بخشی از مقاله

چکیده

سازمان های امروزی در محیط های بسیار متغیر و پیچیده داخلی و بین المللی با چالش های عدیده ای از جمله فشار برای شفافیت و پاسخگویی بیشتر، منابع مالی محدود و در حال اتمام ،افزایش وظایف و فعالیت ها ،تغییرات پر سرعت تکنولوﮊی و هجوم راه حل های مدیریتی متفاوت برای بهبود وضعیت سازمان ها مواجه اند.مدیریت عملکرد، به عنوان یکی از نظامهای مدیریت منابع انسانی نقش مهمی را در بهبود عملکرد کارکنان و همسویی عملکرد آنان با اهداف کلان سازمانها و در نتیجه بهبود عملکرد سازمانها ایفا مینماید.

اما طراحی، استقرار و اجرای این نظام، بدون شناسایی عوامل کلیدی موفقیت آن، محکوم به شکست است.لذا با توجه به عدم وجود پایگاه اطلاعاتی دقیق و مناسبی از عوامل کلیدی موفقیت ، شناسایی این عوامل لازم به نظر می رسد. در این پژوهش ابتدا به تشریح مشخصات سیستم مدیریت عملکرد پرداخته ،سپس با مرور تحقیقات انجام شده و تهیه پایگاه اطلاعاتی مناسب در زمینه عوامل کلیدی موفقیت جهت استقرار سیستم مدیریت عملکرد مجموعه ای از عوامل تعیین گردید. سپس با استفاده از تحلیل های آماری و در نهایت توزیع پرسشنامه ای تحت وب برای خبرگان شرکت ملی گاز ایران در تمام مدیریت های تحت پوشش ، عوامل پالایش و در نهایت عوامل کلیدی موفقیت جهت استقرار سیستم مدیریت عملکرد شناسایی و رتبه بندی گردید.

۱- مقدمه

مدیریت عملکرد از مهمترین پیشرفت های اخیر در مدیریت منابع انسانی سازمانها است. این اصطلاح ابتدا توسط بیر وروه ۱ در سال ۶۷۹۱ مطرح شد.ب۱م همچنین می توان مدیریت عملکرد را فرآیندی استراتژیک و جامع دانست که موفقیت پایدار سازمان را از طریق بهبود عملکرد فراهم می نماید . این مفهوم که امروزه جایگزین ارزیابی عملکرد شده است ضمن داشتن بار مثبت نسبت به مفهوم ارزیابی که اغلب با واکنش منفی مدیران به ویژه در جامعه ما روبه روست ، نشان دهنده اهمیت پرداختن به عملکرد سازمان از سوی مدیریت به عنوان یک وظیفه اساسی است.

امروزه اکثر صاحب نظران درمدیریت منابع انسانی ، استفاده از سیستم مدیریت عملکرد را به جای ارزیابی عملکرد توصیه می کنند و کمتر صاحب نظری است که به موضوع مدیریت عملکرد و لزوم بکارگیری آن به جای ارزیابی عملکرد ، نپرداخته با شدح درمتون جدید مدیریت منابع انسانی توصیه می شود که به جای ارزیابی عملکرد از مدیریت عملکرد استفاده شود . مدیریت عملکرد را می توان در واقع یک روش استراتژیک و یکپارچه دانست هم از این جهت که روشی برای مهیا کردن موقتی و پایدار به منظور عبور عملکرد کارکنان در سازمان می باشد و هم به واسطه افزایش قابلیتهای مشارکتی فردی و گروهی که در بین کارکنان ایجاد می نماید .

مدیریت عملکرد با تاثیر مثبت بر عملکرد سازمان افزایش بهره وری افزایش کار و خدمات و ارتقا سطح رضایتمندی مشتریان را فراهم می نماید.توسعه و گسترش وظایف دولت و به تبع آن سازمانهای دولتی، امر استقرار سیستم مدیریت عملکرد را اجتناب ناپذیر ساخته است چرا که محدودیت منابع، سرعت و کیفیت ارائه کالاها و خدمات، تشدید رقابت و ضرورت انجام هدفمند امور، زمینه توجه به عملکرد اینگونه سازمانها را فراهم آورده است. اما تا کنون نظامی جهت اجرای این امر طراحی نشده و در صورت انجام، از روشهای غیر علمی و بیگانه با نظریات جدید دراین زمینه استفاده شده است.

۲- منابع انسانی و مدیریت منابع انسانی

به دلیل اهمیت عامل انسانی و نقش منحصر به فرد او به عنوان طراح و مجری سیستم ها و فرآیند های سازمانی و به دلیل گرایش های اجتماعی موجود که قدر و ارزش بیشتری برای انسان قائل است . در تقسیم بندی سازمان، مدیریت منابع انسانی در ردیف مدیریت تولید، مدیریت مالی و غیره قرار گرفته و انجام امور مربوط به آن به عهده حوزه ای معین واگذار گردیده است - شکل۱ - مدیریت منابع انسانی برای اطمینان یافتن از این که منابع انسانی در راه بهره مندی افراد ، سازمان و جامعه به گونه ای اثر بخش و عادلانه به کار گرفته می شود چندین وظیفه و فعالیت را بر عهده می گیرد. ۵ وظیفه و فعالیت اساسی مدیریت منابع انسانی چنین است.

فرهنگ و ارزشهای کلی، شرایط سازمانی و رفتار مدیریتی که از آن فرهنگ نشأت میگیرد تأثیر زیادی بر دستیابی به تعالی مطلوب میگذارد. چنین فرهنگی نیازمند مدیریت شدن است بدین معنی که باید تلاشی مستمر برای ایجاد پذیرش و انجام آنها صرف شود.دستیابی به یکپارچگی نیازمند تلاش مستمر است. منظور از یکپارچگی این است که تمام اعضای سازمان با داشتن حسی از مقصود مشترک با یکدیگر کار کنند.ب ۸م با توجه به سیر تکوینی و جایگاه مدیریت منابع انسانی در جهان امروز ، فلسفه مدیریت منابع انسانی روشن می گردد.

.در حقیقت ،می توان گفت که فلسفه مدیریت منابع انسانی بر این اساس استوار است که از یک طرف ، نیل به اهداف سازمانی را در گرو تامین نیاز های انسانی و از طرفی دیگر ، تامین نیازهای انسانی را در گرو نیل به اهداف سازمانی می داند.ب ۹مالبته مدلهای متفاوت دیگری نیز برای دستهبندی وجود دارد اما همه آنها تقریباً همین اجزاء را شامل میشوند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید