بخشی از مقاله

چکیده

هدف از تولید و استفاده از پوشاک، علاوه بر پوشش بدن، ایجاد احساس راحتی در فرد و همچنین، ظاهر و شکل قرارگیری مطلوب، بربدن میباشد. به همین منظور، در تولید لباس از اجزایی به جز پارچه اصلی از جمله لایی چسب نیز استفاده میشود تا به عنوان تقویت کننده، شکل مورد نظر را در پوشاک ایجاد کند. بخوبی ثابت شده است نوع لایی چسب و زاویه قرارگیری آن نسبت به پارچه اصلی تأثیر به سزایی بر خواص مکانیکی پارچه لایی چسبدار دارد. لذا هدف از انجام این تحقیق مطالعه تأثیر نوع لایی چسب و زاویه قرار گیری آن نسبت به پارچه اصلی بر خواص آویزشی پارچه های لایی چسبدار فیوز شده میباشد.
در این تحقیق، یک نوع پارچه تاری پودی فاستونی - پارچه اصلی - و سه نوع پارچه لایی چسب - بی بافت-تاری پودی و حلقوی تاری - انتخاب گردید. سپس پارچه های لایی چسبدار در پنج زاویه متفاوت نسبت به راستای تار پارچه اصلی - صفر، 22/5، 45، 67/5 و 90 درجه - قرار گرفته و در شرایط 110 درجه سانتیگراد، فشار 2 بار و زمان 10 ثانیه، تحت عمل فیوزینگ قرار گرفتند. خواص خمشی و آویزشی پارچههای لایی چسبدار فیوز شده اندازهگیری و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه تحلیل آماری قرار گرفت.
نتایج آماری آزمون ANOVA نشان داد که نوع و زاویه قرار گیری لایی تأثیر معنی داری بر ضریب آویزش دارد. نتایج بدست آمده نشان داد با افزایش زاویه قرار گیری لایی تا زاویه 45 درجه ضریب آویزش کاهش و سپس افزایش مییابد. استفاده از پارچه لایی چسبدار حلقوی تاری با وزن بیشتر، بیشترین ضریب آویزش را ایجاد میکند. روند تغییرات ضریب آویزشی نسبت به سختی خمشی کلی پارچه خطی بوده و با افزایش سختی خمشی کلی ضریب آویزشی پارچه های لایی چسبدار افزایش مییابد.

-1 مقدمه

هدف از تولید و استفاده از پوشاک، علاوه بر پوشش بدن، ایجاد احساس راحتی در فرد و همچنین، ظاهر و شکل قرارگیری مطلوب، بر بدن میباشد. بدین منظور، در تولید لباس از اجزایی به جز پارچه اصلی نیز استفاده میشود. از مهمترین این اجزا لایی چسب میباشد. لایی چسب عمدتا در قسمتهایی از لباس مانند یقه، سرآستین، سرشانه مورد استفاده قرار میگیرد .[1] امروزه از لایی چسبدار با ساختمان بافت متفاوت نظیر تاریپودی، بیبافت و حلقویتاری استفاده میگردد 1] و.[2 لایی چسبها در عملیات فیوزینگ با اعمال حرارت وفشار درمدت زمان مشخصی به پارچه اصلی اتصال داده میشوند .[1] از سال 1970 تاکنون تحقیقات زیادی در زمینه پارچههای لایی چسبدار و خصوصیات مکانیکی آنها و ارتباط این خصوصیات با خصوصیات اجزای این پارچهها صورت گرفته است.

در سال 1971، شیشو1 و همکارانش [3] ارتباط بین خواص مکانیکی پارچههای لایی چسبدار با خواص مکانیکی اجزای آن - پارچه و لایی - را بهصورت تجربی و رگرسیون خطی بررسی کردند. در سال 2001، نوشیروانی [4]، تأثیر نوع لایی و زاویه قرارگیری آن نسبت به پارچه اصلی را بر خواص مکانیکی پارچههای لایی چسبدار مطالعه نمود. در سال 2004، شارما و همکارانش [5] اثر فیوزینگ لایی و نوع لایی چسب بر خصوصیات آویزش پارچههای لباسی را مطالعه نمودند. در سال 2004 گرساک2 و همکاران [6] با استفاده از مدلسازی به روش المان محدود به بررسی خواص آویزشی پارچههای لایی چسبدار پرداختند.

در سال 2007 نمیرانیان و همکاران [7]، با استفاده از روش آنالیز المان محدود رفتار خمشی پارچههای لایی چسبدار تحت بار گسترده را بر اساس مدل تیر یک سر گیردار شبیهسازی کردند. با توجه به مطالعات انجام شده نوع لایی چسب و زاویه قرارگیری آن نسبت به پارچه اصلی تأثیر بسزایی بر خواص مکانیکی پارچه لایی چسبدار فیوزشده دارد. لذا هدف از انجام این تحقیق، مطالعه تأثیر نوع لایی چسب و زاویه قرارگیری آن نسبت به پارچه اصلی بر خواص آویزشی پارچه لایی چسبدار فیوز شده میباشد.

-2تجربیات

در این تحقیق، از یک نوع پارچه فاستونی با طرح بافت تافته 55 - 45 - درصد پلیاستر- پشم - با وزن 190g/m2 و سه نوع پارچه لایی چسب - بی بافت-تاری پودی و حلقوی تاری - انتخاب گردید. سپس پارچه های لایی چسبدار در پنج زاویه متفاوت نسبت به راستای تار پارچه اصلی - صفر، 22/5، 45، 67/5 و 90 درجه - قرار گرفته و در شرایط 110 درجه سانتیگراد، فشار 2 بار و زمان 10 ثانیه، تحت عمل فیوزینگ با استفاده از ماشین فیوزینگ Gygli قرار گرفتند. ویژگیهای فیزیکی پارچههای لایی چسبدار فیوز شده در جدول - 1 - آمده است. آنگاه خواص خمشی پارچههای لایی چسبدار فیوز شده با استفاده از دستگاه شرلی براساس استاندارد در دو راستای تار و پود پارچه اصلی اندازهگیری و سپس طول و سختی خمشی کلی پارچه محاسبه گردید. سپس رفتار آویزشی پارچههای لایی چسبدار فیوز شده براساس روش کیوسیک و استاندارد BS 5058 مطالعه و ضریب آویزش آنها مطابق معادله زیر بدست آمد:

جدول:1 جدول ویژگی های فیزیکی پارچه های لایی چسبدار فیوز شده

 -3بحث و نتایج

خواص خمشی و آویزشی پارچه های لایی چسبدار فیوز شده در جدول - 2 - آمده است. بهمنظور تحلیل تأثیر زاویه قرارگیری و نوع لایی بر خواص آویزشی پارچههای لایی چسبدار فیوز شده از روش تحلیل آماری ANOVA دو عاملی و آزمون دانکن در سطح معناداری %5 با استفاده از نرمافزار آماری SPSS استفاده گردید و نتایج تحلیل آماری در جداول - 3 - و - 4 - آمده است.

جدول :2 نتایج ضریب آویزش و خواص خمشی پارچه های لایی چسبدار                            

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید