بخشی از مقاله
چکیده
بلور پتاسیم دی هیدروژن فسفات - KDP - خالص و همراه با %3 افزودنی L-Leucine از محلول آبی به روش تبخیر آهسته رشد داده شد. سپس اثر این افزودنی بر خواص فیزیکی بلور KDP توسط روش های طیف سنجی پراش ایکس - XRD - و طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ - FTIR - بررسی گردید. نتایج نشان داد که ساختار بلورهای رشد یافته تتراگونال است. همچنین مشاهده شد که افزودنی به شبکه بلور وارد نشده است.
مقدمه
بلور پتاسیم دی هیدروژن فسفات - KDP - با فرمول شیمیایی یک ماده محلول در آب بوده و دارای ضریب حلالیت مثبت می باشد .[1] بلور KDP یک بلور شفاف شبه آلی است و دارای محور تقارن چهار گانه می باشد به این معنا که با یک چرخش 2 /4 حول محور تقارن، یاخته بلور به حالت اولیه اش باز می گردد .[2] کاربردهای گسترده این بلور توجه بسیاری از محققان را در زمینه ی رشد بلور به خود جلب کرده است، به طوری که تاکنون بلور KDP به روش های متنوع با افزودنی های گوناگون رشد داده شده است. رشد بلور پتاسیم دی هیدروژن فسفات - KDP - تاریخی طولانی دارد که به دلیل ویژگی های پیزوالکتریکی و اپتیک غیر خطی خوب آن می باشد. از این حیث اغلب به عنوان یک معیار برای توصیف پاسخ های اپتیک غیر خطی سایر نمونه های بلوری به کار می رود .[1] با این که بلور KDP در دمای اتاق از خود خاصیت پیزوالکتریک نشان می دهد اما فروالکتریک نمی باشد. اگر دما به زیر دمای کوری کاهش داده شود، بلور به فاز فروالکتریک تغییر می یابد و در دمای 123 کلوین ساختار آن به اورتورومبیک تغییر می یابد. در فاز پیزوالکتریک بلور به ساختار بلوری تتراگونال می رود .[3]
بلورهای KDP به علت ویژگی هایی مانند شفافیت در یک ناحیه وسیعی از طیف های نوری - محدوده ی فرابنفش و مرئی - ، استحکام و مقاومت در برابر آسیب پرتو لیزری توان بالا، بازده غیر خطی نسبتا بالا، قابلیت رشد به اندازه های بزرگ و پرداخت آسان آن جزء معدود بلورهایی است که به عنوان مولد هارمونیک دوم در کاربردهای لیزری سوئیچ های اپتوالکتریک استفاده می شود .[6-4] انجام آزمایش رشد بلور KDP خالص برای تهیهی محلول اشباع با استفاده از منحنی حلالیت مقدار لازم از پودر KDP - مرک آلمان - با درجهی خلوص بالا، توسط ترازوی دیجیتال با حساسیت 0/01 گرم وزن گردیده و پودر به کمک همزن مغناطیسی قابل کنترل، در 300 cc آب دو بار تقطیر در دمای اتاق حل گردید. سپس محلول اشباع توسط کاغذ واتمن فیلتر شده و به درون ظرف ریخته و دهانهی آنبا سلفون کاملاً پوشانده شد. چند روزنه ریز بر روی سلفون ایجاد گردید و آنگاه ظرف حاوی محلول اشباعدر جایی کاملاً آرام و بی تنش به منظور شکل گیری بلور دانه ها قرار داده شد. پس از گذشت حدود دو هفته بلور دانه های شفافی تولید گردید. شکل 1 چند بلور رشد یافته KDP خالص را نشان می دهد - طول هر مربع 1 سانتی متر می باشد - .