بخشی از مقاله

چکیده

اثرات چشم گیری که فعالیت های گردشگری در اقتصاد مناطق پذیرنده گردشگران برجای می گذارد؛ توجه به این زمینه از فعالیت در بخش اقتصادی را معطوف می کند. بخش صیدون با وجود قابلیت های گردشگری همچنان برای این فعالیت در استان خوزستان نا آشناست. لذا شناخت جاذبه های گردشگری این منطقه و برنامه ریزی متناسب با شرایط اجتماعی و فرهنگی منطقه ضروری به نظر می رسد.

هدف این تحقیق شناخت و معرفی توان های توریستی و اکوتوریستی بخش صیدون است . روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی -تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بخش صیدون دارای توان های توریستی در زمینه طبیعی، فرهنگی و مذهبی می باشد. می توان با ارائه طرح مدون، زمینه فعالیت بخش خصوصی و دولتی زمینه توسعه گردشگری پایدار منطقه صیدون را فراهم آورد.

مقدمه

امروزه فعالیت جهانگردی در بسیاری از کشورها نمودی از هدایت فرهنگی یک کشور و یکی از منابع مهم کسب ارز است .توسعه فعالیت توریسم برای بسیاری از کشورها ی درحال توسعه که با معضلاتی چون نرخ بیکاری بالا ،محدودیت منابع ارزی و اقتصاد تک محصولی مواجه هستند از اهمیت زیادی برخودار است - صباغ کرمانی و امیریان، . - 58:1379 فعالیت گردشگری آنچنان در توسعه اقتصادی -اجتماعی کشورها اهمیت دارد که اقتصاددانان آن را به عنوان صادرات نامرئی نامیده اند - رضوانی،. - 8:1374 گردشگری در اقتصاد برپایه تجارت آزاد قادر به تعدیل اقتصادی فضاهای سرزمینی می باشد وبا توجه به آثار اقتصادی حاصل از این فعالیت در توسعه منطقه ای ،پیرامون افزایش فرصت های اقتصادی در زمینه اشتغال و توزیع درآمد در سطوح طبقاتی به ایفای نقش می پردازد.

بسیاری از برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه نیز از فعالیت گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه پایدار یاد می کنند. در دهه های اخیر اهمیت گردشگری درسطح بین المللی هم از لحاظ تعداد گردشگران وهم از لحاظ درآمد ارزی همواره درحال افزایش بوده است . کشور ایران با توجه به قابلیت ها و پتانسیل ها ی فراوان خویش که از لحاظ منابع گردشگری - جاذبه ها - تاریخی -فرهنگی جزو ده کشور اول جهان و از نظر تنوع جغرافیای طبیعی گردشگری جزو 5 کشور اول جهان می باشد .

توریسم از مهمترین فعالیت های انسانی معاصر است که همراه باوجود آوردن تغییرات شگرف در سیمای زمین ، اوضاع سیاسی ،اقتصادی ،فرهنگی ،منش و روش زندگی انسان ها را دگرگون می سازد - محلاتی،. - 13:1380 بنابراین توریسم هم مانند یک علم و صنعت برای رشد و پیشرفت خود نیاز به پژوهش دارد و نخستین گام برای ارتقاء صنعت توریسم شناخت جاذبه ها ی توریستی است - رهنمایی،. - 5:1369

گسترش صنعت گردشگری به عنوان صنعتی که با حوزه های مختلفی نظیر اقتصاد ،کشاورزی ،فرهنگ ،محیط زیست و خدمات در تعامل است ،دارای اهمیت فراوان است و تجربیات سایر مناطق جهان نشان داده که توسعه آن در هر منطقه باعث رشد و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی آن ناحیه شده است .از سوی دیگر به علت گسترش شهرنشینی و شهر گرایی و تغییر سبک زندگی و افزایش اوقات فراغت، افراد برای پرکردن اوقات فراغت و فرار از مشکلات زندگی شهری به مکان هایی که دارای ویژگی های طبیعی و روستایی می باشند سفر می کنند.

استان خوزستان نیز یکی از استان های کشور می باشد که دارای درصد بالای شهرنشینی است که نیاز به مکان های گردشگری - تفرجگاه ها - دارد که افراد شهرنشین برای دوری از مشکلات شهرها ،اوقات فراغت خود ر ا در آنجا بگذرانند. یکی از این مکان ها که قابلیت تبدیل شدن به این امر مهم را دارد. منطقه صیدون می باشد که دارای ویژگی های طبیعی و روستایی می باشد و علاوه براین دارای جاذبه مذهبی - امامزاده عبداالله - ع - - می باشد که در پژوهش حاضر به بررسی قابلیت ها و توانایی های این منطقه بر ای تبدیل شدن به منطقه گردشگری در استان خوزستان و شناساندن آن می پردازیم.

مبانی نظری

اکوتوریسم

مجمع بین المللی اکوتوریسم در سال 1991نخستین تعریف خود را از اکوتوریسم این چنین ارائه داد : مسافرت به منابع طبیعی که همراه با مسئولیت پذیری باشد و موجب حمایت و حفاظت محیط زیست و بهبود بخشیدن به سطح زندگی مردم محلی - بومی - می شود - - Hvenegeard,1995:25

گردشگری شهری

گردشگری شهری در چارچوب الگوهای فضایی خاصی عمل می کند .یکی از این الگوهای فضایی گردشگری شهری است. نواحی شهری به علت آن که جاذبه های تاریخی و فرهنگی و بسیار زیادی دارند غالبا مقاصد گردشگری مهمی محسوب می شوند .شهرها معمولا جاذبه های متنوع بزرگی شامل موزه ها ،بناهای یادبود ، تئاتر ها ، استاد یوم های ورزشی ،پارک ها ،شهر بازی ها ،مراکز خرید ،مناطقی با معماری تاریخی و مکان های مربوط به حوادث مهم با افراد مشهور دارا بوده که این خود گردشگران بسیاری جذب می کند - - Timothy,1995:63

گردشگری عشایری

بررسی قابلیت های گردشگری در مناطق گردشگری در مناطق عشایری وابسته به پردازش یک الگوی فضایی گردشگری می باشد. براین مبنا می توان گردشگری را در مناطق عشایری دو بعد به هم پیوسته از پهنه فرهنگی و چشم انداز فرهنگی پردازش نمود .گردشگر و فضا مندی آن - باز تولید فضای گردشگری - در روند از انگیزه های فرهنگی ،تقاضا برای چشم انداز های فرهنگی متفاوت را پیرامون شیوه زندگی کوچ نشینی شکل می دهد.

این گونه شناسایی فضایی در پی کسب اصالت میراثی و زندگی کوچ نشینی ،از مناطق عشایری بازدید می کند. اصالت موجود در این میان وابسته به یک فضای معنوی به یادگار مانده از گذشته باستانی زندگی انسان است. گردشگران عشایری زائران پست مدرنی هستند که اصالت معنای خود را در چشم انداز های فرهنگی مناطق عشایری جست و جو می کنند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید