بخشی از مقاله
چکیده
بی سرپرستی بیشتر از آنکه یک مشکل فردی باشد مشکل اجتماعی است وفرزندپروری یکی از بزرگترین مسئولیتهای انسانی است که بسیاری از انسانها ، آمادگی انجام این امر خطیر را ندارند. مشکلات اقتصادی، فقر فرهنگی، وجود بیماریهای روانی و اعتیاد والدین، طلاق، مرگ یک یا هر دو والد و بسیاری عوامل دیگر، در کنار هم باعث میشوند کودکان بدون سرپرست مناسب باشند .
با توجه به مشکلاتی که این کودکان و سایر کودکان بدسرپرست و کودکان خیابانی برای اجتماع ایجاد میکنند،که در نهایت منجر به افزایش آسیبهای اجتماعی و کاهش بهداشت روانی - اجتماعی میشود،لازم است در زمینه پیشگیری قدمهاییجدّی برداشته شود.کودکان شخصیت شکننده ای دارند و این امر مهم درمورد کودکان بی سرپرست از شدت زیادی برخوردار است چون این کودکان به صورت طبیعی از برخی از نیازهای مادی و معنوی خود محرومند و باید توجه داشت که این کودکان خود آسیبهای دیده اند و هر چه قدر محیط زندگی آنان مناسب و هماهنگ با روحیات آنان نباشد در وحله اول کودکانی با بیماریهای جسمی و روانی خواهیم داشت و در وحله دوم جامعه نیروی جوان با مشکلات شخصیتی زیاد و بیمار خواهد داشت .
اینکه کودکان محیط خود را چگونه درک ودر درون آن رفتار می کنند ،موضوعی است که طراحان و روانشناسان وبرنامه ریزان محیطی توجه زیادی بدان دارند. در این پروژه هدف اصلی، ساخت مرکز نگهداری از کودکان بی سرپرست در محیطی دلچسب میباشد تا کودک، تجربه های کودکان دیگر، یعنی بودن در خانه و در مقیاس دیگر، عضو جامعه بودن را احساس کند.
و نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که کیفیت کالبدی و فضایی محیط، تحریک کنندگی عناصر طبیعی محیط، مشارکت کودکان بی سرپرست، آسایش و امنیت و خیال پردازی از جمله مولفه های موثر در رشد تعاملات اجتماعی کودکان بی سرپرست هستند که هر کدام نیز نسبت به هم در رتبه و اولویتی قرار دارند که می تواند کمک اندکی به معماران باشد در جهت شناخت بهتر خصوصیات کالبدی در طراحی خانه کودکان بی سرپرست با توجه به نیازهای واقعی آنها است.
-1 مقدمه
پژوهش های انجام شده نشان می دهد که سالهای اولیه زندگی کودک در شکل گیری شخصیت وی نقش به سزایی دارد. بخش زیادی از هویت افراد در سنین اولیه کودکی شکل می گیرد ودستیابی به هویت، سبب کاهش اضطراب و رسیدن به عزت نفس در کودک می گردد.از این رو محیطی که کودک در آن رشد وپرورش می یابد. اهمیت زیادی در تمایلات ودلبستگی های وی ایفا می کند .از سنین پایین ، کودکان دچار احساسات وعواطف مثبت ومنفی ناخوآگاه در مورد محیط اطرافشان می گردند که در نهایت به شکل گیری تصاویر قوی مثبت یا منفی درذهن آنها منجر می گردد
شناخت کودکان، ترکیبی از عوامل جسمی و روحی است. رفتار و تجربیات یک کودک تا میزان زیادی بستگی به عوامل زیستی، جنینی، جسمانی و بالاخره عوامل محیطی و اجتماعی دارد. عدم توجه به هریک از این عوامل تاثیرگذار در ایجاد تغییر و تبدیل عوامل جسمانی و مهمتر از همه روحی روانی کودک تاثیر چشم گیر دارد و لطمه های جبران ناپذیری را منجر می شود.یکی از موارد مهم در رفع این نیازها فضایی است که کودک در آن رشد می کند. فضا و محیط هم در پرورش جسمی و هم رشد و روحی روانی کودکان تاثیر گذار است.
-2 پیشینه پژوهش
مشکلات اجتماعی از قبیل فقر و نیازمندی ، بیماری و از کارافتادگی ، بی سرپرستی و یتیمی و…همواره درطول تاریخ بشریت در جوامع انسانی بوده و ضعفهای گوناگونی وجود داشته است. مشکل یتیمی که از پدیدههای طبیعی اجتماعی است، از دیرباز در جوامع بشری مطرح بوده است . حمایت از کودکان بیسرپرست و یتیم ، دارای سابقه ای بسیار طولانی است
-3 شناخت کودک - شناخت کودِک یا کودّک -
در لغت نامه دهخدا، دو واژه با املا کودک وجود دارد که یکی به فتح دال است و دیگری به کسر دال ودرادامه کودک به فتح دال، به معنی کوچک،صغیر و یا تحقیر شده و حقیر است. کودک به کسر دال ،به معنی بچه ،فرد نابالغ و فرزند انسان که به حد بلوغ نرسیده باشد.کودّک کوچک شده و حقیر شده که مفهوم ایستا، غیر پویا، استاتیکی را یدک می کشد که درون خود تقلیل کیفیت را به جزئیتی ضعیف دار است.در این بین در حالی که کودِک به معنی بچه است، فرد نابالغ و فرزند انسان است که به حد بلوغ نرسیده، حکایت از وجودی مستقل دارد که در روند رشد و تکامل قرار دارد و در این فرآیند هنوز به مرز مشخص که بلوغ نام دارد اما ذاتا پویا می باشد و بالقوه متکامل است