بخشی از مقاله
خلاصه
با توجه به آلودگیهای زیست محیطی رویه آسفالتی و همچنین مقاومت کم، میتوان از رویه بتنی به عنوان جاگزین استفاده کرد. دورههای کوتاهتر تعمیر و نگهداری رویه آسفالتی یک نقطه ضعف برای آن محسوب میشود. امروزه در فاز مطالعاتی و طراحی یک پروژه عمرانی، برآورد هزینه اولین مسئله میباشد اما نباید آن را به تنهایی در نظر گرفت. در کنار آن مسائلی همچون توسعه پایدار شهرها، آلودگی زیست محیطی، افزایش بهرهوری سوخت و ایمنی نیز باید در نظر گرفته شود. همچنین در کنار این پارامترها بایستی به زیباییشناسی محیط نیز توجه شود. توجه به مسائل زیست محیطی و توسعه پایدار در کشورهای پیشرفته بسیار حائز اهمیت میباشد. با توجه به اینکه کشور ما یک کشور در حال توسعه است، توجه به توسعه پایدار و افق چندین ساله برای مسائل عمرانی امری بسیار ضروری میباشد.
.1 مقدمه
براساس سرشماری سال 2010، 83 درصد از 308 میلیون جمعیت ایالات متحده در مناطق شهری هستند و در این مناطق با جمعیت 50 هزار نفر در هسته مرکزی شهر زندگی می کنند. تعداد جمعیت ساکن در مناطق شهری و حومه در حال افزایش است در حالی که در مناطق روستایی در حال کاهش می باشد ، در نتیجه باعث افزایش تراکم جمعیت میشود. افزایش تراکم جمعیت دو اثر مثبت و منفی نسبت به حمل و نقل دارد به این معنا که مسافت سفرهای شهری بسیار کم است در نتیجه مصرف سوخت کاهش می یابد اما منابع قابل توجهی باید به شهر انتقال یابد که باعث ترافیک و اثرات آن میشود.
شرق غالباً با مناطق حومه شهر محصور شدهاند که به علت فاصله های بسیار زیاد رفت و آمد بسیار ناچیز است که از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و هزینه های زیست محیطی خصوصا زمانی که ترافیک برای نگهداری راه به تاخیر افتاده باشد ، مفید می باشد. شهرها به مقدار قابل توجه زیرساخت شامل روسازی، پیاده رو و ... نیاز دارند. روسازی عنصر کلیدی در این زیرساخت می باشد. به طور تقریبی سطح روسازی برای سفر و پارک کردن برای 29 تا 39 درصد از سطح زمین در مناطق شهری را اشغال میکند. تاخیر کاربران نگرانیهای ایمنی و هر چیزی که نقش زیبایی در طراحی بازی میکند در برنامه ریزی این طرح، موثر میباشد.
بتن میتواند رنگی باشد و میتواند برای محوطه سازی، پیاده رو استفاده شود و می تواند در مسیرهایی که عبور و مرور در آن زیاد می باشد و جریان ترافیک کم است مورد استفاده قرار گیرد. این نوع روسازی محیط هایی فراهم میآورد که عابران پیاده بیشتر از آن لذت میبرند. علاوه بر این روسازی بتنی میتواند تاثیر گذار در بافت باشد برای کمک به کاهش سر و صدا که میتواند محله ای آرام را مهیا سازد.
.3 محیط شهری
یک راهکار رشد پایدار ساختوساز درمناطق متراکم جمعیت با هدف بهبود یا بازسازی ناحیههای موجود میباشد. مناطق توسعه نیافته دارای کمبود هستند و مصرف زمین برای روسازی، پل ها و ساخت و ساز، مقدار زمین را کاهش می دهد و در غیر اینصورت برای کشاورزی و زیستگاه های وحشی زمین، در دسترس نخواهد بود. سازه های بازسازی نشده مرکز شهر قابلیت اضافه شدن به مسیرهای مسیر دوچرخه و پیاده رو و همچنین قابلیت رانندگی را کاهش میدهد.
در مقایسه با مناطق روستایی ، مناطق شهری برای پیاده روی عابر پیاده مناسب هستند زیرا کسب و کار و خدماتی مانند خدمات عمومی ، مدارس ، بانک ها فاصله سفرها را بسیار کوتاه میکند. شهرهای بزرگ معمولا دارای ساختار جایگزین برای حمل و نقل می باشند؛ مترو، تراموا، انواع اتوبوس های عمومی و منوریل که مسافت سفر با اتومبیل را کاهش میدهند. تمام این ویژگی ها شهرها را برای زندگی مطلوب و پایدار تر میسازد. اما این ویژگی شهر ها را برای تغییرات محیط حساس تر می کند زیرا حتی کوچکترین اختلال در جریان ترافیکی با توجه به ساخت و ساز بر تعداد بسیار زیادی از مردم مناطق روستایی تاثیر می گذارد.
.3 روشنایی مصنوعی
مزایای در استفاده از روسازی بتنی وجود دارد . بتن رنگی میتواند دید در شب را بهبود بخشد در حالی که نیازهای نور مصنوعی را کاهش می دهد و بنابراین باعث کاهش مصرف انرژی میشود. محققانی در سال 2001 نشان دادند که روسازی بتنی نیاز کمتری به نور در طول جاده نسبت به روسازی آسفالتی برای رسیدن به همان میزان نور دارند. [1] در یک تحقیق مشابه در سال 2005 ، در مورد تاثیر روسازی شفاف بر مقدار نوردهی برای پارکینگها تحقیق کردند. آنها در تحقیق شان روسازی بتنی و آسفالتی را برای 4 راه مختلف مقایسه کردند:
. مجموع نور از یک سطح منعکس میشود
. رابطه مشخصات سطح شفاف و قدرت توزیع نور لامپ
. سطح و دید سیستم روشنایی معموا پارکینگ
. روشنایی معادل دو سیستم برمبنای ولتاژ مختلف لامپ و تعداد وسائل
نتیجه این تحقیق نشان داد که به طور میانگین ، روشنایی سطح بتنی 1,77 برابر سطح آسفالت می باشد و توزیع روشنایی یکنواختتری دارد. [2] در مناطق شهری سیمان فتوکاتالیتی گزینه بادوام تری برای کمک به نگهداری روشنایی سطح راه می باشد. سیمان فتوکاتالیتی در حال به دست آوردن ترکیبات جدید و استفاده در سیستمهای شهری می باشد. استفاده از سیمان فتوکاتالیتی در مجسمه های بتنی شهرگیت و همچنین پل بازسازی شده در بودیک، نشان داد این روش تکنولوژی جدیدی برای ساخت شهرها می باشد. اما اخیرا استفاده روسازیهای بتنی با استفاده از سیمان فتوکاتالیتی کاربردهای نظیر خود تمیز شوندگی، حفظ بازگشت تابش خورشید و افزایش دید برای مدت طولانی را دارد در حالیکه نسبت به سیمان پرتلند گران تر می باشد اما نیاز به تعادل بین هزینه های افزایش یافته و کاهش اثرات محیط زیست راباید در نظر گرفت.
.4 افزایش بهرهوری سوخت
یک راه برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در روسازی های بتنی استفاده از مواد سیمانی مکمل میباشد. در بازسازی پل l-35w مقدار سیمان های استفاده شده به شرح زیر میباشد: سیمان پرتلند: %15 خاکستر: %18 سیمان سرباره: %67 این محتوا SCMبتن اثر باقیمانده کربن را کاهش می دهد. انرژی مصرف شده در اثر ماشین آلات اجرای روسازی ،اثر متقابل قابل توجهی بر چرخه حیات دارد. این اثر هرچند برای مناطق شهری بسیار ناچیز می باشد اما در اجرای یک سیستم پایدار بسیار حائز اهمیت میباشد. در شکل زیر در ژاپن سیمان فوتوکاتالیتی در پیاده رو منظره زیبایی را ایجاد کرده است. همچنین کاهش آلودگی هوا را هم به دنبال دارد. اثربخشی سیمان فوتوکاتالیتی ادامه دارد و انتظار می رود در مناطق شهری استفاده شود.