بخشی از مقاله
چکیده
این تجوید منظوم و منثور از یک کتابخانه شخصی یکتن از باشنده گان ولسوالی اندخوي استان فاریاب افغانستان بدست آمده و مجموعا دویست شصت ورق است. کتاب هذا از دو بخش عبارت بوده بخش اول آن نثر و بخش دوم آن نظم میباشد. در بخش نثر آن تعداد سطرها مختلف بوده در بعضی صفحات یازده و در بعضی صفحه ها الی پانزدهسطر میرسد. خصوصیات نسخه خطی آن : طول 23 - سانتیمتر - عرض : 15 - سانتیمتر - میباشد. در این نسخه خطی ازکاغذ مخصوص سمرقندي و بخارایی استفاده شده است .
نسبت این تجوید به علاء زاهد بخاري از این بیت معلوم میشود : زاهد تشنه لب همی جوید – نم از یم رحمت رحمان خلاصه این تجوید منظوم نظر بقول صاحب کتابخانه در بخاراي شریف که حوزة زبان فارسی است در قرنهاي 11 هجري نوشته شده است و یک قرن قبل از امروز به افغانستان آمده است . زبان شعري آن هم بسیار رسا و آموزنده بوده به شاید هم هدیه کوچکی باشد به خواننده گان و محققین محترم که درساحه علوم قرآنی و وعلم تجوید تحقیقاتی دارند . بعد از تحقیق ونشر یکی از خزینه هاي مفقود زبان فارسی به دنیاي علم تقدیم شود .
سخنی چند در بارة علم تجوید
تعریف تجوید : تجوید در لغت مترادف با کلمه تحسین است . بمعنی نیکو گردانیدن . و در اصطلاح عبارت است از قواعد و دستور هاي صحیح ادا کردن حرف از نظر مخارج، صفات، واحکام آن میباشد . بار عایت قواعد تجوید، قرآن همانگونه که در آغاز اسلام خوانده و شنیده میشد قرائت میگردد و در نتیجه قرآن کریم از تغییر وتحریف محفوظ مانده آهنگ و زیبا و دلنشین آن نیز از بین نمیرود .