بخشی از مقاله

چکیده

پژوهش حاضر با هدف مطالعه شناسایی رابطه آموزش ضمن خدمت و برگزاری آنلاین آزمون ضمن خدمت بر توانمند سازی معلمان شهرسنندج انجام گرفته است. رویکرد انجام تحقیق، کمی بوده و روش مورد ا ستفاده تو صیفی-پیمای شی میبا شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه معلمان آموزش و پرورش سنندج بوده ا ست، که تعداد 123نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند .

ابزار اندازهگیری، پر س شنامه محقق ساخته آموزش ضمن خدمت و پرسشنامه استاندارد توانمند سازی کارکنان می باشد. در این پژوهش از آمار توصیفی و آمار ا ستنباطی - ضریب همب ستگی و تحلیل رگر سیون - ا ستفاده شد. یافتههای حا صل از پژوهش ن شان می دهد که بین اموزش ضمن خدمت و توانمندسازی در سطح بالایی رابطه معنی داری وجود دارد و مولفه قدرت تبیین مقداری از متغیر وابسته یا توانمندسازی در سازمان را داشته اند

بیان مساله

اساس و مبنای هر سازمانی را نیروی انسانی تشکیل می دهد اما در نظام آموزش و پرورش نیروی انسانی مهمترین دارایی و منبع این سازمان را تشکیل می دهد زیرا وظیفه تربیت و اموزش نیروی انسانی سایر سازمانها را برعهده می گیرد. با توجه به پی شرفت تکنولوژی و تحولات بسیار سریع نیروی انسانی مدام باید در حال اموزش و تطبیق خود با شرایط باشند .بنابراین این نوع آموزش که توسط سازمان برگذار می گردد را آموزش ضمن خدمت می گویند آموزش ضمن خدمت افراد را به سمت مثبت هدایت می کند تا بزرگترین ضعف نظام آموز شی که آموزش بدون تجربه کاری ا ست را برطرف کنند.

ویل .اس. پیچ معتقد است " آموزش ضمن خدمت اقدامی حیاتی وضروری برای تمام سازمانهاست که فواید ملموس آن عبارتند از: افزایش کمی وکیفی بازده کار در شغل مورد تصدی قابل قبول ،منطبق ساختن منش افراد با خواستهای سازمان، کمک در حل مشکلات عملیاتی و بالاخره آماده ساختن افراد برای ترفیعات وبهبود وضع آنها. - 2 - هر سازمانی با توجه به اهداف و فلسفه وجودی توسط پایه گذاران آن تدوین و تشکیل می گردد

فلسفه وجودی نظام آموزش و پرورش هم اهداف انتفاعی دارد، هدف آن ارائه خدمات ودرحقیقت تربیت نیروی انسانی است. در حال حاضر نیز علیرغم پیشرفت های تکنولوژیک و ورود فناوری های متنوع در سازمانها ، هنوز منابع انسانی مهمترین بازوی رشد و ترقی سازمان محسوب می شوند .در عصر حاضر بررسی وشناخت عوامل موثر بر عملکرد شغلی کارکنان یکی از برنامه های مهم مدیریت در این بخش مح سوب می شود

این نوع آموز شها که ازآن به عنوان آموزش ضمن خدمت یادمی شد، ناظربرکو ش شی نظامداربودکه هدف ا صلی آن، هماهنگ کردن علایق ونیازهای آتی افراد با نیازهاو اهداف سازمان درقالب کارهایی که ازآنان انتظارمی رفت بود. تا ازطریق اکتساب مداوم دانش، مهارتها، قوانین نونگرشهای مطلوب بهبود عملکرد افراد را در محیط کارفراهم نماید.

این تعلیمات که جزئی ازنظام آموزش کارکنان یک سازمان محسوب میشود،در ادامه ی آموزشهای قبل ازخدمت مطرح شده وباتأثیر بر درک بهتراهداف راهبردی سازمان، موجب به روزشدن توانایی، افزایش تفکرخلاق، تقویت احساست علق سازمانی و تغییرات مثبت درموقعیت کاری پرسنل و درکل توانمند سازی کارکنان خواهدشد. - . - 4توانمند سازی فرایندی است که به یک مسیر یا سفر شباهت دارد کهکار را توسعه می دهد

برای اجرای هر نوع توانم ند سازی ، مدیران با ید کارکنانشان را مجهز کنند. این تجهیزات شامل آموزش و اطلاعات می شود که در این میان آموزش ضمن خدمت یکی از مهمترین آموزش های هر سازمان محسوب می شود .مسئله تحقیق حاضر این است که ایا بین آموزش ضمن خدمت و برگذاری آنلاین آزمون آن و توانمند سازی کارکنان آموزش و پرورش رابطه وجود دارد یا خیر؟

روش تحقیق

پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است .منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردیده است:

الف:پر س شنامه جمعیت شناختی : برای جمع آوری اطلاعات مربوط به سن و تحصیلات و اطلاعات زمینه ای از این پرسشنامه استفاده می شود .

ب: پر س شنامه ضمن خدمت : این پر س شنامه محقق ساخته و بر اساس منابع کتابخانه ای سئوالات طراحی شدند

پ: پرسشنامه توانمندسازی : این پرسشنامه براساس پرسشنامه که زارعی متین - - 1388 طراحی کرده بودند استفاده شد

.در این پژوهش روایی پر س شنامه ها به تأیید متخ ص صان ر سیدو برای تعیین پایایی پرسشنامه و قابلیت اعتماد آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است و جامعه آماری مورد بررسی شامل کلیه معلمان شهر سنندج که از این جامعه 123 نفر با استفاده به عنوان نمونه انتخاب شده است

یافته های پژوهش آمار توصیفی :در افراد نمونه بیشترین فراوانی در طبقه سنی 31 -42 قرار دا شت بالاترین در صد و فراوانی را زنان شامل می شود و افراد نمونه بیشترین فراوانی دار ای تحصیلات کارشناسی هستند . در این بخش به برر سی فر ضیه های مطرح شده و آزمون آماری مورد استفاده در پژوهش پرداخته شده است .

نتایج حاصل از آزمون کولموگروف – اسمیرنوف در مورد هریک از متغیرها ی وابسته و مستقل نشان می دهد که متغیرها دارای توزیع نرمال هستند.

فرضیه اصلی: بین آموزش ضمن خدمت و توانمند سازی رابطه معنی داری وجوددارد

جدول:2 ضریب همبستگی    

با توجه به نتایج جدول فوق چون سطح معنی داری کوچکتر از0/05 است و نتیجه آن این است که فرضیهH0 رد و فرضیه محقق پذیرفته می شود یعنی بین دو متغیر رابطه معنادار قوی وجوددارد. همانگونه که مشاهده می شود در سطح 99 درصد رابطه معنی داری یعنی بین دو متغیر بین آموزش ضمن خدمت و توانمند سازی رابطه وجوددارد. ج هت بررسی میزان تاثیر به صورت برازش مدل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت، که در ادامه به آن پرداخته شده است.

جدول:3 برازش مدل رگرسیونی    

همبستگی بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته برابر با0/571است و ضریب تعیین 0/282بدست آمده است و نشان دهنده این است که28 درصد تغیرات معناداری توانمندسازی را بر اساس ضمن خدمت تبیین می کند چون این مقدار درجه آزادی را در نظر نمی گیرد لذا از ضریب تعیین تعدیل شده برای این منظور ا ستفاده می شود که آن هم در این آزمون برابر با27در صد ا ست . با توجه به اینکه مقدار آماره دوربین واتسون درفاصله استاندارد1,5 تا 2,5 قرار دارددر نتیجه ا ستقلال باقیمانده ها را نتیجه می گیریم. با توجه به شاخص هایی که عنوان شد مدل از کفایت لازم برخوردار است . در جدول زیر معنی دار بودن رگر سیون بو سیله آزمونFمحا سبه شدهاست                                
جدول:4 آزمون - Fآنالیز واریانس - جهت معناداری رگرسیون    

جدول:5 معنادار بودن ضرایب رگرسیونی        

متغیر وارد شده در معادله رگرسیونی هسته اصلی تحلیل رگرسیون می با شد که در جدول فوق آمده ا ست. معادله رگر سیونی را می توان با استفاده از ستون ضرایب استاندارد نشده به شرح زیر محاسبه کرد:

توانمند0/361+1, 23=ضمن می توان گفت با ارتقاء یک واحد از هر متغیر مستقل به میزان ضریب نوشته شده متغیر وابسته ارتقاء پیدا خواهد کرد.یا به عبارتی با ارتقای یک واحد ضم خدمت0/478 واحد انحراف معیار توانمندی ارتقاء پیدا خواهد کرد ، در نتیجه ارتباط مثبت دارند فرضیه اول :بین ضمن خدمت و احساس شایستگی رابطه وجود دارد.

با توجه به نتایج جدول فوق چون سطح معنی داری کوچکتر از0/05 است و نتیجه آن این است که فرضیهH0 رد و فرضیه محقق پذیرفته می شود یعنی بین ضمن خدمت و احساس شایستگی رابطه وجود دارد. همانگونه که م شاهده می شود در سطح 99 در صد رابطه معنی داری بین دو متغیر وجوددارد.

فر ضیه دوم: بین ضمن خدمت و اح ساس خود سازماندهی رابطه وجود دارد.

جدول:7 ضریب همبستگی

با توجه به نتایج جدول فوق چون سطح معنی داری کوچکتر از0/05 است و نتیجه آن این است که فرضیهH0 رد و فرضیه محقق پذیرفته می شود یعنی بین ضمن خدمت و اح ساس خود سازماندهی رابطه وجود دارد.. همانگونه که مشاهده می شوددرسطح 99 درصد رابطه معنیداری وجوددارد.

فر ضیه سوم: بین ضمن خدمت و اح ساس معناداری رابطه وجود دارد.

جدول:8 ضریب همبستگی    

با توجه به نتایج جدول فوق چون سطح معنی داری کوچکتر از0/05 است و نتیجه آن این است که فرضیهH0 رد و فرضیه محقق پذیرفته می شود یعنی بین ضمن خدمت و اح ساس معناداری رابطه وجود دارد.. همانگونه که م شاهده می شود در سطح 99 در صد رابطه معنی داری بین دو متغیر وجوددارد.

فر ضیه چهارم: بین ضمن خدمت و اح ساس موثربودن رابطه وجود دارد.

جدول:9 ضریب همبستگی

ضمن خدمت

با توجه به نتایج جدول فوق چون سطح معنی داری کوچکتر از0/05 است و نتیجه آن این است که فرضیهH0 رد و فرضیه محقق پذیرفته
 

می شود یعنی بین ضمن خدمت و اح ساس موثربودن رابطه وجود دارد.. همانگونه که مشاهده می شود در سطح 99 درصد رابطه معنی داری بین دو رابطه وجوددارد فرضیه پنجم: بین ضمن خدمت و احساس اعتماد رابطه وجود دارد.

جدول:9 ضریب همبستگی

با توجه به نتایج جدول فوق چون سطح معنی داری کوچکتر از0/05 است و نتیجه آن این است که فرضیهH0 رد و فرضیه محقق پذیرفته می شود یعنی بین ضمن خدمت و احساس اعتماد رابطه وجود دارد.. همانگونه که م شاهده می شود در سطح 99 در صد رابطه معنی داری بین دو رابطه وجوددارد فر ضیه ش شم: بین برگزاری انلاین آزمون ضمن خدمت وتوانمندی رابطه وجود دارد.

جدول:10 ضریب همبستگی    

با توجه به نتایج جدول فوق چون سطح معنی داری کوچکتر از0/05 است و نتیجه آن این است که فرضیهH0 رد و فرضیه محقق پذیرفته می شود یعنی بین برگزاری آنلاین ضمن خدمت و توانمند سازی رابطه وجود دارد.. همانگونه که مشاهده می شود در سطح 99 درصد رابطه معنی داری بین دو رابطه وجوددارد.

نتیجه گیری
آموزش ضمن خد مت یکی از موثرترین ابزار های مدیریتی برای مقابله با تغییرات محیطی بوده و ضامن ارائه مناسب خدمت به خصوص در سازمانهای آموزشی می باشد که اگر منظم و هدفمند و در راستای نیازهای واقعی کارکنان تدوین و اجرا شود نه تنها عملکرد سازمان را بالا می برد بلکه بهبود مهارتهای معلمان ، افزایش رضایت زیردستان را در پی خواهد داشت .

جی،گریسون ،ازمرکزبهره برداری وکیفیت آمریکا معتقد است: بزرگترین مزیت نسبی وبلند مدت ژاپن در سیستم مدیریتش نیست، بلکه در متعهد بودن وپایبندی ژاپنیها به امر آموزش، بخصوص آموزش ضمن خدمت است - - 6 .با توجه به مطالعات ملی سالهای 1986تا 1987 مبنی بر این که تقریبا 6میلیون نفر در طول سال آموزش ضمن خدمت در یا فت می کن ند بنظر می رسد بین یک تا دو میلیون نفر در انگل ستان بعنوان مربیان آموزش ضمن خدمت در حال انجام وظیفه ه ستند .جای شگفتی ا ست که در مورد کل مو ضوع آموزش ضمن خدمت تحقیقات اندکی صورت گرفته است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید