بخشی از مقاله

چکیده

هدف پژوهش توصیفی حاضر شناخت ویژگیهاي بارز اخلاق دانشجوئی در بین دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز در سه حوزه اخلاق فردي، اجتماعی و محیطی می باشد. جامعه آماري شامل کلیه دانشجویان دانشگاه شهید چمران بود که تعداد 120 نفر 60 - پسر و 60 دختر - که به روش نمونه گیري طبقه اي انتخاب شدند.

ابزار گرد آوري داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که گویه هاي آن پس از مطالعه و بررسی مفاهیم و مبانی نظري پژوهش استخراج گردید.؛ پایایی پرسشنامه - آلفاي کرونباخ - 0/89 و روائی آن نیز مورد تایید اساتید دانشکده علوم تربیتی قرار گرفت.

روش آماري تحلیل داده ها از نوع تحلیل عاملی می باشد و نتایج پژوهش نشان داد که مهمترین مؤلفه ها و ویژگیهاي اخلاق دانشجویی شامل:

رعایت امانتداري، تعهد، پرهیز از دروغ گویی، خوش قولی، حسن خلق، تواضع در برابر استاد، رعایت ادب و نزاکت نسبت به دیگران و پرهیز از تقلب می باشد.

مقدمه

اخلاق یکی از مباحثی است که منحصر به یک حرفه یا شغل خاص یا یک جامعه و یک دین معین نمی شود و در همه حرفه ها و ادیان و جوامع از دیرباز تاکنون مورد توجه و عنایت اندیشمندان، فلاسفه و نظریه پردازان چه در غرب و چه در شرق بوده و هر کدام از منظري به اخلاق نگریسته و تعاریف مختلفی از آن ارائه داده اند. هر کجا جامعه یا سازمانی شکل گرفته براي بقاء و دوام خود اصول و ارزش هایی اخلاقی را تدوین و به آن پایبند بوده اند.

توجه به آموزش و تعلیم و تربیت انسان ها لازمه رشد فکري، جسمی، روحی و اخلاقی آنان و تعالی جوامع است. اخلاقی بودن سازمان هاي آموزشی براي ترویج ارزشها و رفتارهاي اخلاقی میان دانشجویان امري است اجتناب ناپذیر. ترویج مهارت ایجاد ارتباط با خود و دیگران بر مبناي رعایت حقوق آنان باید از برنامه هاي عمده آموزشی باشد. دانشجویان مشتریان خودجوش سازمان هاي آموزشی هستند.

توجه به ابزار هاي نوین انتقال دانش، ترویج فرهنگ ملی و ارزشهاي دینی، توجه به حساسیت روحی و جسمی فراگیران، ارتباط مستمر با اولیاء به منظور نظارت و مهار رفتار هاي فراگیران و... به شکوفایی اخلاقی آنان، پیشرفت جوامع و دستیابی به رسالت هاي آموزشی می انجامد. استثمار طلبی، استعمار طلبی، رشد جوامع غیر اخلاقی، فساد اداري و سازمانی و بروز دیگر پیامد هاي مخرب و زیانبار حاصل نادانی و رشد رفتارهاي غیر اخلاقی در جوامع است.

از این جهت آموزش و اخلاق آموزش در تحقق جامعه جهانی از واحد خانواده نقش بسزایی دارد. دانشگاه هاي معتبر دنیا به ضوابط اخلاقی توجه ویژه داشته و کدها و شاخص هاي اخلاقی از جمله اخلاق دانشجوئی را براي خود وضع می نمایند براي نمونه در دانشگاه کالیفرنیاي جنوبی رفتار اخلاقی مبتنی بر دو رکن اساسی است: -1 صداقت و بیطرفانه بودن و -2 احترام گذاشتن به حقوق، شأن و منزلت همه افراد. در پژوهش حاضر محققان قصد دارند تا با مطالعه و بررسی در حوزه اخلاق و استفاده از نظرات دانشجویان به شناخت ویژگیها و مؤلفه هاي اصلی اخلاق دانشجویی در دانشگاه شهید چمران نائل گردند.

بیان مسئله

امروزه، باتوجه به اهمیت یافتن اخلاق در جوامع بشري، انواع سازمانها با کارکردهاي مختلف، اقدام به تهیه منشور اخلاقی و کدهاي اخلاقی نموده اند. کدهاي اخلاقی در هر سازمان، مجموعه اي از قوانین و اصولی هستند که باید رعایت شوند و در صورت عدم رعایت آنها در بین فعالیت هاي دیگر، حتی باعث اخراج از آن تشکل خواهد شد - پینکر و بولاك1، . - 2003 وجود کد اخلاقی در یک حرفه بدان معنی است که یک رفتار، اخلاقی و مجاز است یا غیر اخلاقی و غیر قابل تحمل می باشد.

بنابراین با وجود کد هاي اخلاقی مورد پذیرش اعضاي یک حرفه، افراد رفتار غیر قابل قبول خود را نشان نمی دهند. کد هاي اخلاقی براي دانشگاهیان ممکن است با کد هاي اخلاقی که در آموزش و پرورش، فرهنگ ها، مذاهب و کل جامعه وجود دارد متفاوت باشد

دانشگاه هاي معروف جهان پیش از این در اشکال مختلف شروع به شناسایی و معرفی کد هاي اخلاقی نموده و محتواي مطالب خود را همزمان با پیشرفت جامعه و افزایش آگاهی در زمینه هاي علم و اخلاق تغییر داده اند. کد هاي اخلاقی از ارزشهاي دانشگاه پدید آمده و خلاصه اي از اصول اخلاقی مطلوب و استاندارد هاي رفتار براي دانشجویان و کارکنان دانشگاه هستند

اخلاق در آموزش عالی با مشخص کردن حدود و ثغور رفتار هاي مناسب و نامناسب و هدایت مدیران و هیئت علمی در اجراي مسؤلیت هاي ذینفع هاي گوناگون، آموزش عالی را حمایت میکند

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید