بخشی از مقاله

چکیده

این طرح با هدف تولید کود سیلیس دار از پوسته ی خارجی شلتوک برنج انجام شد. این پوسته یکی از پسماندهای کشاورزی است که دارای محتوای بالایی از سیلیس بی شکل است و بازیافت و مصرف آن در کشاورزی پایدار ارزشمند است. بدلیل کمبود و گران بودن کود سیلیسیم دار انجام این پژوهش کمک بسیاری به پیشرفت در کشاورزی کشور خواهد کرد. نمونه های آماری آزمایش شامل 6 تکرار از دو نسبت متفاوت از کود سیلیس تولید شده و 3 تکرار از خاکستر پوسته بیرونی شلتوک و 3 تکرار از فرم پودر شده آن و 3 تکرار از مخلوط خاکستر و پودر و همچنین 3 تکرار از غلظت یکسان کود تجاری سیلیس است. طبق آزمایشات انجام شده، کود ارگانیک تولید شده تاثیر معنا داری بر روی میزان سیلیس گیاه - برنج - گذاشته و در نهایت باعث بهبود ویژگی های فیزیکی آن می شود.

واژه های کلیدی: پسماند برنج، کود ارگانیک، سیلیس

مقدمه

ضرورت مصرف کودهای سیلیسیم دار برای برنج و تاثیر مثبت ناشی از مصرف این کودها در شالیزارهای کشور توسط محققین در سالهای اخیر به طور مکرر گزارش شده است. این در حالی است که کود سیلیسیمدار وارداتی و بسیار گران و کمیاب است. تولید این کود از منابع آلی و ارگانیک بررسی نشده است. با توجه به قیمت بالای کود شیمیایی سیلیسیمدار و نیاز برنج به این عنصر، انجام تحقیقات در این زمینه ضروری است. قابل دسترس بودن پسماندهای آلی حاوی سیلیس در کشور تولید و مصرف این کود را از نظر اقتصادی و اجتماعی توجیه می کند. پسماند گیاهان انباشتگر سیلیسیم مانند برنج دارای مقادیر زیادی سیلیسیم است که میتواند به چرخه تولید برنج برگردد. گزارش شده است که پوسته بیرونی شلتوک حدود 10درصد سیلیس به فرم اکسید سیلیسیم دارد ولی سیلیسیم به این فرم برای گیاه قابل جذب یا استفاده نیست و باید به فرم قابل جذب درآید.

استان گیلان 230000 هکتار اراضی شالیکاری دارد که بطور متوسط از هر هکتار شالیزار 4 تن شلتوک بدست میآید. پوسته بیرونی 20درصد وزن شلتوک را به خود اختصاص میدهد و 10درصد وزن پوسته خارجی شلتوک سیلیس است. به این ترتیب حدود 18000 تن اکسید سیلیس از کل شلتوک تولیدی استان قابل استحصال است.بطور کلی تاثیر سیلیس در گیاه برنج را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد: -1 ایجاد مقاومت به خوابیدگی - ورس - و تنش خشکی -2 تاثیر مثبت بر برخی از آنزیم ها که در فتوسنتز برنج شرکت دارند -3 کاهش پیشرفت برخی از بیماری ها در برنج-4 افزایش مقاومت برنج به آفات مانند کرم ساقه خوار برنج

مواد و روشها

-1 تهیه پوسته خارجی شلتوک برنج - فل - 1-1 پودر کردن فل برنج و گذراندن آن از الک 200 مش

-2 تهیهی سنگ دولومیت از سازمان صنعت,معدن و تجارت استان 1- 2 پودر کردن سنگ دولومیت

-3 تهیه پتاسیم کربنات

-4 مخلوط کردن مواد با یکدیگر و ایجاد گرانول دراین مرحله پس از ساخت گرانول های با نسبت های مختلف از پودر فل, سنگ دولومیت و محلول پتاسیم کربنات و ملاستبه عنوان مادهی چسباننده - شکل - 1، این نتیجه دریافت شد که برای ساخت کودهای گرانول شدهی مقاوم مقدار 2 گرم پودر فل و مقدار 0,5 گرم از سنگ دولومیت باهم مخلوط شوند 10 گرم از پتاسیم کربنات جامد در مقدار 2 میلی لیتر آب مقطر حل شده وبه مخلوط فوق اضافه شود.

-5 تعیین میزان سیلیس نمونه

نتایج و بحث

با توجه به نتایج بدست آمده از مقایسات، تیمار حاوی کود سیلیس دار پوسته خارجی شلتوک برنج دارای وضعیت فیزیکی - طول ساقه ، تعداد برگ گیاه، رنگ و میزان استقامت - بهتری - شکل - 2 نسبت به تیمار خاکستر و پودر، مخلوط آن دو و همچنین کود تجاری سیلیس بود. - شکل - 3

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید