بخشی از مقاله
چکیده
اسلام دین کاملی است که برای تمام نیاز های آشکار و پنهان بشر برنامه و شیوه کار ارائه نموده است. گاهی بر مسلمانان به ویژه بر شیعیان تهمت می زنند که اسلام، دین غم و افسردگی است و شادی و نشاط که از نیاز های روحی انسان است در این دین حرام شده است. در حالیکه قرآن ،زندگی با نشاط را نعمت و رحمت خدا دانسته و کسانی که آن را حرام می پندارند سرزنش کرده است.
هدف من از ایجاد این اثر، موضوع فراگیر خوشی و شادمانی، موضوعی که برای طبقات مختلف جامعه اعم از فقیر و غنی وجود دارد این است که با استفاده از آیات قرآن و احادیث پیشوایان دین به روشن کردن این مطلب کمک کنم و هم چنین تاثیرات شادی و نشاط را بر دیگران وسلامت جسمانی، از دیدگاه سبک زندگی اسلامی مورد بررسی قرار داده ام تا الگویی مناسب ارائه داده باشم و این پژوهش به روش کتابخانهای و با استفاده از متون موجود انجام شده است؛ در مرحله بعد ، پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات تصفیه شده ، ارزیابی و نتیجه گیری ارائه شده است و لازم به ذکر است که در این باره اطلاعات جامعی نیافتم و مطالب به صورت پراکنده بود.
نتایجی که به دست اوردم این است: پیام دین به انسان ها این است که راه نجات از اضطراب، دلهره و نا امیدی ؛ ایمان به خدا و ذکر اوست. ضرورت شادی و نشاط در زندگی بشر با کمک روایات و احادیث اهل بیت - ع - اثبات شده است.
.1مقدمه:
در لغت نامه ده خدا ، در ادامه لغت شادی چنین امده است : » حالت مثبتی که درانسان به وجود می اید و در مقابل غم واندوه قرار دارد . « دهخدا در همین کتاب ، شادی رابه شادمانی ، خوش حالی ، مسرت، نشاط و طرب تعریف کرده است . هم چنین توضیح می دهد شادی حالتی است که در مقابل سوگ قرار دارد ومعمولا منجر به رفتاری می شود که به ان حالت ، شادی کنان گفته می شود؛ یعنی فرد درحال شادی کردن است
در قرآن کریم واژه فرح و مشتقات آن 22 بار و واژه سرور و مشتقات آن 3 بار آمده است. راغب اصفهانی میگوید: در زبان عربی واژه فرح به معنای لذت زودگذر بهکاررفته و بیشترین کاربرد آن نیز مربوط به لذت های بدنی و جسمی است؛ همچنین فرح در قرآن بیشتر برای شادیهای مذموم بهکاررفته که ناشی از نیروی شهوانی و لذت بدنی تؤام با خرسندی است.
برآیند برداشت های اندیشمندان مسلمان از شادی ، ان است که واژه های سرور ، شادی ، نشاط ، فرح و شادمانی ، دستهای از عواطف ارزشمندی هستند که خداوند به منظور حفظ بقای انسان در وجود او نهاده است .ارمغان دین برای بشر شادی ، بهجت وسرور به معنای واقعی وعمیق ان است . دین ، هم بشر را با شادی واقعی اشنا کرده و هم راه رسیدن به ان وبهره مندی کامل از ان را پیش روی او نهاده است . نگاهی گذرا به تعالیم دینی نشان می دهد ، شادی و سرزندگی از اثار ایمان مذهبی است ، چرا که مذهب بر زمینه های پیدایش شادی سفارش کرده ونشانه هایش را ستوده است.
نداشتن نگرانی و اضطراب و غم و اندوه و رسیدن به اطمینان قلبی اساس هرنوع شادی است ، و این ممکن نیست مگر باایمان به قدرت مطلقی سر چشمه همه نیکی هاست .شادی ، رفتاری است که باعث انبساط خاطر فرد می شود و از نیاز حیاتی که سلامتی عاطفی اورا به دنبال دارد ، حکایت میکند .در اسلام شادی حالتی ابتهاج ونشاطی است که تحت تاثیر عوامل مختلف بر انسان عارض می شود ک دران حالت ، روح انسان به درجه رضایت وگشایش می رسد از نظر اسلام، شادی ، ادمی را از تنبلی رهانیده و سرزنده و سرحال می سازد
شادی و نشاط یکی از نیازهای اولیه فطری و ضروری انسان به شمار می آید و از هیجانات بنیادی انسان است که نقش تعیین کننده ای در تأمین سلامت فرد و جامعه دارد. روح امید و تلاش و پیشرفت در پرتو یک زندگی شاد و با نشاط است. اسلام دینی است که به تمام نیازهای فطری و طبیعی انسان توجه کامل داشته است. از این رو به شادی و نشاط و شاد زیستن سفارش نموده و آن را امری ضروری برای حرکت به سوی کمال می داند. اگر در زندگی پیامبر اسلام نگاه کنیم، می بینیم که با آن جایگاه بالا و آن همه بزرگی، بسیار متواضع، با نشاط و شادان است و با کلام نمکین خود دیگران را شاد می سازد با یاران و خانواده اش گشاده رو است.
شادکامی میتواند انسان را برای ادامه زندگی به راه های بهتر راهنمایی کند ؛ زیرا هیجان مثبت ناشی از شادکامی به مسئله گشایشی موفق و درنگ بیشتر در زندگی منجر می شود؛ همچنین شاد کامی اثر های مثبتی بر ادراک ، شناخت وتعامل اجتماعی دارد و در افزایش خلاقیت و عمر طولانی نیز مؤثر است.
.2متن اصلی:
.1-2اصالت شادی
اما در این میان آن چه اصالت و شرافت دارد شادی است. بدان معنا که اساس خلقت و فطرت بر شادی نهاده شده است. اگر اندوهی هم باشد، اندوهی عارضی و گذراست .
هرچند غم و شادی هر دو ملازم انسان اند ،ولی آنچه اصالت دارد شادی است. فطرت انسان همیشه به دنبال شادی و در جست و جوی شادی بوده است. از آرزوهایی که انسان در صدد زدودن غم است
.2-2غم و شادی
غم و شادی از حالات انسان است که در فراز و نشیب ها و در رویدادهای مختلف زندگی گریبانگیر او خواهد بود و از لوازم و حالات جدایی ناپذیر نفس آدمی است. اصلا زندگی بدون غم و شادی معنا مفهومی ندارد.
برخی پدیده ها موجبات نشاط و شادی انسان را فراهم می سازند و برخی دیگر انسان را در غم واندوه خویش فرو می برند.
این حالت که در برابر هم قرار دارند و همدیگر را نفی می کنند، نه به طور مطلق ممدوح و پسندیده است و نه به طور عام مذموم و ناپسند است.حسن و قبح هریک به مورد و انگیزه ی آن بستگی دارد. چه بسا شادی هایی که منشا آن جهالت و نادانی است سرانجامی جز شقاوت و بدبختی نصیب انسان نمی سازد و چه غم هایی که در دل خود یک دنیا شادی و شاد کامی به همراه می آورد.
.3-2 دنیای صنعتی خنده و شادی
عوارض رو به تزاید زندگی ماشینی که درحال بلعیدن همه ی احساسات،هیجانات،انسانیت و سلامتی انسان امروز است ،غیر قابل کتمان می باشد.اضطراب های فکری وتنش ها نیز از مشکلات جدی انسان عصر تکنولوژی است
نظام سلطه، تصمیم گرفت تا معادلات را بهم زده و این بار با ترفند دیگر و به اصطلاح با خوش خدمتی به بشریت ، تا حدودی جبران خسارت نماید و لذا دست به کار شدند و با تاسیس کمپانی های جدید، اقدام به یک نوآوری های جالب نمودند. رژیم لاغری به شیوه خندیدن یا به عبارت دیگر، خنده ی صنعتی طراحی نمودند. . - خدائی، خدایا چگونه شاد باشم ؟
ژاپنی ها نسبت به مردم غرب مردمی عاطفی تر و احساسی تر هستند، در این امر پیش قدم شده ، بنگاه هایی را برای خندیدن و خنداندن تاسیس کردند.در اروپا و آمریکا نیز کمپانی هایی با تولید فیلم های کمدی و طنز، با قصد خیر خواهانه و البته جیب پر کن و سود آور، زودتر از ژاپنی ها دست به کار شدند خلاصه از مدارس آموزش خنده گرفته تا کارناوال های خیابانی و تولید انواع شادی کننده های سمعی و بصری ،با صرف هزینه های میلیاردی در حال تلاش و تحقیقند تا انسان غم زده ،اندوهگین و عصبانی عصر سرعت و شتاب را شاد نمایند .جل الخالق؛ روزی با مغز های الکلی تصمیم می گیرند تا اشرف مخلوقات را همانند بادکنک باد کرده چاقی ،نماد قدرت و ثروت جلوه دهند و روزدگر با دستور رژیم های آنچنانی حتی با تجویز رژیم خنده او را لاغر می کنند و پژوهشگرانی را وارد میدان می کنند که می گویند:»خندیدن به همراه قهقهه به عنوان رژیم مفید در کاهش وزن افراد توصیه می گردد«