بخشی از مقاله
چکیده
سد گرمیچاي در شمال شرق شهرستان میانه، و به منظور تامین آب شرب شهرستان مذکور و آبیاري بیش از 3500 هکتار از زمین هاي پایاب در حال احداث می باشد. سیستم تونل انحراف سد مذکور به طول 420 متر و قطر 5/5 متر در داخل سنگ هاي میکاشیست و تراکی آندزیت حفر شده است. نتایج این بررسی نشان داده که توده سنگ هاي مسیر تونل انحراف، از نظر درجه انفجار جزء سنگ هایی با درجه انفجار بالاهستند. سرعت حفاري که براي این نوع سنگها بین 1/9 – 2/7 متر در روز محاسبه شده می تواند جهت موارد مشابه مدنظر مهندسین طراح قراربگیرد.
مقدمه
مقاومت سنگها مستقیماً در ارزیابی قابلیت حفاري توده هاي سنگی به روش انفجاري مؤثر می باشد. سایر ویژگیهاي مکانیکی سنگ از قبیل کشسانی، مومسانی و شاخصهاي فیزیکی مانند سختی نیز در چگونگی انجام حفاري و نرخ نفوذ ماشین هاي تونلبري مانند TBM نقش مهمیایفا میکنند. انفجار پدیده اي است که بصورت ناگهانی در سنگ رخ میدهد. این پدیده معمولاً در نقاط پر تنش و در اعماق زیاد اتفاق میافتد.
بنابراین کنترل هاي ژئومکانیکی در نواحی معدنی و اطراف فضاهاي زیرزمینی مهمترین عامل براي درك بهتر شرایط انفجار و انجام تونلبري در تودههاي سنگی میباشد. لذا توجه به اهمیت این موضوع موجب کاهش هزینه و تسریع عملیات حفاري خواهد شد. در این مقاله نقش خصوصیات فیزیکی و شاخص هاي مکانیکی توده سنگهاي مسیسر تونل انحراف سد گرمی چاي در چگونگی انجام حفاري و سرعت آن مورد بررسی قرار گرفته است.
زمین شناسی مسیر تونل
با تهیه و مطالعه مقاطع میکروسکوپی نمونه هاي سنگی برداشت شده از ناحیه مشخص گردید که، میکاشیستها و تراکی آندزیتها عمدهترین واحدهاي سنگی مسیرتونل انحراف را تشکیل میدهند. این سنگها در بیرونزدگیهاي موجود در ناحیه قابل رویت میباشند. با توجه به حضور و گسترش سنگهاي ضعیف در مسیر تونل، مانند میکاشیستها و همچنین بررسی دقیق توده سنگهاي موجود در ناحیه، واحد هاي سنگی مسیر تونل به بخش هایی با ساختارهاي مشابه از هم جدا, سپس درجه انفجار و سرعت حفاري در این واحدها مورد مطالعه قرار گرفته است