطق با توجه به شرايط جغرافيايي منطقه تثبيت و يا صادر مي گرديد . اين مايعات با پالايش مناسب مي توانند ارزش افزوده مناسبي را به دست آورند و در بازارهاي جهاني طرفداران زيادي دارد . مايعات گازي نسبت به نفت خام داراي درصد بالايي از مواد سبك و ميان تقطير است و همچنين داراي مواد سنگين كمتري نسبت به نفت مي باشد . اين مايعات را مي توان به راحتي با سيستم فرآورش تقطير تبديل به فرآورده هاي با ارزشي مانند حلال (Solvent) بنزين خام يا نفتا (Naphtha)    نفت سفيد (Kerosene) و گازوئيل (Diesel) نمود . در راستاي رسيدن به اين هدف طراحي و ساخت واحدهاي تقطير مايعات نفتي از سال 1373 شروع شد .    

اسلاید 2 :

سيستم پالايش واحدهاي تقطير

  واحدهاي تقطير به صورت دو رديف موازي ساختــه شده اند و هر يك از واحدها داراي 1150 بشكه ( 183 متر مكعـب در روز ) در روز ظرفيــت پالايشي بوده و داراي تجهيزات زير مي باشد :

.1برج اصلي تقطير با 31 سيني به طول 29،1 متر و قطر 1219 و 914 ميليمتر

.2مبدلهاي خنك كننده هوايي

.3برج تثبيت نفتا به طول 6،71 متر و قطر 610 ميليمتر

.4برج تثبيت نفت سفيد به طول 11،67 متر و قطر 460 ميليمتر

.5سيستم مبدلهاي خنك كننده آبي جهت خنك كردن محصولات

.6كوره اصلي

.7دستگاه جوشاننده

.8سيستم هاي كنترلي و ساير امكانات جانبي

اسلاید 3 :

شرح فرآيند
1

.1مايعـات گازي پس از تثبيـت در تانك هاي خوراك به وسيله پمپ هاي P-310A,B&C به طرف واحد پمپ مي گردند . اين مايعـــات پس از عبور از كنتــــرل ولو FV-301 وارد سيني ششم برج تقطير مي گردد . مقـدار جريان مايعـات را مي توانيــم به وسيلــه FV-301 كنترل نماييم . پس از وارد شدن مايعات به سيني  ششم به دليل دمــاي بالاي اين سيني  بخارات ايجاد شده در اين ناحيه به سمت بالا و سيني هفتم حركت مي كنند و در روي سيني هفتم و ديـگر سيني ها با مايعاتي كه به سمت پاييــن جريان دارند تمـاس پيدا مي كنند و در نتيجه تركيبات داراي نقطه جوش بالا در بخار ميعاـن يافته و مايـــع مي شوند و تركيبات داراي نقطـــه جوش پاييــــن در مايـــع نيز بخـــار مي شونـد و به بالا حركت مي كننــد و اين عمــل روي همه سيني ها  تكـــرار مي شود . قسمتـــــي از مايعاتي كــــه روي سيني دهـــم جمــع مي شونـد از طريـــق يك لاين خــارج و به برج V-304 ( KEROSENE STRIPPER)  وارد مي شونــد . كنتــرل سطـح مايع برج بوسيله LV-305 كه در ورودي برج نصب شده كنترل مي گردد .

اسلاید 4 :

—به وسيله پمپ هاي P-303A/B بخشي از مايعات برج وارد مبدل E-305 شده و تا حدود 35 درجه سانتيگراد خنك مي گردد و سپس بعد از كنترل كننده جريان FV-308 به طرف مخازن فرستاده مي شود و مابقي مايعات وارد مبدل E-304 شده و با ديزل داغ تبادل حرارت داده مي شود تا بدين طريق دماي برج V-304 در حد نرمال نگه داري شود و مقدار FLASH POINT نفت نيز به حد استاندارد برسد. براي رسيدن به دماي مطلوب V-304 مي توانيم از كنترل كننده جريان ديزل عبوري از مبدل E-304 كه توسط TV-317 كنترل مي شود استفاده نماييم . بخارات و هيدروكربنهاي سبك كه در برج V-304 آزاد شده اند ، از بالاي برج خارج شده و از طريق سيني سيزدهم وارد برج V-301 مي شـود و با بخــارات اين سينــي مخلوط شــده و به طرف بالا مي رود . از سيني بيست و چهارم نيز نفتا خارج مي شود و توسط يك لاين به برج سرج درام نفتا (NAPHTHA SURGE DRUM) وارد مي شود . مقدار سطح مايع اين برج به وسيله كنترل  ولو LV-304 كه در ورودي برج نصب شده است كنترل مي گردد .

اسلاید 5 :

شرح فرآيند
3

—به وسيله پمپ هاي P-302A/B مايعات برج پس از عبور از مبدل E-303 و خنك شدن تا حدود 32 درجه سانتيگراد به طرف تانكهاي LOADING فرستاده مي شوند . مقدار جريان خروجي به وسيله كنترل كننده جريان FV-306 كنترل مي گردد و بخارات سبك نيز از بالاي برج خارج و از طريق سيني شماره بيست و ششم وارد برج V-301 مي شود . محصول حلال (SOLVENT) نيز با سرد كردن بخارات خروجي از برج V-301 به دســت مي آيد ، بديـن روش كه ابتدا بخـارات خروجــي از برج V-301 با فشار حدود 73/0 كيلوگرم بر سانتيمتــر مربع و دماي حدود 65 درجــه سانتيگراد از برج خارج و وارد مبدل هوايي E-301 شده تا خنك شوند . پس از مايع شدن وارد دريافــت كننــده بالا ســـري V-302 مي شوند . به وسيلـــه پمـــپ هــاي P-301A/B قسمتي از محصول پس از عبور از مبدل E-302 و خنك شدن تا حدود 32 درجه سانتيگراد به طرف تانكهاي بيرون پمپ مي شوند و قسمتي از حلال نيز به عنوان ريفلاكس از طريق سيني شماره سيو يكم وارد برج V-301 مي شود تا بتوانيم دماي بالاي برج را كنترل نماييم .

اسلاید 6 :

شرح فرآيند
4

—مقدار ريفلاكس به وسيله TIC-302 كه كنترل كننده دماي بالاي برج مي باشد كنترل مي شود . با توجه به اينكه جداسازي محصولات مايعات گازي بر اساس اختلاف نقطه جوش انجام مي گيرد و فشار نيز تأثير زيادي روي نقطه جوش دارد .لذا بايستي فشار مخزن V-302 دقيق كنترل شود . فشار اين مخزن به وسيله PIC-304 كه روي سه كنترل ولو تأثير دارد كنترل مي شود . چنانچه فشار V-302 بالا رود كنترل ولو شماره PV-304 B باز مي كند و گاز را به طرف مشعل هدايت مي كند كه در اين حالت PV-304C/A بسته است و اگر فشار كم شود در اين حالت PV-304 B بسته است و PV-304 A باز مي كند و مقداري از بخارات ورودي به مبدل هوايي را از مسير باي پاس به مخزن V-302 ه مي كند و چنانچه فشار تأمين نشود كنترل ولو PV-304 C باز مي كند و گاز سوخت (FUEL GAS) را به V-302 هدايت مي كند سطح مايع مخزن V-302 نيز به وسيله كنترل ولو LV-302 كنترل مي شود .

اسلاید 7 :

—به منظور جلوگيري از خوردگي لاين خروجي از V-301 و خنك كننده هوايي از كربنات سديم استفاده مي شود كه اين ممانعت كننده را مي توان تا مقدار 80 ليتر در ساعت به وسيله پمپ هاي تزريق كاستيك تزريق كرد . اين پمپ ها داراي دامنه قابل تنظيم بوده و مقدار تزريق نيز با توجه به مقدار خوراك و PH قابل تغيير مي باشد .محصول ديزل نيز از مايعات سنگيني كه در پايين برج V-301 جمع مي شوند به دست مي آيد . قسمتي از ديزل بعد از پمپاژ به وسيله پمپ هاي P-304 A/B وارد كوره شده و بعد از نرمال شدن دما مجدداً وارد قسمت پايين برج V-301 مي شود تا بدينوسيله دماي برج حفظ شود . مقدار جريان لازم براي كوره به وسيله كنترل ولوهاي FV-311 A/B كه در ورودي كوره نصب شده اند كنترل مي شود و مقدار دماي لازم نيز براي كوره از طريق TIC-329 و تنظيم گاز سوخت براي كوره تأمين مي شود . يك قسمت ديگر از ديزل توليدي بعد از پمپاژ وارد مبدل E-304 مي شود تا با تبادل حرارت با نفت سفيد حرارت لازم را براي V-304 فراهم آورد و بعد از خارج شدن از مبدل مجدداً به برج V-301 بر مي گردد . آخرين قسمت از ديزل بعد از پمپاژ به وسيله پمپهاي P-304 A/B به كولر E-306 وارد مي شود تا خنك شود و دماي آن تا حدود 50 درجه سانتيگراد پايين آورده مي شود و سپس به تانكهاي ذخيره ديزل ارسال مي شود . LEVEL برج V-301 نيز به وسيله كنترل ولو LV-301 كنترل مي شود .

اسلاید 8 :

 هدف واحد تقطیر مایعات گازی

.1جلوگیری از سوزاندن مایعات گازی منطقه

.2تبدیل مایعات گازی منطقه به محصولات با ارزش افزوده

.3کاهش آلودگی محیط زیست و جلوگیری از اتلاف انرژی

اسلاید 9 :

قسمتهای اصلی واحد تقطیر

.1برج تقطیر

.2کوره H-301

.3کولر هوایی E-301  و مبدلهای آبی

.4 STRIPPER نفت سفید

.5پمپها

.6سیستم تزریق کاستیک

اسلاید 10 :

برج تقطیر

—شامل 31 سینی بوده که سینی شماره 6 مربوط به ورودی خوراک و سینی های شماره 31 ، 24 ، 10 و پایین برج تقطیر بترتیب  محصولات حلال ، نفتا ، نفت سفید و گازوئیل بدست می آید .

—دمای بالای برج ( سینی 31) 67.5ºC  و پایین برج 334ºC  می باشد .

—هدف از برج تقطیر جداسازی محصولات بر اساس محدوده جوش ( BOILING RANGE ) آنها می باشد .

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید