بخشی از مقاله
چکیده :
تحقیقات زیادي تا بحال درمورد پذیرش وموفقیت سیستمهاي یادگیري الکترونیکی صورت گرفته است و هر کدام از زاویه اي به این متغییر پرداختهاند اما تا بحال پژوهش همه جانبه اي دررابطه با عوامل و زمینههاي موفقیت سیستم مدیریت یادگیري صورت نگرفته است وهر یک تنها از زاویه اي به این موضوع نگریستهاند، با توجه به این مهم، مقاله حاضر یک مقاله مروري است که هدف آن شناسایی عوامل موفقیت سیستمهاي مدیریت یادگیري درسازمانهاي آموزشی و با یک چهارچوب کلی است.با استفاده از پیشینه مرتبط با موضوع، عواملی که بیش از سایر موارد بر موفقیت این سیتمها تاثیرگذار بودهاند، شناسایی گردید.برهمین اساس این عوامل به چهار دسته کلی عوامل سازمانی، فنی، عوامل مرتبط با فراگیران ومربیان تقسیم بندي شد و سپس به تشریح هرکدام از این عوامل پرداخته شد.
مقدمه
طی سالهاي گذشته با توجه به رشد فناوري اطلاعات و ارتباطات، شاهد تغییرات بنیادي و فزاینده اي در آموزش عالی بودهایم. امروزه فناوري اطلاعات و ارتباطات به عنوان بخش جدایی ناپذیر و تلفیق شده محیط کار و کلاس در آمده و شیوههاي کسب و کار، برقراري ارتباط و یادگیري را تغییر داده است. هنر و علم تعلیم و تربیت با رشد فناوري اطلاعات و ارتباطات تلفیق شد و رویکرد جدیدي در یادگیري را به نام »یادگیري الکترونکیی« به وجود آورده است - صنایعی،. - 1389 یادگیري الکترونیکی به عنوان شکلی از راه دور در جوامع مختلف مرسوم شده است.
از آنجایی که مؤسسات آموزشی و دانشگاهها با امکانات محدود خود قادر به پاسخگویی به این نیاز نیستند، از این رو در کنار آموزش سنتی به ارائه دورههاي الکترونیکی روي آوردهاند. مؤسسات آموزشی، تلاشهاي زیاد و مبالغ بالایی را به توسعه برنامههاي یادگیري الکترونیکی براي کاربران اختصاص دادهاند - لی1،:2010 ص . - 516 از مهمترین اجزا در آموزش الکترونیک، سیستم مدیریت یادگیري2 یا همان LMS است. در آموزش مجازي تمامی تعاملات و ارتباطات دانشجویان با یکدیگر و مشاهده محتواي الکترونیکی مربوط به خود از طریق این سیستمها صورت میپذیرد.
این سیستم در واقع در حیطه آموزش الکترونیک، حکم محل تحصیل دانشجویان را دارد. بعنوان مثال براي اینکه دانشجویان با اساتید و دیگر هم کلاسی هاي خود ارتباط داشته باشند، از آخرین اطلاعیهها و اعلانات درسی خود مطلع شوند، سر کلاسهاي درسی - کلاس مجازي - خود حضور یافته، مطالب درسی - محتواي الکترونیک - خود را که استاد در حال درس دادن آن است ببینند و مطالعه کنند، آخرین جزوات و تکالیف و آزمونها را مشاهده کنند و در آنها مشارکت داشته باشند در محیط مدیریت یادگیري پیاده سازي شده است.
هورتون4و هورتون LMS - 2003 - را سیستمی میدانند که فرآیند نظارت و راهبري آموزش و یاد گیري را ساده سازي میکند. این دو معتقدند که LMS سیستم پیچیده اي است که توسط مدیران، ناظران، دفتر داران و یاد گیرندگان براي برنامه ریزي، ثبت نام، پرداختهاي مالی و رد گیري مالی یاد گیرنده در خلال دورهها و رخدادهاي آموزشی استفاده میشود. این سیستم به همه گروهها کمک می کند که راحت تر ثبت نام و دروس را انتخاب کنند و نتایج و کارنامه خود را بررسی کنند تا از وضعیت خود و رقبا مطلع شوند. در نهایت این سیستم به مدیران کمک میکند که از فرآیند آموزش خود گزارشهاي آماري و نموداري تهیه کنند.