بخشی از مقاله
چکیده
مهدی اخوان ثالث - م. امید - از شاعران بزرگ معاصر ایران است که دغدغه های نظری او درباره ی شعر و شاعری ستونهای کاخ عظیم شعرش هستند.
هدف این مقاله درک جهان بینی و بینش اخوان، هنر اخوان در تلفیق زبان و مکتب خراسانی و قالب نیمایی با نگاهی اجمالی به دیدگاه های اخوان در مورد شعر و نیز دیدگاه برخی معاصران در مورد شعر اخوان.
اخوان ثالث در شعر نو و قوالب آزاد نیمایی درخشش قابل توجهی دارد و واسطه ای است میان جریانات محیط با شعرش. یعنی شعر او هم فرم دارد هم زبان جا افتاده و هم محتوای قابل تعمق و هم فضای فکری مناسب.
اخوان ثالث نه در صدد خلق سبک تازه ای بود و نه تقلید ، او تنها از احساس خود و درک هنری اش متابعت می کرد.
مقدمه
هر تحقیقی اهدافی را به دنبال خود جستجو می کند و تلاش محقّق گره گشای مشکلات و پرده برداری از حقایق و رسیدن به اهدافی خاص که مورد نظرش بوده است می باشد . هدف این پژوهش بررسی ویژگی های شعری و دیدگاه های متفاوت در مورد شعر اخوان ثالث و دیدگاه های این شاعر فرهی خته در مورد شعر می باشد.
مهدی اخوان ثالث از جمله شاعران توانمند معاصر است که توانسته است در عرصه شعر نو خود را به عنوان شاعری صاحب سبک معرفی کند و دریچه های نو پیش روی دوستداران و فعالان در این زمینه بگشاید . دریچه هایی که نشان دهنده ی این امرند که شاعران جوان و دلسوز امروزی، هنوز هم می توانند راه اخوان را ادامه دهند و سبک او را تکامل بخشند.
شعر فارسی به عنوان عنصری از فرهنگ پدیده ای است پذیرفته شده که طی قرنها ارتباط تاریخی خود را با مردم از طریق هنرمندان و شعرای بزرگ حفظ کرده و تکامل داده کاربرد شعر در در جه اول کاربردی روشن گرایانه است و می تواند تأثیرات اخلاقی و عاطفی داشته باشد . گاهی آنچنان با اندیشه های انسان همراه می شود که می تواند گره گشا باشد.
شعری در ذهن مخاطب نفوذ می کند و در اندیشه اش جای مناسب می یابد به طوری که هر وقت لازم باشد به مخاطبی دیگر منتقل می گردد و بد ین ترتیب سیر ارتباطی خود را در بین مردم طی می کند
متن اصلی
اخوان بعد از نیما که در حقیقت رسالت نهضت شعر فارسی معاصر را در نوسرائی بر عهده دا شت از جمله شاعرانیست که توانست هنر »نیما« را بی واسطه عمیقاً د رک کند و در عین حال اصالت و ابتکار خود را حفظ نماید.
زبان شعر امید بسیار غنی ،بلیغ و مؤثر است، احاطه وسیع او به میراث ادب فارسی، این مجال را برایش فراهم کرده است که اندیشه هایش را هر چه زیباتر در شعرش بگنجاند.
در زبان شعر امید، زبان شعر قدیم خراسان، مخصوصاً زبان استاد طوسی فردوسی تجلی می کند و در کنار کلمات سنگین و گاه مهجور گذشته، ترکیبات و تعبیرات کاملاً تازه که خاص خود اوست زبان شعرش را برای بیان هر نوع اندیشه هموار می کند. در شعرهای نقلی و قصیده هایش به مناسبت و در موقع لزوم، از زبان محاوره استفاده می کند و در همه حال زبان شعرش بسیار صمیمی و در عین حال سخت فاخر و بلند است . زبان شعر اخوان »سمبلیک« است. اما روشنی اندیشه و دقت در انتخاب »سمبل ها« شعرش را توضیح می دهد. فرم شعر امید همان اوزان عروضی نیمایی است.
محتوای شعر امید صرف نظر از تأملات گاه و بیگاه عاشقانه و نوعی عرفان بیشتر درباره مسائل اجتم اعی و زندگی است. یعنی شعر او روایت حادثه هایی است که شاعر آنها را به چشم دید ه و خود در آن ماجراها سری پ رشور داشته شعر او بیشتر اوقات شامل اندیشه های اجتماعی است.
شعر از دیدگاه اخوان
شعر حاصل بی تابی آدم است در لحظاتی که شعور نبوت بر او پرتوانداخته، حاصل بی تابی در لحظاتی که آدم در هاله ای از شعور نبوت قرار گرفته است شاعر بی هیچ شک و شبهه یی طبعاً و بالطفره باید به نوعی دیوانه باشد و زندگی غیر معقول داشته باشد و این زندگی های احمقانه و عادی که غالباً ما دا ریم زندگی شعری نیست.